Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Διακοπές : Μικρό καλοκαίρι» στις παραλίες του Πηλίου

Και μετά το Βόλο, πάμε Πήλιο. Ενας μοναδικός συνδυασμός βουνού και θάλασσας- ή φθινοπώρου και καλοκαιριού. Μέρος ιδανικό για να απολαύσουμε και τις δύο εποχές αλλά και τα τελευταία μας μπάνια. Αρκεί να μη βρέχει!

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΤΙΝΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΠΟΛΛΑΣ

Για το βουνό Πήλιο ό,τι και να πω είναι λίγο. «Μαγευτικό» είναι η λέξη που του ταιριάζει. Το ίδιο μαγευτικές είναι και οι παραλίες του, που είναι πολλές και για όλα τα γούστα. Κι αυτό επειδή η γεωμορφολογία είναι τέτοια. Το Πήλιο και η χερσόνησός του έχει το Αιγαίο Πέλαγος από τη μία πλευρά και τον Παγασητικό κόλπο από την άλλη.

Παραλίες πολύ ή λιγότερο ήσυχες και απομονωμένες και παραλίες κοσμικές με beach bars, ξαπλώστρες και τα συναφή. Παραλίες με ψιλή άμμο, με χοντρή άμμο, με βότσαλο ή κροκάλες. Ολες όμως με διαυγή κρυστάλλινα νερά.

Κάνω χοντρικά το διαχωρισμό στις παραλίες του βόρειου Πηλίου, αυτές δηλαδή που βρίσκονται κάτω από τον κύριο όγκο του βουνού, και σε αυτές του νότιου Πηλίου, αυτές δηλαδή που βρίσκονται από το ύψος της Αργαλαστής και κάτω, στο Αιγαίο ή τον Παγασητικό. Οχι μόνο για λόγους γεωγραφικής τάξεως, αλλά επειδή και όλο το τοπίο είναι διαφορετικό. Το βουνό δεν καθρεφτίζεται στα νερά και το τοπίο παίρνει κυκλαδίτικο χρώμα, ιδίως προς το Τρίκερι.

Τώρα, στην αρχή του φθινοπώρου, είναι η καλύτερη ίσως εποχή για τις θάλασσες του Πηλίου. Ηρεμες, χωρίς αέρα και με πολύ πιο ζεστά νερά.

Ολες οι παραλίες που αναφέρω προσεγγίζονται από ασφαλτόδρομο, ενώ κάποιες θέλουν ένα ελάχιστο περπάτημα. Και αρχίζουμε από ψηλά, από το Βορρά.

Χορευτό: Ο οικισμός του Χορευτού βρίσκεται κάτω από τη Ζαγορά. Η παραλία του είναι μάλλον η μεγαλύτερη στο β. Πήλιο. Εχει ψιλή και χοντρή άμμο στη βόρεια πλευρά, ενώ στην άλλη άκρη θα βρείτε και κροκάλες. Το βουνό ακριβώς από πάνω και η βλάστηση άφθονη. Σε δύο σημεία της παραλίας υπάρχουν ξαπλώστρες, αλλά πολύ περιορισμένες. Αν θέλετε να είστε μόνοι, περπατήστε από το βόρειο άκρο και πάνω, όπου θα βρείτε κι άλλες μικρές υπέροχες παραλίες.

Αγιοι Σαράντα: Βρίσκονται στα 3 χλμ. πιο νότια από το Χορευτό. Εξοχη χρυσαφένια αμμουδιά με λίγο ψιλό χαλικάκι. Πολλή η βλάστηση και άφθονη η σκιά. Υπάρχει ένα συμπαθέστατο beach bar με λίγες ξαπλώστρες.

Πλάκα: Είναι η επόμενη παραλία λίγο πριν από τον Αη Γιάννη, όπου αφήνουμε το αυτοκίνητο και περπατάμε 2 - 3 λεπτά. Αποτελείται από άμμο και λεπτό βοτσαλάκι, έχει κάποιες ομπρέλες και ξαπλώστρες, αλλά λόγω του πράσινου έχει και άφθονη σκιά.

Αη Γιάννης: Μεγάλη και εκτεταμένη παραλία μπροστά από το χωριό, που είναι από τα πιο γνωστά θέρετρα του Πηλίου με πολλούς επισκέπτες, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Η παραλία είναι χοντρή άμμος και βότσαλο, δεν είναι οργανωμένη, δεν υπάρχει σκιά, αλλά είναι μέσα στον οικισμό και κερδίζει κάθε χρόνο Γαλάζια Σημαία.

Παπά Νερό: Πανέμορφη παραλία με αμμουδιά, όπου το πράσινο φτάνει μέχρι τη θάλασσα. Ειδυλλιακό μέρος με χρυσή άμμο και λεπτό βότσαλο που πολύ θα το ευχαριστηθείτε. Υπάρχουν κάποιες ξαπλώστρες, beach bar και ταβέρνα.

Νταμούχαρη: Μικρός γραφικότατος οικισμός που αποτελείται από δύο μικρούς κολπίσκους. Ο βόρειος που είναι ένα υπέροχο λιμανάκι και ο νότιος που είναι μια ιδιαίτερη παραλία με άγρια ομορφιά και έχει μεγάλα λευκά στρογγυλά βότσαλα (κροκάλες) και κρυστάλλινα νερά.

Φακίστρα: Καλά κρυμμένη από το βουνό και δυσπρόσιτη. Θα χρειαστεί να περπατήσετε το κατηφορικό μονοπάτι για περίπου 10 λεπτά (και μετά να το ανεβείτε)! Η «μαγική» βοτσαλόστρωτη παραλία, όμως, θα σας αποζημιώσει από κάθε άποψη. Απλώς να θυμηθείτε να έχετε λίγο νερό μαζί σας, γιατί κάτω εκτός από ομορφιά δεν υπάρχει τίποτε άλλο!

Μυλοπόταμος: Από τις πιο διάσημες παραλίες του Πηλίου, με την ιδιαιτερότητα να κόβεται στα δύο από ένα μεγάλο βράχο, που έχει όμως ένα άνοιγμα σαν σήραγγα για να περάσεις από τη μία στην άλλη. Χρυσαφένια η αμμουδιά με άμμο και λεπτό βοτσαλάκι και μπόλικη η σκιά από τους βράχους. Για να κατεβείτε χρειάζεται ένα ολιγόλεπτο περπάτημα. Το μόνο της ελάττωμα είναι πως μαζεύει πολύ κόσμο.

Λαμπινου: Ομορφη μικρή παραλία με άμμο και βοτσαλάκι λίγα μέτρα κάτω από το πανέμορφο και εγκαταλελειμμένο μοναστήρι της Παναγιάς της Λαμπιδόνας. Υπάρχουν ξαπλώστρες και beach bar.

Ν. ΠΗΛΙΟ

Παραλίες Συκιάς: Το χωριό διαθέτει δύο παραλίες, μία μεγάλη και μία μικρή. Η μεγάλη είναι η Πανταζή Αμμος προς τα βόρεια, με γκρι άμμο και λίγη πέτρα. Η μικρή είναι το Ποτόκι, μια παραλία «κουκλίστικη» με πάρα πολύ πράσινο, όπου εκβάλλει κι ένα μικρό ποταμάκι και επικρατεί η απόλυτη ερημιά.

Ποτιστικά: Η παραλία των Ποτιστικών είναι το επίνειο της Ξινόβρυσης. Εχει ψιλή άμμο, beach bar και εστιατόριο και κάμποση σκιά. Το ατού της είναι πως εκεί ο βοριάς κόβει λίγο.

Πάλτση: Η μεγάλη παραλία της Πάλτσης είναι από τις πιο γνωστές στην περιοχή. Αφθονη η σκιά από τα δέντρα της ποταμιάς, τα αλμυρίκια της παραλίας και τις εσοχές των βράχων. Είναι με ψιλή άμμο και πού και πού βοτσαλάκι.

Μορτιά: Μεγάλη κι επιβλητική παραλία με χοντρή άμμο και πέτρα. Σκιά θα βρείτε μόνο πλάι στα βράχια την κατάλληλη ώρα. Υπάρχει ταβέρνα.

Μικρό: Πανέμορφη παραλία στον ομώνυμο οικισμό, με πολύ πράσινο (άρα σκιά), ψιλή άμμο και βοτσαλάκι, beach bar και ταβέρνες.

ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟΥ

Θα βρείτε πάρα πολλές παραλίες στην πλευρά του Παγασητικού. Είναι όλες με ψιλή άμμο ή λεπτό βοτσαλάκι και διαυγή ήρεμα νερά, εδώ που δεν πιάνουν οι αέρηδες του Αιγαίου. Γύρω από τους οικισμούς της Μηλίνας, του Χόρτου, του Πάου, του Καλάμου, του Λεφόκαστρου και της Αφύσσου θα δείτε παραλίες ων ουκ έστιν αριθμός.

ΠΩΣ ΠΑΜΕ

Για να πάμε στο Βόλο από την Αθήνα θα διανύσουμε τόσο με το αυτοκίνητό μας όσο και με το ΚΤΕΛ Ν. Μαγνησίας περί τα 320 χλμ. Και από τον Βόλο προς τη Ζαγορά θα κάνουμε άλλα 45 χλμ., αν πάμε από το βουνό, ή άλλα 70 χλμ. περίπου, αν επιλέξουμε την παραλιακή διαδρομή.

Πηγή
http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_taxgreece_1_22/09/2010_356326