Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ:ΠΑΠΑΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1883.
Το 1901 θα γραφτεί στην Νομική σχολή Αθηνών όμως την εγκατέλειψε έναν χρόνο αργότερα για να σπουδάσει για 4 χρόνια στην στρατιωτική σχολή Βρυξελλών και στην σχολή ιππικού του Ιπρ.
Κατα την διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων εξορίζεται αρχικά στην Ιο και μετά στην Κρήτη.Το 1920 οι βασιλικοί των επαναφέρουν στο στράτευμα και θα πάρει μέρος στην μικρασιατική εκστρατεία.
Μετά την επανάσταση Πλαστήρα θα αποστρατευτεί για να επανέλθει το 1935 οργανώνοντας το κίνημα απο το οποίο θα επωφεληθεί ο Κονδύλης προκαλώντας δημοψήφισμα για το πολίτευμα διορίζοντας τον υπουργό στρατιωτικών.
Το 1936 επι πρωθυπυργίας Μεταξά ανέλαβε την ηγεσία του ελληνικού στρατού τον οποίο αναρδιάθωσε με αποτέλεσμα τις ένδοξες σελίδες που γράφτηκαν αργότερα.
Με την συνθηκολόγηση αρνείται να ακολουθήσει την κυβέρνηση στην Αίγυπτο και παραμένει στην Αθήνα διαφωνώντας με τον βασιλιά υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε η ελληνική κυβέρνηση να μεταβεί στην Κύπρο που θεωρούσε ελεύθερο ελληνικό έδαφος.
Αποτέλεσμα ήταν τον Απρίλιο του 1943 να συλληφθεί απο τους Γερμανούς και να σταλεί στο Νταχάου για να επιστρέψει το 1945.Τον Ιανουάριο του 1947 θα διοριστεί ξανά διοικητής των ενόπλων δυνάμεων απο τον πρωθυπουργό Σοφούλη με σκοπό την συντριβή των κομμουνιστών ανταρτών.
Μετά την νίκη των κυβερνητικών δυνάμεων θα του απονεμηθεί ο βαθμός του στρατάρχη.
Στις 11 Απριλίου 1950 θα δημιουργήσει το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας και θα ονομασθεί πρώτος αρχηγός ΓΕΕΘΑ.Τον Σεπτέμβριο του 1951 κατεβαίνει στις εκλογές με το κόμμα που ιδρύει τον "Συναγερμό" συγκεντρώνοντας 36,5% αλλά δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία.
Κατι που θα πετύχει στις 16 Νοεμβρίου 1952 καταλαμβάνοντας το 49,30% και θα ορκιστεί πρωθυπουργός.Απεβίωσε στις 4 Οκτωβρίου 1955

Πηγή
http://protesilaos.blogspot.com/