Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

ΥΓΕΙΑ: Μικρότερος κίνδυνος εκφύλισης ωχράς κηλίδας για τους λάτρεις των ψαριών

Νέα Υόρκη — Οι ηλικιωμένοι που τρώνε λιπαρά ψάρια τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα έχουν μειωμένο κίνδυνο απώλειας όρασης λόγω εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Ophthalmology.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χοπκινς στην Βαλτιμόρη εξηγούν ότι αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η κατανάλωση ψαριών μειώνει τον κίνδυνο της προηγμένου σταδίου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, αλλά οι λάτρεις των ψαριών τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά της πάθησης.

Επίσης η έρευνα υποστηρίζει την θεωρία ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα που εμπεριέχονται εν αφθονία στα λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος και κολιός) επηρεάζουν την ανάπτυξη και πρόοδο της εκφύλισης ωχράς κηλίδας.

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας προκαλείται από μη φυσιολογική ανάπτυξη των αγγείων πίσω από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα ή την αποδόμηση των φωτο-ευαίσθητων κυττάρων εντός του αμφιβληστροειδή, προκαλώντας σημαντική εξασθένηση της όρασης. Η πάθηση είναι κύρια αιτία τύφλωσης στους ηλικιωμένους και δεν υπάρχει προς το παρόν ίαση, αν και ορισμένες θεραπείες μπορούν να προλάβουν ή να καθυστερήσουν την απώλεια της όρασης.

Παλαιότερη αμερικανική μελέτη είχε δείξει ότι μια υψηλή δόση μείγματος αντιοξειδωτικών (βιταμίνη C και Ε, β-καροτίνη και ψευδάργυρος) καθυστερεί την πρόοδο της πάθησης όταν βρίσκεται σε ενδιάμεσο στάδιο.

Κατά πόσο τα λιπαρά οξέα των ψαριών ή τα συμπληρώματα ω-3 μπορούν να αναστείλουν την πρόοδο της, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο. Πάντως η έρευνα με τα αντιοξειδωτικά συνεχίζεται με στόχο να διαπιστωθεί αν η προσθήκη ιχθυελαίου και λουτεΐνης και ζεαξανθίνης στο αρχικό μείγμα έχει επιπρόσθετα οφέλη.

Στην παρούσα έρευνα οι ερευνητές από την Βαλτιμόρη ανέλυσαν στοιχεία για 2.520 ενήλικες, 65-84 ετών που είχαν υποβληθεί σε οφθαλμολογική εξέταση και είχαν συμπληρώσει αναλυτικό διατροφικό ερωτηματολόγιο.

Το 50% είχε πρώιμη ή ενδιάμεση εκφύλιση ωχράς κηλίδας, ενώ το 3% είχε προηγμένου σταδίου πάθηση.

Δεν προέκυψε ξεκάθαρη σχέση μεταξύ αναφερόμενης κατανάλωσης ψαριών και κινδύνου νόσησης. Ωστόσο, παρατηρήθηκε σύνδεση μεταξύ αυξημένης κατανάλωσης ψαριών πλούσιων σε ω-3 λιπαρά και πιθανότητας προχωρημένης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν μια ή περισσότερες μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα είχαν 60% μειωμένο κίνδυνο προχωρημένης εκφύλισης.

Η παρατήρηση ίσχυε και όταν συνεκτιμήθηκαν παράγοντες όπως το φύλο, η φυλή και το κάπνισμα (παράγοντες που σχετίζονται με τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας). Οι γυναίκες διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άνδρες, ενώ οι άνθρωποι καυκάσιας καταγωγής κινδύνευαν περισσότερο από τους αφρο-αμερικανούς και οι καπνιστές περισσότερο από τους μη καπνιστές.

Πηγή
http://news.pathfinder.gr/health/645407.html