Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Υπολογιστής ο... σκεπτόμενος


Η αμερικανική εταιρεία κατασκεύασε μικροτσίπ που αντιγράφει τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών που θα μπορούν να μαθαίνουν από τις εμπειρίες τους!


Ρομπότ που σκέπτονται και λειτουργούν ως άνθρωποι ήταν μέχρι πρότινος το κύριο θέμα των σεναρίων επιστημονικής φαντασίας, αλλά αυτά τώρα γίνονται πραγματικότητα. Μηχανές που θα μαθαίνουν από τις εμπειρίες τους προσαρμόζοντας έτσι τις λειτουργίες τους είναι η νέα επανάσταση που συντελείται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Ο λόγος για την εφεύρεση του αμερικανικού κολοσσού στον κλάδο της πληροφορικής, της εταιρείας IBM. Οπως ανακοίνωσε, τελειοποίησε ένα επαναστατικό μικροτσίπ που αντιγράφει τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου και θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αυτοί θα είναι ικανοί να μαθαίνουν από τις εμπειρίες τους.

Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία, οι νέοι τύπου ηλεκτρονικοί υπολογιστές θα καταναλώνουν σημαντικά λιγότερη ενέργεια και θα είναι πολύ πιο συμπαγής από τις σημερινές συσκευές.

Ο προγραμματισμός των παραδοσιακών ηλεκτρονικών υπολογιστών θα αποτελέσει πια παρελθόν. Οι "γνωστικοί" υπολογιστές θα κατασκευάζονται πια με βάση αυτούς τους μικροεπεξεργαστές. Οπως εξηγεί η IBM, "οι συσκευές αυτές θα μαθαίνουν από τις εμπειρίες τους, θα συσχετίζουν, θα επεξεργάζονται υποθέσεις και θα θυμούνται αποτελέσματα. Ετσι θα μιμούνται την πλαστικότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου". Οι εργασίες φαίνεται ότι βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Ο αμερικανικός όμιλος ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη κατασκευαστεί δύο πρωτότυπα μικροτσίπ και αυτήν την περίοδο δοκιμάζονται. Τα μικροτσίπ αυτά προσπαθούν να μιμηθούν τους νευρώνες και τις συνάψεις του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Υπολογιστής ο... σκεπτόμενος

Νέα γενιά
Οπως τονίζει ο επικεφαλής του τμήματος έρευνας της IBM Ντ. Μόντχα, "αυτά τα τσιπ σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας γενιάς ηλεκτρονικών υπολογιστών με τις εφαρμογές τους στην υπηρεσία των επιχειρήσεων, της επιστήμης και των κυβερνήσεων". Είναι εμπνευσμένα από τη "νευροβιολογία" και είναι κατασκευασμένα από ψηφιακά κυκλώματα πυριτίου.

Η ερευνητική ομάδα απέδειξε ότι μπορούν με επιτυχία να υλοποιήσουν απλές εφαρμογές όπως η πλοήγηση, η μηχανική όραση, η αναγνώριση προτύπων, η συσχετιστική μνήμη και η ταξινόμηση.

Εδώ και χρόνια, οι επιδόσεις των μικροτσίπ διπλασιάζονται κάθε 18 μήνες, όμως αυτή η εξέλιξη φαίνεται ότι έχει φτάσει στο τέλος της, καθώς η ακραία συγκέντρωση τρανζίστορ στα νέα μικροτσίπ προκαλεί εκπομπές θερμότητας που είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ


Πηγή