Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Σινεμά : SALT



Αμερικανική ταινία, θρίλερ δράσης, σε σκηνοθεσία Φίλιπ Νόις με την Αντζελίνα Τζολί, σε ρόλο κατασκόπου ως άλλος Τζέιμς Μποντ, και τον Λεβ Σράιμπερ.

«Θέλω να γίνω Μποντ!», είχε πει κάποτε χαριτολογώντας η Αντζελίνα Τζολί στην πρόεδρο της Sony Pictures, Έιμι Πάσκαλ. Λίγα χρόνια μετά της δόθηκε η ευκαιρία να πραγματοποιήσει την επιθυμία της όταν το σενάριο του Κουρτ Βίμερ έφτασε στο γραφείο της Sony, στα χέρια του παραγωγού Λορέντζο ντι Μποναβεντούρα. Ο Κουρτ Βίμερ είχε βασίσει την ιδέα του σε έναν άντρα πρωταγωνιστή, τον Έντγουιν Σολτ. Όμως οι παραγωγοί προτίμησαν την Αντζελίνα Τζολί στον κεντρικό ρόλο κι έτσι ο Έντγουιν Σολτ έγινε Έβελιν Σολτ. «Όταν αλλάξαμε το φύλο του κεντρικού ήρωα, αρχίσαμε να εξετάζουμε τη δυναμική της κάθε σκηνής», εξηγεί ο Λορέντζο ντι Μποναβεντούρα.

«Αναρωτηθήκαμε αν μία γυναίκα θα έκανε τις ίδιες επιλογές, αλλά και αν όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες θα την αντιμετώπιζαν με τον ίδιο τρόπο, ακριβώς επειδή ήταν γυναίκα. Τελικά αποδείχτηκε μια μεγάλη αλλαγή που επηρέασε ολόκληρο το σενάριο».



Υπόθεση

Η Έβελιν Σολτ (Αντζελίνα Τζολί) είναι πράκτορας της CIA, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή έχει δώσει όρκο πίστης στο καθήκον, την τιμή και την πατρίδα. Η αφοσίωσή της θα δοκιμαστεί όταν ένας πρώην πράκτορας την κατηγορεί ότι είναι Ρωσίδα κατάσκοπος και η Σολτ μπαίνει στο στόχαστρο της υπηρεσίας. Ένα ασταμάτητο ανθρωποκυνηγητό θα ξεκινήσει, όπου η Έβελιν θα χρησιμοποιήσει όλες τις ικανότητες και την πολύχρονη εμπειρία της για να διαφύγει. Οι προσπάθειές της για να αποδείξει την αθωότητά της απλώς συντηρούν τις αμφιβολίες για τα αληθινά της κίνητρα, καθώς η αναζήτηση για την αληθινή της ταυτότητα συνεχίζεται και ένα ερώτημα παραμένει αναπάντητο: «Ποια είναι η Σολτ;»

Τα γυρίσματα

Είναι γνωστή η αγάπη της Αντζελίνας Τζολί για τις επικίνδυνες σκηνές, τις οποίες, όπως λένε, γυρίζει η ίδια. Ετσι και στον πρωταγωνιστικό ρόλο της συγκεκριμένης ταινίας οι δημιουργοί είχαν τη δυνατότητα να συμπεριλάβουν σχεδόν οποιαδήποτε επικίνδυνη σκηνή επιθυμούσαν. «Η Αντζελίνα επιδιώκει να πρωταγωνιστεί σε όσο περισσότερες επικίνδυνες σκηνές μπορεί», σχολιάζει ο Σάιμον Κρέιν, υπεύθυνος των συγκεκριμένων σκηνών, που έχει συνεργαστεί επανειλημμένα στο παρελθόν με την Τζολί, όπως στις ταινίες «Mr. And Mrs. Smith» και «Lara Croft: Tomb Raider». Ένας απο τους καλύτερους κασκαντέρ, ο Κρέιν, (έχει γυρίσει τις εντυπωσιακά επικίνδυνες σκηνές στις ταινίες «Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν», «Braveheart» και «Τροία») συνεργάστηκε με την Ατζελίνα Τζολί.

Η Τζολί συνεργάστηκε στενά με τον Κρέιν για να εξελίξουν το μαχητικό στυλ που θα υιοθετούσε ο χαρακτήρας της και επέλεξαν μια μάλλον σκληρή πολεμική τέχνη που αναπτύχθηκε στο Ισραήλ και χρησιμοποιείται από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις και το FBI, εξηγεί ο σκηνοθέτης. «Σε κάποιες από τις προηγούμενες ταινίες μου θεωρήθηκε ότι η δράση θα έπρεπε να είναι ωραιοποιημένη, επειδή είμαι γυναίκα», εξηγεί η Τζολί. «Όμως μια κατάσκοπος που κατηγορείται για μυστική πράκτορας και αγωνίζεται σώμα με σώμα δεν θα μπορούσε να μάχεται χαριτωμένα». Η Τζολί δεν δίστασε να πρωταγωνιστήσει η ίδια στη σκηνή όπου η Σολτ προσπαθεί να διαφύγει πηδώντας στην οροφή ενός φορτηγού που τρέχει, αλλά και στη σκηνή όπου σκαρφαλώνει ξυπόλυτη σε ύψος δώδεκα ορόφων. «Μου αρέσουν τα ύψη κι έτσι βρήκαμε τρόπο να το εντάξουμε στην ταινία», εξηγεί η τολμηρή πρωταγωνίστρια.

Πηγή
http://culture.ana-mpa.gr/view5.php?id=10329