Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ:ΠΕΡΙΚΛΗΣ

Αθηναίος πολιτικός. Γεννήθηκε το 490 π.Χ. στο Χολαργό Αττικής και ήταν γιός του στρατηγού Ξάνθιππου και της Αγαρίστης. Ανέλαβε την ηγεσία της Αθήνας το 462 π.Χ. και κυβέρνησε την πόλη για 30 χρόνια.
Σκοπός του στο εσωτερικό ήταν η εδραίωση της δημοκρατίας παρέχοντας σε όλους τους Αθηναίους πολίτες το δικαίωμα της εκλογής στα κοινά. Για το σκοπό αυτό καθιέρωσε στη βουλή των πεντακοσίων και τους ανάθεσε την εποπτεία της διοίκησης. Εισήγαγε το μισθό για το συμβούλιο και τους δικαστές και έδωσε δυνατότητα ψήφου σε όλους τους Αθηναίους πολίτες.
Στο εξωτερικό θέλησε να ισχυροποιήσει την Αθήνα και να την καταστήσει κυρίαρχη δύναμη. Η δημιουργία της Αθηναϊκής συμμαχίας που αποτελούνταν από πόλεις με υποχρεωτικό δημοκρατικό πολίτευμα αλλά ουσιαστικά υποτελείς στην Αθήνα έδωσαν οικονομική και στρατιωτική ισχύ στην πόλη. Έτσι αν και το 457 π.Χ. οι Αθηναίοι ηττήθηκαν στην Τανάγρα από τους ενωμένους Βοιωτούς και Πελοποννήσιους τελικά κατόρθωσαν να υποτάξουν όλη την Βοιωτία και την Αίγινα και να τις εντάξουν στη συμμαχία.
Το 446 π.Χ. ο ίδιος ο Περικλής εκστράτευσε στην Εύβοια και κατάφερε να την εντάξη και αυτήν στην Αθηναϊκή συμμαχία. Το 445 π.Χ. πέτυχε να υπογραφεί ειρήνη μετά την εισβολή των Λακεδαιμόνιων.Από το 445-431 π.Χ. ο Περικλής κατάφερε να κάνει την Αθήνα πόλη των γραμμάτων και των τεχνών. Ανεγέρθηκαν μεγάλα έργα όπως ο Παρθενώνας,το λιμάνι του Πειραιά,τα Προπύλαια ενώ ενισχύθηκαν και τα "μακρά τείχη". Επίσης ιδρύθηκαν νέες πόλεις όπως οι Θούριοι στην Κάτω Ιταλία,η Αμφίπολη κ.α. Κάθε όμως προσπάθεια των πόλεων για έξοδο από την Αθηναϊκή συμμαχία αντιμετωπίστηκε με στρατιωτική βία με αποκορύφωμα την περίπτωση της Σάμου.
Το 441 π.Χ. ο Αθηναϊκός στολός με επικεφαλής τον Περικλή επιτέθηκε στο νησί με αποτέλεσμα το σφαγιασμό σχεδόν όλων των ανδρών. Σταδιακά η δυσαρέσκεια των συμμάχων αλλά και η αντιζηλία της Σπάρτης προκάλεσε το ξέσπασμα του Πελοποννησιακού πολέμου και την εισβολή των Σπαρτιατών στην Αττική το 431 π.Χ. Το 429 π.Χ. ξέσπασε λοιμός στην Αθήνα σκοτώνοντας σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού. Ο ίδιος ο Περικλής πέθανε κατά την διάρκεια του λοιμού καθώς και οι δυο γιοί του.


Πηγή
http://protesilaos.blogspot.com/