Στην πρώτη του είδους μελέτη σε ανθρώπους, ο επίκουρος καθηγητής του πανεπιστημίου Αρτούρο Φιγκερόα και ο καθηγητής Μπαχράμ Αριμάντι διαπίστωσαν ότι 6 γραμμάρια αμινοξέος L-σιτρουλίνη/L-αργινίνη από εκχύλισμα καρπουζιού την ημέρα, επί 6 εβδομάδες, βελτίωσαν σημαντικά την αρτηριακή λειτουργία και έτσι ελάττωσαν την αρτηριακή πίεση και στους 9 εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη τους.
Οι εθελοντές έπασχαν από προϋπέρταση και ήταν τέσσερις άνδρες και πέντε γυναίκες, ηλικίας 51 έως 57 ετών.
«Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται βελτιωμένη αιμοδυναμική σε προϋπερτασικούς, αλλά υγιείς μεσήλικες άντρες και γυναίκες, που λαμβάνουν θεραπευτικές δόσεις καρπουζιού», δήλωσε ο δρ Φιγκερόα.
«Το εύρημά μας υποδηλώνει ότι το καρπούζι είναι “λειτουργικό τρόφιμο” που ασκεί αγγειοδιασταλτική δράση, εμποδίζοντας έτσι την προϋπέρταση να εξελιχθεί σε κανονική υπέρταση, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό».
Γιατί όμως οι ερευνητές διάλεξαν το καρπούζι; «Το καρπούζι αποτελεί την πιο πλούσια, εδώδιμη φυσική πηγή L-σιτρουλίνης, μιας ουσίας που σχετίζεται στενά με την L-αργινίνη», εξήγησε ο δρ Φιγκερόα. «Η L-αργινίνη είναι ένα αμινοξύ απαραίτητο για τον σχηματισμό του νιτρικού οξειδίου, το οποίο με τη σειρά του παίζει καθοριστικό ρόλο στην ρύθμιση του αγγειακού τόνου και στην υγιή αρτηριακή πίεση».
Όταν η L-σιτρουλίνη εισέλθει στον οργανισμό, μετατρέπεται σε L-αργινίνη, η οποία υπάρχει και σε μορφή συμπληρώματος, αλλά πολλοί υπερτασικοί δεν μπορούν να την καταναλώσουν, επειδή τους προκαλεί γαστρεντερικά ενοχλήματα, όπως η ναυτία και η διάρροια.
Ο δρ Φιγκερόα εκτιμά ότι αν το εύρημα επιβεβαιωθεί από μεγαλύτερες μελέτες, πολλοί ασθενείς θα μπορούν να παίρνουν ένα χάπι καρπουζιού για να ρυθμίζουν καλύτερα την πίεσή τους.
Η προϋπέρταση είναι μια κατάσταση ενδιάμεσα στην φυσιολογική πίεση και στην υπέρταση. Φυσιολογική θεωρείται η αρτηριακή πίεση όταν είναι συστηματικά κάτω από 120/80 mmHg, ενώ υπέρταση όταν είναι πάνω από 140/90 mmHg – η προϋπέρταση είναι οι ενδιάμεσες τιμές, δηλαδή από 120-139 και από 80-89 mmHg.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το 43% των ανδρών και το 36% των γυναικών στην Ελλάδα έχουν προϋπέρταση, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στις άλλες χώρες της Δύσης είναι παραπλήσια (στις ΗΠΑ λ.χ. είναι 43% και 39% αντιστοίχως).
Πηγήhttp://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=10778&la=1