Σε μια σημαντική ανακάλυψη προχώρησαν Κινέζοι επιστήμονες. Έως και 30% οι πιθανότητες εμφράγματος από τις ταμπλέτες ασβεστίου.
Οι μικροσκοπικές ταμπλέτες, που περιέχουν συμπυκνωμένες δόσεις ασβεστίου, συνδέονται επίσης με περισσότερα κρούσματα εγκεφαλικών και θανάτων, με μικρή όμως στατιστική πιθανότητα...
Οι ερευνητές συνιστούν στους ασθενείς που πάσχουν από οστεοπώρηση να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν τους χορηγηθεί το ασβέστιο. Επιπρόσθετα οι ασθενείς πρέπει να περιλαμβάνουν στη διατροφή τους τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο και να υιοθετούν άλλες συνήθειες όπως τη σωματική άσκηση, να μην καπνίζουν και να προσέχουν το βάρος τους, για να αποφύγουν την οστεοπόρωση.
Ο Ιαν Ριντ, καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Οκλαντ, στη Νέα Ζηλανδία και οι συνάδελφοί του στη Βρετανία και τις ΗΠΑ διεξήγαγαν μία συγκριτική έρευνα, εξετάζοντας 11 υπάρχουσες μελέτες που παρακολούθησαν την πορεία της υγείας σχεδόν 12.000 ηλικιωμένων ανθρώπων μέσα σε μία τετραετία.
Οι μισοί από αυτούς λάμβαναν συμπληρώματα ασβεστίου και οι άλλοι μισοί ψευδοφάρμακα χωρίς καμία θεραπευτική ιδιότητα.
Τα συμπληρώματα ασβεστίου, που πολλοί λαμβάνουν για να προλάβουν την οστεοπόρωση, ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής έως και κατά 30%, ανακοίνωσαν ερευνητές.
Οι μικροσκοπικές ταμπλέτες, που περιέχουν συμπυκνωμένες δόσεις ασβεστίου, συνδέονται επίσης με περισσότερα κρούσματα εγκεφαλικών και θανάτων, αλλά στατιστικά ασήμαντα.
Οι ερευνητές προτείνουν σε όσους λαμβάνουν συμπληρώματα ασβεστίου να ζητούν τη συμβουλή του γιατρού τους, να περιλαμβάνουν στη διατροφή τους τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο και να υιοθετούν άλλες συνήθειες όπως τη σωματική άσκηση, να μην καπνίζουν και να προσέχουν το βάρος τους, για να αποφύγουν την οστεοπόρωση.
«Ο κόσμος θεωρεί τα συμπληρώματα ασβεστίου ως φυσικά αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου φυσικά», λέει σε τηλεφωνική του συνέντευξη ο Ιαν Ριντ, καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Οκλαντ, στη Νέα Ζηλανδία.
Ο Ριντ και συνάδελφοί του στη Βρετανία και τις ΗΠΑ διεξήγαγαν μία συγκριτική έρευνα, εξετάζοντας 11 υπάρχουσες μελέτες που παρακολούθησαν την πορεία της υγείας σχεδόν 12.000 ηλικιωμένων ανθρώπων μέσα σε μία τετραετία. Οι μισοί από αυτούς λάμβαναν συμπληρώματα ασβεστίου και οι άλλοι μισοί ψευδοφάρμακα χωρίς καμία θεραπευτική ιδιότητα.
Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δημοσιεύτηκαν στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση.
«Εντοπίσαμε αύξηση 30% στις καρδιακές προσβολές σε ανθρώπους που επελέγησαν στην τύχη για να λάβουν ασβέστιο», είπε ο Ριντ. «Σε 1.000 ανθρώπους να λαμβάνουν ασβέστιο για πέντε χρόνια, αναμένουμε να καταγράψουμε 14 περισσότερες καρδιακές προσβολές, 10 περισσότερα εγκεφαλικά και 13 περισσότερους θανάτους σε όσους έλαβαν ασβέστιο σε σχέση με το τι θα είχε συμβεί αν δεν τους είχε χορηγηθεί ασβέστιο», τονίζει ο ίδιος.
«Αυτό μεταφράζεται ως 37 περισσότερα αρνητικά γεγονότα και αναμένουμε 26 αποφυγές καταγμάτων. Άρα το ασβέστιο συνδέεται πιο πολύ με αρνητικά γεγονότα που συμβαίνουν παρά με αρνητικά γεγονότα που προλαμβάνονται».
Ενώ οι ειδικοί δεν είναι βέβαιοι για το βιολογικό μηχανισμό με τον οποίο τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορεί να βλάψουν τον οργανισμό, παλαιότερες έρευνες έχουν συνδέσει τα υψηλά επίπεδα του ασβεστίου στο αίμα με περισσότερες καρδιακές προσβολές και φθορά στα αιμοφόρα αγγεία, εξηγεί ο Ριντ.
«Όταν λαμβάνεις συμπληρώματα ασβεστίου, το επίπεδο ασβεστίου στο αίμα αυξάνεται μέσα στις επόμενες τέσσερις με έξι ώρες και φθάνει στο ανώτατο όριο της φυσιολογικής κλίμακας», λέει ο ίδιος.
«Αυτό δεν συμβαίνει όταν λαμβάνεις ασβέστιο στη διατροφή σου γιατί το ασβέστιο από τα τρόφιμα απορροφάται πολύ αργά κι έτσι το επίπεδο του ασβεστίου στο αίμα σχεδόν δεν μεταβάλλεται».
Το υψηλότερο ασβέστιο στο αίμα μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία, που μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις, εξηγεί ο Ριντ.
«Ο κόσμος επικεντρωνόταν πάντα στα επίπεδα του λίπους στο αίμα (τριγλυκερίδια και χοληστερίνη)ως παράγοντα δημιουργίας της αθηρωματικής πλάκας, αλλά υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα επίπεδα του ασβεστίου στο αίμα μπορούν κι αυτά να ευθύνονται».
Πηγή
http://news.pathfinder.gr/health/646134.html