Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Σινεμά : O Αμερικανός - The American

Ενας επαγγελματίας δολοφόνος «εξαγνίζεται» μέσα από τον ρομαντικό έρωτα

Του Δημητρη Mπουρα

ΘΡΙΛΕΡ
Σκηνοθεσία: Αντον Κορμπέιν
Ερμηνεία: Τζορτζ Κλούνεϊ, Βιολάντε Πλασίντο, Πάολο Μπονατσέλι, Θέκλα Ρόιτεν, Ιρίνα Μπγιόρκλουντ

ΚΡΙΤΙΚΗ. Ο Ολλανδός φωτογράφος διασημοτήτων του ροκ Αντον Κορμπέιν ανέβασε ψηλά τον πήχυ των προσδοκιών στο κινηματογραφικό πορτρέτο του αυτόχειρα Ιαν Κέρτις, στο «Control». Οι προσδοκίες δεν ευωδόθηκαν στη δεύτερη ταινία του.


Στον μελαγχολικό «Αμερικανό», κάνει το πορτρέτο ενός κατά τα φαινόμενα τραγικού αντιήρωα με επιτήδευση, μπλέκοντας μελόδραμα και γουέστερν. Ο σταρ Τζορτζ Κλούνεϊ είναι πανέτοιμος για δράση, όμως, στην ταινία έχουν προτεραιότητα οι αργοί ρυθμοί, οι σιωπές και μια ατμόσφαιρα που θυμίζει Εβδομάδα των Παθών.

Ο Αμερικανός Τζακ, ή Εντουαρντ, ή «Πεταλούδας», είναι ένας επαγγελματίας δολοφόνος με ένα ιδιαίτερο προσόν: είναι εξπέρ σε δύσκολες μετατροπές όπλων που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε εξαιρετικά δύσκολες αποστολές δολοφονίας. Στον πρόλογο της ταινίας, σε ένα χιονισμένο δάσος στη Σουηδία, ο Τζακ πέφτει ανυποψίαστος σε μια παγίδα και αναγκάζεται να εκτελέσει εν ψυχρώ μια φίλη του, κατά τα φαινόμενα αθώα. Ο ψυχρός δολοφόνος αρχίζει να γίνεται ευάλωτος, να επιθυμεί τη ζεστασιά του ρομαντικού έρωτα, και αυτό είναι τραγικό λάθος, επισημαίνει λακωνικά στον Τζακ ο σύνδεσμος που του αναθέτει τις αποστολές.

Μετά το μακελειό στα χιόνια, ο Τζακ έρχεται στην Ιταλία για την τελευταία του αποστολή, που φαίνεται σαν Γολγοθάς. Του αναθέτουν να αλλάξει την κατεύθυνση της ηχούς μιας καραμπίνας κατά τον πυροβολισμό και να παραδώσει το όπλο σε μια δολοφόνο. Πριν από τη «σταύρωση», ο Τζακ, ή Εντουαρντ, ή Πεταλούδας, θα κληθεί να εξομολογηθεί σε έναν αμαρτωλό παπά και στη συνέχεια θα ερωτευθεί μια πόρνη.

Ο Κορμπέιν στυλιζάρει το κάδρο και τη φωτογραφία του πνίγοντας στο ψιλόβροχο και στη μουντάδα το φυσικό ντεκόρ στην περιφέρεια του Αμπρούτσο και στο μεσαιωνικό Καστέλ ντελ Μόντε. Το στυλ ως υποκατάστατο της μοίρας, που παλιότερα έδωσε γοητεία τους αντιήρωες του Μελβίλ, στον «Σαμουράι» Αλέν Ντελόν ή στον Λίνο Βεντούρα της «Δεύτερης πνοής».

Trailer

http://focusfeatures.com/the_american/videos

Πηγή
http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_qsite1_1_14/10/2010_359609