Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

ΥΓΕΙΑ: ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ

Η διατροφή δεν επηρεάζει μόνο το σώμα, προσθέτοντας ή αφαιρώντας κιλά, αλλά και τον εγκέφαλο, επιδρόντας άμεσα στη γνωσιακή ικανότητα, τη μνήμη και το συναίσθημα. Σύμφωνα με έρευνα που έκανε ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ, Άλαν Λόγκαν και επιστήμονες ειδικοί στη διατροφική νευροεπιστήμη, τόσο η υγιεινή διατροφή όσο και η ανθυγιεινή επηρεάζουν με συγκεκριμένους τρόπους τις λειτουργίες του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη, τη διάθεση και τη δυνατότητα συγκέντρωσης...

Για να λειτουργεί καθημερινά ο εγκέφαλος καταναλώνει περίπου το 20% των θερμίδων.

Για να λειτουργήσει σωστά, όμως, χρειάζεται ένα σωστό ισοζύγιο από όλα τα θρεπτικά συστατικά.

Οι τροφές του εγκεφάλου

Έτσι, σύμφωνα με τους ειδικούς από το Χάρβαρντ, για να είναι κάποιος περισσότερο συγκεντρωμένος, ώστε οι πληροφορίες να μεταφέρονται με «άνεση» μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου, χρειάζεται να λαμβάνει θερμίδες ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα.

Σημαντική για την καλή λειτουργία των νευρικών ινών είναι η πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, που βρίσκονται άφθονα στα ψάρια. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, τα ωμέγα-3 βοηθούν στη δημιουργία και τη σωστή συντήρηση της μυελίνης, ουσίας που επικαλύπτει και προφυλάσσει τα νεύρα.

Για τη βελτίωση της διάθεσης σημαντικό ρόλο παίζουν οι νευροδιαβιβαστές, όπως είναι η δοπαμίνη και η σερετονίνη.

Οι τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και λίπη προκαλούν ταχεία έκκριση δοπαμίνης, με αποτέλεσμα η διάθεση να ανεβαίνει κατακόρυφα, αλλά και να πέφτει εξίσου απότομα.

Έτσι, για τη διάθεση οι ειδικοί προτείνουν διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, η οποία αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης με σταθερό ρυθμό.

Επιπλέον, την έκκριση σεροτονίνης βοηθά το αμινοξύ «τρυπτοφάνη».

Γαλακτοκομικά προϊόντα, πουλερικά αλλά και μπανάνα και ξηροί καρποί περιέχουν τρυπτοφάνη, ωστόσο, είναι ταυτοχρόνως καλές πηγές και άλλων αμινοξέων, όπως η τυροσίνη που είναι πρόδρομες ουσίες άλλων ορμονών όπως η αδρεναλίνη, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνουν τον ύπνο, γι’ αυτό δεν θα πρέπει να καταναλώνουμε εάν θέλουμε να κοιμηθούμε

Πηγή

http://newsmme.blogspot.com/2010/06/blog-post_9802.html