Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Συνταγή : Ποντιακές

ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ (ΚΑΡΤΟΦΙ ΜΕ ΛΕΜΟΝ)

ΥΛΙΚΑ: 1 κιλά πατάτες, 1 ποτήρι λάδι, 1 κουταλιά βούτυρο, 2 κουταλιές χυμό λεμονιού, ½ κουταλάκι ρίγανη, 2 ποτήρια νερό ζεστό, αλάτι, πιπέρι.ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Παίρνουμε τις πατάτες, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε φέτες. Τις βάζουμε με το λάδι να ροδίσουν. Μετά ρίχνουμε το νερό, τ' αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, το χυμό λεμονιού, το βούτυρο. Τ' ανακατεύουμε και τ' αφήνουμε να ψηθούν σε σιγανή φωτιά, μέχρι να απορροφήσουν το νερό και να μείνουν με το λάδι.



ΠΛΙΓΟΥΡΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ (ΚΑΡΤΟΦΕΝΙΟ ΣΟΥΡΒΑ)

ΥΛΙΚΑ: 5 φλιτζάνια πλιγούρι, 1 κιλό πατάτες, κόκκινο πιπέρι, σάλτσα ντομάτας.ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βράζουμε το νερό και ρίχνουμε μέσα το πλιγούρι. Μόλις βράσει προσθέτουμε τις πατάτες ψιλοκομμένες. Κάνουμε σύβραση όλα τα υλικά μαζί.



ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΕ ΑΥΓΑ (ΚΑΡΤΟΦΕ ΜΕ ΩΒΑ)

ΥΛΙΚΑ: ½ κιλό πατάτες, 2 ½ αυγά, 1 κουταλιά βούτυρο, 1 ποτήρι λάδι, αλάτι, πιπέρι.ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Αφού καθαρίσουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε κύβους. Στην συνέχεια σ' ένα τηγάνι καίμε το λάδι με το βούτυρο και τηγανίζουμε τις πατάτες. Τέλος χτυπάμε τ' αυγά με το αλάτι, το πιπέρι και τ' ανακατεύουμε με τις πατάτες. Τις σερβίρουμε ζεστές με αριάνι ή γιαούρτι.



ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ - ΚΑΡΤΟΒΕ ΚΟΦΤΕΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ: 1 κιλό πατάτες βραστές, 1/4 κιλό κιμά, ½ κρεμμύδι τριμμένο, 1 αυγό, 1/8 κασέρι τριμμένο, ½ ποτήρι σουσάμι, αλάτι, πιπέρι λάδι για το τηγάνι. ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Λειώνουμε τις πατάτες και στη συνέχεια τις ανακατεύουμε με τον κιμά, το κρεμμύδι, τ' αυγά, τ' αλάτι, το πιπέρι, τ' αφήνουμε στο ψυγείο 1 ώρα, τα πλάθουμε μικρά πιτάκια και έπειτα τα γεμίζουμε με λίγο κασέρι, τα κλείνουμε με τα δάχτυλα, τα κάνουμε με τις παλάμες στρογγυλά, τα τυλίγουμε τέλος, με σουσάμι και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.



ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΑΛΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ: ½ κιλό πατάτες, 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 1 ντομάτα κομμένες φέτες, ½ αγγουράκι κομμένο φέτες, 50 γρ. τυρί τριμμένο, ½ κουταλιά άνηθο ψιλοκομμένο, ½ κουταλιά δυόσμο ψιλοκομμένο, λίγες ελιές, 1 ποτήρι λάδι, 1 ½ κουταλιά λεμόνι, ½ πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη, ½ πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι.ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Διαλέγουμε μικρές πατάτες και τις πλένουμε, τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό μέχρι να βράσουν. Στη συνέχεια τις καθαρίζουμε, τις κόβουμε στη μέση, τις βάζουμε σε μια πιατέλα και τις ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Τέλος χτυπάμε το λαδολέμονο και το ρίχνουμε επάνω.



ΤΖΟΥΜΟΥΡ 1

ΥΛΙΚΑ: 1 μπαγιάτικο ψωμί, 4-5 κουταλιές βούτυρο αγελάδας, αλάτι, 1 ½ φλιτζάνι νερό.ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Κόβουμε το ψωμί σε μικρά κομμάτια. Στη συνέχεια, σε ένα βαθύ τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και μόλις μυρίσει, προσθέτουμε ανάλογο αλάτι και το νερό. Όταν πάρει μια βράση, ρίχνουμε στο τηγάνι τα κομματάκια του ψωμιού και τα ανακατεύουμε ώσπου να τσιγαριστούν, οπότε είναι έτοιμο το τζουμούρ.



ΤΖΟΥΜΟΥΡ 2

ΥΛΙΚΑ: 5 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, 3 σκελίδες σκόρδο, ½ ποτήρι λάδι, 1 κουταλιά βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη.ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ξεκινώντας τρίβουμε το σκόρδο στις φέτες ψωμιού τις κόβουμε κύβους και τις τηγανίζουμε με το λάδι και το βούτυρο. Ρίχνουμε από πάνω αλάτι, ρίγανη, πιπέρι.



ΤΖΟΥΜΟΥΡ 3

ΥΛΙΚΑ: 2 ποτήρια καλαμποκίσιο αλεύρι, ½ κουταλάκι μαγιά, ½ κουταλάκι ζάχαρη, 1 ποτήρι νερό χλιαρό.ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Διαλύουμε τη μαγιά με το νερό και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε λίγο λίγο τ' αλεύρι, το ζυμώνουμε καλά, το σκεπάζουμε και τ' αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσει. Στην συνέχεια ανάβουμε τον φούρνο στους 200°C ζεσταίνουμε ένα πήλινο σκεύος με καπάκι, το λαδώνουμε, ρίχνουμε στα τοιχώματα λίγο καλαμποκίσιο αλεύρι. Μετά βάζουμε μέσα το ζυμάρι μέχρι τη μέση του σκεύους, το σκεπάζουμε με το καπάκι και το ψήνετε για 30' περίπου. Ανοίγουμε το καπάκι, το ψήνουμε άλλα 5' μέχρι να ροδίσει. Το σερβίρουμε ζεστό. Στην πατρίδα το έκοβαν σε ζεστές βούκες, το έβαζαν βούτυρο φρέσκο και χαβιάρι και το έτρωγαν.



ΤΖΟΥΜΟΥΡ ΣΑΛΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ: 1 φέτα μπαγιάτικο ψωμί, 1 ½ κουταλιά λάδι, 1 ποτήρι σουσάμι ψημένο, 2 ½ κουταλιές ταν (γιαούρτι στραγγιστό), ½ μαρούλι, ½ κουταλάκι μέλι, ½ κουταλιά δυόσμο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι.ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Αφού καθαρίσουμε το ψωμί, από την κόρα, το κόβουμε σε κύβους, και το βάζουμε σ' ένα τηγάνι με λάδι να ροδίσει. Στη συνέχεια βάζουμε το σουσάμι σ' ένα ταψί στο φούρνο να ροδίσει. Πλένουμε το μαρούλι (διαλέγουμε τα καλά φύλλα), τα βάζουμε σε μια πιατέλα. Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, το μέλι, το δυόσμο, το μισό σουσάμι και τα βάζουμε πάνω στα μαρουλόφυλλα. Τέλος από πάνω ρίχνουμε το ψωμί, το υπόλοιπο σουσάμι με τ' αλάτι και το πιπέρι.



ΤΖΟΥΜΟΥΡ ΦΟΥΣΤΟΡΟΝ

ΥΛΙΚΑ: 1 σκελίδα σκόρδο, 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, 1 κουταλιά βούτυρο, 1 κουταλιά λάδι, 2 αυγά, ½ κουταλάκι ρίγανη, αλάτι, πιπέρι.ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Αφού τρίψουμε το σκόρδο πάνω στο ψωμί και βγάλουμε την κόρα, το κόβουμε σε κύβους, το ροδίζουμε με το βούτυρο και το λάδι. Στην συνέχεια χτυπάμε τ' αυγά με τ' αλάτι και την ρίγανη τ' ανακατεύουμε με τους κύβους ψωμιού, βάζουμε το πιπέρι και το σερβίρουμε ζεστό.



ΤΑΝΟΜΕΖΕΣ 1

ΥΛΙΚΑ: ½ κιλό γιαούρτι στραγγιστό, λίγο τυρί τριμμένο, 1 κρεμμύδι, 2 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο, 2 κουταλιές δυόσμο ψιλοκομμένο, 1 ντομάτα κομμένη φέτες, 1 αγγουράκι κομμένο φέτες, 2 πιπεριές ψημένες κόκκινες, 2 πιπεριές ψημένες πράσινες, 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο, λίγη ρίγανη, πιπέρι, αλάτι, 4 κουταλιές λάδι.ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Καθαρίζετε και κόβετε φέτες ψιλές το κρεμμύδι, το αλατίζετε, το τρίβετε με το χέρι, το πλένετε και το στραγγίζετε με τις παλάμες σας. Σε ένα σκεύος χτυπάτε το γιαούρτι με το τυρί και ανακατεύετε το δυόσμο, τον άνηθο, το σκόρδο, το πιπέρι και το αγγούρι. Το βάζετε σε μια σαλατιέρα και το γαρνίρετε με την ντομάτα, τις πιπεριές και από πάνω τη ρίγανη με το λάδι.



ΤΑΝΟΜΕΖΕΣ 2

ΥΛΙΚΑ: 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 150 γρ. τυρί τριμμένο, ½ κρεμμύδι, 1 κουταλιά δυόσμο ψιλοκομμένο, 1 κουταλιά άνηθο ψιλοκομμένο, ½ ντομάτα κομμένη φέτες, ½ αγγουράκι κομμένο φέτες, 1 πιπεριά ψημένη κόκκινη, 1 πιπεριά ψημένη πράσινη, 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο, λίγη ρίγανη, πιπέρι, αλάτι, 2 κουταλιές λάδι.ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε ψιλές φέτες, το αλατίζουμε το τρίβουμε με το χέρι, το πλένουμε και στη συνέχεια το στραγγίζουμε με τις παλάμες μας. Σ' ένα σκεύος χτυπάμε το γιαούρτι με το τυρί, το ανακατεύουμε με το δυόσμο, το σκόρδο, τον άνηθο, το πιπέρι. Το αγγούρι το βάζουμε σε μια πιατέλα και το γαρνίρουμε με τη ντομάτα τις πιπεριές και από πάνω ρίχνουμε την ρίγανη με το λάδι.



ΤΑΝΩΜΕΝΟΝ ΣΟΥΡΒΑ

ΥΛΙΚΑ: 1 φλιτζάνι κορκότο σταρένιο (1 ½ φλιτζάνι αν θέλουμε τη σούπα πηχτή), 2 φλιτζάνια πασκιτάν, 3 κουταλιές βούτυρο αγελαδινό, 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ψιλοκομμένος δυόσμος, αλάτι.ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το κορκότο με το ανάλογο αλάτι. Εάν το πασκιτάν που θα χρησιμοποιήσουμε είναι καλά αλατισμένο δεν προσθέτουμε αλάτι. Αφού βράσει το κορκότο καλά και ελαφρώς χυλώσει, παίρνουμε με την κουτάλα 2-3 κουταλιές από το μείγμα και τις βάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά το μείγμα. Στη συνέχεια, διαλύουμε το πασκιτάν μέσα στο πιάτο όπου είναι το κορκοτόζουμο και φροντίζουμε να γίνει μια λεία αλοιφή χωρίς σβόλους. Όταν κρυώσει λίγο η σούπα, ρίχνουμε το μείγμα του πασκιτάν με τα κορκότα σιγά σιγά στην κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς τη σούπα, για να μην κόψει το πασκιτάν. Κατόπιν σε ένα τηγανάκι καίμε το βούτυρο και ροδίζουμε το κρεμμύδι μαζί με λίγο δυόσμο. Αμέσως μετά περιχύνουμε το καρύκευμα (το χαρατσ') στο περιεχόμενο της κατσαρόλας, ανακατεύουμε καλά, και η σούπα είναι έτοιμη.



ΤΑΝΟΜΕΝΟΣ ΣΟΥΡΒΑΣ

ΥΛΙΚΑ: 1 φλιτζάνι κουρκούτη (σιτάρι αποφλοιωμένο), γιαούρτι, αλάτι, δυόσμο.ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βράζουμε το κουρκούτη. Προσθέτουμε το αλάτι με δυόσμο. Αυτό γίνετε σαν σούπα. Ύστερα τανόνουμε (αυγοκόβουμε) με στραγγιστό γιαούρτι. Το γιαούρτι διαλύουμε με λίγο νερό και το ρίχνουμε λίγο λίγο στη σούπα ανακατεύοντας την καλά.



ΤΑΝΟΦΟΥΣΤΟΡΟΝ

ΥΛΙΚΑ: 3 αυγά, 1 κουταλιά γιαούρτι, 1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο, 1 κουταλιά λάδι, ½ κουταλιά αλεύρι, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι.ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βάζουμε σ' ένα τηγάνι να κάψει το βούτυρο με το λάδι. Στη συνέχεια χτυπάμε τ' αυγά με το γιαούρτι τ' αλεύρι, τ' αλάτι. Το ρίχνουμε στο τηγάνι και το ψήνουμε από τις δυο πλευρές τ' αδειάζουμε στο πιάτο και από πάνω βάζουμε την ρίγανη με το πιπέρι.



ΤΑΝΟΣΑΛΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ: 250 γρ. τάν (γιαούρτι στραγγιστό), 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο, 5 καρύδια χοντροκομμένα, ½ αγγουράκι ψιλοκομμένο, 1 κουταλιά άνηθο, 1 κουταλιά λάδι, αλάτι.ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το σκόρδο, τ' αγγουράκι, τ' αλάτι, και από πάνω ρίχνουμε τα καρύδια και τον άνηθο. Το βάζουμε σε πιατέλα και το γαρνίρουμε με μελιτζάνες ή κολοκυθάκια τηγανητά.



ΤΑΝΟΣΟΥΡ

ΥΛΙΚΑ: 1 ποτήρι κορκότον, 1 ποτήρι λάδι, 2 ½ ποτήρια νερό, 36 κιλό τάν (στραγγιστό γιαούρτι), αλάτι, ρίγανη, πιπέρι.ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Αφού πλύνουμε το κορκότον, το βάζουμε με το νερό, τ' αλάτι και το λάδι να βράσει. Στην συνέχεια διαλύουμε το ταν μέσα στο κορκόταν, το τραβάμε από την φωτιά. Τέλος ρίχνουμε τη ρίγανη, το πιπέρι και το σερβίρουμε.



ΤΑΝ

Παράγεται από το γιαούρτι, μετά την αφαίρεση του λίπους του (βουτύρου). Στη διαδικασία παρασκευής του, προστίθεται αρκετό νερό, οπότε μπορεί να θεωρηθεί ως νερωμένο αποβουτυρωμένο γιαούρτι. Επίσης το παρασκεύαζαν προσθέτοντας παγωμένο νερό σε γιαούρτι κι έπειτα από ένα καλό ανακάτεμα το κατανάλωναν, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες. Το ταν είναι πολύ δροσιστικό και δεν έχει καθόλου θερμίδες, γιατί είναι απαλλαγμένο από τα λιπαρά.



ΚΟΥΚΙΑ ΜΕ ΤΑΝ

ΥΛΙΚΑ: ½ κιλό κουκιά, ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 ½ κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα, 1 κουταλιά δυόσμο ψιλοκομμένο, 1 ½ κουταλιά άνηθο ψιλοκομμένο, ½ ποτήρι λάδι, 1 κουταλιά χυμό λεμονιού, 1 κιλό ταν (στραγγιστό γιαούρτι, αλάτι, πιπέρι.ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Αφού καθαρίσουμε και πλένουμε, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το λάδι, τα κρεμμύδια, τον άνηθο, το δυόσμο, και το λεμόνι για να μαραθούν. Μετά ρίχνουμε το πιπέρι με ένα ποτήρι ζεστό νερό και τ' αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα κουκιά. Τέλος βάζουμε τ' αλάτι, τα βράζουμε για 5' και τα σερβίρουμε με γιαούρτι.

Πηγή
http://www.dwdekamhnes.gr/files/menou.htm