Σύμφωνα λοιπόν με επιστημονική μελέτη που έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Αϊόβα, πειράματα σε ποντίκια έδειξαν πως το αλάτι πιθανότατα λειτουργεί στον οργανισμό ως φυσικό αντικαταθλιπτικό.
Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε πως οι αρουραίοι που είχαν έλλειψη άλατος, απέφευγαν να κάνουν δραστηριότητες που τους ευχαριστούσαν, συμπεριφορά–σύμπτωμα άμεσα συνδεδεμένο με την κατάθλιψη.
Επιπλέον, ερευνητές αναφέρουν πως το αλάτι πιθανότατα είναι εθιστικό, αφού οι άνθρωποι παρόλο που γνωρίζουν πως κάνει κακό στην υγεία τους, συνεχίζουν να το καταναλώνουν αναζητώντας τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Σημειωτέον πως κατά τη διάρκεια των πειραμάτων που έγιναν, καταγράφηκαν οι ίδιες αλλαγές στη δραστηριότητα του εγκεφάλου των ποντικιών που είτε λάμβαναν φάρμακα είτε είχαν έλλειψη άλατος. «Αυτό μας δείχνει ότι η επιθυμία που συνδέεται με την έλλειψη αλατιού, ενδεχομένως σχετίζεται με τους ίδιους μηχανισμούς στην εγκεφαλική δραστηριότητα που ενεργοποιούνται όταν υπάρχει κατάχρηση και εθισμός στα φάρμακα», δηλώνουν οι ερευνητές.
Η αλήθεα πάντως είναι πως το σώμα μας χρειάζεται μια πολύ μικρή ποσότητα αλατιού για να λειτουργήσει και σίγουρα όχι την ποσότητα που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε καθημερινά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο οργανισμός χρειάζεται νάτριο προκειμένου να λειτουργήσει. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η αυξημένη κατανάλωση αλατιού επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και καρδιακό επεισόδιο, ενώ οι ειδικοί λένε πως παρόλες τις ενδείξεις της σχέσης αλατιού και κατάθλιψης, η ημερήσια κατανάλωσή του δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 6 γραμμάρια.
Πηγή
http://www.moodhackers.com/gr/Health/Mood_and_Food/salt-depression-against/33-781.html