Κυριακή 30 Μαΐου 2010

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ:ΚΑΤΣΩΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

Γεννήθηκε το 1752 στην Λιβαδειά.Σε ηλικία 17 ετών πήγε στο Λιβόρνο και κατατάχτηκε στο ρωσικό στρατό πολεμώντας στην Δαλματία.Μετά την συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή πήγε στην Κριμαία και κατατάχτηκε στα ελληνικά τάγματα που έιχε δημιουργήσει η τσαρίνα Αικατερίνη. Διακρίθηκε πολεμώντας στην Κριμαία και προβιβάσθηκε σε λοχαγό.
Με την έναρξη του ρωσοτουρκικού πολέμου πήγε στην Τεργέστη και με έναν μικρό στόλο κατέβηκε στο Ιόνιο όπου και κατέστρεφε τα τουρκικά πλοία.
Τα κατορθώματα του θορύβησαν τον σουλτάνο που έστειλε τον τουρκικό στόλο να τον καταδιώξει.Η συνάντηση των δυο στόλων έγινε στην Κάρπαθο και μετά από πολύωρη μάχη ο τουρκικός στόλος τράπηκε σε φυγή.Με αυτή του την επιτυχία προβιβάσιστηκε σε υποχιλίαρχο και ο στόλος του αναγνωρίστηκε ως στόλος της ρωσικής αυτοκρατορίας.
Το 1789 επιτέθηκε στην Τζιά την οποία και κυρίεψε εκδιώκοντας τους Τούρκους και μετατρέποντας την σε ορμητήριο του.Ο σουλτάνος προσπάθησε να τον δωροδοκήσει παραχωρώντας του την Μύκονο και την Πάρο αρκεί να σταματούσε τις επιδρομές.Ο Κατσώνης όμως αρνήθηκε.
Το 1790 μαζί με τον Ανδρούτσο και 500 άνδρες αποβιβάστηκε στην Τένεδο και κατέστρεψε της τουρκικές εγκαταστάσεις.Επέστρεψε εσπευσμένα στην Τζιά όπου έμαθε ότι τον περίμενε ο ενωμένος τουρκο-αλγερινός στόλος.Μεταξύ Άνδρου και Ευβοίας οι δυο στόλοι συγκρούστηκαν και ο Κατσώνης έχασε αυτή την φορά τα περισσότερα πλοία του.Διέφυγε στα Κύθηρα και απο εκεί στην Ιθάκη συγκεντρώνοντας νέο στόλο με σκοπό να αντεπιτεθεί.Τα σχέδια του όμως ματαιώθηκαν απο την ρωσοτουρκική ανακωχή.
Παρόλα αυτά αφού δημοσίευσε ένα μανιφέστο διαμαρτυρόμενος για την υπογραφόμενη ειρήνη που αδιαφορούσε για τους μαχόμενους Έλληνες κατέληγε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί.
Ο ίδιος οχυρώθηκε στο Ταίναρο αλλά η αδιαφορία των Ρώσων και των ντόπιων κατοίκων τον έκανα να εγκαταλείψει την προσπάθεια του και να μεταβεί στην Κριμαία όπου έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής το 1804.



Πηγή
http://protesilaos.blogspot.com/