Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Συνταγή : Tοματόσουπα με βασιλικό

Από τον Αλέξανδρο Γιώτη
Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος, Ακης Ορφανίδης,
Αλέξης Σοφιανόπουλος, Studio Reflector

Προετοιμασία: 20΄, Μαγείρεμα: 40΄



Υλικά (για 4 - 6 άτομα):

500 γρ. τομάτες σε κύβους + 150 γρ. λιαστές, μουσκεμένες
150 γρ. μανιτάρια
50 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
τα φύλλα από 1 ματσάκι βασιλικό, ψιλοκομμένα
1 ποτήρι κρασιού λευκό ξηρό κρασί
3 κουτ. σούπας ξίδι
250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
αλάτι, πιπέρι
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
και 1 πιπερίτσα καυτερή (αν θέλουμε)
60 ml ελαιόλαδο

Διαδικασία:

Ζεσταίνουμε 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα μανιτάρια και τις μισές λιαστές ντομάτες για 3 λεπτά. Ρίχνουμε τις φρέσκες τομάτες, 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό, το ξίδι, το κρασί και τον μισό βασιλικό. Αλατοπιπερώνουμε, προσ­θέ­του­με τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά. Πολτοποιούμε το μείγμα στο μπλέντερ, προσθέτοντας 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, και διορθώνουμε το αλάτι. Ψιλοκόβουμε τις υπόλοιπες λιαστές τομάτες, τις ανακατεύουμε με το γιαούρτι και τις χτυπάμε με το σύρμα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον υπόλοιπο βασιλικό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σερβίρουμε τη σούπα σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα με μια γερή κουταλιά της σούπας μείγμα γιαουρτιού - λιαστής τομάτας και ελάχιστο λάδι.

Πηγή
http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_qsite7_1_27/04/2010_334744