Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Σινεμά : Είμαι ο Ερωτας - Io Sono l`Amore

Σε μπαρόκ σκηνικό, ο έρωτας και η νοσταλγία αλλάζουν τη ζωή μιας γυναίκας

Του Δημητρη Mπουρα

ΔΡΑΜΑ
Σκηνοθεσία: Λούκα Γκουαντανίνο
Ερμηνεία: Τίλντα Σουίντον, Εντοάρντο Γκαμπριελίνι, Φλάβιο Παρέντι, Γκαμπριέλε Φερτσέτι, Πίπο Ντελμπόνο.

ΚΡΙΤΙΚΗ. Σε αυτό το ερωτικό, και στις προεκτάσεις του κοινωνικό, ιταλικό δράμα, απόλυτη κυρίαρχος είναι η Τίλντα Σουίντον. Η Βρετανίδα ηθοποιός, με την αέρινη φιγούρα και το αλαβάστρινο πρόσωπο, είναι η μεγάλη ντίβα μιας ταινίας που μοιάζει σαν όπερα όταν κορυφώνονται οι εντάσεις και το μελόδραμα γίνεται ο καθρέφτης των ανθρωπίνων σχέσεων.


Στην αρχή, όλα θυμίζουν απομίμηση βισκοντικού δράματος. Χειμώνας στο Μιλάνο. Οι μεγαλοαστοί Ρέκι, μια δυναστεία που είναι η καρδιά της ιταλικής κλωστοϋφαντουργίας, συγκεντρώνονται στην επιβλητική έπαυλη της οικογένειας για να γιορτάσουν τα γενέθλια του ιδρυτή της δυναστείας.

Η οικογενειακή γιορτή μετατρέπεται από τον γηραιό Ρέκι σε τελετή παράδοσης της εξουσίας στον γιο του, Τανκρέντι, και στον εγγονό του, Εντο. Στη διάρκεια της βραδιάς κάνει ξαφνικά την εμφάνισή του ένας νεαρός σεφ, φίλος τού Εντο, ο Αντόνιο, φέροντας μαζί μια τούρτα για δώρο στον Εντο. Τις επόμενες εβδομάδες, ο Αντόνιο θα μπει για τα καλά στη ζωή των Ρέκι, σαν ένας καταλύτης που θα επιταχύνει τη διάλυση της δυναστείας.

Τα αισθητικά δάνεια, όσο καλά κι αν έχουν αφομοιωθεί, δεν κρύβονται. Ο νεαρός Αντόνιο είναι σαν τον αινιγματικό επισκέπτη στο «Θεώρημα» του Παζολίνι. Ασκεί μια κρυφή γοητεία στον Εντο (η φιλική σχέση που τους συνδέει είναι υπολανθάνουσα ερωτική). Ταυτόχρονα σαγηνεύει και τη μητέρα του Εντο, τη Ρωσίδα Εμμα, που έχει αποξενωθεί από το παρελθόν της ζώντας στο πλευρό του Τανκρέντι. Οι συνταγές του Αντόνιο ξυπνούν τις αισθήσεις της Εμμας.

Το μπαρόκ σκηνικό, το οποίο στυλιζάρεται φωτογραφικά, σιγά σιγά υπερεκτίθεται στο φως, καθώς ο έρωτας και η νοσταλγία αλλάζουν τη ζωή της Εμμας. Το ένστικτο γίνεται μια παραφωνία μέσα στις αυστηρές αρχιτεκτονικές γραμμές και κλυδωνίζει τις δομές της μεγαλοαστικής οικογένειας. Παράλληλα, στον επιχειρηματικό ορίζοντα, ο Τανκρέντι γυρίζει άλλη μια σελίδα για τη δυναστεία των Ρέκι.

Η ερμηνεία της Σουίντον, η φωτογραφία του Γιορίκ Λε Σο και βέβαια η σκηνοθεσία του Λούκα Γκουανταντίνο έφεραν ένα άριστο αποτέλεσμα.


Trailer
http://www.iamlovemovie.com/

Πηγή
http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_qsite1_1_30/09/2010_357504