Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Διακοπές : Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ


Υπάρχει ένα μέρος στο κέντρο της Ελλάδας -και στο βορειοδυτικό του θεσσαλικού κάμπου- η Καλαμπάκα, όπου εκτός από το μοναδικό σε όλο τον κόσμο γεωλογικό φαινόμενο των Μετεώρων, υπάρχει μια πληθώρα μικρών, αλλά και μεγαλύτερων χωριών, όπου η φύση είναι σε απόλυτη αρμονία με τον άνθρωπο.

Ο δήμος αποτελείται από εννέα τοπικά διαμερίσματα: Αύρα, Βλαχάβα, Διάβα, Καλαμπάκα, Καστράκι, Κρύα Βρύση, Μεγάλη Κερασιά, Ορθοβούνι, Σαρακίνα και τέσσερις οικισμούς: Αγία Παρασκευή, Βυτουμά, Κορομηλιά και Νέα Ζωή. Ο επισκέπτης που θα βρεθεί σε αυτές τις περιοχές μπορεί να απολαύσει μοναδικές στιγμές χαλάρωσης.

Οδηγός σ' αυτό το ταξίδι μπορεί να αποτελέσει ένα καλαίσθητο φυλλάδιο του δήμου Καλαμπάκας, σε επιμέλεια του Λεωνίδα Στεργίου, το οποίο αποτελεί προϊόν του προγράμματος "Θησέας".

Καλαμπάκα

Η Καλαμπάκα είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και έδρα του δήμου Καλαμπάκας. Είναι κτισμένη στις παρυφές των βράχων των Μετεώρων, εξελίχθηκε σε πόλο έλξης επισκεπτών, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο. Ένας τόπος, που νέες εμπειρίες περιμένουν να τις ζήσεις.

Καστράκι

Βρίσκεται μεταξύ Καλαμπάκας και Μετεώρων, κυριολεκτικά στη "σκιά" των βράχων και είναι το πλέον ανεπτυγμένο τουριστικά χωριό του ν. Τρικάλων. Αξιόλογο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο παλαιός οικισμός Καστρακίου, το Μεσοχώρι, που αποτελεί τμήμα του συνολικού οικισμού του Καστρακίου και ήταν ο αρχικός πυρήνας.

Η διατήρηση -ως ένα βαθμό- του παλιού πολεοδομικού ιστού και η ύπαρξη αρκετών παλιών σπιτιών του πρώτου τρίτου του εικοστού αιώνα και ορισμένων λίγο παλιότερων βοηθούν να ανασυρθούν στη μνήμη η ιστορικότητα του χώρου και η ατμόσφαιρα των παλιών μαχαλάδων.

Σαρακίνα

Στην αριστερή όχθη του Πηνειού ποταμού, μόλις 8 χλμ από την Καλαμπάκα, βρίσκεται η Σαρακίνα. Φημίζεται για το πέτρινο γεφύρι του 14ου αιώνα και το εξωκκλήσι των Αγίων Αποστόλων του 17ου αιώνα.

Βυτουμάς

Βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές του Κόζακα, δίπλα στον Πηνειό ποταμό, 13 χλμ από την Καλαμπάκα. Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που ιδρύθηκε περίπου το 1161, αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα μνημεία της ευρύτερης περιοχής.

Αγία Παρασκευή

Βρίσκεται 12 χλμ νότια της Καλαμπάκας, στην πλαγιά του Κόζιακα, από όπου αγναντεύει τον θεσσαλικό κάμπο και τα Μετέωρα. Καταρράκτες υποδέχονται τον επισκέπτη, ενώ τέσσερις παλαιές εκκλησίες περιμένουν να τις ανακαλύψει το μάτι του έμπειρου περιηγητή.

Διάβα

Πρόκειται για ημιορεινό χωριό, σε απόσταση 3,5 χλμ ΝΔ της Καλαμπάκας που παλιότερα λεγόταν Πρεβέντα (Πέρασμα). Έχει να επιδείξει τόσο το δάσος "Κανάλια" με εναλλαγές δρυός και ελάτης όσο και πλούσια πολιτιστική ταυτότητα, καθώς τα λαϊκά δρώμενα που αναβιώνουν στο χωριό προσελκύουν πολλούς επισκέπτες.

Βλαχάβα

Ανηφορίζοντας προς τις ΝΔ πλαγιές των Χασίων, σε απόσταση 17 χλμ από την Καλαμπάκα συναντάται η Βλαχάβα. Το 30.000 στρ. δάσος βελανιδιάς που αποτελεί και καταφύγιο άγριων ειδών της πανίδας είναι πηγή ζωής για τους κατοίκους της.

Μ. Κερασιά

Σε απόσταση 17 χλμ από την Καλμαπάκα, μέσα σε δάσος βελανιδιάς, ξεπροβάλλει η κοινότητα των 250 γεωργοκτηνοτρόφων, η Μεγάλη Κερασιά. Το χωριό είναι γνωστό για το γλέντι του πρώτου τριημέρου του Πάσχα στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία.

Κρύα Βρύση

Τα "Βανακούλια", παλιά ονομασία του χωριού που σημαίνει απάτητο κάστρο, βρίσκεται σε υψόμετρο 650 μ. και απόσταση 7 χλμ από την Καλαμπάκα. Εντυπωσιακό είναι το δάσος ελάτης στην περιοχή, ενώ αξίζει να επισκεφθεί κάποιος το Πανηγύρι του Αγίου Μηνά, στις 11 Νοεμβρίου.

Ορθοβούνι

Βρίσκεται σε απόσταση 21 χλμ από την Καλαμπάκα και σε υψόμετρο 600μ. και πρόκειται για κατεξοχήν χωριό γεωργοκτηνοτρόφων. Προσφέρεται για ψάρεμα στο Μαλακασιώτη ποταμό και ορειβασία στην κορυφή Νεράιδα (850μ).

Νέα Ζωή

Η "Μπούρσιανη" όπως ονομαζόταν παλιότερα η Νέα Ζωή, αποτελεί οικισμό βλαχοφώνων και βρίσκεται 12 χλμ ανατολικά της Καλαμπάκας. Διακρίνεται για το εξαιρετικής ομορφιάς δάσος "Κουμαριά", που αποτελεί καταφύγιο για λύκους και αγριογούρουνα.

Αύρα

Ημιορεινό χωριό (280 μ. υψ.), σε απόσταση 12 χλμ. ανατολικά της Καλαμπάκας. Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολούνται εντατικά με την καλλιέργεια ελαιόδεντρων που αποδίδουν καρπούς και λάδι εξαιρετικής ποιότητας.

Τοπικές γιορτές και εκδηλώσεις

Ένα από τα χαρακτηριστικά του Δήμου Καλαμπάκας είναι και τα τοπικά έθιμα, που οι ρίζες τους χάνονται στα βάθη των αιώνων και διατηρούνται από γενιά σε γενιά, τα πανηγύρια, αλλά και οι γιορτές που έχουν σχέση με τη γαστρονομική παράδοση και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμπάκας "ΜΕΤΕΩΡΑ ΤΕΧΝΗΣ" είναι ένας πολιτιστικός και πνευματικός θεσμός, που αναδύθηκε μέσα από την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας και πραγματοποιούνται κάθε Καλοκαίρι στη Καλαμπάκα και στα Τ.Δ του Δήμου. Η πολιτιστική ομπρέλα του "ΜΕΤΕΩΡΑ ΤΕΧΝΗΣ" περιλαμβάνει ποιοτική ψυχαγωγία, με εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου και καλύπτει τις απαιτήσεις όλων των μορφών τέχνης, εστιάζοντας περισσότερο στη μουσική και το θέατρο.

Η ετήσια Εμποροπανήγυρη της Καλαμπάκας "το Παζάρι", γίνεται από τις 19 έως τις 24 Ιουλίου. Το Παζάρι συγκεντρώνει εκθέτες από όλη την Ελλάδα, ενώ κανείς επισκέπτης δεν φεύγει απ' αυτό αν δεν δοκιμάσει τον περίφημο χαλβά "τύπου Φαρσάλων", το "μαλλί της γριάς", τη "ρόκα", το καλαμπόκι ψημένο στα κάρβουνα και τα λουκάνικα.

Καστράκι

Το Καστράκι έχει παλιά και πλούσια ιστορία. Διατηρούνται μέχρι σήμερα πολλά έθιμα, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει η αναρρίχηση με σκοινί στο εκκλησάκι του Αη - Γιώργη του Μανδηλά.

Σαρακίνα

Το χωριό πανηγυρίζει στις 30 Ιουνίου, στη γιορτή των Δώδεκα Αποστόλων. Με την ευκαιρία, εμφανίζονται στην Κεντρική Πλατεία της κοινότητας ορχήστρα και χορευτικά συγκροτήματα δημοτικών τραγουδιών και χορών.

Αγία Παρασκευή

Η Αγία Παρασκευή πανηγυρίζει στη μνήμη της ομώνυμης της Αγίας, στις 26 Ιουλίου. Το γλέντι γίνεται στην πλατεία, όπου παρουσιάζονται δημοτικοί χοροί και τραγούδια.

Μεγάλη Κερασιά

Το χωριό πανηγυρίζει το Δεκαπενταύγουστο, με γλέντι που οργανώνεται στην πλατεία μετά τη λειτουργία.

Ορθοβούνι

Το Ορθοβούνι πανηγυρίζει στη μνήμη της Αγίας Παρασκευής (26 Ιουλίου) και μετά την εκκλησία γίνεται γλέντι στην πλατεία του χωριού.

Βλαχάβα

Στις 15 Αυγούστου πανηγυρίζει το ξωκλήσι της Παλαιοπαναγιάς. Από το βράδυ της παραμονής μαζεύονται οι κάτοικοι και προετοιμάζουν τις "καζανιές" που θα προσφερθούν τη μέρα της γιορτής. Τελείται η θεία λειτουργία και ακολουθεί γλέντι με δημοτικούς τοπικούς χορούς. Οι δραστήριες γυναίκες του χωριού έχουν και πάλι τον πρώτο λόγο. Στις 20 Ιουλίου εορτάζει ο Ι. Ναός του Προφήτη Ηλία, που είναι χτισμένος στην κεντρική πλατεία του χωριού. Το νυχτερινό γλέντι πλαισιώνεται από δημοτική λαϊκή ορχήστρα.

Η Νέα Ζωή πανηγυρίζει στις 7 Ιουλίου της Αγ. Κυριακής, ενώ η Αύρα, στις 20 Ιουλίου, του Προφήτη Ηλία. Στα τέλη Αυγούστου γίνεται το αντάμωμα των απανταχού Αυριωτών.

Ο κάθε επισκέπτης φεύγοντας μπορεί να αγοράσει φέτα, κασέρι, λουκάνικα, μέλι, σουτζούκια, χαλβά, λικέρ, τραχανά, κρασί και τσίπουρο. Αλλά και ενθύμια όπως: εικόνες, κεραμικά, χειροποίητα ξύλινα σκαλιστά, υφαντά με περίτεχνα σχέδια.

Κείμενο: του Αποστόλη Ζώη

Πηγή
http://walking-greece.ana-mpa.gr/articleview2.php?id=11286