Κυριακή 30 Μαΐου 2010

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ:ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ

Ενας απο τους διασημότερους Αττικούς ρήτορες. Γεννήθηκε το 436 π.Χ στην Αθήνα.
Μορφώθηκε απο τον σοφιστή Πρόδικο και τον Τεισία.Ο πατέρας του Θεόδωρος ήταν κατασκευαστής αυλών όμως καταστράφηκε οικονομικά κατι που ανάγκασε τον νεαρό Ισοκράτη να γίνει λογογράφος για να ζήσει.
Μετα το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου πήγε στην Θεσσαλία όπου έγινε μαθητής του Γοργία σπουδάζοντας ρητορική. Επέστρεψε στην Αθήνα το 400 π.Χ και άνοιξε σχολή ρητορικής.Η φήμη της σχολής εξαπλώθηκε τόσο ώστε αναφερόταν ως το "πανεπιστήμιο της Ελλάδας".Ο Κικέρωνας αναφέρει πως "το σπίτι του Ισοκράτη για την Ελλάδα ένα γυμναστήριο και ένα εργαστήριο ευγλωττίας".
Αν και ποτέ δεν ασχολήθηκε με την πολιτική. Εντούτοις ήταν αντικειμενικός κριτής και ίσως απο τους πρώτους που είχε μέσα στο μυαλό του την πανελλήνια ιδέα.
Στους λόγους του απέφευγε συνήθως να είναι επικριτικός αλλά κατέφευγε σε συμβουλές για ομόνοια και συνένωση όλων των Ελλήνων προς αντιμετώπιση των βαρβάρων.
Όταν αντιλήφθηκε ότι οι προτροπές του σε Σπάρτη,Αθήνα,Θήβα και Κόρινθο για κοινή αντιμετώπιση των Περσών δεν έπιαναν τόπο λόγο πολιτικών διαφωνιών που υπήρξαν μεταξύ των πόλεων στράφηκε στο Φίλιππο της Μακεδονίας θεωρώντας τον ως τον μόνο ικανό να διεξάγει τον αγώνα.
Πέθανε το 338 π।Χ λίγο μετά την μάχη της Χαιρώνειας και τάφηκε με τιμές σε έναν λόφο στις Κυνοσαργές όπου υπήρχε τάφος της οικογένειας του.


Πηγή
http://protesilaos.blogspot.com/