Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

ΥΓΕΙΑ: Τα ω-3 λιπαρά οξέα στην ανακούφιση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων


health.in.gr

Νέα Υόρκη: Τα ω-3 λιπαρά οξέα ενδεχομένως να προσφέρουν κάποια ανακούφιση στα άτομα που έχουν καταθλιπτικά συμπτώματα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Psychiatry.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ στον Καναδά θέλησαν να διερευνήσουν κατά πόσο τα ω-3 λιπαρά οξέα που εμπεριέχονται στο ιχθυέλαιο βοηθούν στην κατάθλιψη.

Διάφορες μελέτες έχουν παρουσιάσει αντικρουόμενα αποτελέσματα. Εν μέρει η σύγχυση οφείλεται στο γεγονός ότι οι επιστήμονες σπάνια ελέγχουν τα συγκεκριμένα λιπαρά με κάποιον κοινά αποδεκτό τρόπο. Ορισμένες έρευνες έχουν μελετήσει τα ω-3 λιπαρά ως μονοθεραπεία. Αλλες, τα έχουν μελετήσει ως συνδυαστική θεραπεία με αντικαταθλιπτικά.

Οι Καναδοί ερευνητές πάντως πιστεύουν ότι ορισμένες από τις πλέον ισχυρές αποδείξεις των πλεονεκτημάτων προέρχονται από τα συμπληρώματα διατροφής που είναι πλούσια σε EPA (εικοσιπεντανοϊκό οξύ), το οποίο μαζί με το DHA (δοκοσαεξανοικό οξύ), είναι δύο από τις κυριότερες μορφές ω-3 λιπαρών οξέων.

Έτσι λοιπόν έλεγξαν κάψουλα ιχθυελαίου, με υψηλή αναλογία ΕΡΑ, χορηγώντας 1.050 mg EPA την ημέρα και 150 mg DHA. Και οι 432 ασθενείς της μελέτης είχαν διαγνωστεί με τουλάχιστον μέτρια κατάθλιψη. Περίπου το 40% έπαιρνε ήδη αντικαταθλιπτικά.

Με τυχαία επιλογή οι ασθενείς πήραν είτε κάψουλες ιχθυελαίου είτε εικονικό σκεύασμα που περιείχε φυτικά έλαια, καθημερινά για οκτώ εβδομάδες.

Στην αρχή της μελέτης και σε αρκετές φάσεις κατά την διάρκειά της, οι ασθενείς συμπλήρωναν ένα ερωτηματολόγιο για την σοβαρότητα των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Όταν οι επιστήμονες ανέλυσαν τα στοιχεία και των δύο ομάδων, δεν προέκυψε ξεκάθαρη διαφορά μεταξύ ιχθυελαίου και φυτικών ελαίων. Αλλά μεταξύ των ατόμων χωρίς άγχος τα συμπτώματα είχαν βελτιωθεί σημαντικά με το ιχθυέλαιο.

Οι ασθενείς με διαταραχές άγχους, όπως γενικευμένο άγχος, φοβίες, διαταραχή μετατραυματικού στρες και διαταραχή πανικού, δεν είχαν καλύτερα αποτελέσματα με το ιχθυέλαιο.

Η λήψη ή μη των αντικαταθλιπτικών δεν επηρέασε τα αποτελέσματα.

Τελικά ο ρόλος των ιχθυελαίων στην θεραπεία της κατάθλιψης δεν ξεκαθαρίζεται. Απαιτούνται έτσι περαιτέρω έρευνες, που θα συγκρίνουν το ιχθυέλαιο με τα αντικαταθλιπτικά.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου, ενώ είναι φθηνότερα από τα αντικαταθλιπτικά, έχουν σοβαρές παρενέργειες, όπως κίνδυνος αιμορραγίας σε περίπτωση υπερδοσολογίας.

Αρα λοιπόν οι πάσχοντες από κατάθλιψη που ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν το ιχθυέλαιο, θα πρέπει να το κάνουν κατόπιν συζήτησης με τον θεράποντα ιατρό τους।

Πηγή

http://health.in.gr/news/article.asp?lngArticleID=164038