Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ:ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ Α'

Γεννήθηκε το 376 π.Χ. στην Εορδαία της Μακεδονίας.Ήταν γιός της Αρσινόης και του Λάγου αν και φημολογούνταν οτί πατέρας του ήταν ο Φίλιππος Β.Ακολούθησε τον Μ.Αλέξανδρο στην εκστρατεία του και ανήκε στη προσωπική του φρουρά.
Πολέμησε στην Ινδία και το Αφγανιστάν ενώ κατέλαβε και τη Σογδιανή.Στην εκστρατεία εναντίον των Οξυδάρκων έσωσε τον Αλέξανδρο και για αυτό αργότερα ονομάστηκε Πτολεμαίος ο Σωτήρ. Μετά το θάνατο του Αλέξανδρου το 323 π.Χ. ανέλαβε την διακυβέρνηση της Κυρηναικής και της Αιγύπτου, Το 321 π.Χ.κατανίκησε τον στρατό του Περδίκκα.
Το 305 π.Χ. ονομάστηκε βασιλιάς διαλέγοντας για πρωτεύουσα την Αλεξάνδρεια.Από εκείνη τη στιγμή άρχισε να αναδιοργανώνει την Αίγυπτο φτιάχνοντας στόλο και στολίζοντας την Αλεξάνδρεια με θαυμαστά κτίρια μεγαλύτερο όλων ο φάρος της Αλεξάνδρειας που συγκαταλέγεται στα επτά θαύματα του κόσμου.
Το σπουδαιότερο όμως έργο του είναι η ίδρυση της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας που συγκέντρωσε όλη τη σοφία του τότε γνωστού κόσμου,αποτελούμενη από 700.000 τόμους που περιείχαν όλες τις επιστήμες. Πέθανε το 283 π. χ. Δημιούργησε μια δυναστεία που βασίλεψε στην Αίγυπτο για 250 χρόνια περίπου με τελευταίο τον Πτολεμαίο ΙΔ γιό του Ιουλίου Καίσαρα και της Κλεοπάτρας.


Πηγή
http://protesilaos.blogspot.com/