Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ



Είμαστε αυτό που είμαστε, επειδή υπάρχει μία μόνιμη σύγκρουση δύο κόσμων μέσα μας, αυτού που πραγματικά είμαστε, και αυτού που πρέπει να γίνουμε....

Πηγή
PLWTINOS Διαβάστε περισσότερα...

ΤΟ ΕΓΩ ΚΡΙΣΝΑΜΟΥΡΤΙ



Εμπνευσμένο από τον διδάσκαλο Τζίντoυ Κρισναμoύρτι, ο οποίος παρ όλο που είχε γεννηθεί από Ινδούς γονείς δε σταμάτησε να δηλώνει ότι δεν είχε καμιά εθνικότητα, ότι δε συνέχιζε καμιά παράδοση και δεν ανήκε σε καμιά ομάδα.

"Η γη ανήκει σε όλους μας είναι δική σας και δική μου। Δυστυχώς, όμως, έχουμε εθνικούς, οικονομικούς, και θρησκευτικούς φράχτες και ζώντας πίσω απ αυτούς μιλά με για αδελφότητα, για αγάπη, για ειρήνη, για Θεό. Για να γνωρίσουμε πραγματικά τι είναι Αγάπη πρέπει να ρίξουμε όλα αυτά τα φράγματα και πρέπει αυτό να το αρχίσει ο καθένας μας από τον εαυτό του".

Πηγή
PLWTINOS Διαβάστε περισσότερα...

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ

Στις 5:15 της 6ης Απριλίου 1941 οι ελληνικές δυνάμεις δέχτηκαν την επίθεση 9 μεραρχιών του γερμανικού στρατού με επικεφαλής τον στρατάρχη φον Λιστ που αφου κατέλαβε την Γιουγκοσλαβία κατευθύνθηκε ενισχυμένος με την σωματοφυλακή SS "Αδόλφος Χίτλερ" προς τα Γρεβενά.
Ενω 4 ορεινές μεραρχίες και 2 τεθωρακισμένες κατευθύνθηκαν προς τα στενά του Ρούπελ με σκοπό την διάνοιξη της οδού προς Θεσσαλονίκη.Ταυτόχρονα μια μεραρχία πεζικού διατάχτηκε να καταλάβει την Δράμα.
Η διάταξη των γερμανικών δυνάμεων είχε ως εξής.
Το XVIII ορεινό σώμα στρατού με την 5η ορεινή μεραρχία στην περιοχή Πετρίτση.
Την 6η ορεινή μεραρχία στο Μελένικο.
Την 2η τεθωρακισμένη μεραρχία και το 125ο σύνταγμα πεζικού στην Μαριανούπολη και την 72η μεραρχία πεζικού στο Νευροκόπι.
Το ΧΧΧ σώμα στρατού με την 164η μεραρχία πεζικού στην περιοχή Πασμακλί.
Την 50η μεραρχία πεζικού στο Κριτζάλι.
Το XL σώμα στρατού στην Ντούμπνιτσα με την 5η και 9η τεθωρακισμένη μεραρχία.
Την 73η μεραρχία πεζικού και την σωματοφυλακή SS"Αδόλφος Χίτλερ".
Την επίθεση στην γραμμή Ρουπέσκο-Παληουριώνες ανέλαβε η 5η ορεινή μεραρχία και το 125ο σύνταγμα πεζικού καθώς και ένα τάγμα μηχανικού υποστηριζόμενο απο 200 αεροπλάνα.
Συνολικά οι Γερμανοί ανέπτυξαν 2 ορεινές μεραρχίες,3 τεθωρακισμένες,4μεραρχίες πεζικού,2 συντάγματα πεζικού,1 μηχανοκίνητη μεραρχία,1 εφεδρική μεραρχία πεζικού και ολόκληρη την δύναμη πυροβολικού της 12ης στρατιάς και ολόκληρο το VIII σώμα αεροπορίας.
Απέναντι στις 32 γερμανικές μεραρχίες,τις 29 ιταλικές που είδη πολεμούσε ο ελληνικός στρατός στην Βόρειο Ήπειρο και τις 14 βουλγαρικές η εξουθενωμένη και εγκαταλελειμμένη Ελλάδα παρέταξε μόλις 19 μεραρχίες σε μια απόσταση απο το ύψος των συνόρων απο την Κοζάνη μέχρι την Κομοτηνή.
Η περιβόητη συμμαχική βοήθεια ήταν μόλις 2 βρετανικές μεραρχίες εκ των οποίων πολλοί άντρες κατα την διάρκεια του βομβαρδισμού του Πειραιά τους μάζευαν απο τα καμπαρέ του λιμανιού.
Το γεγονός όμως ότι μόνο η ισχύς της γερμανικής αεροπορίας υπο τον πτέραρχο Ριτχόφεν ήταν 1.100 αεροπλάνα τα λεει όλα.
Μετά απο ανηλεή βομβαρδισμό απο το γερμανικό πυροβολικό και την αεροπορία άρχισαν τα εχθρικά τμήματα να προωθούνται μέσα απο το βουλγαρικό και γιουγκοσλαβικό έδαφος.
Στον τομέα της Ροδόπολης η άμυνα των ανδρών της XVIII μεραρχίας δεν άντεξε την εχθρική επίθεση και δεχόμενοι επίθεση αρμάτων και της αεροπορίας περίπου στις 11 το πρωί οι Γερμανοί κατάφεραν να καταλάβουν κάποια χωριά αλλά το σοβαρότερο ήταν ότι με αυτή την κίνηση τους υπερκέρασαν το Μπέλλες.
Παρόλα αυτά το ηρωικό φυλάκιο 162 έπεσε το μεσημέρι αφού όλοι οι υπερασπιστές του πολέμησαν μέχρις εσχάτων πέφτοντας όλοι νεκροί.Ο διοικητής Δημήτριος Ιντζος αφού δέχτηκε τα συγχαρητήρια του Γερμανού διοικητή για το θάρρος των ανδρών του στην συνέχεια εκτελέστηκε.
Το οχυρό Ποτλοβίτσα αφού αντιστάθηκε ηρωικά όλη μέρα έχοντας δεχθεί επίθεση απο την 5η ορεινή μεραρχία και το σφυροκόπημα 150 αεροπλάνων τελικά καταλήφθηκε την νύχτα.
Το οχυρό Ιστίμπεη δεχόμενο βολές 185 στοιχείων πυροβολικού αμυνόταν σθεναρά.Οι Γερμανοί τελικά ανέβηκαν στο οχυρό αλλά μη μπορώντας να το καταλάβουν έφραξαν τον εξαερισμό ώστε να αναγκαστεί η φρουρά να βγεί.Πράγμα που έγινε αλλά όχι όπως οι Γερμανοί περίμεναν καθώς οι υπερασπιστές επιχείρησαν έξοδο με την λόγχη πέφτοντας πανω στους έκπληκτους γερμανούς.Για ώρα ακολούθησε μια απέλπιδα προσπάθεια της φρουράς που δεν είχε όμως αποτέλεσμα καθώς έφτασαν γερμανικές ενισχύσεις.
Το οχυρό Κελκάγια παραδόθηκε την επόμενη μέρα καθώς οι Γερμανοί διοχέτευσαν καπνό προκαλώντας ασφυξία στην φρουρά.
Στις 8 Απριλίου οι Γερμανοί κατέλαβαν την Ξάνθη ενω μια μεραρχία υπερκέρασε τα αδύναμα ελληνικά τμήματα και κατευθύνθηκε προς Κιλκίς.
Ενω η κατάσταση γινόταν απελπιστική και υπήρχε κίνδυνος να κυκλωθεί ο ελληνικός στρατός καθώς οι Γερμανοί προωθούνταν προς Θεσσαλονίκη.Ο διοικητής αντιστράτηγος Μπακόπουλος πήρε διαταγή απο το ΓΕΣ να συνεχίσει τον αγώνα με καθε μέσο και μόνο σε περίπτωση που η αντίσταση ήταν μάταιη να προχωρούσε σε παράδοση.
Στις 9 το βράδυ της 9ης Απριλίου και θεωρώντας ότι όντως η αντίσταση είναι μάταιη καθώς ο εχθρός είχε φτάσει στην Θεσσαλονίκη ο Μπακόπουλος επικοινώνησε με τον Γερμανό διοικητή ο οποίος συμφώνησε με όλους τους όρους παράδοσης εκτός του να κρατήσουν τα ελληνικά τμήματα τον οπλισμό τους.
Ετσι στις 9 Απριλίου το πρωί οι Γερμανοί κατέλαβαν την Θεσσαλονίκη και ταυτόχρονα τερματίζονταν και οι συγκρούσεις ενώ ορισμένα οχυρά ακόμα αντιστέκονταν αρνούμενα να παραδεχθούν την ήττα.
Το οχυρό Παλιουριώνες παραδόθηκε την επόμενη μέρα μετα απο συνεννόηση των δυο διοιηκητών.Οι υπερασπιστές του βγαίνοντας να παραδοθούν αντίκρισαν γερμανικά αποσπάσματα να είναι παραταγμένα σε απόδοση τιμών και την γερμανική σημαία να ανεβαίνει στο οχυρό μόνο όταν το εγκατέλειψε και ο τελευταίος υπερασπιστής.Στο οχυρό Ρουπέσκου 3 πολυβολεία αντιστέκονταν όλη μέρα μόνα τους και το βράδυ αφού είχαν τελειώσει και τα πυρομαχικά εγκατέλειψαν την θέση τους χωρίς να γίνου αντιληπτοί.
Στο Ρούπελ όταν οι Γερμανοί πληροφόρησαν την φρουρά για την ανακωχή αυτοί δεν πείστηκαν απαντώντας οτι "τα οχυρά δεν παραδίδονται αλλα κατακτιούνται" και συνέχισαν τον αγώνα.Οταν πλέον η αντίσταση ήταν μάταιη και πείστηκαν ο Γερμανός διοικητής συνεχάρη τον Έλληνα συνταγματάρχη Πλευράκη για την αγωνιστικότητα των ανδρών του και του είπε "δεν θρηνώ ως στρατιώτης διότι η θυσία ήταν επιβεβλημένη αλλά ως άνθρωπος διότι εκ του συντάγματος μου λίγοι άνδρες μόνο απέμειναν".
Συγκινιτική ήταν και η αυταπάρνηση του διοικητή του συκγροτήματος Καρανταίγ που μη θέλοντας να συμορφωθεί με την διαταγή παράδοσης προσπάθησε να οδηγήσει την μονάδα του προς την Αθωνική πολιτεία με σκοπό να συνεχίσει τον αγώνα.
Μετα απο παρότρυνση όμως του διοικητή της μεραρχίας για το άσκοπο της θυσίας αυτή η κουρελιασμένη και εξουθενωμένη μονάδα αφού μπήκε στην πόλη των Σερρών με τους κατοίκους να ζητωκραυγάζουν και να τους υποδέχονται ως νικητές παρέμεινε στην πόλη περιμένοντας την αιχμαλωσία.
Στο ύψωμα Αγιος Κωνσταντίνος η φρουρά αντεπιτέθηκε πιάνοντας 200 αιχμαλώτους αλλά ο διοικητής της γνωρίζοντας για την ανακωχή τους άφησε ελεύθερους.
Κατά τον πενθήμερο αγώνα 6-11 Απριλίου οι γερμανικές απώλειες ήταν 555 νεκροί,2134 τραυματίες και 170 αγνοούμενοι.

Πηγή
http://protesilaos.blogspot.com/ Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Καναλι της Γερμανικης ARD στις 26-2-2010

Διαβάστε περισσότερα...

ΑΠΛΑ ΚΑΤΑΝΤΙΑ.......

Εχω πάει και ελέγξει σχεδόν 30 χώρες. Αυτά που βλέπω εδώ δεν τα είδα πουθενά!"
Πολ Τόμσον, Δανός Επικεφαλής Επιθεωρητής ΔΝΤ


Αυτά τα λόγια βγήκαν από το στόμα του δανού Πώλ Τόμσεν ο οποίος είναι και επικεφαλής του κλιμακίου των ελεγκτών ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ που βρίσκονται αυτές τις μέρες στην χώρα μας.

Σύμφωνα με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, οι απαντήσεις των ελλήνων αξιωματούχων στις ερωτήσεις των ελεγκτών άφηναν τους τελευταίους άφωνους!

Για παράδειγμα:

Πριμ παραγωγικότητας

"Εδώ βλέπουμε ένα κονδύλι για πριμ παραγωγικότητας σε δημοσίους υπαλλήλους. Γιατί το πληρώσατε αφού οι στόχοι της αύξησης της παραγωγικότητας, δεν επετεύχθησαν;", ρώτησαν.

Η απάντηση:

"Ξέρετε, δεν είναι ακριβώς έτσι, διότι η προσπάθεια που κατεβλήθη για την επιτυχία του στόχου ήταν πραγματικά αξιοσημείωτη..."

Πόσοι απασχολούνται στο δημόσιο;

Η απάντηση:

"Τι ακριβώς εννοείτε; Γιατί εχουμε διάφορες κατηγορίες, και διαφορετικές συμβάσεις εργασίας".

Ελεγκτες: "Εμείς απλώς θέλουμε τον αριθμό."

Ελληνες αξιωματούχοι: "Για τον συνολικό αριθμό δεν είαμστε έτοιμοι. Θα μαζέψουμε τα στοιχεία και σε επόμενη συνάντηση θα σας ενημερώσουμε!"

Πόσους διεφθαρμένους υπαλλήλους έχετε πιάσει;

"Ξέρετε αυτά τα πράγματα άπτονται της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, οι δε διαδικασίες είναι χρονοβόρες και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε επακριβώς την εξέλιξη της κάθε υπόθεσης..."

Σ.Σ : Ο Πωλ Τόμσον έχει ελέγξει χώρες όπως η Κολομβία, η Ουκρανία καθώς και αφρικανικές

Την πρώτη μέρα τους έβγαλαν για μεσημεριανό (lunch) ο κ.Υπουργός και ο κ.Υφυπουργός, σε παρακείμενο εστιατόριο και παρήγγειλαν και πλήρωσαν φαγητά αξίας 750ευρώ (!) δηλαδή 150ευρώ το άτομο.
Ζήτησαν (ο Υπουργός) να προστεθούν και 50ευρώ μπουρμπουάρ για τον σερβιτόρο και να σταλεί ο λογαριασμός στο Υπουργείο.

Από την επόμενη μέρα οι 3 ελεγκτές του ΔΝΤ αρνήθηκαν να πάνε για φαί με τον υπουργό και πήγαν μόνοι τους.

40ευρώ και οι τρεις!

Πηγή
http://troktikoblog.blogspot.com/2010/04/30.html Διαβάστε περισσότερα...

Ο Κόσμος που Πρέπει να χτίσουμε Μετά τον Όλεθρο....



Ένα σύντομο βίντεο γύρω από το όραμα του Venus Project που μας δείχνει πως ένα βιώσιμο περιβάλλον μπορεί να επιτευχθεί από την πρόσμιξη της κυβερνητικής και της τεχνολογίας για την εξασφάλιση, την προστασία και την ενθάρρυνση ενός πιο «ανθρώπινου» μέλλοντος.
Στην τελική ανάλυση είμαστε όλοι μία φυλή και μοιραζόμαστε έναν πλανήτη!

Πηγή
http://aiwnio-pyr.blogspot.com/ Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ '40

Η Ελληνική κυβέρνηση Μεταξά μετά την κήρυξη του Β' Παγκοσμίου πολέμου προσπαθούσε να κρατήσει μια στάση ουδετερότητας.Το ίδιο έπραξε και μετά τον τορπιλισμό του καταδρομικού Έλλη απο ιταλικό υποβρύχιο ενω βρισκόταν στο λιμάνι της Τήνου για τον δεκαπενταύγουστο.
Στις 3 το πρωι της 28ης Οκτωβρίου 1940 ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα Γκράτσι επέδωσε τελεσίγραφο στον Μεταξά ερχόμενος στο σπίτι του στην Κηφισιά με το οποίο ζητούσε ελεύθερη διάβαση των ιταλικών στρατευμάτων και κατάληψη στρατηγικών θέσεων ώστε να εξασφαλιστεί η ελληνική ουδετερότητα.
Ο Μεταξάς ερμηνεύοντας τα αισθήματα ολόκληρου του ελληνικού λαού και γνωρίζοντας οτι αντίθετη απάντηση θα ισοδυναμούσε με προδοσία είπε το ΟΧΙ.
Οι Ιταλοί την παραμονή της επίθεσης είχαν στην Αλβανία δυο σώματα στρατού που με τους 4.000 Αλβανούς έφθαναν τους 97.000 άνδρες. Επιπλέον με στοχο το μέτωπο της Ηπείρου το ΧΧV σώμα Τσαμουριάς με τις μεραρχίες πεζικού Φεράρα και Σιένα και την τεθωρακισμένη μεραρχία Κενταύρων σύνολο 42.000 άνδρες.
Στο μέτωπο Δυτ.Μακεδονίας το XXVI σώμα αποτελούμενο απο τις μεραρχίες:Πάρμα,Πιεμόντε,Βενέτσια και Αρέτζο με 44.000 άνδρες.Τέλος με στόχο την διάσπαση του μετώπου στο Μέτσοβο και με χώρο επιχειρήσεων την Πίνδο παρατάχθηκαν 11.000 άνδρες της μεραρχίας αλπινιστών Τζούλια.
Η ιταλική αεροπορία αριθμούσε περισσότερα απο 500 αεροπλάνα.Ενω τα στοιχεία πυροβολικού ήταν 3 φορές περισσότερα των Ελλήνων. Επίσης υπήρχε δύναμη 90 τεθωρακισμένων.Διοικητής των ιταλικών δυνάμεων ήταν ο στρατηγός Βισκόντι Πράσκα.
Απο ελληνικής πλευράς στη γραμμή Ιονίου-Σμόλικα παρατάχθηκε η VIII μεραρχία Ιωαννίνων με διοικητή τον υποστράτηγο Κατσιμήτρο που μετα την επιστράτευση αριθμούσε 37.000 άνδρες.Στο μέτωπο της Δυτ.Μακεδονίας τοποθετήθηκε το απόσπασμα Πίνδου και η μεραρχία Καστοριάς με διοικητή τον συνταγματάρχη Δαβάκη και βοήθεια απο μια πυροβολαρχία και 3 τάγματα πεζικού που αποτελούσαν την φρουρά της Κέρκυρας σύνολο 36.000 άνδρες.Επίσης βοήθεια πρόσφεραν οι Κύπριοι αδερφοί με το σύνταγμα Κυπρίων καθώς και οι Δωδεκανήσιοι που αν και κατεχόμενοι απο τους Ιταλούς απο τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο κατάφεραν να στείλουν και αυτοί ενα σύνταγμα.
Η ελληνική αεροπορία αριθμούσε 58 αεροπλάνα τα περισσότερα παλαιά ενω για τεθωρακισμένα δεν γίνεται φυσικά λόγος καθώς οι περισσότεροι Έλληνες οπλίτες δεν είχαν καν ξαναδεί στη ζωή τους.Οσο αφορά την θάλασσα σε μεγάλο ποσοστό η ελληνική κυβέρνηση στηριζόταν στο βρετανικό ναυτικό αφού μαζι με την Ιταλία και την Ιαπωνία ήταν οι μεγαλύτερες ναυτικές δυνάμεις της εποχής.
Το ελληνικό ΓΕΣ μετά την επίδοση του τελεσιγράφου αποφάσισε την άμυνα μέχρις εσχάτων στην γραμμή Ιωάννινα-Μέτσοβο διατάζοντας τον Κατσιμήτρο να υποχωρήσει σε αυτή τη θέση αφήνοντας τα Ιωάννινα στον εχθρό με την ελπίδα ότι οι ελληνικές δυνάμεις θα κατάφερναν σε εκείνο το σημείο να αναχαιτίσουν τον εχθρό έχοντας λιγότερες απώλειες.
Παρακούοντας την διαταγή ο Κατσιμήτρος και βλέποντας το ηθικό των αντρών του αποφάσισε να κρατήσει την αμυντική γραμμή στην τοποθεσία Ελαία-Κάλαμα μην παραχωρώντας σπιθαμή εθνικού εδάφους.Συγκινητική ήταν η βοήθεια των κατοίκων που έσκαβαν οχυρωματικά έργα με εθελοντική εργασία.
Στις 5:30 μισή ωρα πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο οι Ιταλοί επιτέθηκαν στο μέτωπο της VIII μεραρχίας με σκοπό την διάνοιξη του δρόμου πρός το Καλπάκι ενω αεροπλάνα βομβάρδισαν την Καστοριά,την Θεσσαλονίκη και την Πάτρα προκαλώντας τον θάνατο πολλών αμάχων.Παρόλα αυτά μετα δυο μέρες οι δυο αντιμαχόμενοι βρισκόταν στην ίδια γραμμή μετώπου.
Στις 2 Νοεμβρίου οι Ιταλοί αφού βομβάρδισαν τις ελληνικές θέσεις καθώς και την πόλη των Ιωαννίνων επιτέθηκαν στο τομέα των Νεγράδων που οδηγούσε στον κύριο δρόμο για τα Ιωάννινα.Το ύψωμα της Γραμπάλας δέχθηκε το μεγαλύτερο κύμα της επίθεσης μάταια όμως καθώς οι εύστοχες βολές του ελληνικού πυροβολικού και η έφοδος των τσολιάδων που ακολούθησε έτρεψαν τον εχθρό σε φυγή.Την νύχτα όμως οι Ιταλοί εκμεταλλευόμενοι την βροχή κατάφεραν να καταλάβουν το ύψωμα καθώς δεν έγιναν αντιληπτοί απο την φρουρά.
Το ξημέρωμα όμως της επόμενης μέρας ο ελληνικός στρατός με την λόγχη επανακατέλαβε το ύψωμα.Στις 4 και 5 Νοεμβρίου νεα προσπάθεια ιταλικής επίθεσης στην περιοχή του Καλαμά ενισχυμένη απο άρματα αυτή την φορά αποκρούστηκε απο το ελληνικό πυροβολικό και τις αντιαρματικές τάφρους που είχαν σκαφτεί..Μερικοί Ιταλοί κατόρθωσαν να διαβούν το ποτάμι αλλά έπαθαν πανωλεθρία καθώς θερίστηκαν απο τα πυροβόλα και πολλοί πνίγηκαν αφού έπεσαν στο ποτάμι για να σωθούν.
Ο μόνος προβληματισμός του ΓΕΣ ήταν το σπάσιμο του μετώπου της Θεσπρωτίας και η κατάληψη της Ηγουμενίτσας στις 6 Νοεμβρίου.Στο μέτωπο της Πίνδου οι 2.000 άνδρες του συνταγματάρχη Δαβάκη βρέθηκαν απέναντι στους 11.000 αλπινιστές της Τζούλια μέσα σε αντίξοες συνθήκες καθώς αναγκάστηκαν για 24 ώρες να αντιμετωπίζουν ολόκληρη μεραρχία.Ο Δαβάκης βλέποντας την κρισιμότητα της κατάστασης αποφάσισε να υποχωρήσει στο Επταχώρι με σκοπό να ανασυνταχθεί.
Στις 3 Οκτωβρίου μετά απο διαταγή του υποστράτηγου Βραχνού διοικητή της Ι μεραρχίας ο Δαβάκης άρχισε αντεπίθεση με δυο διλοχίες και κατεύθυνση τον Προφήτη Ηλία.Η πρώτη απωθήθηκε απο τους Ιταλούς ενω η δεύτερη προσπάθεια προς το ύψωμα Τσούκα αν και το κατέλαβε αρχικά μετα απωθήθηκε.Στην προσπάθεια αυτή να ανακαταλάβει το ύψωμα σκοτώθηκε και ο Δωδεκανήσιος έφεδρος υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος.Ηταν ο πρώτος αξιωματικός που έπεσε υπέρ πατρίδος.
Στις 2 Νοεμβρίου τελικά μετά απο πεισμώδη αγώνα ο Δαβάκης κατέλαβε την θέση στον Προφήτη Ηλία.Και ενω ετοίμαζε επίθεση στην θέση Ταμπούρι τραυματίστηκε στο στήθος.Ο ταγματάρχης Καραβίας που πήρε την θέση του διοικητή του μετά απο προτροπή του τραυματισμένου Δαβάκη λέγοντας του "Γιάννη πες με πεθαμένο.Μόνο μην σου πάρουν το ύψωμα χάνεται η Ελλάδα.Τράβα!" επικεφαλής 700 ανδρών με εφ' όπλου λόγχη έπεσε με ορμή πάνω στους 2.500 Ιταλούς και μετά απο μάχη που κράτησε μέχρι που νύχτωσε εκδίωξε τον εχθρό.
Στις 10 Νοεμβρίου και μετά απο εκαθαριστικές επιχειρήσεις του ελληνικού στρατού και της ταξιαρχίας ιππικού που προέλαυνε αργα αλλά σταθερά απο βορρά ο ιταλός στρατηγός Τζιρότι φοβούμενος την περικύκλωση της Τζούλια στο Σμόλικα διέταξε υποχώρηση στη θέση Αρματα.Σε όλο το μήκος του μετώπου ο εχθρός υποχωρούσε και με προσκαιρες επιθέσεις προσπαθούσε να σταματήσει την προέλαση του ελληνικού στρατού.
Στις 16 Νοεμβρίου η μεραρχία ιππικού μπήκε στην Κόνιτσα και την βρήκε καμένη απο τους Ιταλους και Αλβανούς που τους ακολουθούσαν.Ενω στις 17-21 Νοεμβρίου διεξήχθησαν οι τελευταίες μάχες επι ελληνικού εδάφους στην περιοχή του Σαραντάπορου.
Μετα την εκδίωξη του εχθρού απο το εθνικό έδαφος στις 22 Νοεμβρίου στις 3 το απόγευμα μετα απο 10ημερη μάχη το απόσπασμα του συνταγματάρχη Μπεγέτη μπήκε στην Κορυτσά προκαλώντας συγκίνηση και ενθουσιασμό στον ελληνικό πληθυσμό που γέμισε τα μπαλκόνια με την γαλανόλευκη.Το ΓΕΣ ΣΤΗΝ αναφορά του έγραψε "ο εχθρός εκδιώχθηκε απο το πάτριο έδαφος και έπεσε η Κορυτσά καθώς και το Λεσκοβίκι".
Μετα απο αυτό το ΓΕΣ διέταξε το Α σώμα στρατού να καταλάβει τους Αγίους Σαράντα πράγμα που έγινε ανήμερα της γιορτής του Αγίου Νικολάου καθώς οι Ιταλοί εγκατέλειψαν την πόλη απο φόβο μήπως κυκλωθούν.Στις 8 Δεκεμβρίου κατελήφθη και το Αργυρόκαστρο.
Στις 10 Ιανουαρίου κατελήφθη η Κλεισούρα ενω ο μικρός ελληνικός στόλος βομβάρδισε την Αυλώνα.Οι Ιταλοί ντροπιασμένοι παντού εγκατέλειπαν τις θέσεις τους.Μην μπορώντας ο Μουσολίνι να ανεχτεί άλλες ήττες κατέστρωσε την εαρινή αντεπίθεση αναλαμβάνοντας ο ίδιος την αρχιστρατηγία.
Στις 9 Μαρτίου 1941 στις 6:30 οι ιταλικές μεραρχίες ανέλαβαν την επίθεση με σπουδαιότερη την μάχη στο ύψωμα 731 με σκοπό την κατάληψη της Κλεισούρας.
Αυτή ήταν ισως και η ποιό αιματηρή συμπλοκή καθώς διεξήχθη τις περισσότερες φορές σώμα με σώμα.Το αποτέλεσμα ήταν 1243 νεκροί και 4.016 τραυματίες Ελληνες ενω απο ιταλικής πλευράς οι νεκροι έφτασαν τους 12.000 και 8.000 τραυματίες και αιχμαλώτους.
Στις 21 Μαρτίου ο Μουσολίνι εγκατέλειψε τα Τίραννα που βρισκόταν για να οργανώσει την επίθεση επιστρέφοντας στην Ρώμη σημειώνοντας με αυτό τον τρόπο και το τέλος των επιχειρήσεων.

Πηγή
http://protesilaos.blogspot.com/ Διαβάστε περισσότερα...

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ:ΠΑΠΑΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1883.
Το 1901 θα γραφτεί στην Νομική σχολή Αθηνών όμως την εγκατέλειψε έναν χρόνο αργότερα για να σπουδάσει για 4 χρόνια στην στρατιωτική σχολή Βρυξελλών και στην σχολή ιππικού του Ιπρ.
Κατα την διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων εξορίζεται αρχικά στην Ιο και μετά στην Κρήτη.Το 1920 οι βασιλικοί των επαναφέρουν στο στράτευμα και θα πάρει μέρος στην μικρασιατική εκστρατεία.
Μετά την επανάσταση Πλαστήρα θα αποστρατευτεί για να επανέλθει το 1935 οργανώνοντας το κίνημα απο το οποίο θα επωφεληθεί ο Κονδύλης προκαλώντας δημοψήφισμα για το πολίτευμα διορίζοντας τον υπουργό στρατιωτικών.
Το 1936 επι πρωθυπυργίας Μεταξά ανέλαβε την ηγεσία του ελληνικού στρατού τον οποίο αναρδιάθωσε με αποτέλεσμα τις ένδοξες σελίδες που γράφτηκαν αργότερα.
Με την συνθηκολόγηση αρνείται να ακολουθήσει την κυβέρνηση στην Αίγυπτο και παραμένει στην Αθήνα διαφωνώντας με τον βασιλιά υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε η ελληνική κυβέρνηση να μεταβεί στην Κύπρο που θεωρούσε ελεύθερο ελληνικό έδαφος.
Αποτέλεσμα ήταν τον Απρίλιο του 1943 να συλληφθεί απο τους Γερμανούς και να σταλεί στο Νταχάου για να επιστρέψει το 1945.Τον Ιανουάριο του 1947 θα διοριστεί ξανά διοικητής των ενόπλων δυνάμεων απο τον πρωθυπουργό Σοφούλη με σκοπό την συντριβή των κομμουνιστών ανταρτών.
Μετά την νίκη των κυβερνητικών δυνάμεων θα του απονεμηθεί ο βαθμός του στρατάρχη.
Στις 11 Απριλίου 1950 θα δημιουργήσει το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας και θα ονομασθεί πρώτος αρχηγός ΓΕΕΘΑ.Τον Σεπτέμβριο του 1951 κατεβαίνει στις εκλογές με το κόμμα που ιδρύει τον "Συναγερμό" συγκεντρώνοντας 36,5% αλλά δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία.
Κατι που θα πετύχει στις 16 Νοεμβρίου 1952 καταλαμβάνοντας το 49,30% και θα ορκιστεί πρωθυπουργός.Απεβίωσε στις 4 Οκτωβρίου 1955

Πηγή
http://protesilaos.blogspot.com/ Διαβάστε περισσότερα...

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ:ΔΑΒΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Γεννήθηκε στο χωριό Κεχριάνικα Λακωνίας το 1897.
Αποφοίτησε απο την σχολή Ευελπίδων το 1916 και συνέχισε τις σπουδές του στην σχολή Πολέμου της Αθήνας και του Παρισιού.Πήρε μέρος στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο και στην μικρασιατική εκστρατεία όπου διακρίθηκε και τιμήθηκε με το Χρυσό αριστείο ανδρείας.
Το 1935 αποστρατεύτηκε με το βαθμό του συνταγματάρχη αλλά τρείς μήνες πριν εκδηλωθεί η ιταλική επίθεση ανακλήθηκε στο στράτευμα και τοποθετήθηκε διοικητής του μικτού αποσπάσματος Πίνδου.Πέτυχε την πρώτη και καθοριστική νίκη εναντίον των Ιταλών εισβολέων αλλά κατά την διάρκεια της μάχης τραυματίστηκε στο στήθος.
Τον Νοέμβριο του 1942 συνελήφθη απο τις ιταλικές κατοχικές αρχές αν και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο καθώς το τραύμα του σε συνδυασμό με στηθική ασθένεια τον είχαν καταβάλει.
Μαζί με άλλους αξιωματικούς μπήκε σε πλοίο με κατεύθυνση την Ιταλία και το στρατόπεδο συγκεντρώσεως.Ανοιχτά της Αδριατικής το πλοίο τορπιλίστηκε (Ιανουάριος 1943).

Πηγή
http://protesilaos.blogspot.com/ Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να απαντάτε στα ενοχλητικά τηλεφωνήματα των τραπεζών

Κάτι η κρίση, κάτι η κρίση και κάτι η κρίση, οι τηλεφωνικές ενοχλήσεις των τραπεζών για καθυστερήσεις πληρωμών έχουν ξεσαλώσει με τα κινητά να χτυπάνε από τις 9 το πρωί ακόμα κι αν έχεις καθυστερήσει μόλις πέντε μέρες την καταβολή της δόσης σου.

Οι παρακάτω τηλεφωνικοί διάλογοι μεταξύ του φανταστικού πελάτη κ. Παπαδόπουλου και της φανταστικής τραπεζοϋπαλλήλου κυρίας Αγκαθούρας έχουν όλοι χρησιμοπoιηθεί με επιτυχία τόσο από τον υπογράφοντα όσο και από λοιπά αξιοσέβαστα αναρχικά στοιχεία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ............


α) το ημιπαράνομο της πράξης των τραπεζών, το οποίο θα τις αποτρέψει από το να σε μηνύσουν,
β) ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί μήνυση εξύβρισης από τη στιγμή που εσύ είσαι που ενοχλείσαι επανειλημμένως σε προσωπικό κινητό παρά τις διαμαρτυρίες σου,
γ) ότι δεν μπορεί να αποδειχτεί ότι είσαι ο υβριστής αν δεν τους δώσεις τουλάχιστον αριθμό ταυτότητας, μέσω του τηλεφώνου,
δ) ότι καμία τράπεζα δεν πρόκειται να διεκδικήσει σύνολο χρεωστικού ποσού πριν από τη συμπλήρωση τριών απλήρωτων λογαριασμών.
Επειδή η τραπεζική αλητεία δεν θέλει φόβο ούτε κρύψιμο, αλλά ανάλογη αντιμετώπιση και γλώσσα.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

- Ο κ. Παπαδόπουλος;
- Εξαρτάται.
- Τι εννοείται «εξαρτάται»;
- Από το ποιος τον ζητεί.
- Συγγνώμη, αυτό δεν είναι το τηλέφωνο του κ. Παπαδόπουλου;
- Πιθανότατα. Ποιος τον ζητεί;
- Αγκαθούρα. Από την Kleftobank.
- Τότε δεν είμαι ο κ. Παπαδόπουλος.
- Μπορώ να μιλήσω στον κ. Παπαδόπουλο;
- Αμα θέτε, εγώ θα σας εμποδίσω;
- Με συγχωρείτε, τι συμπεριφορά είναι αυτή;
- Αν ξαναπάρεις, να δεις που θα την έχω χειροτερέψει.

ΣΑΔΟΜΑΖΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

- Τον κ. Παπαδόπουλο, παρακαλώ.
- Ο ίδιος.
- Από την Kleftobank τηλεφωνώ, κύριε Παπαδόπουλε, Αγκαθούρα.
- Α, υπέροχα.
- Σχετικά με το δάνειό σας…
- Ναι, τι έπαθε;
- Εχετε καθυστερήσει 6 ημέρες την πληρωμή του.
- Και μία σήμερα 7.
- Πότε υπολογίζετε ότι θα μπορέσετε να καταθέσετε το ποσό;
- Οταν το καταθέσω, θα το δείτε στον υπολογιστή σας.
- Πρέπει να μου πείτε μια ημερομηνία.
- Δεν θέλω να σας πω. Θα το δείτε κατατεθειμένο.
- Με συγχωρείτε, αλλά δεν είναι αυτή συμπεριφορά.
- Βρε, άντε μου στο διάολο, που θα μου μάθειςκαι συμπεριφορά, αλογομούρα.
- Η συνομιλία μας, κύριε Παπαδόπουλε, καταγράφεται και θα μεταβιβαστεί στους υπεύθυ-
νους.
- Και πώς θα τους πεις ακριβώς, κούκλα μου:
«Με είπαν καριόλα στο τηλέφωνο επειδή κάνω το επάγγελμα μιας καριόλας»; (κλείσιμο)

ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

- Τον κ. Παπαδόπουλο, παρακαλώ.
- Ο ίδιος.
- Αγκαθούρα από την Kleftobank.
- Αριθμό ταυτότητας και πατρώνυμο, παρακαλώ;
- Για ποιον λόγο;
- Γιατί σκοπεύω να σας κάνω μήνυση, κυρία
Αγκαθούρα. Για παρενόχληση.
- Δεν είμαι υποχρεωμένη να σας δώσω τα στοιχεία μου.
- Δεν είμαι υποχρεωμένος τότε να σας απαντήσω. (κλείσιμο)

ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

- (Απαντάμε στο κινητό έχοντας δει το νούμερο τηλεφώνου) Ψησταριά το «Ωραίο Λιόπεσι»,
λέγεται;
- (Το κλείνει η Αγκαθούρα, σαστισμένη.)

GAY ACTIVIST ANTIMETΩΠΙΣΗ

- Τον κ. Παπαδόπουλο, παρακαλώ;
- Ο ίδιος.
- Αγκαθούρα από την Kleftobank.
- Aχ, κυρία Αγκαθούρα μου, συγγνώμη, αλλά δεν μπορώ να σας μιλήσω τώρα γιατί πεοθηλάζω και είμαι μπουκωμένος.

ΝΤΑΝΤΑΪΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

- Ο κ. Παπαδόπουλος;
- Ναι;
- Ο κ. Παπαδόπουλος;
- Ναι;
- Με ακούτε, κύριε Παπαδόπουλε;
- Οχι.

ΚΑΨΩΜΕΝΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

- Ο κ. Παπαδόπουλος;
- Σας ακούω.
- Αγκαθούρα από την Κleftobank.
- Καλησπέρα, κυρία Αγκαθούρα, σας περίμενα.
- Εγινε κάποια κατάθεση μήπως;
- Αχ, δυστυχώς, δεν πρόλαβα.
- Αύριο θα τα καταφέρετε;
- Να σας πω, τι φοράτε αυτή τη στιγμή;
- Συγγνώμη;
- Θα ήθελα να πάρετε το ακουστικό και να το ακουμπήσετε πάνω σας και σιγά-σιγά να το κατεβάσετε προς τα κάτω και μετά, με μία κίνηση, αργή, αλλά σταθερή, με τρυφερότητα και δυναμισμό συνάμα, να το σπρώξετε μέσα σας.
- Πώς μιλάτε έτσι, κύριε Παπαδόπουλε;
- Δεν είμαι ο Παπαδόπουλος, αλλά σε άναψα πουτανίτσα, ε;

Πηγή
http://filiatranews.blogspot.com/ Διαβάστε περισσότερα...

Ο σπουδαιότερος Έλληνας όλων των εποχών


Με ομόφωνη γνώμη όλων των συντακτών της εφημερίδας μας, ψηφίσαμε για τον μεγαλύτερο και σπουδαιότερο Έλληνα όλων των εποχών, τον ΜΗΤΣΟ από την Δραπετσώνα που με το τρίκυκλό του και την σκύλα του την Ζβούρα να τον ακολουθεί από πίσω πιστά, οργώνει καθημερινά τα τελευταία πενήντα χρόνια τις συνοικίες του Πειραιά πουλώντας τις σαρδέλες του (και πιστεύουμε να μην μας παρεξηγήσει ο φιλότιμος Μήτσος που τον συγκρίνουμε με τον Μέγα Εθνάρχη).
Την συγκεκριμένη απόφαση την πήραμε γιατί ο Μήτσος ο Σαρδέλας ή Μήτσος ο Τρίκυκλος, όπως τον αποκαλούν στον Πειραιά, δεν αποποίησε ποτέ τις αρχές που του δίδαξε ο πατέρας του από τον οποίο κληρονόμησε το τρίκυκλο, φορτωμένο σαρδέλες αγορασμένες με μετρητά δικά του.
  • Δεν κόβει ποτέ απόδειξη.
  • Δεν κάνει δήλωση ΦΠΑ και εφορίας.
  • Δεν έχει πάρει δάνεια από τράπεζες.
  • Δεν χρωστάει σε κανέναν έμπορο.
  • Δεν έχει μπει ποτέ στην ζωή του σε εκκλησία.
  • Δεν έχει μιλήσει-συναντήσει ποτέ πολιτικό.
  • Δεν παίρνει σύνταξη αν και είναι πλέον 78 ετών και την χώρα την επιβαρύνει μόνο αναπνέοντας τον αέρα της.
  • Ταΐζει το σκυλί του μόνο με σαρδέλες που από ποιότητα και τιμή είναι οι καλύτερες της χώρας.
Δεν έχει τίποτα στο όνομά του, ζει σε μία παράγκα χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο। Σαν γνήσιος οικονομολόγος, όταν τον συνέλαβαν γιατί δεν έκοβε αποδείξεις και τον δίκασαν σε έναν μήνα φυλακή με εξαγορά δεν την εξαγόρασε, αλλά προτίμησε να ζήσει τον μύθο του στον Κορυδαλλό και με την ευκαιρία να κοιτάξει λίγο την υγεία του, να τρώει και να πλένεται δωρεάν. Τότε ζητούσε από περιέργεια να μάθει πόσο στοιχίζουν οι αστυνομικοί, οι δικαστές και η φυλακή που ασχολούνται μαζί του και απάντηση δεν έπαιρνε από κανέναν. Στην εμμονή του με αιτήσεις, που του έγραφε κάθε μέρα ο Παλαιοκώστας, προς τα αρμόδια όργανα του κράτους, περιμένοντας να πάρει μία λογική απάντηση, τον έδιωξαν από την φυλακή για να μην μολύνει τους υπόλοιπους κρατούμενους-κοινωνία με τις τρελές αρχές του και ξεκινήσουν να ζητούν απαντήσεις και αυτοί (και ειδικά αυτοί που φυλακίζονται για χρέη στο δημόσιο-έμποροι δηλαδή, που πλήρωναν μια ζωή για να πληρώνονται όλοι αυτοί, που τους έχουν φυλακίσει).

Πηγή
http://greki-gr.blogspot.com/ Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Αρχαίων Ελλήνων γεύσεις!

Βρισκόμαστε στην Αρχαία Ελλάδα! Οι καλεσμένοι κάθονται στο τραπέζι για να δοκιμάσουν τις γαστρονομικές προτάσεις του μάγειρα. Ένα ολόκληρο τελετουργικό στήνεται καθώς η ώρα του γεύματος είναι ιερή!

Ο στόχος είναι ένας: μέσα από το φαγητό, να διεγερθούν και οι πέντε αισθήσεις. Για να επιτευχθεί αυτή η δύσκολη αποστολή, δεν αρκεί μόνο η καλή διάθεση. Μια μεγάλη αίθουσα με φωτισμό ειδικό που ξυπνά τις κρυφές επιθυμίες αποτελεί το ιδανικό σκηνικό που θα φιλοξενήσει εκείνους που τολμούν να διεισδύουν στο μαγικό κόσμο της γαστρονομίας.

Συμπόσια που αποτελούνται από λουκούλλεια γεύματα λαμβάνουν χώρα σε όλους τους τόπους, ευλογημένους και μη. Τηγανίτες με μέλι και λάδι, τυρί αλογίσιο που προσφέρεται στους πολεμοχαρείς για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, βραστοί βολβοί για την αποτοξίνωση από τη πολύ κατανάλωση οίνου, πίτες, φάβα, ζωμός από μπιζέλια, δαμάσκηνα και άλλα πολλά σηματοδοτούν τις διατροφικές συνήθειες των Αρχαίων Ελλήνων που είναι οπαδοί της έκφρασης: Νους υγιής και σώματι υγιή.

"Αρχαίες διατροφικές συνήθειες"

Tα δημητριακά είναι το κύριο συστατικό στις συνταγές τους. Ο άρτος είναι ιερό προϊόν και απαραίτητο. Χωρίς αυτό, δεν υπάρχει ολοκληρωμένο γεύμα. Αλεύρι από κριθάρι ζυμωμένο σε γαλέτα είναι η συνηθισμένη εκδοχή και ονομάζεται μάζα. Η μεγάλη ποικιλία θεωρείται πολυτέλεια και πλούτος .
Για το λόγο αυτό συναντάμε τον "Ιπνίτη" (ψωμί σε θερμή σκάφη), τον "Εσχαρίτη" (ψωμί στη σχάρα), τον "Άρτο τυρέοντα" (η λεγόμενη τυρόπιτα), τον "Κριβανίτη άρτο" (από σιμιγδάλι), το "όφωρος", τις λαγάνες και άλλα πολλά που στολίζουν το γιορτινό τραπέζι.

Φασόλια, φακές, κουκιά υπάρχουν σε κάθε κουζίνα. Απαραίτητο υλικό για την δημιουργία λαχταριστών εδεσμάτων το λάδι. Λάδι από τη Σάμο και την Ικαρία θεωρείται το καλύτερο και νοστιμότερο όλων.

Επίσης το γάλα αποτελεί σταθερή διατροφική συνήθεια. Τυρί, σκόρδα, κρεμμύδια, κοχλιοί, σαλιγκάρια, μικρά πουλιά (τσίχλες, σπίνοι), σούπες, ζωμός από μπιζέλια συνθέτουν το πορτραίτο της καθημερινής και αναγκαίας βρώσης.

Ο Αριστοφάνης περιγράφει γεύσεις περίεργες στα έργα του: "ξίγκι βοδινό ψημένο με συκόφυλλα", "πελανό" (κράμα από αλεύρι, μέλι, λάδι), "έκχυτος" (μείγμα από αλεύρι και ψημένο τυρί με κρασί μελωμένο), "μυττωτός" (πίτα με τυρί ανακατεμένο με μέλι και σκόρδα) κλπ. Ποτέ στην αρχή του γεύματος δεν σερβίρεται σούπα για να μην κοπεί η όρεξη.

Δεν απουσιάζει ποτέ το επιδόρπιο που ευχαριστεί ακόμα και τον πιο περίεργο και απαιτητικό καλεσμένο. Τα νωγαλεύματα, όπως συνηθίζουν να αποκαλούν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι τις λιχουδιές σερβίρονται ως τελευταίο πιάτο. Οι μελόπιτες, διάσημες ως "μελιτούπες", φτιάχνονται από λιναρόσπορους με μέλι.

Δεύτερη επιλογή είναι η γαλατόπιτα και τα γλυκίσματα από αλευρωμένο γάλα με μέλι και σουσάμι. Τα φρούτα, όπως η ορβικλάτα ( γλυκά μήλα), στρουθιά και κοδύματα (κυδώνια ), κοκκύμπα (ροδάκινα) , σταφύλια, σύκα αποτελούν μεγάλη αδυναμία γι αυτό και δεν λείπουν από κανένα δείπνο.

"Οίνος ευφραίνει καρδία..."

Ο οίνος ευφραίνει τη καρδιά και υπάρχει σε αφθονία. Πίνουν το κρασί νερωμένο. Η αναλογία με το νερό είναι η ακόλουθη: στο μισό ή τρία μέρη νερό και δύο κρασί. Η φαντασία παίζει μεγάλο ρόλο ακόμα και στη σύνθεση του. Μέντα, γλυκάνισο, δεντρολίβανο, μυρτιά και μέλι ανακατεύονται με λευκό ξηρό προκειμένου να επιτευχθεί το ιδιαίτερο, κάτι που θα κλέψει τις εντυπώσεις.

Κάθε μέρος έχει το δικό του τρόπο παραγωγής. Τα πιο γνωστά είδη είναι όμως τέσσερα: κιτρινωπό, μαύρο, κόκκινο και άσπρο. Το τελευταίο είναι χωνευτικό και διουρητικό, το ξανθό έχει ξινή γεύση και τα υπόλοιπα δυο είναι γλυκά. Η λατρεία των Αρχαίων Ελλήνων για τον οίνο είναι δεδομένη. Για το λόγο αυτό εντοπίζουμε πολλούς κρασότοπους και θρησκευτικές τελετές με κύριο συστατικό το κρασί.

Όσον αφορά τους Θεούς του Ολύμπου προτιμούν την πασίγνωστη Αμβροσία που απαγορεύεται να γευτεί ένας απλός θνητός। Το νέκταρ, το μέλι, ο βασιλικός πολτός εξασφαλίζει την αθανασία. Ο άνθρωπος ζει από τη τροφή. Ο Θεός διατηρείται αθάνατος από την αμβροσία. Εκτός από την πείνα, επουλώνει τις πληγές κάθε είδους, χρησιμοποιείται ως καλλυντικό και αντισηπτικό. Η τροφή των Δώδεκα Θεών αποτελεί το κύτταρο της ζωής και μέσα από το πρίσμα του αναγεννιέται η πλάση.

Πηγή
http://www.pyles.tv/home.aspx Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Η ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΣΑΓΓΑΡΙΟ

Μετά την νικηφόρα κατάληψη της Σμύρνης απο τον Ελληνικό στρατό το γενικό επιτελείο με παρότρυνση του βασιλιά Κωνσταντίνου αποφάσισε την προέλαση του ελληνικού στρατού.
Αγνοώντας τις συμμαχικές συμβουλές που ήταν να οχυρωθεί ο ελληνικός στρατός στην Σμύρνη και έχοντας την βοήθεια του στόλου να προβεί σε αγώνα φθοράς ώστε να αναγκάσει τους Τούρκους να διαπραγματευτούν.
Ετσι στις 27 Ιουνίου 1921 άρχισε η προέλαση των ελληνικών δυνάμεων τα οποία κατέλαβαν την Κιουτάχεια και το Δορύλαιο και περνώντας απο την Αλμυρά Έρημο έφθασαν στον Σαγγάριο όπου και έφτιαξαν αμυντικά οχυρώματα.
Το πρωί της 8ης Ιουλίου οι ελληνικές δυνάμεις κατάκοπες απο τις συνεχείς μάχες χωρίς τα απαιτούμενα πολεμοφόδια καθώς το δημόσιο ταμείο ήταν άδειο αλλά και λόγω της τεράστιας απόστασης των γραμμών ανεφοδιασμού αναγκάστηκε να παρατάξει σε ένα μέτωπο 80 χλμ. 14 μεραρχίες πεζικού και δυο ιππικού.
Οι Τούρκοι απο την πλευρά τους σκοπεύοντας στην διάσπαση του ελληνικού κέντρου παρέταξαν μονο σε εκείνο το σημείο 8 μεραρχίες πεζικού και μεγάλο αριθμό πυροβολικού.
Η μάχη δεν άργησε να ξεσπάσει με του Τούρκους να επιτίθενται με μανία κατα κύματα αδιαφορώντας για τις απώλειες.Το ελληνικό κέντρο προσπαθούσε να κρατήσει με νύχια και δόντια την θέση του αναγκάζοντας ακόμα και τους βοηθητικούς,τους μηχανικούς αλλά και τους μεταγωγούς να μεταφερθούν στην πρώτη γραμμή.
Στις χαράδρες γυρω απο τον Σαγγάριο γινόντουσαν πλεον μάχες σώμα με σώμα καθώς οι Τούρκοι προσπαθούν να κερδίσουν έδαφος και οι Έλληνες φωνάζοντας "αέρα" προσπαθούν με τις λόγχες να απωθήσουν τον εχθρό.
Στα αριστερά της παράταξης στο Εσκι-Σεχήρ οι Τούρκοι αρχίζουν να υποχωρούν.Απο εκείνη την στιγμή μια ταξιαρχία ιππικού που βρισκόταν ανατολικά της πόλης επιτίθεται κατα μέτωπο και σταδιακά ολόκληρη η τουρκική παράταξη τρέπεται σε άτακτη φυγή.
Μια ανηλεής καταδίωξη θα αρχίσει που κράτησε πάνω απο τρείς ώρες και μετέτρεψε το πεδίο της μάχης σε εφιαλτική εικόνα καθώς τα άλογα πηδούσαν πάνω απο τα πτώματα.
Ο εχθρός καταδιωκόμενος συνεχίζει να υποχωρεί όλη την νύχτα.
Αυτή ήταν και η τελευταία αναλαμπή νίκης των ελληνικών όπλων στην Μικρά Ασία που οφείλεται μόνον στην ανδρεία και την αυτοθυσία του απλού Ελληνα στρατιώτη.
Παρ όλη την μεγαλειώδη νίκη ο ελληνικός στρατός αδυνατούσε να προχωρήσει λόγο κούρασης,ελλείψεων,ασθενειών αλλα και της εγκληματικής ενέργειας αντικατάστασης αξιωματικών που είχαν χύσει το αίμα τους και είχαν την απεριόριστη εμπιστοσύνη και θαυμασμό των στρατιωτών επειδή ηταν βενιζελικοί.Ετσι ο ελληνικός στρατός αναγκάστηκε σε παθητική άμυνα.
Μεγάλο επίσης σφάλμα ήταν η απόφαση του στρατηγού Χατζηανέστη και του πρωθυπουργού Γούναρη να αποδυναμώσουν το μέτωπο και να μεταφέρουν 8.000 άνδρες με σκοπό την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης.Κανεις δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ακόμα και σήμερα αν η πράξη αυτή ήταν στα πλαίσια της προδοσίας για την οποία και εκτελέστηκαν ή ανόητος ενθουσιασμός αφού γνώριζαν ή τουλάχιστον όφειλαν να γνωρίζουν και την κατάσταση στο μέτωπο αλλά και τις εχθρικές διαθέσεις των "συμμάχων" μας.
Αποτέλεσμα ήταν και να αποδυναμωθεί το μέτωπο στην Μικρά Ασία αλλά και η δύναμη που στάλθηκε αφού έφτασε εξω απο την Πόλη και πήρε θέσεις μάχης άκουσε τον Αγγλο στρατηγό Χάριγκτον να απειλεί ότι σε περίπτωση ελληνικής επίθεσης θα χρησιμοποιούσε βία.
Δεν έφτανε όμως μονο αυτό αλλά το ίδιο διεμήνυσαν και τα γαλλικά πλοία που βρίσκονταν στον Κεράτιο και έτσι η ενέργεια απέβη άκαρπη.
Στο μεταξύ στο Αφιόν-Καραχισάρ ο ελληνικός στρατός αποδυναμωμένος και εξασθενημένος δέχθηκε γενική αντεπίθεση στις 13 Αυγούστου 1922.Η ελληνική γραμμή διασπάστηκε στο Τουμλού-Μπουνάρ επιτρέποντας στους Τούρκους να μεταφέρουν στις ελληνικές γραμμές πλήθος στρατού και εφοδίων που λάμβαναν άφθονα απο τους "συμμάχους" μας και κυρίως τους Ιταλούς.
Αυτό ήταν και το τέλος με την ελληνική παράταξη να καταρρέει υπο μορφή ντόμινο.Οι ελληνικές δυνάμεις έκαναν ορισμένες ασχήμιες σε αυτή την περίπτωση αφου υποχωρώντας πυρπόλησαν σοδειές και μερικά χωριά.
Μεγάλα τμήματα του ελληνικού στρατού αιχμαλωτίσθηκαν ανάμεσα σε αυτούς και ο στρατηγός Νικόλαος Τρικούπης που είχε πρόσφατα αντικαστήσει τον Χατζηανέστη σε μια κίνηση ωστε να βρεί άλλοθι το παλάτι.
Οσοι διασώθηκαν πλημμύρισαν μαζί με τον άμαχο πληθυσμό την Σμύρνη και αλλόφρονες προσπαθούσαν να περάσουν στα νησιά για να σωθούν.Οι Τούρκοι μπήκαν στην Σμύρνη στις 8 Σεπτεμβρίου 1922 και ακολούθησαν τρομερές σφαγές και λεηλασίες.
Ανάμεσα στα θύματα και ο μητροπολίτης Χρυσόστομος ο οποίος αφου προσκάλεστηκε στο διοικητήριο απο τον Τούρκο νομάρχη με το πρόσχημα εξεύρεσης λύσης παραδόθηκε στον όχλο που αφού τον περιέφερε στους δρόμους της Σμύρνης μαζί με τους δημογέροντες τον ακρωτηρίασε.Οι νεκροί απο τις σφαγές είναι ανυπολόγιστες.
Η ειρωνεία είναι πως οι ξένες δυνάμεις που ήταν παρούσες αν ήθελαν θα μπορούσαν να ελέγξουν τον όχλο και να σώσουν τον άμαχο πληθυσμό αλλά παρακολουθούσαν αμέτοχες.
Ακόμα και στην προκυμαία που είχε στοιβαχτεί ο κόσμος για να σωθεί δεν γινόταν δεκτός πάνω στα ξένα πλοία.Τα αμερικανικά πλοία μόνο με μια βολή στον αέρα θα μπορούσαν να σταματήσουν την σφαγή αλλά δεν έκαναν τίποτα.Στα γαλλικά πλοία υπήρχαν ακόμα και μαρτυρίες ότι έκοβαν τα χέρια ανθρώπων που πεσμένοι στην θάλασσα προσπαθούσαν να πιαστούν απο αυτά.
Ο Γάλλος συγγραφέας Ντιτρώ αναφέρει "Χιλιάδες δυστυχισμένες υπάρξεις συγκεντρωμένες κατα μήκος της προκυμαίας ρίχτηκαν στην θάλασσα.Σε αρκετό μήκος εκατοντάδες πτώματα είχαν γεμίσει την θάλασσα ώστε να μπορεί κάποιος να βαδίσει πάνω σε αυτούς.Και αυτούς που επέπλεαν στην θάλασσα τους αποτελείωναν οι Τούρκοι με μαχαίρια και ξύλα....."

Πηγή
http://protesilaos.blogspot.com/ Διαβάστε περισσότερα...

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ:ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

Γεννήθηκε στις Μουρνιές Χανίων το 1864.Το 1866 η οικογένεια του εξορίστηκε στα Κύθηρα επειδή ο πατέρας του Κυριάκος συμμετείχε στην κρητική επανάσταση.Απο εκεί κατέφυγαν στην Σύρο όπου ο Βενιζέλος διδάχθηκε και τα πρώτα του γράμματα.
Παρότι ο πατέρας του τον προόριζε για έμπορο εκείνος σπούδασε στην Νομική Αθηνών της οποίας και ανακηρύχτηκε διδάκτορας το 1886.Το 1887 επέστρεψε στα Χανιά και άρχισε να δικηγορεί ενω μπήκε και στον πολιτικό στίβο του νησιού.
Εκείνη την χρονιά θα εκδώσει και την εφημερίδα "Λευκα Ορη" και θα καταφέρει να εκλεγεί βουλευτής Κυδωνιών.Με τις τουρκικές επεμβάσεις η βουλή θα διαλυθεί.Θα πάρει μέρος στην επανάσταση του 1897 και μετα απο δική του πρόταση θα ιδρυθεί το επαναστατικό στρατόπεδο του Ακρωτηρίου.Στις 25 Αυγούστου 1897 στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας ο Βενιζέλος θα συντάξει ψήφισμα προς τις Μεγάλες Δυνάμεις ζητώντας την Ένωση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα.Τελικά αυτό που θα επιτευχθεί είναι να κηρυχτεί η Κρήτη αυτόνομη με ύπατο αρμοστή τον πρίγκιπα Γεώργιο Β' κατι που δεν χαροποίησε ιδιαίτερα τον Βενιζέλο αλλά αρκέστηκε να το δει ως ένα παραπάνω βήμα μέχρι την Ένωση
Στις 23 Μαρτίου 1905 ξέσπασε η επανάσταση του Θερίσου που ηγήθηκε ο Βενιζέλος κυρήσοντας την ένωση με την Ελλάδα.Αποτέλεσμα ήταν να επέμβουν οι Μεγάλες Δυνάμεις και να παραιτηθεί ο Γεώργιος Β'.Ο αντικαταστάτης του Αλέξανδρος Ζαίμης συνεργάστηκε στενά με το Βενιζέλο και στις 12 Οκτωβρίου 1908 η κρητική συνέλευση κήρυξε την ανεξαρτησία της Κρήτης και την Ενωση με την Ελλάδα.Αφορμή για την μεγαλύτερη ανάμειξη του στα πολιτικά στάθηκε το κίνημα στο Γουδί το 1909.Ενω ο ίδιος έλλειπε στην Ελβετία με υπόδειξη πολιτκών του φίλων εκλέχτηκε βουλευτής Αθηνών.Το 1910 επέστρεψε στην Ελλάδα και ίδρυσε το κόμμα των Φιλελευθέρων σχηματίζοντας για πρώτη φορά κυβέρνηση (15 Οκτωβρίου 1910).
Το 1912 γίνονται νέες εκλογές που ο Βενιζέλος θριαμβεύει και πανίσχυρος πλεον θα βάλει μπροστά το σχέδιο του για εκδίωξη των Τούρκων απο τα ευρωπαϊκά εδάφη.Με τον Βενιζέλο επικεφαλής η Ελλάδα κυριολεκτικά διπλασίασε το έδαφος της κατα τους Βαλκανικούς πολέμους.
Με το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου πολέμου άρχισαν να φαίνονται οι διαφωνίες του με το παλάτι και κυρίως για την στάση ουδετερότητας που ήθελε να κρατήσει ο Κωνσταντίνος ενω ο Βενιζέλος ζητούσε την ανάληψη δράσης στο πλευρό των Αγγλογάλλων της Ανταντ.
Αποτέλεσμα ήταν ο Βενιζέλος να οδηγηθεί σε παραίτηση και να αρνηθεί να συμμετάσχει στις εκλογές του 1915 γιατί θεώρησε και δικαιολογημένα ότι η διάλυση της βουλής απο τον βασιλιά ήταν αντισυνταγματική.
Στο μεταξύ την 1η Οκτωβρίου 1916 οι Αγγλογάλλοι αποβιβάζονται στην Θεσσαλονίκη και με την υποστήριξη τους δημιουργείται η " Επιτροπή Εθνικής Αμυνας" με ηγέτες τους Βενιζέλο,τον ναύαρχο Κουντουριώτη και τον στρατηγό Δαγκλή.
Με την εκθρόνιση του βασιλιά Κωνσταντίνου ο Βενιζέλος συμφιλιώθηκε με τον διάδοχο Αλέξανδρο και η Ελλάδα μπήκε στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ.Με την λήξη του ο Βενιζέλος υπογράφοντας την συνθήκη του Νειγύ και την συνθήκη των Σεβρών είχε πια δημιουργήσει την "Ελλάδα των δυο θαλασσών και των πέντε ηπείρων".
Καθώς όμως επέστρεφε απο το Παρίσι δέχτηκε απόπειρα δολοφονίας από δυο απότακτους βασιλικούς αξιωματικούς.Οι ψεύτικες υποσχέσεις της βασιλικής πλευράς και οι συκοφαντίες οδήγησαν τον Βενιζέλο στην εκλογική ήττα του 1920 με αποτέλεσμα μετα και την επάνοδο του Κωνσταντίνου να φύγει για το Παρίσι.
Μετά την μικρασιατική καταστροφή οι αξιωματικοί της Επαναστάσεως του 1922 του ανέθεσαν να διαπραγματευτεί με την Τουρκία.Εκείνος έχοντας ως "όπλο" την Στρατιά Εβρου που συγκροτήθηκε ύστερα απο υπόδειξη του υπέγραψε την συνθήκη της Λωζάνης.
Στις 4 Ιανουαρίου 1924 σχημάτισε νέα κυβέρνηση διαφώνησε όμως ξανά με τους βασιλικούς για το πολιτειακό πρόβλημα και έφυγε εκ νεου για το εξωτερικό.Επέστρεψε στην Αθήνα το 1928 για να εξασφαλίσει αυτή την φορά την νίκη στις εκλογές στις οποίες έλαβε εξωπραγματικά ποσοστά σχεδόν παμψηφία.Μια νεα δολοφονική απόπειρα έγινε εναντίον του το 1934 στην λεωφόρο Κηφισίας αλλά και αυτή απέτυχε.Μετά τα κινήματα του 1933 και του 1935 εγκατέλειψε πλεον οριστικά την Ελλάδα για να μεταβεί στο Παρίσι όπου και πέθανε στις 19 Μαρτίου 1936 απο εγκεφαλικό.Η σορός του μεταφέρθηκε στην πατρίδα και θάφτηκε με όλες τις τιμές στο Ακρωτήρι Κρήτης.

Πηγή
http://protesilaos.blogspot.com/ Διαβάστε περισσότερα...

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ:ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1881.Με την αποφοίτηση του απο το Γυμνάσιο κατατάχθηκε ως εθελοντής στο στρατό,στο 5ο Σύνταγμα Πεζικού Τρικάλων.
Το 1905 πήρε μέρος στο Μακεδονικό Αγώνα συμμετέχοντας στα αντάρτικα σώματα.
Το 1910-12 φοίτησε στην σχολή Υπαξιωματικών της Κέρκυρας και με το βαθμό του ανθυπολοχαγού πήρε μέρος στους Βαλκανικούς Αγώνες.Την εποχή αυτή ήταν που οι συναγωνιστές του του έδωσαν το προσωνύμιο "Μαύρος Καβαλάρης".Το 1914 πήρε μέρος στον Βορειοηπειρωτικό αγώνα.
Ενω το 1916 συμμετέχει στο "Κίνημα Εθνικής Αμυνας" στο πλευρό του Ελευθερίου Βενιζέλου και πολεμά στην Μακεδονία όπου και τραυματίζεται και προάγεται σε ταγματάρχη.
Το 1918 για την ηρωικότητα του στην μάχη του Σκρά θα προαχθεί σε αντισυνταγματάρχη.
Το 1919 πήρε μέρος στην εκστρατεία της Ουκρανίας με το 5/42 σύνταγμα Ευζώνων και προάγεται σε συνταγματάρχη για να ακολουθήσει μέσω Ρουμανίας η αποβίβαση του στην Σμύρνη.
Με την κατάρρευση του μετώπου ο Πλαστήρας όχι μονο έσωσε την τιμή του ελληνικού στρατού αλλά εφαρμόζοντας σωστές τακτικές και δίνοντας στρατηγικές μάχες έσωσε χιλιάδες στρατιώτες απο σίγουρη αιχμαλωσία αλλά και χιλιάδες πρόσφυγες απο την σφαγή για να πάρει αργότερα άλλο ένα προσωνύμιο απο τους πρόσφυγες αυτή την φορά,"ο άγιος της προσφυγιάς".
Ως στρατιωτικός αλλά και ως άνθρωπος ο Πλαστήρας ήταν οξυδερκής,δίκαιος και αγαπητός κερδίζοντας τον σεβασμό όλων.Γι αυτό όταν μαζί με τον Γονατά και τον αντιπλοίαρχο Φωκά έκαναν την επανάσταση αναγνωρίστηκε απο όλους ως ο φυσικός αρχηγός.
Στις 22 Σεπτεμβρίου 1922 θα μπει στην Αθήνα υποχρεώνοντας τον βασιλιά Κωνσταντίνο να παραιτηθεί υπέρ του Γεωργίου του Β'.
Η παρουσία του ηρεμεί για λίγο τον εξαγριωμένο λαό που ζητά την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων της Μικρασιατικής καταστροφής.Θα ακολουθήσει η δίκη και η εκτέλεση των έξι για την οποία ο ίδιος διατηρούσε επιφυλάξεις.
Με την ταχύτατη ανασύνταξη της Στρατιάς Έβρου και με την απειλή ενός νέου Ελληνοτουρκικού πολέμου ενίσχυσε την διαπραγματευτική θέση του Βενιζέλου ώστε το 1923 να υπογραφεί η συνθήκη της Λωζάνης την οποία επικαλούμαστε σήμερα.
Κατα την διάρκεια της επαναστατικής κυβέρνησης ο Πλαστήρας έδωσε λύση στο προσφυγικό πρόβλημα με την στέγαση εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων.Ενώ με νόμο που ψήφισε διένειμε το μεγαλύτερο μέρος των τσιφλικιών στους ακτήμονες αγρότες.
Τον Ιανουάριο του 1924 θα παραδώσει την εξουσία και θα αποστρατευτεί με το βαθμό του αντιστράτηγου.
Στο διάστημα μέχρι το 1944 θα ζήσει σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης αλλά δεν παύει να ασχολείται με την Ελλάδα και να εκφράζει απόψεις αλλά και να συμμετέχει στο αποτυχημένο κίνημα του 1935 με αποτέλεσμα να καταδικασθεί σε θάνατο αν και δεν κατόρθωσε να φτάσει στην Ελλάδα.
Μετά τα Δεκεμβριανά ορίστηκε κυβέρνηση υπο τον ίδιο ως προσωπικότητα ευρείας αποδοχής.
Στην βραχύβια πρωθυπουργία του 3/1/1945-8/4/1945 προσπάθησε να αποτρέψει τον Εμφύλιο αλλα τα Βρετανικά συμφέροντα τον εξανάγκασαν σε παραίτηση κατηγορώντας τον ως φιλογερμανό για να ορίσουν αντιβασιλέα τον μητροπολίτη Δαμασκηνό και να ακολουθήσει ο εμφύλιος σπαραγμός.
Με την λήξη του εμφυλίου θα δημιουργήσει την ΕΠΕΚ και με το σύνθημα "Αλλαγή" που κυριάρχησε την δεκαετία του '80 θα σχηματίσει δυο κυβερνήσεις το 1950-52.Ασκώντας μετριοπαθή πολιτική προσπάθησε να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα που προέβλεπε εθνικοποιήσεις,αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας,διασφάλιση κοινωνικών παροχών,ψήφιση νέου Συντάγματος,δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες κ.λ.π.
Το Νοέμβριο του 1952 με κλονισμένη υγεία λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου θα χάσει τις εκλογές αφού απο την μια ο αμερικανικός παράγοντας στήριζε τον Συναγερμό ενω απο την άλλη η αριστερά τον εξομοίωνε με τον αντίπαλο του με το γνωστό " Τι Παπάγος τι Πλαστήρας".
Λιγους μήνες αργότερα στις 26/7/1953 ο στρατηγός θα αφήσει την τελευταία του πνοή σκορπώντας θλίψη στο Πανελλήνιο.Στην κηδεία του παραβρέθηκαν άνθρωποι απο όλα τα κοινωνικά στρώματα και όλα τα πολιτικά κόμματα πράγμα ασυνήθιστο για εκείνη την εποχή.

Πηγή
http://protesilaos.blogspot.com/ Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Προφητείες των Μάγια

προφητείες των Μάγια 1



προφητείες των Μάγια 2



προφητείες των Μάγια 3




προφητείες των Μάγια 4



προφητείες των Μάγια 5



προφητείες των Μάγια 6



προφητείες των Μάγια 7



Πηγή
anoiothosl2 Διαβάστε περισσότερα...

ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ;;;;;;

...Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στο μαύρο της οικονομικό χάλι η Ελλάδα και στα πρόθυρα πτωχεύσεως, δέχτηκε προ καιρού προτάσεις

1. Από την Κίνα η οποία λέγοντας ότι θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα, μας προτείνει

α. Να μας ξεπληρώσει όλο το δημόσιο χρέος, χωρίς αντάλλαγμα (τι είναι το χρέος της Ελλάδας για τις οικονομικές δυνατότητες της Κίνας;)

β. Να μας δανείσει ότι ποσό αναγκαιεί για την λειτουργία της χώρας μέχρι το καλοκαίρι, με 1% (έναντι 6,7% των Γερμανών)

γ. Να μας στείλει όσους τουρίστες θέλουμε ή έστω όσους έχουμε την υποδομή να φιλοξενήσουμε.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ: Ο Χ Ι, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ

2. Από την Ρωσία για οιαδήποτε βοήθεια, οικονομική και μη με προυπόθεση να ενεργοποιηθεί η συμφωνία του περίφημου αγωγού και να της δοθεί η δυνατότης επισκευής πολεμικών της πλοίων στην Σύρο (όπως ήταν και παλαιότερα με τα «εμπορικά» της πλοία).

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ: Ο Χ Ι, ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ

3. Από τα Εμιράτα

α. Να τους δοθεί το ανενεργό αεροδρόμιο του Ελληνικού, το οποίο αφού το εκσυγχρονίσουν πλήρως, να το χρησιμοποιούν για τα lear jet των Εμίρηδων (εννοείται με ενοίκιο)

β. Να τους δοθεί μέρος της παραλίας κάτω από το αεροδρόμιο, για να κατασκευάσουν μαρίνα, όπου να ελιμενίζονται θαλαμηγοί των Εμίρηδων (δηλαδή να μπορούν να προσγειώνονται στο αεροδρόμιο και περνώντας απέναντι, να φεύγουν με την θαλαμηγό τους για κρουαζιέρες στο Αιγαίο)

γ. Να τους παραχωρηθεί η Ν/Ε περιοχή του Περάματος (η οποία είναι ανενεργή και όσοι εργάζονταν εκεί είναι σήμερα άνεργοι), προκειμένου να κατασκευάσουν σύγχρονο ναυπηγείο, όπου θα κατασκευάζουν δικές τους θαλαμηγούς

δ. Να τους παραχωρηθεί μέρος στο Φάληρο, όπου να προσδέσει μεγάλη υπερπολυτελής θαλαμηγός - Casino (πλωτό casino). Εννοείται ότι εκτός των άλλων καταβάλουν στο Ελληνικό κράτος ποσοστά από τα κέρδη.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ: Κ Α Μ Ι Α. Εδώ και καιρό, βρίσκεται κλειδωμένο στα συρτάρια της Κατσέλη (σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων απάντησε με μισόλογα του τύπου ότι δεν πρόκειται για κάτι ενδιαφέρον!!!!!)

Μην ξεχνάμε τις προτάσεις που έχουν γίνει από ειδικούς και έχουν αναφερθεί σε προηγούμενο mail (κατάργηση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα του «πόθεν έσχες» και Τειρεσία, κρατικοποίηση casino, κλπ) που σε ελάχιστο χρόνο θα πλημμύριζαν την Ελλάδα με χρήμα

Και σαν επίλογος όλων αυτών, προφανώς συνεχίζει να υφίσταται το γνωστό προ 10ετιών θέμα του τεράστιου ορυκτού πλούτου της χώρας μας, για τον οποίο όποιος τολμούσε να μιλήσει, χαρακτηριζόταν από γραφικός έως ψυχοπαθής (τώρα τελευταία άρχισαν επιτέλους τα ΜΜΕ να ασχολούνται με το θέμα). Η ΕΛΛΑΔΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΙΝΑΙ ΠΝΙΓΜΕΝΗ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, ΑΛΛΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΚΑΙ ΧΡΥΣΟ, ΟΥΡΑΝΙΟ, ΟΣΜΙΟ, ΒΩΞΙΤΗ.. ΤΟ ΚΕΡΑΤΟ ΤΗΣ ΤΟ ΤΡΑΓΙΟ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ: ΣΕ ΟΛΑ Ο Χ Ι

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ...... κατά την κρίση σας

Πηγή

http://www.capital.gr/messages/showTopic.asp?id=1066371&pg=3874&pid=1656035&orderdir=asc#post_1656035


Διαβάστε περισσότερα...

Δανεισμός: Το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους;


Το ζήτημα που αναδεικνύει σήμερα (20-4-2010) με το πρωτοσέλιδό του ο Ελεύθερος Τύπος είναι πολύ σημαντικότερο από ότι φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Αν υπάρχει δόλος και όχι απλή ανοησία (πόση πια;), τότε, τα καταγγελλόμενα είναι, χωρίς υπερβολή και εφόσον βέβαια ευσταθούν, το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως, ίσως, του ελληνικού κράτους, καθώς αποτέλεσε τον πυρήνα του μηχανισμού, με τον οποίο εκτοξεύθηκαν τα spreads στα ύψη και οδηγήθηκε η χώρα στο χείλος της χρεωκοπίας.

Για να γίνει κατανοητό το σκάνδαλο στο ευρύ κοινό, πρέπει να καταλάβει πρώτα κανείς πώς λειτουργεί η υποτιμητική κερδοσκοπία, το λεγόμενο «σορτάρισμα» (από το αγγλικό short selling, βραχεία πώληση) των ομολόγων.

Αυτό συμβαίνει με τον εξής τρόπο: Ο απλός επενδυτής όταν πουλάει, πουλάει ομόλογα που έχει. Αντιθέτως, ο κερδοσκόπος, πουλά ομόλογα που δεν έχει και τα οποία πρέπει να τα βρει και να τα παραδώσει στον αγοραστή μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία μερικών ημερών. Αν μέσα σε εκείνες τις ημέρες, που έχει περιθώριο ο πωλητής-κερδοσκόπος, τα ομόλογα χάσουν σε αξία, τότε αυτός μεν θα τα αγοράσει σε χαμηλότερη αξία, όμως θα τα παραδώσει στον τελικό αγοραστή τους στην αξία που αρχικά συμφωνήθηκε.

Αν δηλαδή συμφωνήσει να πουλήσει με το spread στα 250 (υψηλότερη αξία ομολόγου) και βρει να αγοράσει ομόλογα, μερικές ημέρες μετά, όταν το spread είναι στα 350 (χαμηλότερη αξία ομολόγου), ο κερδοσκόπος θα επωφεληθεί από τη διαφορά των 100 μονάδων βάσης (δηλαδή: 1% επί του κεφαλαίου). Θα έχει κερδίσει δηλαδή 1% επί της αξίας των χρημάτων του μέσα σε ελάχιστες ημέρες. Όταν παίζονται κάμποσα δις ευρώ καθημερινά, προκύπτουν μεγάλα ποσά από τη διαφορά των τιμών.

Με απλά λόγια δηλαδή, ο κερδοσκόπος συμφωνεί να πουλήσει ακριβά κάτι που δεν έχει, και ψάχνει μετά να αγοράσει αυτό το κάτι πιο φθηνά, για να το δώσει στον αγοραστή του. Αυτό είναι όλη η περίφημη κερδοσκοπία.

Το στοιχείο κλειδί σε αυτό το μηχανισμό κερδοσκοπίας αποτελεί, προφανώς, η δυνατότητα του πωλητή να παραδώσει τα ομόλογα, που συμφώνησε να πωλήσει, μερικές ημέρες μετά τη συμφωνία πώλησης. Αν αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει, δεν υπάρχει τότε η δυνατότητα υποτιμητικής κερδοσκοπίας.

Τώρα ας δούμε τι ακριβώς συνέβη στην περίπτωσή μας.

Μέχρι τον Οκτώβριο του 2009, το χρονικό περιθώριο για να παραδοθούν τα πωλούμενα ομόλογα στους αγοραστές τους ήταν 3 ημέρες (το λεγόμενο Τ+3). Οι κερδοσκόποι δηλαδή μπορούσαν να περιμένουν (ή να προκαλέσουν) να πέσει η τιμή των ομολόγων (να ανεβεί, δηλαδή, το spread) για τρεις ημέρες, χρονικό διάστημα όχι πολύ μεγάλο.

Στις 22 Οκτωβρίου 2009, η Τράπεζα της Ελλάδος έδωσε τη δυνατότητα οι τρεις αυτές ημέρες να γίνουν δέκα (Τ+10). Δηλαδή, έδωσε πολύ μεγαλύτερα περιθώρια και δυνατότητες στην υποτιμητική κερδοσκοπία, δίνοντας στην ουσία το σύνθημα για το κερδοσκοπικό πάρτυ!

Στις 10 Δεκεμβρίου 2009, έγινε κάτι ακόμη χειρότερο: Η Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε να μην επιβάλλονται κυρώσεις σε όποιον κερδοσκόπο δεν έδινε τα ομόλογα στον αγοραστή τους μετά τη λήξη των δέκα ημερών! Όχι μόνον δηλαδή είχαν όλον τον καιρό να κάνουν πάρτυ με τα ομόλογα, αλλά μπορούσαν να το κάνουν χωρίς κανένα ρίσκο! Αν δεν έπεφτε η τιμή των ομολόγων (αν δεν ανέβαιναν τα spreads), τότε αυτοί απλούστατα δεν έδιναν ποτέ στον αγοραστή ομόλογα και δεν είχαν, συνεπώς, απολύτως τίποτα να φοβούνται ή να χάσουν σε περίπτωση που δεν είχε πιάσει η κερδοσκοπική τους τακτική! Μονά ζυγά δικά τους, win-win παιχνίδι για τους κερδοσκόπους, lose-lose για τα ελληνικά ομόλογα!

Υπό αυτές τις συνθήκες, όποιος ήθελε να κρατήσει ελληνικά ομόλογα και να μην τα πουλήσει, θα έπρεπε να είναι ένας πραγματικός ήρωας-«χασοσκόπος» στο πάνθεον των απανταχού Φιλελλήνων. Η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος έλεγε, στην ουσία: «κερδοσκόπησε χωρίς ρίσκο, μπορείς!»

Το εξωφρενικότερο είναι ότι αυτές οι δύο αποφάσεις δεν πάρθηκαν με Πράξη του Διοικητική της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλου, όπως ήταν το νόμιμο, αλλά με απλές εντολές της Διεύθυνσης Οργάνωσης της ΤτΕ. Η δυνατότητα που δόθηκε δηλαδή στους κερδοσκόπους να κάνουν το πάρτυ ήταν παράνομη! Η παράνομη αυτή κατάσταση επιχειρήθηκε να νομιμοποιηθεί με την υπʼ αριθ. 158/10-2-2010 Πράξη του Διοικητή της ΤτΕ, την οποία δεν θα υπέγραφε ο ίδιος ο Προβόπουλος, αλλά ο υποδιοικητής Ι. Παπαδάκης. Ούτε όμως αυτή η πράξη υπογράφηκε ποτέ και η προθεσμία 10 ημερών για να κερδοσκοπήσουν στα ομόλογα χωρίς ρίσκο έμεινε παράνομη. Νόμιμη εξακολουθούσε να είναι η προθεσμία των τριών ημερών.

Η δυνατότητα για το κερδοσκοπικό πάρτυ συνεχίστηκε μέχρι τις 8 Απριλίου 2010, οπότε μειώθηκε η κερδοσκοπική προθεσμία στη μία ημέρα και αποτράπηκε σχεδόν πλήρως η δυνατότητα κερδοσκοπίας. Ήταν όμως πια πολύ αργά. Ήδη τα ελληνικά ομόλογα είχαν καταρρεύσει.

Πριν θέσουμε τα αμείλικτα ερωτήματα, μια τελευταία λεπτομέρεια από το ρεπορτάζ του Ε.Τ. (δείτε το στο σύνδεσμο http://theamapati.wordpress.com/2010/04/20/respect/) : Η αύξηση της κερδοσκοπικής προθεσμίας από τρεις σε δέκα ημέρες έγινε μετά από αίτημα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών που υποβλήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2009, την επομένη των εκλογών!

Και τώρα τα αμείλικτα ερωτήματα:

Γιατί ουδέποτε δέχθηκε να νομιμοποιήσει ο Προβόπουλος, αλλά ούτε και ο υποδιοικητής Παπαδάκης, την κερδοσκοπική Κερκόπορτα με την υπογραφή του;

Πώς ένας απλός Διευθυντής της Διεύθυνσης Οργανωτικού της ΤτΕ να ανοίξει την Κερκόπορτα για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, αντίθετα με τους ισχύοντες κανονισμούς;

Ήταν δυνατόν να ενεργήσει με τόσο εξόφθαλμα αρνητικό τρόπο υπέρ των κερδοσκόπων ένας απλός διευθυντής χωρίς να έχει κάποια άνωθεν κάλυψη, η οποία προφανώς δεν ήταν από τον Διοικητή του;

Αν ευσταθεί αυτός ο συλλογισμός, ποια μπορεί να ήταν αυτή η άνωθεν κάλυψη;

Πόσο άσχετοι μπορεί να είναι στην κυβέρνηση για να μην ξέρουν ότι αυτή η κερδοσκοπική προθεσμία των δέκα ημερών και η άρση των κάθε είδους κυρώσεων προς τους κερδοσκόπους για την παραβίασή της, ήταν ακριβώς αυτός ο μηχανισμός πάνω στον οποίον στηρίχθηκε η κερδοσκοπική επίθεση κατά της χώρας;

Εάν, έστω, οι της κυβέρνησης ήταν άσχετοι, κανένας Χριστοδούλου και λοιποί αρμόδιοι περί τα ομόλογα, δεν φρόντισε να τους ενημέρωσε για το πώς γίνεται το κερδοσκοπικό παιχνίδι;

Ο πρωθυπουργός, που κήρυξε διεθνή πόλεμο κατά των κερδοσκόπων, δεν γνώριζε ότι η υπονόμευση γινόταν μέσα στη χώρα του από την παράνομη πρακτική της Τράπεζας της Ελλάδος να θέτει την κερδοσκοπική προθεσμία στις δέκα ημέρες, καταργώντας μάλιστα και το κερδοσκοπικό ρίσκο;

Ο πρωθυπουργός δεν ήξερε δηλαδή ότι η μάχη κατά των κερδοσκόπων μπορούσε να κερδηθεί μέσα στην Αθήνα, επιβάλλοντας την τήρηση ενός τόσο δα απλού κανονισμού στις συναλλαγές με ομόλογα;

Το πιο αμείλικτο ερώτημα: Γιατί η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ζήτησε το άνοιγμα της κερδοσκοπικής Κερκόπορτας ακριβώς την επομένη των εκλογών;

Και το τελευταίο ερώτημα: Μήπως τώρα πια, υπό το πρίσμα όλων των παραπάνω ενεργειών, αποκτούν άλλο νόημα οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τα στελέχη της Goldman Sachs, στις οποίες ποτέ δεν μάθαμε τι ειπώθηκε;

Κύριοι του ΠΑΣΟΚ, δυστυχώς για σας, το σενάριο της απλώς ανόητης διαχείρισης του δημόσιου χρέους εξασθενίζει δραματικά. Η ανοησία γίνεται σιγά-σιγά η «ευνοϊκή» (λέμε τώρα…) εκδοχή για σας…

Πηγή
http://www.antinews.gr/ Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Η μυστική γλώσσα της Νέας Παγκόσμιας Τάξης (Ι)



Πηγή
http://orthodox-world.pblogs.gr/ Διαβάστε περισσότερα...

Χριστός Ανέστη



Πηγή
http://orthodox-world.pblogs.gr/ Διαβάστε περισσότερα...

ΙLLUMINATI



Πηγή
vasoula2908 Διαβάστε περισσότερα...

Bob Chapman: Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΔΙΟΠΟΜΠΑΙΟΣ ΤΡΑΓΟΣ



Πηγή
http://kafeneio-gr.blogspot.com/2010/04/blog-post_8949.html Διαβάστε περισσότερα...

ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ( ΔΝΤ ) - Η Αφαίμαξη των Λαών



Πηγή
http://redskywarning.blogspot.com/ Διαβάστε περισσότερα...

Τι σημαίνει να είσαι «φτωχός»…

Ένας πατέρας με οικονομική άνεση, θέλοντας να διδάξει στο γιο του τι σημαίνει φτώχεια, τον πήρε μαζί του για να περάσουν λίγες μέρες στο χωριό, σε μια οικογένεια που ζούσε στο βουνό.

Πέρασαν τρεις μέρες και δυο νύχτες στην αγροικία. Καθώς επέστρεφαν στο σπίτι, μέσα στο αυτοκίνητο, ο πατέρας ρώτησε το γιο του:
«Πώς σου φάνηκε η εμπειρία;»
«Ωραία» απάντησε ο γιος με το βλέμμα καρφωμένο στο κενό.
«Και τι έμαθες;» συνέχισε με επιμονή ο πατέρας.

Ο γιος απάντησε:

- Εμείς έχουμε έναν σκύλο, ενώ αυτοί τέσσερις.
- Εμείς διαθέτουμε μια πισίνα που φτάνει μέχρι τη μέση του κήπου, ενώ αυτοί ένα ποτάμι δίχως τέλος, με κρυστάλλινο νερό, μέσα και γύρω από το οποίο υπάρχουν και άλλες ομορφιές…
- Εμείς εισάγουμε φαναράκια από την Ασία για να φωτίζουμε τον κήπο μας, ενώ αυτοί φωτίζονται από τα αστέρια και το φεγγάρι…
- Η αυλή μας φτάνει μέχρι το φράχτη, ενώ η δική τους μέχρι τον ορίζοντα…
- Εμείς αγοράζουμε το φαγητό μας, αυτοί πάλι, σπέρνουν και θερίζουν γι αυτό…
- Εμείς ακούμε CDs. Αυτοί απολαμβάνουν μια απέραντη συμφωνία από πουλιά, βατράχια, και άλλα ζώα. Και όλα αυτά διακόπτονται που και που από το ρυθμικό τραγούδι του γείτονα που εργάζεται στο χωράφι…
- Εμείς μαγειρεύουμε με ηλεκτρική κουζίνα. Αυτοί ό,τι τρώνε έχει αυτή τη θεσπέσια γεύση, μια και μαγειρεύουν στα ξύλα…
- Εμείς, για να προστατευθούμε, ζούμε περικυκλωμένοι από έναν τοίχο με συναγερμό. Αυτοί ζουν με τις ορθάνοιχτες πόρτες τους, προστατευμένοι από τη φιλία των γειτόνων τους…
- Εμείς ζούμε «καλωδιωμένοι» με το κινητό, τον υπολογιστή, την τηλεόραση. Αυτοί, αντίθετα, «συνδέονται» με τη ζωή, τον ουρανό, τον ήλιο, το νερό, το πράσινο του βουνού, τα ζώα τους, τους καρπούς της γης τους, την οικογένειά τους.

Ο πατέρας έμεινε έκθαμβος από τις απαντήσεις του γιου του…

Και ο γιος ολοκλήρωσε με τη φράση:

«Σ’ευχαριστώ, μπαμπά, που μας δίδαξες πόσο φτωχοί είμαστε…»

Πηγή
http://www.pigizois.net/index2.htm Διαβάστε περισσότερα...

Μια σταγόνα ιστορία: Τα έβαλε με τον Ροκφέλερ, έπεσε νεκρός


του Δημήτρη Καμπουράκη

Σας θυμίζει τίποτα το όνομα Λούης Τίκας (Louis Tikas); Αν όχι, μήπως το όνομα Ηλίας Σπαντιδάκης; Προφανώς όχι. Η νεότερη ελληνική ιστορία δεν καταδέχεται ν’ ασχοληθεί με «ρετάλια» που ηγήθηκαν λούστρων και ανθρακωρύχων. Προτιμά στρατηγούς ή πρωθυπουργούς κι ας μην διέθεταν αυτοί ούτε μια σπίθα από τη φλόγα που έκαιγε στην ψυχή απλών ανθρώπων σαν τον Λούη.

Ο Λούης Τίκας ήταν Έλληνας μετανάστης στις Ηνωμένες Πολιτείες, γεννημένος στο Ρέθυμνο, φοιτητής του πανεπιστημίου Αθηνών, που στα είκοσι του χρόνια έφυγε από την Ελλάδα λόγω φτώχειας. Ξεκίνησε ως ηγέτης των λούστρων στο Ντένβερ, ενώ στα 28 του χρόνια, ηγήθηκε μιας πολύμηνης απεργίας που έγινε στα μεγαλύτερα ανθρακωρυχεία των ΗΠΑ στο Λάντλο, τα οποία ήταν ιδιοκτησία του πασίγνωστου πολυεκατομμυριούχου Τζόν Ροκφέλερ. Ακριβώς πριν 97 χρόνια, στις 20 Απριλίου 1913, ο Τίκας έπεσε νεκρός με σπασμένο το κρανίο και με οκτώ σφαίρες στο κορμί του. Ο θρυλικός ηγέτης των απεργών, γνωστός ως Louis the Greek ή Lio the Cretan, είχε καλέσει τον αρχηγό της πολιτοφυλακής λοχαγό Karl Linterfeld, να συναντηθούν στην κορυφή ενός γειτονικού λόφου για να διαπραγματευτούν, όταν διαπίστωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας ήταν έτοιμες να επιτεθούν κατά των απεργών που κρατούσαν για επτά ολόκληρους μήνες τα ορυχεία κλειστά. Όλοι οι απεργοί είδαν τον λοχαγό να σηκώνει την καραμπίνα του και να τη σπάει στο κεφάλι του Τίκα που κρατούσε λευκή σημαία, ενώ οι πολιτοφύλακες άρχισαν να τον πυροβολούν. Ο ηγέτης των εργατών πέθανε ακαριαία.

Οι απεργοί δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν. Η πολιτοφυλακή μαζί με μεθυσμένους μπράβους της εταιρείας Colorando Fuel and Iron Company και μισθοφόρους τού περιβόητου πρακτορείου ιδιωτικών αστυνομικών Boldwin Felds που είχε μισθώσει ο Ροκφέλερ, έπεσαν πάνω τους. Πάνω από 69 απεργοί σκοτώθηκαν, 10 απ’ αυτούς ήταν γυναίκες και παιδιά των οικογενειών τους, τριπλάσιοι τραυματίστηκαν, 400 συνελήφθησαν και 332 παραπέμφθηκαν για φόνο. Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο τώνν ΗΠΑ γνωμοδότησε ότι η εθνοφρουρά ήταν σε νόμιμη άμυνα καθώς τής επετέθησαν με δολοφονική διάθεση οι απεργοί, χωρίς ποτέ να εξηγήσει πως συνέβη να έχουν τόσα θύματα οι «επιτιθέμενοι», ενώ οι «αμυνόμενοι» να μην έχουν ούτε έναν τραυματία. Μετά τον σάλο για τη σφαγή, σε μια παρωδία δίκης παραπέμφθηκαν 22 πολιτοφύλακες που αθωώθηκαν όλοι, ενώ ο δολοφόνος του Τίκα τιμωρήθηκε με πειθαρχική επίπληξη.

Τα αιτήματα των απεργών ήταν 10% αύξηση στο μεροκάματο που ήταν 2,12 δολάρια, να ψωνίζουν από όποιο κατάστημα ήθελαν και όχι μόνο από τα μαγαζιά της εταιρείας, να έχουν δικό τους γιατρό και να αναγνωριστεί το συνδικάτο τους. Επίσης να μην πληρώνουν αυτοί από την τσέπη τους τα ακονιστικά των εργαλείων τους (!), να μην αγοράζουν αυτοί τον δυναμίτη που χρησιμοποιούσαν για την εξόρυξη (!!) και να μην πληρώνουν υποχρεωτικά τον παπά των ορυχείων (!!!), καθώς όλα αυτά τούς κρατούσαν μονίμως χρεωμένους στην εταιρεία κι ας δούλευαν 12 ώρες ημερησίως. Ο Ροκφέλερ προτίμησε να παραμείνουν κλειστά τα ορυχεία του για επτά ολόκληρους μήνες και στη συνέχεια να σκοτώσει τόσους ανθρώπους, παρά να υποχωρήσει έστω και σε ένα από τα αιτήματα. Σε όλη του τη ζωή δεν δέχτηκε να συζητήσει ποτέ με απεργό.

Ο Λούης Τίκας ξεχάστηκε γρήγορα. Ο τάφος του βρίσκεται στο Λάντλο που σήμερα είναι πόλη-φάντασμα αφού τα ορυχεία εξαντλήθηκαν. Αντιθέτως, η εικόνα που συγκράτησαν οι Αμερικανοί από τον Τζόν Ροκφέλερ, ήταν η ζηλευτή φιγούρα ενός πάμπλουτου ψηλού καλοστεκούμενου γέροντα που φορούσε πάντα παντελόνι τού γκόλφ. Όπως έδειχναν τα προπαγανδιστικά πλάνα τού πρώιμου κινηματογράφου και τών επικαίρων, είχε πάντα τις τσέπες του γεμάτες ψιλά. Κάθε φορά που τον πλησίαζε ένα παιδάκι, τού έδινε πέντε σεντς για να πάρει καραμέλες κι όταν έβρισκε μπροστά του κάποιον φτωχό, του άδειαζε τα λεφτά στη χούφτα για να αγοράσει φαγητό. Δεν υπήρχε αμφιβολία ότι ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος…

Πηγή
http://www.protagon.gr/ Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΣ

Ο άγιος Γεώργιος γεννήθηκε μεταξύ των ετών 280-285 μ.Χ., πιθανότατα στην περιοχή της Αρμενίας, από τον Έλληνα Συγκλητικό, στρατηλάτη στο αξίωμα, κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, Γερόντιο. Εκεί, σε ένα μοναστήρι της περιοχής, ο Άγιος δέχθηκε το Μυστήριο του Βαπτίσματος και έγινε μέλος της Εκκλησίας. Ο πατέρας του Αγίου, Γερόντιος, καταγόταν από πλούσια και επίσημη γενιά της Καππαδοκίας.

Σε παλαιό χειρόγραφο αναφέρεται, ότι γεννήθηκε στον Σεβαστούπολη της Μικρής Αρμενίας, αρχικά ήταν ειδωλολάτρης και αργότερα έγινε χριστιανός. Η σύζυγός του ονομαζόταν Πολυχρονία, ήταν χριστιανή και καταγόταν από τον γνωστό Λύδδα (Διάσπολη) της Παλαιστίνης. Όπως αναφέρουν οι πηγές, η οικογένεια του Αγίου, Όταν εκείνος ήταν σε μικρή ηλικία, μετοίκησε στην Λύδδα, λόγω του θανάτου του πατρός του.

Σε νεαρή ηλικία ο Γεώργιος κατατάχθηκε στον ρωμαϊκό στρατό. Διακρίθηκε για την τόλμη και τον ηρωϊσμό του και έλαβε το αξίωμα του Τριβούνου. Λίγο αργότερα ο Διοκλητιανός τον έκανε Δούκα (διοικητή) με τον τίτλο του Κόμητος στο τάγμα τον Ανικιώρων της αυτοκρατορικής φρουράς· «πολλάκις πρότερον μεγαλοπρεπώς διαπρέψας του των σχολων μετά ταυτα πρώτου τάγματος κόμης κατ’ εκλογήν προεβλήθη». Στις αρχές του 303 μ.Χ. ο Άγιος συλλαμβάνεται και ακολουθεί το μαρτύριο

Η πίστη του Αγίου γίνεται αφορμή να βαπτισθούν οι στρατιωτικοί Ανατόλιος και Πρωτολέων, Βίκτωρ και Ακίνδυνος, Ζωτικός και Ζήνωνας, Χριστοφόρος και Σεβιριανός, Θεωνάς, Καισάριος και Αντώνιος, των οποίων την μνήμη εορτάζει η Εκκλησία στις 20 Απριλίου, και η βασίλισσα Αλεξάνδρα, σύζυγος του Διοκλητιανού, μαζί με τους δούλους της Απολλώ, Ισαάκιο και Κοδράτο, των οποίων η μνήμη τιμάται στις 21 Απριλίου.

Ο Διοκλητιανός δεν το περίμενε και έφριξε με την στάση του Γεωργίου. Τότε άρχισε για τον Άγιο μια σειρά φρικτών βασανιστηρίων, αλλά και θαυμάτων, που έφεραν πολλούς ειδολολάτρες στη χριστιανική πίστη. Αφού τον λόγχισαν, ξέσκισαν τις σάρκες του με ειδικό τροχό από

μαχαίρια. Έπειτα, τον έριξαν σε λάκκο με βραστό ασβέστη και κατόπιν τον ανάγκασαν να βαδίσει με πυρωμένα μεταλλικά παπούτσια. Από όλα αυτά ο Θεός τον κράτησε ζωντανό και έγινε αιτία να εξευτελιστούν τα είδωλα και οι εκφραστές τους.

Ο Άγιος μαρτύρησε προσευχόμενος, «απετμήθη την κεφαλήν», την Παρασκευή 23 Απριλίου του έτους 303 μ.Χ. Κατά δε τον υπολογισμό του ιστορικού Ευσεβίου, και σύμφωνα με το μακεδονικό ημερολόγιο, αντιστοιχούσε στην Παρασκευή της Διακαινησίμου, του Πάσχα. Κρυφά σήκωσαν οι Χριστιανοί το πάντιμο λείψανο του και το έθαψαν, μαζί με αυτό της αγίας μητρός του, η οποία μαρτύρησε την ίδια ή την επόμενη ημέρα.

Ο πιστός υπηρέτης του Αγίου, Πασικράτης, εκτελώντας την επιθυμία του Αγίου, παρέλαβε το άγιο λείψανο του Μάρτυρα, μαζί με αυτό της μητέρας του, και τα μετέφερε στην Λύδδα της Παλαιστίνης. Από εκεί, όπως βεβαιώνουν οι πηγές, οι Σταυροφόροι πήραν τα ιερά λείψανα της Αγίας Πολυχρονίας και τα μετέφεραν στην Δύση.

Μετά τον μαρτυρικά θάνατο του Αγίου μαρτύρησαν και οι συνδέσμιοί του Ευσέβιος, Νέων, Λεόντιος, Λογγίνος και άλλοι τέσσερις μαζί. Την μνήμη τους τιμά η Εκκλησία στις 24 Απριλίου.

Βλέπουμε, ότι με κέντρο την ημέρα του μαρτυρίου του Αγίου, δημιουργείται μέσα στον λειτουργικό χρόνο της Εκκλησίας, ένας εορτολογικός κύκλος, ο οποίος καλλιεργείται περισσότερο από τα Τυπικά της Κωνσταντινούπολης, που ξεκινά στις 20 Απριλίου και τελειώνει στις 24 του αυτού μηνός. Ο εορτολογικός αυτός κύκλος δείχνει την περίοπτη θέση του Μάρτυρος στην ζωή της Εκκλησίας.

Κατά την Εκκλησία μας, ο ένδοξος αυτός μεγαλομάρτυρας είναι ο μαργαρίτης ο πολύτιμος, ο αριστεύς ο θείος, ο λέων ο ένδοξος, ο αστήρ ο πολύφωτος, του Χριστού οπλίτης, της ουρανίου στρατιάς ο συνόμιλος.

Απολυτίκιο
Ως των αιχμαλωτων ελευθερωτης, και των πτωχων υπερασπιστης, ασθενουντων ιατρος, βασιλεων υπερμαχος, Τροπαιοφορε Μεγαλομαρτυς Γεωργιε, πρεσβευε Χριστω τω Θεω, σωθηναι τας ψυχας ημων.

Πηγή
http://agioritikovima.blogspot.com/ Διαβάστε περισσότερα...

1ος-2ος ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Μετά την πτώση του παλιού συστήματος στην Τουρκία και την επικράτηση των Νεότουρκων οι Βαλκανικές χώρες ήλπιζαν σε μια μετριοπαθέστερη πολιτική έναντι των υπόδουλων λαών της βαλκανικής.
Αντ' αυτού η κατάσταση χειροτέρεψε όταν η τουρκική βουλή ψήφισε νόμους περί γενικού αφοπλισμού και εποπτείας των σχολείων και των εκκλησιών.
Ταυτόχρονα άρχισαν σφαγές στην Μακεδονία,την Βόρεια Αλβανία και σε πολλά βουλγαρικά χωριά όσων δεν συμμορφώνονταν με τις τουρκικές οδηγίες ενώ αποκορύφωμα ήταν η δολοφονία του επισκόπου Γρεβενών.Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εξαγριωθούν οι χριστιανικοί πληθυσμοί και να υπάρχουν καθημερινά συλλαλητήρια και διαδηλώσεις.
Στις 16 Μαίου 1912 συμφωνήθηκε στην Σόφια Ελληνοβουλγαρική συμμαχία,στις 24 Φεβρουαρίου υπογράφηκε Σερβοβουλγαρική συμμαχία ενώ το Σεπτέμβριο μετά απο συνεννόηση με την Ελλάδα προσχώρησε και το Μαυροβούνιο υπογράφοντας συμμαχία με την Σερβία.
Τον Σεπτέμβριο του 1912 αιφνιδιαστικά οι Βούλγαροι συγκέντρωσαν 50.000 άνδρες με το πρόσχημα των γυμνασίων πράγμα που θορύβησε την τουρκική κυβέρνηση που απαίτησε την άμεση διάλυση του στρατού.Την κίνηση όμως αυτή των Βουλγάρων ακολούθησε και η Σερβία και η Ελλάδα συγκεντρώνοντας και αυτές στρατό παντα υπό το πρόσχημα των γυμνασίων.
Η Τουρκία απάντησε προχωρώντας σε γενική επιστράτευση αλλά λίγο αργότερα μετα απο πιέσεις της Αυστρίας και της Ρωσίας που δεν επιθυμούσαν πόλεμο προσπάθησε να κατευνάσει τα πράγματα προτείνοντας την αποστράτευση όλων.
Την απάντηση έδωσε πρώτος ο βασιλιάς Νικήτας Α' του Μαυροβουνίου ο οποίος επικεφαλής 35.000 ανδρών κατέλαβε την Μπεράνη και κατευθύνθηκε προς τα Σκόδρα.
Στις 30 Σεπτεμβρίου οι σύμμαχοι επέδωσαν τελεσίγραφο στην Τουρκία απαιτώντας την χάραξη νέων συνόρων με εθνολογική βάση και το αυτοδιοίκητο των χριστιανικών λαών.
Η Τουρκία απέρριψε το τελεσίγραφο στις 4 Οκτωβρίου χαρακτηρίζοντας το "θρασύτατη προσπάθεια παρέμβασης" και κήρυξε τον πόλεμο σε Βουλγαρία και Σερβία.Δεν έκανε όμως το ίδιο με την Ελλάδα θέλοντας να κερδίσει χρόνο ώστε να μεταφέρει ελεύθερα στρατό και εφόδια μέσω θαλάσσης στην Μακεδονία.
Την ακριβώς όμως επόμενη μέρα 5 Οκτωβρίου η Ελλάδα θέτοντας σε ισχύ τις αμυντικές συμφωνίες κήρυξε τον πόλεμο στην Τουρκία.
Η Ελλάδα πήρε μέρος στον πόλεμο ρίχνοντας στην μάχη 8 μεραρχίες στρατού και 1 ταξιαρχία ιππικού συνολικού αριθμού 90.000 ανδρών με επικεφαλής τους στρατηγούς Παναγιώτη Δαγκλή και Βίκτωρα Δούσμανη.
Ο Ελληνικός στρατός σύμφωνα με το σχέδιο χωρίστηκε σε δυο σώματα το ένα προχώρησε προς την Μακεδονία ενω το δεύτερο προς την Ηπειρο.
Το πρώτο αφού προέλασε προς την Ελασσόνα και τις διαβάσεις του Ολύμπου έφτασε στα στενά του Σαραντάπορου και βρέθηκε απέναντι απο τον εχθρό.Η θέση αυτή ήταν πολύ καλά οχυρωμένη και μάλιστα για αυτό το σκοπο οι Τούρκοι είχαν φέρει Γερμανούς μηχανικούς που επέβλεπαν τα οχυρωματικά έργα.Παρόλα αυτά το θάρρος και η αυτοθυσία των ευζώνων έκαμψαν την τουρκική άμυνα οι οποίοι μετά απο σφοδρή μάχη που διεξήχθη στις 10 Οκτωβρίου άρχισαν να υποχωρούν προς τον Αλιάκμονα έχοντας βαριές απώλειες.
Ετσι απελευθερώθηκαν διαδοχικά η Κατερίνη,η Βέροια,η Νάουσα και η Εδεσσα.
Ακολούθησε ένας αγώνας δρόμου του ελληνικού στρατού μετά από παρότρυνση του Βενιζέλου ώστε να καταφέρει να μπεί στην Θεσσαλονίκη πριν το βουλγαρικό στρατό ο οποίος αποτελούμενος απο 8.000 άνδρες και το στρατηγό Θεοδόρωφ είχε συντρίψει τους Τούρκους στις Σαράντα Εκκλησιές και το Λουλέ Μπουργάς και προχωρούσε τάχιστα προς την πόλη με σκοπό να την καταλάβει και να εγείρει αξιώσεις.
Στις 17 Οκτωβρίου ο ελληνικός στρατός έφθασε στα Γιαννιτσά όπου οι Τούρκοι περίμεναν οχυρωμένοι στην δεξιά πλευρά του Αξιού και μετά απο μάχη που έγινε την ίδια μέρα αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν προς την Θεσσαλονίκη.Ετσι οι ελληνικές δυνάμεις έφτασαν έξω απο την πόλη και την ημέρα που γιόρταζε ο πολιούχος Άγιος Δημήτριος ο φρούραρχος αρχιστράτηγος Χασάν Ταχτσίν παρέδωσε την πόλη.
Μετα δυο μέρες έφτασε ο Θεοδόρωφ και βλέποντας ότι η πόλη έχει καταληφθεί ζήτησε άδεια να εισέλθει με το πρόσχημα να ξεκουράσει το στρατό του,στην πραγματικότητα όμως επεδίωκε συνκατοχή.Μην όμως θέλοντας να προξενήσουν οι δικοί μας προβλήματα στην συμμαχία παραχώρησαν την άδεια.
Στο μεταξύ το δεύτερο ελληνικό σώμα που κατευθυνόταν στην Ήπειρο κατέλαβε την Φλώρινα,το Γρίμποβο,την Φιλιππιάδα και την Πρέβεζα και έφτασε έξω απο τα Ιωάννινα που προστατεύονταν απο τα οχυρωματικά έργα του Μπιζανίου.Ο στρατηγός Σαπουντζάκης που επιχειρούσε σε αυτή την θέση παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του δεν είχε καταφέρει πολλά πράγματα.
Μετά όμως την κατάληψη της Θεσσαλονίκης και την άφιξη σημαντικών ενισχύσεων ακολούθησαν αλλεπάλληλες επιθέσεις με αποτέλεσμα την 18 και 19 Φεβρουαρίου μετα απο συνεχή βομβαρδισμό των τουρκικών θέσεων από το ελληνικό πυροβολικό και έφοδο με προτεταμένες τις λόγχες να καταληφθούν όλα τα οχυρά και την επόμενη η πόλη των Ιωαννίνων να παραδοθεί στα ελληνικά χέρια.
Ο ελληνικός στόλος με επικεφαλής τον Παύλο Κουντουριώτη κατέλαβε όλα τα νησιά του Αιγαίου και απέκλεισε τον τουρκικό στόλο στα Δαρδανέλεια.Επίσης κατατρόπωσε τον εχθρό στις ναυμαχίες της Ελλης και της Λήμνου εμποδίζοντας την μεταφορά ενισχύσεων στην Θράκη.Η κυριαρχία του ελληνικού ναυτικού έδωσε την ευκαιρία να επαναστατήσει η Σάμος και να κηρύξει την ένωση με την μητέρα Ελλάδα.Αλλά και στην Κρήτη που ουσιαστικά ήταν ελεύθερη η κυβέρνηση για να επισημοποιήσει την ένωση έστειλε ως αρμοστή τον Στέφανο Δραγούμη.
Στις 17 Μαΐου 1913 υπογράφηκε στο Λονδίνο συνθήκη η οποία παραχωρούσε στους νικητές όλα τα ευρωπαϊκά εδάφη της Τουρκίας εκτός της Αλβανίας δημιουργώντας ένα νεο κράτος μετά απο απαίτηση της Ιταλίας και της Αυστρίας που πρόσβλεπαν σε βάση στα Βαλκάνια σε βάρος της Ελλάδας που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Χειμάρα και την Κορυτσά αλλα και της Σερβίας που εγκατέλειψε το Δυρράχιο και του Μαυροβουνίου που άφησε τη Σκόδρα.
Η διανομή των κατακτηθέντων εδαφών αφέθηκε στους συμμάχους ενω η Κρήτη περιήλθε υπο την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων όπως και το Αγιο Ορος.
Παρά όμως την υπογραφή της συνθήκης οι Βούλγαροι άρχισαν να ζητούν όχι μόνο εδάφη που είχαν καταλάβει αλλά και εδάφη που είχαν καταληφθεί απο τους Έλληνες και Σέρβους.
Ετσι αφού προηγήθηκε προσπάθεια των Βουλγάρων να καταλάβουν τα υψώματα του Νιγρίτα και το Παγγαίο.Ελληνες και Σέρβοι ερχόμενοι σε συμφωνία αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν τον Βουλγαρικό στρατό.
Ο τελευταίος αποτελούμενος απο 35.000 άνδρες και 5.000 ιππείς επιτέθηκε αιφνιδιαστικά στις 17 Ιουνίου 1913 κατά των ελληνικων θέσεων στην Νιγρίτα και εναντίον του ενωμένου ελληνοσερβικού στρατού στην Γευγελή.Ο αιφνιδιασμός των Βουλγαρων αρχικά πέτυχε το σκοπό του αφου οι Σέρβοι εγκατέλειψαν την Γευγελή και οι Ελληνες υποχρεώθηκαν σε υποχώρηση.
Στο μεταξύ στην Θεσσαλονίκη μετα την βουλγαρική επίθεση το ελληνικό στρατηγείο απαίτησε την παράδοση των όπλων του εκεί βρισκόμενου βουλγαρικού στρατού,μετά την άρνηση ακολούθησε κατα μέτωπο επίθεση του ελληνικού πεζικού και σύντομα οι βούλγαροι παραδόθηκαν.Την 19η Ιουνίου 1913 το ελληνικό επιτελείο έδωσε το σύνθημα για γενική αντεπίθεση.Ο ελληνικός στρατός αποφασισμένος κατευθύνθηκε στο Κιλκίς καταλαμβάνοντας την πόλη με την λόγχη αφου πρώτα διεξήχθη αιματηρός αγώνας σωμα με σώμα (21-23 Ιουνίου) που προκάλεσε το θαυμασμό όλης της Ευρώπης αλλά και των Τούρκων κατοίκων που είχαν υποστεί βασανισμούς και κακουργήματα απο τους Βουλγάρους.
Ακολούθως στις 25 Ιουνίου καταλήφθηκε η πόλη των Σερρών την οποία οι Βούλγαροι εγκληματίες φεύγοντας την πυρπόλησαν.Στην συνέχεια κατελήφθη η Δράμα και η Καβάλα.
Και στη Γευγελή οι Βούλγαροι εξαναγκάστηκαν σε άτακτη υποχώρηση απο τον ελληνοσερβικό στρατό.Πανωλεθρία υπεστησαν και στην μαχη της Τζουμάγιας (8-11 Ιουλίου 1913) ενω ο ελληνικός στόλος θριαμβευτικά έμπαινε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τα πρώτα ελληνικά τάγματα της εμπροσθοφυλάκής έμπαιναν στην πόλη της Ξάνθης.
Στις 28 Ιουνίου 1913 η Ρουμανία κύρηξε και αυτή τον πόλεμο στην Βουλγαρία και με επικεφαλής τον βασιλιά Κάρολο έφτασε 20 χλμ. έξω απο τη Σόφια.Την κατάσταση εκμεταλεύτηκε και η Τουρκία η οποία ανακατέλαβε απο τους Βουλγάρους την Ανδριανούπολη. Παρόλες τις ήττες η Βουλγαρία συνέχισε να προσδοκά έξοδο στο Αιγαίο και έχοντας την υποστήριξη Αυστρίας και Ρωσίας απαιτούσε την Καβάλα και την Δράμα.
Ο Βενιζέλος αντιστάθηκε έχοντας την υποστήριξη Γάλλων και Γερμανών και απείλησε την Βουλγαρία με συνέχιση του πολέμου έτσι στις 28 Ιουλίου υπογράφηκε συνθήκη ειρήνης με την οποία η Ελλαδα κρατούσε την Καβάλα αλλά υποχρεώθηκε να αφήσει στους Βουλγάρους την Αλεξανδρούπολη.Επίσης την 1η Νοεμβρίου στην συνθήκη των Αθηνών αναγνωρίστηκε η ελληνική κυριαρχία στα νησιά εκτός της Ιμβρου και της Τενέδου.
Επίσης έγινε προσπάθεια αυτονομίας της Β.Ηπείρου μετά την επανάσταση που κύρηξε ο Γεώργιος Ζωγράφος αλλά οι Μ.Δυνάμεις αρκέστηκαν με την σύμβαση της Κέρκυρας στις 4 Μαίου 1914 στην παροχή προνομίων στους Βορηοειπηρώτες εντός της Αλβανικής επικράτειας.Προνομίων όμως που ουδέποτε έγιναν σεβαστά με ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων.

Πηγή
http://protesilaos.blogspot.com/ Διαβάστε περισσότερα...

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ:ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

Γεννήθηκε το 1885.Υπήρξε ικανότητος ναύαρχος και ο πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Το 1875 κατατάχτηκε ως δόκιμος στο ναυτικό.Τα πρώτα δείγματα των ικανοτήτων έδωσε το 1886 όταν επικεφαλής δυο μικρών κανονιοφόρων διέπλευσε τα στενά της Πρέβεζας απειλώντας τις τουρκικές κανονοστοιχίες και δυο τουρκικά πολεμικά.Το 1901 ως κυβερνήτης του "Μιαούλη" έκανε το πρώτο υπερπόντιο ταξίδι ελληνικού πολεμικού φτάνοντας στην Αμερική.Στις 21 Δεκεμβρίου 1912 κυβερνήτης του θρυλικού "Αβέρωφ" κατάφερε να γίνει κύριος του Αιγαίου με την κατάληψη όλων σχεδόν των νησιών.
Αξιομνημόνευτο είναι το σήμα που έστειλε στην κυβέρνηση όταν διατάχτηκε να σπεύση προς απελευθέρωση της Καβάλας.
"Με την δύναμιν του Θεού και εν ονόματι του δικαίου πλέω μεθ' ορμής ακαθέκτου και με την πεποίθησην της Νίκης εναντίον του εχθρού του Γένους"
Στην ναυμαχία της Ελλης (3 Δεκεμβρίου 1912) και της Λήμνου (5 Ιανουαρίου 1913) κατατρόπωσε τον τουρκικό στόλο και τον υποχρέωσε να κλειστεί στα Δαρδανέλια.
Το 1916 έγινε υπουργός στην βασιλική κυβέρνηση Σκουλούδη αλλα επειδή ήταν αντίθετος με την πολιτική ουδετερότητας του παλατιού ακολούθησε τον Βενιζέλο στην Θεσσαλονίκη και μαζί με τον στρατηγό Παναγιώτη Δαγκλή σχημάτισαν την τριανδρία που ηγήθηκε της Εθνικής Αμυνας.
Εως το 1919 ήταν υπουργός ναυτικών για να αναλάβει την αντιβασιλεία μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου του 1920 και στην συνέχεια να αποσυρθεί ως ιδιώτης.Το Δεκέμβριο του 1923 μετά την απομάκρυνση του Γεωργίου Β΄ ανέλαβε εκ νέου αντιβασιλιάς και με την ανακήρυξη της Δημοκρατίας του ανατέθηκε προσωρινά η Προεδρία μέχρι το Μάρτιο του 1926.
Οι διαφωνίες του με την κυβέρνηση Πάγκαλου τον οδήγησαν σε παραίτηση για να επανέλθει το 1929 όταν και εκλέχτηκε επισήμως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Παραιτήθηκε για λόγους υγείας λίγους μόλις μήνες μετά.Πέθανε στο Παλαιό Φάληρο το 1935 και η σορός του μεταφέρθηκε στην Ύδρα όπου και τάφηκε κοντά στο προγονικό του σπίτι.

Πηγή
http://protesilaos.blogspot.com/ Διαβάστε περισσότερα...