Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ:ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ

Γεννήθηκε το 418.π.Χ. Υπήρξε από τους σημαντικότερους στρατηγούς της αρχαιότητας και πολιτικός ηγέτης των Θηβαίων. Πατέρας του ήταν ο Πόλυμνης.
Το 371 π.Χ. στάλθηκε ως εκπρόσωπος της Θήβας στη Σπάρτη στο συνέδριο που γινόταν από τις Ελληνικές πόλεις με θέμα την ειρήνη. Ο Επαμεινώνδας έχοντας στο μυαλό του τις υποτελείς πόλεις στην Σπάρτη εκφώνησε λόγο που αναφερόταν στην ισότητα και την δικαιοσύνη κάτι όμως που εξόργισε το βασιλιά της Σπάρτης Αγησίλαο με αποτέλεσμα να κυρήξει πόλεμο στη Θήβα.
Το 374 π.Χ. οι δυο στρατοί συναντήθηκαν στα Λεύκτρα και οι Θηβαίοι με επικεφαλής τον Επαμεινώνδα εφαρμόζοντας την "λοξή παράταξη" απέναντι σε όλες τις πιθανότητες μιας και οι Σπαρτιάτες δεν είχαν νικηθεί ποτέ σε μάχη σώμα με σώμα κατήγαγαν θρίαμβο νικώντας και σκοτώνοντας τον βασιλιά Κλεόμβροτο.
Μετά τον θρίαμβο αυτό οι άλλες Ελληνικές πόλεις ζήτησαν την βοήθεια του Επαμεινώνδα να αποτινάξουν τον σπαρτιατικό ζυγό.Έτσι το 370 π.Χ. εισέβαλε στην Πελοπόννησο απελευθερώνοντας τους Αρκάδες και τους Μεσσήνιους και έχτισε δυο πόλεις,την Μεσσήνη και την Μεγαλόπολη.
Το 369 σε νεα εκστρατεία κυρίεψε την Επίδαυρο την Κόρινθο και την Τροιζήνα.Το 367 π.Χ.επιχείρησε νέα εισβολή που όμως τελείωσε με την υπογραφή ειρήνης που εξαιρούσε μόνο την Σπάρτη. Παράλληλα ο Επαμεινώνδας ναυπήγησε και στόλο απομακρύνοντας έτσι τους Αθηναίους από τη Χίο και τη Ρόδο. Με αυτές όμως τις επιτυχίες και την αυξανόμενη δύναμη των Θηβαίων αρκετές πόλεις θορυβήθηκαν.
Το 362 π.Χ. ο Επαμεινώνδας κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις ενωμένες δυνάμεις Σπαρτιατών,Αθηναίων,Ηλειών,Αχαιών και Μαντινείων. Η μάχη δόθηκε στη Μαντινεία και οι Θηβαίοι θριάμβευσαν. Ο Επαμεινώνδας όμως τραυματίστηκε από ακόντιο και όταν έμαθε τη νίκη του στρατού του έβγαλε το ακόντιο από τη πληγή και ξεψύχησε το 362 π.Χ.


Πηγή
http://protesilaos.blogspot.com/