Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

ΥΓΕΙΑ: Τα προβιοτικά «διώχνουν» την κατάθλιψη









Τα βακτήρια που υπάρχουν στα γιαούρτια μπορεί να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, αναφέρει η επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».
Η σχετική μελέτη έδειξε πως τα προβιοτικά ή «καλά» βακτήρια, που προστίθενται σε γαλακτοκομικά προϊόντα, έχουν την ικανότητα να αλλάζουν την χημεία του εγκεφάλου και να καταπραΰνουν τα συμπτώματα των αγχωδών διαταραχών και των διαταραχών που σχετίζονται με την κατάθλιψη.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, στα οποία οι ερευνητές χορήγησαν το βακτήριο γαλακτοβάκιλλος (ή λακτοβάκιλλος) rhamnosus. Τα ζώα εκδήλωσαν λιγότερες ενδείξεις στρες, άγχους και καταθλιπτικής συμπεριφοράς απ’ ό,τι άλλη ομάδα ζώων τα οποία δεν πήραν αυτό το συμπλήρωμα.
Τα ζώα που είχαν φάει τον γαλακτοβάκιλλο είχαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα κορτικοστερόνης στο αίμα τους. Η κορτικοστερόνη είναι μία από τις ορμόνες του στρες.
Σύμφωνα με τους Ιρλανδούς ερευνητές που πραγματοποίησαν την μελέτη, είναι η πρώτη φορά που ένα προβιοτικό διαπιστώνεται ότι επηρεάζει την χημεία του εγκεφάλου.
Όπως εξηγούν ο καθηγητής Τζων Κράιαν και οι συνεργάτες του, από το UniversityCollegeστο Κορκ, τα βακτήρια του εντέρου «επικοινωνούν» με τον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου.
«Επηρεάζοντας τα βακτήρια του εντέρου, μπορεί να πετύχει κανείς πολύ έντονες επιδράσεις στην χημεία του εγκεφάλου και τη συμπεριφορά», δήλωσε ο δρ Κράιαν.
«Τα ευρήματά μας ανοίγουν τον δρόμο για την επινόηση θεραπειών, οι οποίες θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας στοχεύοντας στο έντερο. Θα μπορούσε λ.χ. ένας ασθενής να τρώει ένα προβιοτικό γιαούρτι και να αισθάνεται καλύτερα».
Ωστόσο, ο δρ Κράιαν έσπευσε να διευκρινίσει πως οι πάσχοντες από κατάθλιψη δεν πρέπει να σπεύσουν να αγοράσουν όποιο προϊόν με προβιοτικά βρουν μπροστά τους, διότι η επίδραση στην χημεία του εγκεφάλου φαίνεται πως εξαρτάται από το είδος του «καλού» βακτηρίου που καταναλώνει κανείς.
Σε καμία περίπτωση εξάλλου δεν πρέπει ένας ασθενής να διακόψει την φαρμακευτική αγωγή του, πιστεύοντας πως θα γίνει καλά τρώγοντας γιαούρτι, πρόσθεσε.

«Τα ευρήματά μας πρέπει να επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες, και να επαληθευτούν σε ανθρώπους», κατέληξε.

 Πηγή