Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Νέα τεχνολογία στη δίωξη του εγκλήματος


Εξειδικευμένα στελέχη εγκληματολογικών υπηρεσιών και ιατροδικαστές χρησιμοποιούν τις πλέον προωθημένες τεχνικές στο κυνήγι του εγκλήματος. Αναλύσεις ισοτόπων σε μια τρίχα μπορούν να υποδείξουν τον τόπο διαμονής του υπόπτου, ενώ νέο λογισμικό αναγνωρίζει το βάδισμα του εγκληματία.

Το Science Illustrated παρακολούθησε τις πιο σύγχρονες μεθόδους που χρησιμοποιεί η ευρωπαϊκή αστυνομία, προκειμένου να συλλέξει αξιόπιστα πειστήρια για την τεκμηρίωση του εγκλήματος.

Σκίτσο του υπόπτου με βάση το DNA

Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες οι επιστήμονες πειραματίζονται με νέες τεχνικές. Αυτές, όπως τονίζεται, θα αποκαλύπτουν το πρόσωπο του υπόπτου βάσει των πληροφοριών που θα διαβιβάζονται από τις αναλύσεις του γενετικού υλικού.

Ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Erasmus στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας πρόσφατα ανέπτυξαν μέθοδο που αποκαλύπτει το χρώμα των μαλλιών ενός ανθρώπου από υπολλείμματα DNA. Στο Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής της Κοπεγχάγης μπορούν να διαγνώσουν το χρώμα των ματιών από γενετικό υλικό. Σε εξέλιξη βρίσκονται διάφορα πειράματα για την αποκάλυψη του χρώματος του δέρματος και του σχήματος του προσώπου. Οι νέες τεχνικές θα αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμες στην αστυνομική έρευνα στις περιπτώσεις που υπάρχει έλλειψη αυτοπτών μαρτύρων.

Εν ολίγοις, όταν η αστυνομία βρίσκεται στο σκοτάδι ως προς τα χαρακτηριστικά του δράστη, η μέθοδος για τον καθορισμό του χρώματος των μαλλιών με βάση το γενετικό υλικό βασίζεται σε αναλύσεις νέων μεταλλάξεων στο DNA μας. Πρόκειται για τις αποκαλούμενες «σημειακές μεταλλάξεις», που καταγράφονται σε γονίδια τα οποία είθισται να διαφοροποιούνται από άτομο σε άτομο. Οι σημειακές μεταλλάξεις στο γενετικό υλικό κάθε ανθρώπου καθορίζουν, για παράδειγμα, το χρώμα που έχουν τα μαλλιά και τα μάτια του.

Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει δεκατρείς σημειακές μεταλλάξεις που χρησιμοποιούν για τον προσδιορισμό (με βεβαιότητα που αγγίζει το 80%) των ανοιχτόχρωμων μαλλιών, ενώ στα σκούρα ή κόκκινα μαλλιά το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 90%.


επιλεγμένες φωτογραφίες του άρθρου από την έντυπη έκδοση