Κυριακή 30 Μαΐου 2010

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ:ΠΕΛΟΠΙΔΑΣ

Γεννήθηκε το 413 π.Χ στην Θήβα. Υπήρξε ένα απο τα παραδείγματα ανιδιοτέλεια και φιλοπατρίας.Κληρονόμος τεράστιας περιουσίας απο τον πατέρα του Ιπποκλή τη οποία και διέθεσε στην πόλη του.
Το 382 π.Χ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Θήβα αφού ο Σπαρτιάτης στρατηγός Φοιβίδας ύστερα απο πρόσκληση του ολιγαρχικού Θηβαίου Λεοντιάδη κατέλαβε την ακρόπολη Καδμεία και εγκαθίδρυσε τυραννικό καθεστώς.
Μετα τρια χρόνια επέστρεψε και με την υποστήριξη των Αθηναίων ανέτρεψε την ολιγαρχική κυβέρνηση εκδίωξε την Σπαρτιατική φρουρά και σκότωσε τον Λεοντιάδη εγκαθιδρύοντας την δημοκρατία στην Θήβα.Τον επόμενο χρόνο (378 π.Χ) εκλέχτηκε στρατηγός.
Το 375 π.Χ επικεφαλής του Ιερού Λόχου κατανίκησε τους ανίκητους Λακεδαιμόνιους στην μάχη στην Τεγύρα κοντά στο Ορχομενό.Το ίδιο επανέλαβε και το 371 π.Χ στα Λεύκτρα ενω το 370 π.Χ πήρε μέρος σε κατι που ακουγόταν πρωτάκουστο ως εκείνη την στιγμή.Στην εισβολή του βοιωτικού συνασπισμού στην Πελοπόννησο.
Το 369 π.Χ στράφηκε προς βορρά και ανάγκασε το βασιλία της Μακεδονίας Αλέξανδρο Β' να δηλώσει υποταγή παίρνοντας ως όμηρο το μικρό τότε Φίλιππο αργότερα πατέρα του Μ.Αλεξάνδρου.
Στην συνέχεια στράφηκε στην Θεσσαλία θέλοντας να υποτάξει τον Φεραίο Αλέξανδρο που παλιότερα τον είχε αιχμαλωτίσει αλλά τον απελευθέρωσε ο στενός του φίλος Επαμεινώνδας.
Στην μάχη που έγινε στις Κυνός Κεφαλές σκοτώθηκε (364 π.Χ).
Ο Πελοπίδας διακρίθηκε και για τις διπλωματικές του ικανότητες καθώς επωφελήθηκε απο τους όρους της Ανταλκίδιου ειρήνης και πέτυχε να αναδειχθεί η Θήβα ως ηγεμόνας της Ελλάδας προξενώντας ταυτόχρονα βαρύ πλήγμα στη Σπάρτη που στερούνταν τους είλωτες μιας και η Μεσσήνη και η Αμφίπολη ανακηρύχθηκαν ανεξάρτητες.
Ο Πελοπίδας αγαπούσε την πατρίδα του πάνω απο όλα και πάντα πολεμούσε στην πρώτη γραμμή σαν απλός στρατιώτης.Λέγεται ότι σε μια αποστολή όταν η γυναίκα του ζήτησε να προσέχει αυτός της απάντησε "υποχρέωση του ηγέτη είναι να διαφυλάσσει τις ζωές των άλλων και όχι την δική του".


Πηγή
http://protesilaos.blogspot.com/