Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Προχωρεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της η Ελλάδα


Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες διενέξεων με την Τουρκία, η Ελλάδα προτίθεται με τις ευλογίες Αμερικανών και Ισραηλινών να οριοθετήσει την ΑΟΖ της, μετατρέποντας τον Αιγαίο σε κλειστή Ελληνική λίμνη..

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το έγκυρο Ελληνικό περιοδικό Ντιφέντερ, η Ελλάδα με τις προτροπές Αμερικανών και Ισραηλινών προχωρεί στη de facto ανακήρυξη, για πρώτη φορά, Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης σε όλο το μήκος της ηπειρωτικής και νησιωτικής αιγιαλίτιδας ζώνης της.

Η κίνηση αυτή έχει άμεση σχέση με την πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τις εταιρείες για την διενέργεια ερευνών και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ειδικά των κοιτασμάτων που βρέθηκαν μεταξύ Κύπρου-Κρήτης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Ντιφέντερ, ο νόμος θα ψηφιστεί αμέσως μετά τις θερινές διακοπές της Βουλής των Ελλήνων.
Με τις εγγυήσεις των ΗΠΑ, οι οποίες πλέον αντιμετωπίζουν την Τουρκία περισσότερο ως ανταγωνιστή, παρά ως σύμμαχο στην ανατολική Μεσόγειο, το θέμα αποτελεί πραγματική βόμβα.

Η κίνηση αυτή της Ελλάδας είναι de facto ρύθμιση, έστω και αν δεν έχει υπάρξει συμφωνία οριοθέτησης με γειτονικά κράτη, βασικά με την Τουρκία.

Αφορά όμως κυρίως την Ανατολική Μεσόγειο, αφού το Αιγαίο μετατρέπεται σε «κλειστή ελληνική λίμνη.

Το σχετικό νομοσχέδιο σύμφωνα με το περιοδικό είναι έτοιμο.

Βέβαια, ούτε η Ελλάδα, ούτε η Κύπρος θα προχωρούσαν σε τέτοιες κινήσεις, αν δεν υπήρχε η κάλυψη των Ηνωμένων Πολιτειών και η σύμπηξη της συμμαχίας με το Ισραήλ που και αυτή οι ΗΠΑ την επέβαλαν. Για το λόγο αυτό έχει μεγάλη σημασία να δούμε πως θα εξελιχθεί και η 1η Οκτωβρίου, όπου η Τουρκία δήλωσε ότι θα αντιδράσει με τον ενδεικνυόμενο τρόπο κατά των σκαφών της αμερικανικής Noble Energy που θα κάνει τις πρώτες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ για φυσικό αέριο.


ΠηγήΣύνδεσμος