Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Mensa,το club των ευφυών ! Πώς θα κάνετε το τεστ IQ!

Πολλοί από εμάς έχουμε αναρωτηθεί ποιος μπορεί να είναι ο δείκτης νοημοσύνης μας και πώς μπορούμε να τον μετρήσουμε για να βεβαιωθούμε ότι είμαστε τόσο έξυπνοι όσο νομίζουμε. Η πλέον αξιόπιστη μέθοδος μέτρησης IQ είναι αυτή που γίνεται στην Mensa - το club των ευφυών. Τι πρέπει να κάνετε για να μπείτε κι εσείς σε αυτούς;

Τι είναι η Mensa;

H λέξη Mensa σημαίνει "γεύμα". Η ΜΕΝΣΑ είναι μία μικρή κοινωνία ευφυών ανθρώπων, που ο Δείκτης Νοημοσύνης (IQ) τους μετρήθηκε με αξιόπιστα τεστ και βρέθηκε υψηλός. Η ΜΕΝΣΑ αριθμεί περίπου 110.000 μέλη σε όλο τον κόσμο.

Οι έλληνες genius.

Φυσικά η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μην έχει τους δικούς της Αϊνστάιν. Από το 1986, υπάρχει στην χώρα μας η ελληνική ΜΕΝΣΑ, της οποίας τα μέλη είναι λίγο περισσότερα από 650 και έχουν δείκτη ευφυίας άνω του 148. Για να καταλάβετε τι λέμε, να σας πούμε ότι το IQ ενός μέσου εγκεφάλου είναι περίπου 85-115!

Μην φανταστείτε όμως ότι τα μέλη της ΜΕΝΣΑ είναι άνθρωποι που κάνουν μόνο φιλοσοφικές συζητήσεις και προσπαθούν να λύσουν μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα της ανθρωπότητας. Μπορεί ενίοτε να το κάνουν και αυτό αλλά κυρίως είναι άνθρωποι που έχουν ένα κοινό παρονομαστή: το υψηλό IQ.

Κατά συνέπεια τα ενδιαφέροντά τους είναι κοινά, περνούν ευχάριστα στις συναντήσεις τους, διασκεδάζουν, προβληματίζονται, αλληλογραφούν και αισθάνονται πιο άνετα και πιο οικεία να εκφραστούν και να αναπτύξουν τις ιδέες και τις απόψεις τους.

Πώς θα κάνετε το τεστ για να μπείτε -ή να μη μπείτε!-στο club των ευφυών.

Για να γίνει κανείς μέλος της ελληνικής ΜΕΝΣΑ το μόνο που χρειάζεται είναι να είναι άνω των 14 ετών και να κάνει το τεστ ευφυίας που χρησιμοποιείται για την εύρεση του Δείκτη Νοημοσύνης (IQ). Τα τεστ αυτά αποτελούνται από σχηματικές παραστάσεις, 45 ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν μέσα σε 20 λεπτά.

Απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως ακόμα και σε όσους δεν γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση και φυσικά δεν προϋποθέτει εγκυκλοπαιδικές γνώσεις. Οι απαντήσεις που δίνουν οι συμμετέχοντες στέλνονται στην Αγγλία και αξιολογούνται από ειδικό ψυχολόγο της ΜΕΝΣΑ. Η όλη διαδικασία είναι άκρως εμπιστευτική και το αποτέλεσμα το μαθαίνετε μόνο εσείς.

Το τεστ χρησιμοποιεί μία συγκεκριμένη κλίμακα, την FRT form (Figure Reasoning Test), και το όριο για την εισαγωγή σας στο γκρουπ των εφυέστερων ανθρώπων του κόσμου είναι 130. Αν η βαθμολογία σας είναι μεγαλύτερη ή ίση του 131 αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι ανήκετε στο ανώτερο 2% του ανθρώπινου πληθυσμού και φυσικά αποκτάτε το δικαίωμα να γίνετε μέλος της ΜΕΝΣΑ.

Και η Πάμελα Άντερσον μέλος της Mensa!

Στην αμερικάνικη Mensa ανήκουν αρκετά διάσημα μέλη όπως ο συγγραφέας βιβλίων επιστημονικής φαντασίας Isaac Asimov, ο εφευρέτης του προσωπικού PC Sir Clive Sinclair, ο Stephen Hawking αλλά και η Geena Davis, η Saron Stone αλλά και η Pamela Anderson παρακαλώ! Η εκδίκηση της ξανθιάς ή η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα;

Γεννιόμαστε ή γινόμαστε ιδιοφυίες;

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο η ευφυία, σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες, είναι πολυπαραγοντική, επηρεάζεται δηλαδή τόσο από τους γονιδιακούς παράγοντες όσο και από τους περιβαλλοντικούς. Τα γονίδια είναι βέβαια λίγο πιο ισχυρά. Φαίνεται πως τα γονίδια μας ακολουθούν παντού και πάντα και μπορούν να μας δώσουν μία πρώτη ιδέα ως προς το αν έχουμε γεννηθεί ή μπορούμε να εξελιχθούμε σε ιδιοφυίες. Σε κάθε περίπτωση αξίζει να πειραματιστούμε.

Το μικρότερο σε ηλικία μέλος της Mensa, είναι δύο ετών!

Δείτε στο βίντεο το μικρότερο σε ηλικία μέλος της Mensa, που στην ηλικία των 2 ετών, έχει δείκτη ευφυΐας (Ι.Q.) 156. Η μικρή Ελίζ Ταν Ρόμπερτς ζει στο βόρειο Λονδίνο και είπε την πρώτη της λέξη σε ηλικία πέντε μηνών ! Σήμερα μπορεί να απαριθμήσει 35 πρωτεύουσες, να συλλαβίσει το όνομά της, ενώ ξεχωρίσει με άνεση τα είδη των τριγώνων.



Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το site της ελληνικής Mensa.

Πηγή
http://www.pyles.tv/News/epistimi-texnologia/Mensa--To-group-ton-efion!.aspx