Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Γιγάντια πτηνά και έντομα είχαν παρέα οι δεινόσαυροι


Λονδίνο

Εντυπωσιακές ανακαλύψεις στον τομέα της παλαιοντολογίας γίνονται τα τελευταία 24ωρα. Αρχικά ανακαλύφθηκαν ευρήματα που δείχνουν ότι την εποχή των δεινοσαύρων υπήρχαν έντομα που είχαν μέγεθος μεγάλων σημερινών πτηνών και πτηνά που είχαν μέγεθος σχεδόν διπλάσιο από αυτό του ανθρώπου!

Πτηνό γίγας

Ειδικοί του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ εντόπισαν και μελέτησαν ένα απολίθωμα που μέχρι σήμερα πιστευόταν ότι ανήκε σε ένα είδος δεινοσαύρου που το δέρμα του ήταν καλλυμένο με φτερά. Όπως υποστηρίζουν το απολίθωμα ανήκει σε ένα άγνωστο είδος γιγάντιου πτηνού που ζούσε πριν από περίπου 83 εκατομμύρια έτη. Το Samrukia όπως ονόμασαν οι ερευνητές το αρχαίο πτηνό έμοιαζε με στρουθοκάμηλο και όταν στεκόταν όρθιο είχε ύψος που πιθανώς να έφτανε τα τρια μέτρα. Παρά το μέγεθος του οι ερευνητές εικάζουν ότι το γιγάντιο πτηνό αποτελούσε θήραμα των σαρκοβόρων δεινοσαύρων όπως οι μοχθηροί Τυρανόσαυροι Ρεξ οι οποίοι ζούσαν την ίδια εποχή.

«Τζουρασικά» Έντομα
Η ανακάλυψη έρχεται να προστεθεί σε παλαιότερες που έχουν δείξει ότι την εποχή των δεινοσαύρων στους ουρανούς πετούσαν γιγάντια πτηνά όπως οι πτερόσαυροι που το άνοιγμα των φτερών τους έφτανε τα 12 μέτρα και μπορούσαν να πετάξουν χωρίς στάση σε απόσταση 17 χιλιάδων χλμ!
Παράλληλα πριν από λίγες μέρες εντοπίστηκαν ευρήματα που υποδεικνύουν την ύπαρξη εντόμων την εποχή των δεινοσαύρων τα οποία σήμερα θα προκαλούσαν τρόμο αφού ορισμένα από αυτά ήταν τόσο μεγάλα που το άνοιγμα των φτερών τους που πλησίαζε το ένα μέτρο.

Πηγή
http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=414636