Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ:ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

Γεννήθηκε το 1885.Υπήρξε ικανότητος ναύαρχος και ο πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Το 1875 κατατάχτηκε ως δόκιμος στο ναυτικό.Τα πρώτα δείγματα των ικανοτήτων έδωσε το 1886 όταν επικεφαλής δυο μικρών κανονιοφόρων διέπλευσε τα στενά της Πρέβεζας απειλώντας τις τουρκικές κανονοστοιχίες και δυο τουρκικά πολεμικά.Το 1901 ως κυβερνήτης του "Μιαούλη" έκανε το πρώτο υπερπόντιο ταξίδι ελληνικού πολεμικού φτάνοντας στην Αμερική.Στις 21 Δεκεμβρίου 1912 κυβερνήτης του θρυλικού "Αβέρωφ" κατάφερε να γίνει κύριος του Αιγαίου με την κατάληψη όλων σχεδόν των νησιών.
Αξιομνημόνευτο είναι το σήμα που έστειλε στην κυβέρνηση όταν διατάχτηκε να σπεύση προς απελευθέρωση της Καβάλας.
"Με την δύναμιν του Θεού και εν ονόματι του δικαίου πλέω μεθ' ορμής ακαθέκτου και με την πεποίθησην της Νίκης εναντίον του εχθρού του Γένους"
Στην ναυμαχία της Ελλης (3 Δεκεμβρίου 1912) και της Λήμνου (5 Ιανουαρίου 1913) κατατρόπωσε τον τουρκικό στόλο και τον υποχρέωσε να κλειστεί στα Δαρδανέλια.
Το 1916 έγινε υπουργός στην βασιλική κυβέρνηση Σκουλούδη αλλα επειδή ήταν αντίθετος με την πολιτική ουδετερότητας του παλατιού ακολούθησε τον Βενιζέλο στην Θεσσαλονίκη και μαζί με τον στρατηγό Παναγιώτη Δαγκλή σχημάτισαν την τριανδρία που ηγήθηκε της Εθνικής Αμυνας.
Εως το 1919 ήταν υπουργός ναυτικών για να αναλάβει την αντιβασιλεία μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου του 1920 και στην συνέχεια να αποσυρθεί ως ιδιώτης.Το Δεκέμβριο του 1923 μετά την απομάκρυνση του Γεωργίου Β΄ ανέλαβε εκ νέου αντιβασιλιάς και με την ανακήρυξη της Δημοκρατίας του ανατέθηκε προσωρινά η Προεδρία μέχρι το Μάρτιο του 1926.
Οι διαφωνίες του με την κυβέρνηση Πάγκαλου τον οδήγησαν σε παραίτηση για να επανέλθει το 1929 όταν και εκλέχτηκε επισήμως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Παραιτήθηκε για λόγους υγείας λίγους μόλις μήνες μετά.Πέθανε στο Παλαιό Φάληρο το 1935 και η σορός του μεταφέρθηκε στην Ύδρα όπου και τάφηκε κοντά στο προγονικό του σπίτι.

Πηγή
http://protesilaos.blogspot.com/