Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Συνταγή : Εβραϊκές

Σφογγάτο με τυρί φέτα

Υλικά: 350 γρ. τυρί φέτα "Μητέρα Γη", 2 κουταλιές αλεύρι "Μύλοι Καπλανίδη", 100 ml γάλα εβαπορέ, 2 κολοκυθάκια, 3 αυγά, 1/4 του φλιτζανιού λάδι, 1 χούφτα φρυγανιά τριμμένη, λίγη παρμεζάνα τριμμένη "Μητέρα Γη".

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε και ξύνουμε τα κολοκυθάκια. Πολτοποιούμε τη φέτα. Τα ρίχνουμε σε μπολ, προσθέτοντας το αλεύρι, το γάλα, τα αυγά ελαφρά χτυπημένα και 2 κουταλιές λάδι. Αλείφουμε με λάδι ένα πυρέξ, πασπαλίζουμε ελαφρά με τριμμένη φρυγανιά και απλώνουμε το μείγμα. Πασπαλίζουμε από πάνω με φρυγανιά και παρμεζάνα και ραντίζουμε με λίγο λάδι. Βάζουμε το φαγητό σε προθερμασμένο (στους 200 βαθμούς) φούρνο, χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 180 βαθμούς και αφήνουμε το σφογγάτο να ψηθεί, μέχρι να ροδίσει στη βάση και την επιφάνεια του.



τυρόπιτα

Υλικά για τη ζύμη: Τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε στη μελιτζανόπιτα.
Υλικά για τη γέμιση: 400 γρ. τυρί φέτα, 3 αυγά, πιπέρι, σουσάμι.
Εκτέλεση: Για να ετοιμάσουμε τη ζύμη, χρησιμοποιούμε τα υλικά όπως στη μελιτζανόπιτα. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση: Πολτοποιούμε τη φέτα με το πιρούνι και την ανακατεύουμε με τα δύο αυγά, τα οποία έχουμε ήδη χτυπήσει. Προσθέτουμε λίγο πιπέρι. Ανοίγουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε στα δύο. Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί, στρώνουμε το κάτω φύλλο, απλώνουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με το άλλο φύλλο. Χαράζουμε την πίτα, αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο και ψήνουμε την πίτα στους 180 βαθμούς, ώσπου να ροδίσει η ζύμη.



Πατάτες γιαχνί

Υλικά: 1 κιλό πατάτες "Χρυσή πατάτα Βροντούς" 1-2 πιπεριές, 1 μεγάλη ντομάτα, ώριμη, 200 γρ. τοματοπολτός "ΣΕΡΚΟ", 1 κρεμμύδι μαϊντανός, ½ φλιτζάνι λάδι, αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες. Τις κόβουμε κυδωνάτες και τις αφήνουμε στο νερό. Ξεφλουδίζουμε και ξεσποριάζουμε την ντομάτα. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια την ντομάτα και την πιπεριά και σε λεπτές φετούλες το κρεμμύδι. Βάζουμε σε ρηχή κατσαρόλα τα υλικά και προσθέτουμε το λάδι. Μόλις πάρουν βράση, ρίχνουμε τις κομμένες πατάτες, περιχύνουμε με το χυμό ντομάτας και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και νερό. Στο τέλος, τις πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό. Μόλις βράσουν, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, γιατί η πατάτα, αν μείνει με λίγο νερό, το απορροφά.



Φασόλια με κρέας

Υλικά: 1 ½ κιλό κότσι μοσχαριού με το κόκαλο και το μεδούλι "Φάρμα Καπλανίδη", ½ κιλό φασόλια μεγάλου μεγέθους, 1 μεγάλο κρεμμύδι, 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1 κουταλιά σούπας τοματοπολτός "ΣΕΡΚΟ", 1 πιπερίτσα καυτερή, αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση: Τρίβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε με το λάδι. Στο μεταξύ ζεματίζουμε τα φασόλια, τα οποία έχουμε μουλιάσει αποβραδίς, και πετάμε το νερό. Τοποθετούμε το κρέας στην κατσαρόλα με το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε κι αυτό λίγο. Προσθέτουμε αρκετό νερό και, όταν βράσει, ρίχνουμε τα φασόλια. Αφού βράσουν καλά τα φασόλια με το κρέας, προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και την καυτερή πιπεριά. Τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί λίγο ακόμα και είναι έτοιμα.



Κεφτέδες με καρύδια και μαϊντανό

Υλικά: 750 γρ. κιμάς "Φάρμα Καπλανίδη", 3 φέτες ψίχα ψωμιού, 1 κρεμμύδι μικρό, 1 αυγό, λάδι, 200 γρ. καρυδόψιχα, μαϊντανός, ψιλοκομμένος, λίγη φρυγανιά τριμμένη, αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση: Βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά με την ψίχα του ψωμιού, την οποία έχουμε ήδη μουσκέψει και στύψει καλά, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τριμμένο στο ψιλό ρεντέ, το αυγό, λίγο λάδι, αλάτι, πιπέρι και ζυμώνουμε καλά. Πλάθουμε τους κεφτέδες στρογγυλούς σαν μπαλίτσες και τους τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι. Περνάμε σε κρεατομηχανή ή γουδί τα καρύδια και το μαϊντανό και τα βάζουμε σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό, ρίχνουμε μέσα τους κεφτέδες, τη φρυγανιά, αν χρειαστεί και λίγο λάδι και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να αποκτήσουν μια παχύρρευστη σάλτσα.



Πρασοκεφτέδες

Υλικά: 2 κιλά πράσα , 1-2 αυγά, 50 γρ. φρυγανιά τριμμένη, 1 χούφτα κεφαλοτύρι τριμμένο "Μητέρα Γη", ½ φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο, για το τηγάνισμα, αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τα πράσα, πετώντας το πολύ πράσινο μέρος. Τα βράζουμε, τα στύβουμε και τα πολτοποιούμε στο μίξερ. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα πράσα με τα αυγά, το αλάτι, το πιπέρι, το κεφαλοτύρι και λίγη τριμμένη φρυγανιά. Το μείγμα δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτό. Πλάθουμε τους κεφτέδες, στρογγυλούς και πλακέ και τους τηγανίζουμε σε καυτό αραβοσιτέλαιο από τις δύο πλευρές. Τους απλώνουμε σε απορροφητικό χαρτί. Οι πρασοκεφτέδες σερβίρονται ζεστοί ή κρύοι.



Πατατοκεφτέδες

Υλικά: 1/4 του κιλού πατάτες "Χρυσή πατάτα Βροντούς", 4 κρόκοι αυγών, 1 ½ φλιτζάνι κασέρι και γραβιέρα "Μητέρα Γη", ανάμεικτα, 2-3 κουταλιές κορν φλάουρ, λίγο μοσχοκάρυδο, μισό ματσάκι μαϊντανός, 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, λίγο αλεύρι, ½ φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα.

Εκτέλεση: Πλένουμε τις πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις βράζουμε. Τις περνάμε από τη μηχανή του πουρέ. Προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών, τα τριμμένα τυριά, το κορν φλάουρ (για να μην ανοίγουν), το αλατοπίπερο και τα υπόλοιπα μυρωδικά. Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά και πλάθουμε τους κεφτέδες στρογγυλούς ή πλακέ, τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Προαιρετικά, μπορούμε να τσιγαρίσουμε με λίγη μαργαρίνη, 2-3 φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και να τα προσθέσουμε στο μείγμα, πριν τα ζυμώσουμε. Οι πατατοκεφτέδες σερβίρονται ζεστοί.



Σαλάτα πατάτες

Υλικά: 4-6 πατάτες μέτριες "Χρυσή πατάτα Βροντούς", 1 κρεμμύδι ξερό ή 3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος, λάδι, λεμόνι, αλάτι.

Εκτέλεση: Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε, με τη φλούδα τους, σκεπασμένες. Μόλις βράσουν, τις αφήνουμε επί 5 λεπτά να μισοκρυώσουν. Όσο είναι ακόμα ζεστές τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε στα έξι ή σε φέτες. Ρίχνουμε από πάνω τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, ξερά ή φρέσκα, και πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Προσθέτουμε αλάτι, λεμόνι και λάδι και σερβίρουμε τη σαλάτα σε θερμοκρασία δωματίου.

Πηγή
http://www.dwdekamhnes.gr/files/menou.htm