Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Διακοπές :Ανδρος

Η Ανδρος διαφέρει από τα άλλα νησιά των Κυκλάδων, όπως και από τα περισσότερα ελληνικά νησιά του Αιγαίου πελάγους.
Διαφέρει χάρη στην πλούσια φύση της, στην αφθονία των νερών της και την ιδιαίτερη μορφολογία του εδάφους της. Χάρη στην παράδοσή της που έφτασε μέχρι τη δημιουργία μοναδικών λαϊκών τεχνολογικών επιτευγμάτων. Χάρη στην αδιάκοπη ιστορική της πορεία των 7000 ετών που τα ίχνη της υπάρχουν επάνω σε όλο το νησί. Και κυρίως, χάρη στο εκπληκτικό της δίκτυο μονοπατιών που σας επιτρέπει μέσα από υπέροχες πεζοπορίες να προσεγγίσετε, να επισκεφτείτε και να γνωρίσετε όλες αυτές τις ιδιαιτερότητες.

περιστεριωνας στην ανδροΗ Άνδρος είναι ένα νησί που έχει αρκετό τουρισμό να είναι αρκετά καλά οργανωμένη, αλλά δεν έχει γίνει πάρα πολύ εμπορική.
Ένα αρκετά πράσινο νησί των Κυκλάδων, η Άνδρος διαθέτει ορισμένες πολύ ωραίες παραλίες, αρκετά χωριά και μια ήσυχη, χαλαρή ατμόσφαιρα. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, με ψηλά βουνά και βαθιές κοιλάδες, και μια αξέχαστη εμφάνιση.
Αν και δεν αποτελεί νησί των πάρτι, η νυχτερινή ζωή εδώ είναι αρκετά ποικίλη ειδικά αυτοί που αγαπούν την αλιεία, την ιστιοπλοΐα την Κολύμβηση και τις καταδύσεις και σίγουρα θα βρούνε εδω τον δικό τους παράδεισο.

Το μέγεθός της Άνδρου είναι 374 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με μήκος 39,8 χιλιόμετρα και πλάτος 16,7 χιλιομέτρων. Η Άνδρος έχει περίπου 110 χιλιόμετρα ακτογραμμής. Το τοπίο αποτελείται από ορεινές περιοχές αλλά τα κατοικήσιμα μέρη της είναι σχετικά επίπεδα. Το νησί χωρίζεται σε πέντε περιφέρειες από τέσσερις ορεινές μάζες. Αυτές είναι, το Όρος Σαράντα (725 μ.), το οποίο βρίσκεται βόρεια από τα υψίπεδα του Μακροτάνταλου (ύψος περίπου 200 μέτρα) και στα νότια από τις κοιλάδες στο Μπατσί,
Ατένη και Κατάκολο. Το Όρος Πέταλο είναι το μεγαλύτερο βουνό του νησιού, με την ψηλότερη κορυφή της Άνδρου (Κουβάρα στα 994 μέτρα) βρίσκεται μεταξύ των προαναφερόμενων κοιλάδων προς τα βόρεια
και την κοιλάδα της Μεσαριάς, στο νότο. Ο Γερακόνας (σε 720 μέτρα) βρίσκεται μεταξύ των κοιλάδων της Μεσαριάς και του Κορθίου. Τέλος το όρος Παχύ (681 μέτρα) είναι νότια της κοιλάδας του Κορθίου και καταλήγει στο νοτιότερο άκρο του νησιού.

Τέσσερα μικρά ποτάμια διασχίζουν το νησί από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Αυτοί οι ποταμοί, μαζί με τα βουνά, είναι οι ομορφιές της Άνδρου. Αντίθετα με πολλά ελληνικά νησιά τα ποτάμια ρέουν όλο το χρόνο τροφοδοτούμενα από τις βουνοκορφές. Ο ποταμός Αρνιπόταμος ρέει προς τον κόλπο των Λευκών, ο ποταμός Αχλα εκβάλει στον κόλπο της Αχλας, ο Μεγάλος Ποταμός εκβάλει στην παραλία Παραπόρτι Χώρας
και ο ποταμός Διπλώματα εκβάλει στον κόλπο της Συνετής. Πέρα από αυτά τα ποτάμια υπάρχουν περίπου επτά ρέματα που, επίσης έχουν νερά όλο το χρόνο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα εκτάσεις με πλούσια βλάστηση και αξιοσημείωτη υδρόβια πανίδα

Η ακτογραμμή της Άνδρου είναι ιδιαίτερα απόκρημνη και έχει πολλούς μικρούς και γραφικούς κολπίσκους, οι οποίοι έχουν καλές αμμώδεις παραλίες. Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους όρμους του νησιού είναι το Γαύριο, το Μπατσί, η Χώρα και το Κόρθι, που όλα έχουν οργανωμένα λιμάνια, επίσης είναι ο κόλπος Φούρνοι και στα βόρεια είναι η παραλία του Αγίου Πέτρου.

Η Άνδρος είναι ένα νησί τελείως διαφορετικό από όλα τα άλλα νησιά των Κυκλάδων. Με τα υψηλά και βραχώδη βουνά, βαθιές, πράσινες και εύφορες κοιλάδες, άφθονα τρεχούμενα νερά, οροπέδια, απότομες ακτές και πολλές μεγάλες και μικρές χρυσές αμμουδιές, είναι ένα νησί γεμάτο από αντιθέσεις και εκπλήξεις. Η Άνδρος είναι ιδανικό νησί για πεζοπορία ή την οδήγηση και κάθε λίγα χιλιόμετρα το τοπίο αλλάζει ριζικά.
Μπορείτε να μετακινηθείτε από μια αμμώδη παραλία με καθαρή γαλάζια θάλασσα σε μια εύφορη κοιλάδα ή φαράγγι που είναι πλούσια με βλάστηση και πανίδα.

Η γεωργία στην Άνδρο είναι άφθονη, αν και οι εκτάσεις για την καλλιέργεια είναι σχετικά μικρές λόγω του ότι περιορίζονται στις κοιλάδες που βρίσκονται ανάμεσα στα βουνά που προστατεύουν από τους δυνατούς ανέμους που είναι χαρακτηριστικό όλων των Κυκλάδων. Το άφθονο νερό και τη βλάστηση της περιοχής έχει κάνει το έδαφος ιδιαίτερα καλό και εύφορο.

ΙΣΤΟΡΙΑ :Από την 5η χιλιετία μέχρι σήμερα, η παρουσία του ανθρώπου στην Ανδρο είναι συνεχής και τα ίχνη που έχει αφήσει είναι φανερά και διάσπαρτα σε όλο το νησί. Tα ορατά μνημεία της αρχαιότητας καλύπτουν όλες τις εποχές της ιστορίας της των επτά χιλιετιών, κάνοντάς την Ανδρο από μόνη της μια μικρογραφία της ιστορίας του ελλαδικού χώρου.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Άνδρος ήταν εγγονός του Απόλλωνα και στρατηγός του Κρητικού βασιλιά Ραδάμανθου. Επειδή είχε υπηρετήσει τον βασιλιά καλά, του είχε δοθεί αυτό το νησί.
Πολλοί λαοί έχουν ζήσει στην Άνδρο: αρχικά είχε κατοικηθεί από Κάρες, Φοίνικες και Κρήτες κατά την 2η χιλιετία πχ. Πολύ αργότερα, τον 5ο αιώνα πχ, κατακτήθηκε από την Περσία, και έτσι εντάχθηκε στην Αθηναϊκή συμμαχία για προστασία. Η Αθήνα ζήτησε πολύ υψηλούς φορους όμως, και έτσι η Άνδρος άλλαξε πλευρά και συμμάχησε με τους Σπαρτιάτες.
Τον 4ο αιώνα το νησί είχε καταληφτεί από τους Μακεδόνες, και στη συνέχεια από τους Ρωμαίους.
Οι Βενετοί κατέλαβαν την Άνδρο από τις αρχές του 13ου αιώνα, και από τότε το νησί ήταν πολύ πλούσιο. Τα βυζαντινά χρόνια το νησί λόγω της καλής άμυνας είχε καταφέρει να απομακρύνει της πειρατικές επιθέσεις.
Οι Τούρκοι εισέβαλαν το 1537 με τον στρατηγό Μπαρμπαρόσα. Η κάτοικοι της Άνδρου πολέμησαν σκληρά στον πόλεμο της Ανεξαρτησίας που ξέσπασε το 1821 και το νησί απελευθερώθηκε και εννέα χρόνια αργότερα.
Η μεγαλύτερη καταστροφή ήρθε το 1943 όταν οι Γερμανοί βομβάρδισαν το νησί।

ΑΝΔΡΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ:Η Ανδρος δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία ότι είναι η πρωτεύουσα του πολιτισμού στις Κυκλάδες. Τα διάσημα μουσεία και τα άλλα ιδρύματά της δεν προσφέρουν στον επισκέπτη μόνον τα εκθέματά τους, αλλά οργανώνουν και πλήθος άλλων εκδηλώσεων, ιδιαίτερα στη διάρκεια του καλοκαιριού, κάνοντας την Ανδρο να δικαιολογεί το χαρακτηρισμό της. Στην Χώρα, υπάρχει ένα μουσείο για τη ναυπηγική ιστορία του νησιού. Υπάρχει επίσης ένα αρχαιολογικό μουσείο με αντικείμενα από πολλές περιόδους της ιστορίας της Άνδρου. Στη Σάριζα υπάρχουν πηγές με μεταλλικά νερά. Μεγάλο μέρος του εμφιαλωμένου νερού στην Άνδρο προέρχεται από εδώ. Το χωριό Μενίτες είναι αξίζει να το επισκεφτείτε. Η κοιλάδα της Μεσαριάς καλύπτει κατά πλάτος την Άνδρου από τα δυτικά προς τα ανατολικά και τελειώνει στην παράκτια περιοχή της Χώρας. Εδώ μπορείτε να βρείτε μερικά από τα πιο όμορφα χωριά του νησιού.
Από την βόρεια πλευρά είναι τα χωριά Στραπουριες, Πιτροφού, Μενίτες, Λάμιρα, Μεσαθούρι και Υψηλού και προς τα νότια τα χωριά Αλαντινο, Φαλίκα, Κουρέλι και Σάσα. Στη βυζαντινή εποχή, όλα τα εν λόγω χωριά, με τη Μεσαριά, στο κέντρο, ήταν το επίκεντρο της οικονομικής ανάπτυξης της Άνδρου. Η ίδια περιοχή είδε μια δεύτερη ώθηση στην στις αρχές του 20ού αιώνα με την ανάπτυξη της ναυσιπλοΐας. Στον τομέα αυτό, επίσης, θα βρείτε πολλές βυζαντινές εκκλησίες και το μοναστήρι της Παναγίας της Παναχράντου.

μνημειο αγνωστου ναυτηΗ Χώρα ξεχωρίζει ως μια κομψή πόλη. Εδώ μπορείτε να δείτε τα όμορφα, νεοκλασικά σπίτια και τα αρχοντικά των καραβοκύρηδων που έζησαν εδώ κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα. Η πιο υπέροχη ποιότητα της Χώρας είναι η ηρεμία που οφείλεται στο γεγονός ότι το κύριο κέντρο της είναι μόνο για πεζούς. Τα αυτοκίνητα σταθμεύουν στην άκρη της πόλης και από εκεί πρέπει να πάτε με τα πόδια.
Επιπλέον, όλο το νησί είναι ένας παράδεισος για τους πεζοπόρους, και το νησί έχει ένα καλό και οργανωμένο δίκτυο για πεζοπορία.

Το Γαύριο είναι το σημείο από όπου οι επισκέπτες εισέρχονται στο νησί και μολονότι δεν υπάρχει καμία γνωστή ιστορία σχετικά με το Γαυριο, φαίνεται ότι θα ήταν ένα αρχαίο λιμάνι που συνέδεε την Άνδρο με την Αττική με τον ίδιο τρόπο όπως και σήμερα. Καθώς το πλοίο εισέρχεται στο λιμάνι μπορείτε να δείτε την μικρή πόλη του Γαύριου που έχει πολλά καταστήματα, καφετέριες, εστιατόρια και ταβέρνες μπροστά στη θάλασσα. Περπατώντας μπορείτε να βρείτε μικρές αμμουδιές. Από το Γαύριο, λεωφορεία αναχωρούν για τη Χώρα. Αν θέλετε να ανακαλύψετε την δική σας Άνδρο εδω θα βρείτε γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων. Επίσης, αν σας ενδιαφέρει να αγοράσετε γη ή ακίνητα στην Άνδρο, εδώ θα βρείτε πολλά κτηματομεσιτικά γραφεία. Μια καλή ιδέα είναι να επισκεφθείτε το Άνω Γαύριο, είτε με τα πόδια ή με αυτοκίνητο. Ο δρόμος θα σας οδηγήσει σε μια όμορφη ύπαιθρο και γεωργικές εκτάσεις με ρυάκια και γεφύρια, θα δείτε επίσης τους φημισμένος περιστερώνες της Άνδρου. Συνεχίζοντας προς το άνω Γαυριο ο δρόμος αυτός θα σας οδηγήσει στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας, την κύρια εκκλησία του άνω Γαυρίου.

ΑνδροςΔίπλα στο Γαύριο, είναι η όμορφη παραλία του Αγίου Πέτρου. Εδώ βρίσκεται ο ενδιαφέρον Πύργος του Αγίου Πέτρου που αξίζει να δείτε. το Μπατσί είναι ίσως το πιο αναπτυγμένο τουριστικά μέρος του νησιού. Στο Μπατσί μπορείτε να βρείτε τα περισσότερα από τα ξενοδοχεία, διαμερίσματα και το μοναδικό κάμπινγκ στο νησί. Το Μπατσί έχει μια μικρή μαρίνα για γιοτ και αλιευτικά σκάφη. Γύρω από τη μαρίνα και κατά μήκος της παραλίας θα βρείτε πολλά εστιατόρια, ταβέρνες και κλαμπ. το Μπατσί, όπως και το Γαύριο, ανήκει στο δήμο της Υδρούσας. Οι περισσότερες παραλίες του νησιού είναι εδώ, καθώς και πολλά γραφικά χωριά στις πλαγιές των βουνών και τους όρμους.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Η Ανδρος ειναι ιδανική για πεζοπορια μεσα απο καλά μονοπάτια. Ο επισκέπτης της Ανδρου σήμερα, εύκολα θα παρατηρήσει τα ίχνη των παλιών μονοπατιών που διατρέχουν το νησί σε όλο το μήκος και το πλάτος του. Παλιά, αρχαία μονοπάτια που ακολουθούν τα φυσικά περάσματα στα βουνά και τις ρεματιές συνδέουν τους τόπους κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος του νησιού. Μπορούμε αβίαστα να ισχυριστούμε ότι τα μονοπάτια αυτά, στη βασική τους χάραξη τουλάχιστον, έχουν μείνει τα ίδια από τη βαθιά αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Κάθε ξωκλήσι, μοναστήρι, νερόμυλος ή ανεμόμυλος, βοσκοτόπι, καλλιεργήσιμη περιοχή, πηγή, παραλία, όρμος και φυσικά οικισμός όσο μικρός κι αν είναι, έχουν από ένα τουλάχιστον μονοπάτι που να οδηγεί σ΄αυτά.
Πάνω σ΄ αυτά τα πανάρχαια λιθόστρωτα στηρίχτηκαν η κοινωνική και η οικονομική ζωή του νησιού από την προϊστορία μέχρι τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Όσοι θέλετε να γνωρίσετε την αυθεντική Ανδρο, δεν έχετε παρά να τα ακολουθήσετε.

μπατσι ανδροςΗ Άνδρος είναι ένα νησί όχι μόνο τέλειο για αυτούς που αγαπούν το χάικινγκ αλλά και για τα άτομα που τους αρέσει το κολύμπι, οι καταδύσεις, το ψάρεμα και η ιστιοπλοΐα. Κάθε καλοκαίρι διοργανώνονται αγώνες ιστιοπλοΐας και υπάρχουν αμέτρητες υπέροχες παραλίες για ιστιοσανίδα γιατί το νησί τροφοδοτείται από τους γνωστούς κυκλαδίτικους ανέμους. Στο μικρό λιμάνι στο Μπατσί υπάρχουν διάφορα θαλάσσια σπορ κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο της Άνδρου ανέπτυξε ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη και τη στήριξη χαμηλών τόνων τουρισμού. Η διαδικασία αυτή συνεπάγεται την εκκαθάριση και σήμανση του βασικού δικτύου των μονοπατιών του νησιού για τη χρήση τους από κατοίκους και επισκέπτες.
Αν θέλετε να γνωρίσετε την ιστορία και την παράδοση της Άνδρου (πάνω από έξι χιλιάδες χρόνια ) και να γνωρίσετε την πανέμορφη φύση της με τα θεραπευτικά νερά, την πανίδα και τα εκατοντάδες είδη άγριων λουλουδιών και βοτάνων (μερικά από τα οποία μπορούν μόνο να βρεθούν εδώ στην Άνδρο), τότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τα αρχαία μονοπάτια που έχουν υποστηρίξει τη κοινωνικοοικονομική ζωή του νησιού από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Η εμπειρία αυτή που θα μείνει για πάντα μαζί σας..

ΠΑΡΑΛΙΕΣ :Η ακτογραμμή της Ανδρου είναι ιδιαίτερα δαντελωτή και σχηματίζει πολλούς μικρούς και γραφικούς κολπίσκους που όλοι τους σχεδόν φιλοξενούν και από μια αμμουδερή παραλία. Λέγεται ότι είναι περισσότερες από 100!
Οι περισσότερες βρίσκονται στη βορειοδυτική ακτή του νησιού. Όμως σε όλο το νησί υπάρχουν διάσπαρτες δεκάδες παραλίες. Αλλες πολύβουες και κοσμικές, άλλες απόμακρες και μοναχικές. Σε σας δεν μένει παρά να διαλέξετε.

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ: Αν επιμένετε για κλάμπινγκ, υπάρχουν μπαρ στο Μπατσί και στο Γάυριο, τουλάχιστον κατά την υψηλή περίοδο. Υπάρχουν επίσης πολλά μπαρ που μπορείτε να απολαύσετε ελληνική και ξένη μουσική, ό, τι προτιμάτε. Στη Χώρα, υπάρχει επίσης ένας υπαίθριος κινηματογράφος

ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ : Υπάρχουν πολλές ταβέρνες και εστιατόρια στην Άνδρο, και αρκετές τοπικές σπεσιαλιτέ. Θα πρέπει να δοκιμάσετε τα τοπικά λουκάνικα, το σίγλυνο, τοπικό κρασί και διάφορα μεζεδάκια. Τα γλυκά είναι υπέροχα, η Άνδρος είναι γνωστή για τα εξαιρετικά γλυκά της και ιδίως εκείνα που είναι κατασκευασμένα από αμύγδαλα τα περίφημα "σκαλτσούνια". Στο Γαύριο το εστιατόριο "Κονάκι" προσφέρει εξαιρετική ελληνική κουζίνα. Στη Χώρα θα βρείτε τοπικούς μεζέδες στο "Νεφέλη" απέναντι από την εκκλησία της Παναγίας, στο δρόμο Γεωργίου Εμπειρίκου που οδηγεί προς το Αρχαιολογικό μουσείο, στην πλατεία Κοραή έχει μερικά καλά στέκια κα φαγάδικα. Στο Μπατσί υπάρχουν αρκετά μαγαζιά για φρέσκο ψάρι και μεζέδες. Στο Κόρθι θα βρείτε επίσης αρκετά φαγάδικα και ψαροταβέρνες.

ΨΩΝΙΑ ΑΓΟΡΕΣ :Υπάρχουν πολλά καταστήματα στην Χώρα, καθώς και στο Μπατσί. Εκτός από τις συνήθη αναμνηστικά, μπορείτε επίσης να αγοράσετε κλωστοϋφαντουργικά, κοσμήματα και κεραμικά. Στο Γαύριο και στη Χώρα έχει ζαχαροπλαστεία που μπορείτε να αγοράσετε Ανδριώτικα αμυγδαλωτά ίσως τα καλύτερα στην Ελλάδα. Επίσης μην ξεχάσετε να πάρετε λουκάνικα, σηγλινο και τοπική τσικουδιά.

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ: Άνδρος είναι ένα αρκετά μεγάλο νησί, γι 'αυτό είναι σίγουρα μια καλή ιδέα να νοικιάσετε ένα όχημα. Υπάρχουν επίσης τοπικά λεωφορεία που συνδέουν ορισμένα από τα βασικά χωριά, καθώς και πολλά ταξί. Από το Γαυριο τα λεωφορεία για τη Χώρα αναχωρούν ακριβώς μπροστά απο το λιμανι.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ : Υπάρχουν καθημερινά 3-4 οχηματαγωγά πλοία που αναχωρούν από τη Ραφήνα για Άνδρο। Τα πορτοκαλί λεωφορεία του ΚΤΕΛ για Ραφήνα αναχωρούν από το Πεδίο του Άρεως (τιμή εισιτηρίου 2,10 ευρώ). Η ταχύτερη λύση είναι να πάρετε το Αττικό Μετρό, μέχρι το σταθμό "Εθνική Άμυνα" στην οδό Μεσογείων και από εκεί να συνεχίσετε με τα ΚΤΕΛ για το λιμάνι της Ραφήνας.

Πηγή

http://www.in2greece.com/andros/nisos-andros.htm