Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Σινεμά : ΕΝΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΦΙΛΟΣ - THE AMERICAN FRIEND


Εξαιρετικό θρίλερ, με επίκεντρο την ανθρώπινη ύπαρξη, τα όρια μεταξύ ζωής και θανάτου, νόμιμου και παράνομου. Πρόκειται για επανέκδοση της ταινίας, παραγωγής 1977, (Δυτικής Γερμανίας), που σε ένα βαθμό οι ήρωες αντιπροσωπεύουν αξίες και ιδεώδη Αμερικής, Ευρώπης. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο κορυφαίος Βιμ Βέντερς και παίζουν οι Ντένις Χόπερ, Μπρούνο Γκαντζ, Λίζα Κρόιζερ, Τζέραρντ Μπλεν, Νίκολας Ρέι, Σάμιουελ Φούλερ. Η ταινία αποτελεί μεταφορά του μπεστ σέλερ της Πατρίτσια Χάισμιθ «Το παιχνίδι του Ριπλέι».




Υπόθεση

Ενα φονικό παιχνίδι για δύο, ένα μοιραίο συμβόλαιο θανάτου, που θα οδηγήσει σε μια φιλία όσο παράδοξο και αν φαίνεται. Μέσα από την πλοκή της ταινίας, παρακολουθούμε έναν από τους πιο ενδιαφέροντες ήρωες της σύγχρονης λογοτεχνίας θρίλερ, το σκοτεινό όσο και αγαπημένο μας Τομ Ρίπλεϊ. Σε δεύτερο επίπεδο, καταλαβαίνουμε ότι ο Βέντερς εξερευνά τον κόσμο του φιλμ νουάρ και του θρίλερ αλά Χίτσκοκ.

Ο Τομ Ρίπλεϊ είναι ένας Αμερικανός που ζει στην Ευρώπη. Ο Ρίπλεϊ συνεργάζεται με έναν πλαστογράφο έργων τέχνης στο Αμβούργο, αποκτώντας έτσι σχέσεις με ανθρώπους του υποκόσμου. Ένας από αυτούς τους ανθρώπους του υποκόσμου, ο Ραούλ Μινό, τον πλησιάζει μια μέρα και του προτείνει διαφορετική δουλειά. Όχι το συνηθισμένο εμπόριο πλαστών έργων, στο οποίο ειδικευόταν ο Ρίπλεϊ, αλλά τη δολοφονία ενός άντρα! Του ζητά λοιπόν να γίνει εκτελεστής και να σκοτώσει ένα μαφιόζο εχθρό του. Ο Ρίπλεϊ, που δεν θέλει να αναλάβει το βάρος ενός φόνου, καταστρώνει ένα σατανικό σχέδιο: θα εμπλέξει στην υπόθεση τον Τζόναθαν Ζίμερμαν, έναν ήρεμο οικογενειάρχη και τεχνίτη κορνίζας, που γνωρίζει τυχαία σε μια δημοπρασία. Όταν ο Ρίπλεϊ μαθαίνει ότι ο Τζόναθαν είναι βαριά άρρωστος, πλαστογραφεί τα ιατρικά στοιχεία ώστε να δείχνουν ότι δεν έχει καθόλου χρόνο ζωής, για τον πείσει να διαπράξει φόνο. Ο φιλήσυχος και νομοταγής μέχρι τότε Τζόναθαν ανακαλύπτει μια εντελώς καινούργια πτυχή του εαυτού του και δελεάζεται από το μεγάλο χρηματικό ποσό που του προσφέρει ο Μινό για να εξασφαλίσει την οικογένειά του. Και, μη γνωρίζοντας τίποτα για την ανάμειξη του Ρίπλεϊ σε αυτή τη δολοπλοκία, γίνεται σιγά σιγά φίλος με τον Ρίπλεϊ, σε μια περίεργη όσο και μοιραία φιλία και για τους δύο...

Βιμ Βέντερς


Ο Ερνστ Βίλχελμ Βέντερς, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 14 Αυγούστου του 1945 στο Ντίσελντορφ και μεγάλωσε στο Όμπερχαουζεν, όπου ο πατέρας του εργαζόταν ως γιατρός. Ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του σπούδασε Ιατρική και Φιλοσοφία στο Μόναχο, το Φράιμπουργκ και το Ντίσελντορφ. Διέκοψε τις σπουδές του και το 1966 μετακόμισε στο Παρίσι για να γίνει ζωγράφος, απέτυχε όμως στις εισαγωγικές εξετάσεις στην Ακαδημία Τεχνών. Έτσι εργάστηκε ως λιθογράφος στο εργαστήρι του Αμερικανού καλλιτέχνη Τζόνι Φρίντλαντερ. Εκείνη την περίοδο έγινε τακτικός επισκέπτης της Γαλλικής Ταινιοθήκης βλέποντας πέντε ταινίες την ημέρα. Επιστρέφοντας στη Γερμανία το 1967, έγινε δεκτός στη Σχολή Κινηματογράφου του Μονάχου (Hochschule fur Fernsehen und Film), η οποία μόλις είχε ιδρυθεί. «Ήταν η εποχή της επανάστασης. Αμφισβητούσαμε τους καθηγητές και διαμορφώναμε μόνοι μας το πρόγραμμα σπουδών», λέει ο ίδιος για εκείνη την περίοδο. Ανάμεσα στο 1967 και το 1970, παράλληλα με τις σπουδές του, ο Βέντερς εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου και συνεργάστηκε με την κινηματογραφική επιθεώρηση Filmkritik, την ημερήσια εφημερίδα του Μονάχου Suddeutsche Zeitung, το περιοδικό Twen και το Spiegel. Την ίδια περίοδο, έκανε πολλές μικρού μήκους ταινίες και το Μάη του ’68 συνελήφθη κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης και φυλακίστηκε.

Πηγή
http://culture.ana-mpa.gr/view5.php?id=10329