Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Οι αστροναύτες έχουν υγεία 80χρονου


Η παραμονή για πολλούς μήνες στο διάστημα εξαντλεί τους αστροναύτες, των οποίων η φυσική αδυναμία ταιριάζει σε εκείνη ενός 80χρονου, ανακάλυψαν οι επιστήμονες της NASA, μετά απο δειγματοληπτικός έλεγχο στους μυικούς ιστούς των αστροναυτών που βρίσκονται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η βιοψία στους ιστούς αποκάλυψε ότι μετά από έξι μήνες στον ISS, η ικανότητα της φυσικής άσκησης των αστροναυτών έπεσε κατά 40%. Αυτό σημαίνει πως ένας 30χρονος αστροναύτης στην ουσία πέφτει στα επίπεδα ενός 80χρονου.

Η κατάπτωση του οργανισμού φαίνεται τελικά ότι δεν αποτρέπεται από την καθημερινή και υποχρεωτική γυμναστική των αστροναυτών, οι οποίοι ασκούνται στον ISS με όργανα γυμναστικής.

Τώρα οι επιστήμονες φοβούνται ότι υπάρχει υψηλός κινδυνος ασφάλειας για τους ανθρώπους που ενδέχεται να ταξιδέψουν σε αποστολές πιο μακρινές, όπως μέχρι τον Άρη.

Τέτοιες αποστολές , που μπορεί να κρατήσουν ως και 3 χρόνια, θα είναι απαγορευτικές για την σωματική υγεία του ανθρώπου.

“Τα κυριότερα ευρήματα από αυτήν την έρευνα έδειξαν ότι η έλλειψη βαρύτητας προκαλεί απώλεια και εξασθένιση του μυικού ιστού, που με τη σειρά του μειώνει αισθητά την φυσική αντοχή και δύναμη των αστροναυτών”, δήλωσε ο καθηγητής Ρόμπερτ Φιτς.

Στο τεστ συμμετείχαν εννέα αμερικανοί αστροναύτες και ένας ρώσος οι οποίοι είχαν περάσει 180 ημέρες στον ISS, όπου σε όλους διαπιστώθηκε μυική ατροφία.

Πηγή
http://www.cosmo.gr/SciTech/USA/284950.html