Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ:ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 554 π.Χ και καταγόταν απο αριστοκρατική οικογένεια.
Το 518 π.Χ διαδέχθηκε τον αδερφό του Στησαγόρα στην διακυβέρνηση της Θράκης.Παντρεύτηκε την Ηγησίπυλη με την οποία απέκτησε τον Κίμωνα μετέπειτα Αθηναίο στρατηγό.
Ακολούθησε το Δαρείο Α' ως μισθοφόρος στην νικηφόρα εκστρατεία του κατά των Σκυθών.
Κατά την εξέγερση όμως των ελληνικών πόλεων της Ιωνίας αντιτάχθηκε στους Πέρσες και όταν αυτοί κυρίεψαν την Θράκη αναγκάστηκε να καταφύγει στην Αθήνα.
Το 491 π.Χ εκλέχτηκε ενας απο τους 10 στρατηγούς και το 490 π.Χ οδήγησε τα Ελληνικά στρατεύματα στην μεγαλειώδη νίκη στον Μαραθώνα.
Εναν χρόνο αργότερα έπεισε τους Αθηναίους να του παραχωρήσουν 70 πλοία με σκοπό να επιτεθεί σε νησιά του Αιγαίου αποσπωντας τα απο τους Πέρσες.
Η επιχείρηση όμως απέτυχε και ο ίδιος τραυματίστηκε στο πόδι κατα την πολιορκία της Πάρου.
Οταν επέστρεψε στην Αθήνα κατηγορήθηκε απο τον Ξάνθιππο ότι εξαπάτησε την πόλη και ότι εκστράτευσε για προσωπικούς λόγους.Καταδικάστηκε σε θάνατο αλλά αργότερα η ποινή του μετατράπηκε σε πρόστιμο 50 ταλάντων που αυτός ο άλλοτε πλούσιος στρατηγός και κυβερνήτης δεν είχε να πληρώσει και έτσι ρίχτηκε φυλακή.
Εκεί πέθανε ο μεγάλος Μιλτιάδης απο γάγγραινα που είχε δημιουργηθεί στο τραυματισμένο πόδι του το 489 π.Χ.
Οι Αθηναίοι μετανόησαν πικρά για την συμπεριφορά τους στον ήρωα του Μαραθώνα και τον έθαψαν με τιμές εκεί που άξιζε.Κοντα στο μνημείο των πεσόντων Μαραθωνομάχων.


Πηγή
http://protesilaos.blogspot.com/