Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ:ΦΙΛΛΙΠΟΣ Β'

Γεννήθηκε το 386 π.Χ. Βασιλιάς της Μακεδονίας και γιός του Αμύντα Γ'. Σε ηλικία δεκαπέντε ετών στάλθηκε μαζί με άλλους Μακεδόνες όμηρος στην Θήβα. Εκεί γνώρισε τον Επαμεινώνδα και διδάχθηκε την στρατιωτική τέχνη.
Το 363 π.Χ. διορίστηκε αντιβασιλέας του ανήλικου ανηψιού του Αμύντα Δ. Το 359 π.Χ. τον ανέτρεψε υποστηριζόμενος από το στρατό και άρχισε την αναδιοργάνωση του κράτους. Αφού εξόντωσε όλους τους διεκδικητές του θρόνου στάφηκε βόρεια εξοντώνοντας τους Ιλλύριους,τους Θράκες και τους Παίονες. Το 357 π.Χ.κυρίεψε την Αμφίπολη και τον επόμενο χρόνο την Πύδνα κλονίζοντας τα συμφέροντα των Αθηναίων.
Μαζί με το στρατηγό Παρμενίωνα προχώρησε στην δημιουργία νέου στρατού δημιουργώντας τους εταίρους (βαρύ ιππικό που αποτελούνταν από ευγενείς Μακεδόνες), τους προδρόμους (ελαφρύ ιππικό),τους πεζεταρούς(βαρύ πεζικό),τους ψιλούς(ελαφρύ πεζικό) και ίσως την πρώτη μονάδα μηχανικού στον κόσμο μιας και έφτιαξε πολιορκητικές μηχανές. Το όπλο όμως που πραγματικά έκανε τη διαφορά ήταν η σάρισα (δόρυ μήκους 6 μέτρων). Με αυτό εξόπλισε το πεζικό δημιουργώντας την μακεδονική φάλαγγα.
Έχοντας εξασφαλίσει τα βόρεια σύνορά του το 353 π.Χ. βάδισε νότια και κατέλαβε τη Θεσσαλία νικώντας τους Φωκείς. Στις Θερμοπύλες όμως βρήκε να τον περιμένουν οι ενωμένες δυνάμεις των Αθηναίων,Αχαιών και Σπαρτιατών.Μετά από παροτρύνσεις των στρατηγών του απέφυγε να δώσει μάχη. Το 348 π.Χ. επέστρεψε στη Χαλκιδική κυριεύοντας την Όλυνθο. Κυρίαρχος πια όλης της βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας βάδισε για άλλη μια φορά νότια και το 338 π.Χ. κυρίεψε την Άμφισσα.
Οι στρατοί Αθηναίων και Θηβαίων συναντήθηκαν με το Φίλιππο στη Χαιρώνεια.Ακολούθησε πανωλεθρία των δυο συμμάχων με φοβερές απώλειες για τους Αθηναίους και την καταστροφή του ιερού λόχου των Θηβαίων από το δεκαοχτάχρονο γιό του Φιλίππου,τον Αλέξανδρο. Ο Φίλιππος έχοντας πια γίνει ηγεμόνας όλων των ελληνικών πόλεων πρότεινε τη δημιουργία ενός "Συνεδρίου των Ελλήνων" με έδρα τη Κόρινθο και σκοπό τον τερματισμό των εμφυλίων πολέμων και την προετοιμασία εισβολής στην Ασία. Δεν πρόλαβε όμως να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του καθώς δολοφονήθηκε το 336 π.Χ. μέσα στο αρχαίο θέατρο των Αιγών από ένα Μακεδόνα αξιωματικό ονόματι Παυσανίας.


Πηγή
http://protesilaos.blogspot.com/