Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Σινεμά : ΤΡΥΦΕΡΟΤΗΤΑ - TENDERNESS


Ελληνική ταινία σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Καραμήτσου με τους Ράσμι Σούκουλη, Αλεξάνδρα Παυλίδου.




Υπόθεση

Δύο ηρωίδες, η νεαρή, ανέμελη και κυνική Κλαίρη (Ράσμι Σούκουλη) και η μεσόκοπη, καταπτοημένη, καταθλιπτική αλλά και ραδιούργα Δανάη (Αλεξάνδρα Παυλίδου) ζουν σε διπλανά διαμερίσματα. Μία σειρά από επώδυνα γεγονότα και συνθήκες τις κάνουν να γνωριστούν και να έρθουν κοντά. Μέσα από τη γνωριμία τους αποδεικνύεται η ομοιότητά τους -δύο άνθρωποι σε αδιέξοδο, γεμάτοι εμμονές, χαμένοι μέσα στον υπερπληθυσμό της πόλης. Όσο ο κλοιός σφίγγει γύρω από τις δύο ηρωίδες, κάμπτεται η ψυχική τους δύναμη και τις κάνει να αναζητήσουν βοήθεια η μία στη συντροφιά της άλλης. Κι ενώ η καθεμία θέλει, αρχικά, να χρησιμοποιήσει την άλλη, για να σωθεί από κάποια δικιά της αγωνία, τελικά, μέσα από μια σκοτεινή και δραματική κορύφωση, τα προσωπεία πέφτουν και οι δύο γυναίκες έρχονται αληθινά κοντά μεταξύ τους.

Διακρίσεις
Η ταινία πήρε αρκετές διακρίσεις στις Νύχτες Πρεμιέρας του 2009 (Χρυσή Αθηνά Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Χρυσή Αθηνά Πρωτοεμφανιζόμενης Γυναίκας Ηθοποιού, Χρυσή Αφροδίτη Α' Γυναικείου Ρόλου), ενώ διακρίθηκε και με το Βραβείο Καλύτερου Μοντάζ στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρου.

Ο σκηνοθέτης

Ο Παναγιώτης Καραμήτσος είναι απόφοιτος της Σχολής Κινηματογράφου Ευγενίας Χατζίκου - Τμήμα Σκηνοθεσίας. Έχει κάνει σεμινάρια φωτογραφίας, υποκριτικής διδασκαλίας, κινησιολογίας και 3D Animation. Από το 1995 δουλεύει στο χώρο των κινηματογραφικών, τηλεοπτικών και διαφημιστικών παραγωγών. Έχει δουλέψει ως βοηθός σκηνοθέτη, διευθυντής παραγωγής και casting director. Παράλληλα, έχει κάνει τις πρώτες του σκηνοθετικές απόπειρες. Τα τελευταία χρόνια δουλεύει ως σκηνοθέτης και παραγωγός, ενώ είναι και ιδρυτικό μέλος της MachineOff.

Πηγή
http://culture.ana-mpa.gr/view5.php?id=10329