Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Συνταγή : Ντόπιες

Πράσο τηγανητό με αυγά

Υλικά: 2 πράσα μεγάλα, 4 αυγά, λάδι, αλάτι, κόκκινο πιπέρι.

Κόβουμε σε ροδέλες τα πράσα και τα ρίχνουμε σε λάδι που έκαψε. Όταν μαλακώσουν, σπάμε μέσα τα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να ψηθούν. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε



Κρασί με καρύδια, ζάχαρη και ψωμί

Υλικά: καρύδια, ζάχαρη και ψίχα ψωμιού.

Χτυπάμε στο μπλέντερ τα καρύδια, τη ζάχαρη και την ψίχα του ψωμιού, ρίχνοντας λίγο - λίγο κρασί, μέχρι να γίνει μια απαλή κρέμα.

Παπούδες

ΥΛΙΚΑ: 1 αρνίσια συκωταριά με την σκέπη "Φάρμα Καπλανίδη", 8 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 1 φλιτζανάκι ρύζι, λίγο βούτυρο, αλάτι, πιπέρι.
Κρέμα: 1 κεσεδάκι παραδοσιακό γιαούρτι Ορεινής, 2 αυγά, αλάτι.

Βάζουμε την σκέπη για μισή ώρα περίπου σε χλιαρό νερό ώστε να μαλακώσει. Ζεματάμε την συκωταριά, την στραγγίζουμε, την κόβουμε σε μικρά κομματάκια και την βάζουμε σε ένα σκεύος όπου προσθέτουμε το ρύζι, τα κρεμμυδάκια, αλάτι και πιπέρι. Ανοίγουμε την σκέπη, την κόβουμε σε κομμάτια, βάζουμε μέσα λίγη από την γέμισή μας, και την τυλίγουμε έτσι ώστε να σχηματιστούν κεφτέδες. Βουτυρώνουμε ένα ταψί, βάζουμε τους τζιγεροσαρμάδες με το άνοιγμα προς τα κάτω (για να μην φύγει η γέμισή), τους βουτυρώνουμε, ρίχνουμε 1 1/2 κούπα περίπου νερό και τους ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 40 λεπτά περίπου.
Κρέμα: Χτυπάμε σε ένα σκεύος το γιαούρτι.
Σε μια λεκανίτσα χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το γιαούρτι και λίγο αλάτι και ρίχνουμε την κρέμα στο ταψί (στα κενά που αφήνουν οι τζιγεροσαρμάδες). Αφήνουμε το φαγητό μας να ψηθεί για άλλα 10 λεπτά περίπου (μέχρι να ροδίσει).



ΚΑΤΣΑΜΑΚΑ

Υλικά: αλεύρι "Μύλοι Καπλανίδη", νερό, αλάτι, λάδι.

Βάζουμε το νερό μέσα στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει. Σιγά - σιγά ρίχνουμε λίγο - λίγο αλεύρι μέχρι να μπορέσει να χυλώσει (να γίνει σαν κρέμα).



ΤΣΙΠΟΥΔΑ

Υλικά: 1 φλιτζάνι ρύζι, 1 κιλό γάλα, 2 αυγά, 1 φλιτζάνι ζάχαρη, βούτυρο γάλακτος.

Βάζουμε το γάλα στη φωτιά, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το ρύζι και σιγοβράζουμε μέχρι να γίνει το ρύζι. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε να χλιαρύνει, ρίχνουμε μέσα τα αυγά χτυπημένα, το βούτυρο κι ανακατεύουμε. Βάζουμε το μίγμα σε ταψί και το ψήνουμε στο φούρνο.



Λάχανο με χοιρινό

Υλικά: 1 μεγάλο λάχανο, 1 μεγάλο κρεμμύδι, 1 κουταλιά σάλτσα, λάδι, 1 κιλό χοιρινό σε κομμάτια "Φάρμα Καπλανίδη", αλάτι, πιπέρι.


Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε τα κρεμμύδια μαζί με το λάχανο κομμένο σε λωρίδες. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να μαλακώσει το λάχανο και να μυρίσει ωραία. Τότε ρίχνουμε τη σάλτσα αραιωμένη σε 1 ποτήρι νερό, ρίχνουμε και τα κομμάτια το κρέας κι αφήνουμε να σιγοβράσουν. Λίγο πριν το τέλος αλατοπιπερώνουμε



Μουσνίτσκες με κόκκαλα

Υλικά: Μουσνίτσκες, παστωμένα κόκαλα "Φάρμα Καπλανίδη", 1 κρεμμύδι, λάδι, ρίγανη, 1 κουταλιά σάλτσα.
(Μουσνίτσκες είναι τα πράσινα φασολάκια, που τα περνούσαν σε κλωστή και το αποξήραιναν το καλοκαίρι. Παστωμένα κόκαλα ήταν τα κόκαλα, που έμεναν από το γουρούνι των Χριστουγέννων και παστώνονταν για να συντηρηθούν)
Αποβραδίς βάζουμε σε μία κατσαρόλα τα κόκαλα στο νερό να ξαρμυρίσουν και σε άλλη κατσαρόλα τις μουσνίτσκες σε νερό να φουσκώσουν. Το πρωί σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, ρίχνουμε τη σάλτσα αραιωμένη σε λίγο νερό και τις μουσνίτσκες να πάρουν μια βράση. Βάζουμε κι άλλο νερό, βάζουμε τα κόκαλα κι αφήνουμε να βράσουν. Λίγο πριν από το τέλος ρίχνουμε τη ρίγανη



Πατατόπιτα με πράσα

Υλικά
10 χωριάτικα φύλλα «Μητέρα Γή»
1 κιλό πατάτες «Χρυσή πατάτα Βροντούς»
3/4 φλιτζανιού λάδι (ελαιόλαδο και καλαμποκέλαιο) και λάδι για το άλειμμα των φύλλων
2 πράσα, ψιλοκομμένα και τρυφερά
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1φλιτζάνι φέτα, τριμμένη «Μητέρα Γη»
1 φλιτζάνι αλεύρι «Μύλοι Καπλανίδη»
2 αυγά, λίγο νισεστέ, ή κορν φλάουρ για το άνοιγμα των φύλλων
αλάτι, πιπέρι άσπρο.


Εκτέλεση: Καθαρίζετε και πλένετε καλά τις πατάτες και τις κόβετε σε λεπτές φέτες. Προσθέτετε το πράσο, το κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι άσπρο, κατόπιν τη φέτα, τα αυγά, 1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι και 3/4 φλιτζανιού λάδι. Τα ανακατεύετε όλα καλά.
Ανοίγετε τα μισά φύλλα, με τη βοήθεια κορν φλάουρ ή νισεστέ, και τα στρώνετε σε ορθογώνιο ή τετράγωνο ταψί, ρίχνοντας αρκετό λάδι ανάμεσα τους. Ρίχνετε τη γέμιση και από πάνω στρώνετε τα υπόλοιπα φύλλα, αφού τα αλείψετε κι αυτά με λάδι.
Ρίχνετε από πάνω αρκετό λάδι, χαράζετε την πίτα σε κομμάτια, τη ραντίζετε με λίγο νερό και την ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 1 περίπου ώρα.



Πράσα και πατάτες στο φούρνο


Υλικά
600 γρ. πράσα
600 γρ. πατάτες «Χρυσή πατάτα Βροντούς»
4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
2 κουταλιές κοπανισμένο παξιμάδι, κριθαρένιο (ή τριμμένο στο μπλέντερ),
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
ο χυμός 2-3 λεμονιών
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι άσπρο.

Εκτέλεση: Καθαρίζετε τα πράσα, τα πλένετε και τα κόβετε σε λεπτές ροδέλες. Καθαρίζετε και τις πατάτες και τις κόβετε σε λεπτές φέτες. Τα στρώνετε σε ένα πυρέξ ή ταψί, προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σκορπίζετε από πάνω το παξιμάδι, τη ρίγανη, το ελαιόλαδο, το λεμόνι, το αλάτι και το πιπέρι.
Προσθέτετε και λίγο νερό και τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να μείνει το φαγητό μόνο με το λάδι του.

Πηγή
http://www.dwdekamhnes.gr/files/menou.htm