Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

ΥΓΕΙΑ: Επί ποδός!








Εν μέσω κρίσης, φτιάξτε μόνες σας κρέμες για την περιποίηση των ποδιών σας
Αθήνα


Η συχνή φροντίδα των ποδιών, άμεσα συνδεδεμένη με την υγιεινή τους, θεωρείται απαραίτητη χειμώνα - καλοκαίρι. Πολλώ δε μάλλον, όταν οι υψηλές θερμοκρασίες επιβάλλουν πέδιλα και ξώφτερνα. Διότι το καλοκαίρι είναι ακόμη εδώ.

Πρώτο βήμα: ξεκούραση
Πόδια κουρασμένα και πρησμένα; Ξαπλώστε και στηρίξτε τα ψηλά, φορέστε παπούτσια που σας ξεκουράζουν, αποβάλετε τυχόν περιττά κιλά.

Σε κάθε πέλμα υπάρχουν 26 οστά, 30 αρθρώσεις, πολλοί μύες, νεύρα και αιμοφόρα αγγεία, που λειτουργούν σε συνέργεια για να σχηματίσουν διάφορες δυναμικές καμπύλες, ώστε να σηκώνουν το βάρος του σώματος.

Ξεκουράστε τα πόδια σας, κάνοντας ποδόλουτρο με χλιαρό νερό, στο οποίο θα έχετε διαλύσει άλατα μπάνιου ή μία χούφτα μαγειρικό αλάτι και 3-4 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα.

Εφαρμόστε την εξής μάσκα, για να τα αναζωογονήσετε: χτυπήστε στο μπλέντερ (μέχρι να ομογενοποιηθούν) 1 αγγουράκι, 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντα, 2 κουταλιές φρέσκα φύλλα μέντας, 1 κουταλιά άρνικα, και 6 κουταλιές γιαούρτι. Η μέντα αναζωογονεί και ξεκουράζει, το γιαούρτι δροσίζει και ανακουφίζει, η άρνικα ανακουφίζει, μειώνει την κατακράτηση υγρών και τα πρηξίματα.

Aπλώστε πάνω στα πέλματα, αφήστε να στεγνώσει και μετά ξεβγάλτε με άφθονο κρύο νερό.

Καταπολεμήστε τις σκληρύνσεις
Στα αμέτρητα βήματα του 24ώρου, ασκείται τριβή μεταξύ της επιδερμίδας του ποδιού και του παπουτσιού, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σκληρύνσεων στο δέρμα.

Το μυστικό για την αντιμετώπιση του σκληρού δέρματος είναι να το τρίβετε καθημερινά με ελαφρόπετρα ή λίμα ποδιών. Μην προσπαθείτε να το αφαιρέσετε μεμιάς, μπορεί να προκαλέσετε ερεθισμό και πόνο στα πόδια.

Μία φορά την εβδομάδα, απλώστε στα πέλματα παχιά στρώση κρέμας, βάλτε ένα ζευγάρι βαμβακερές κάλτσες και κοιμηθείτε.

Εφαρμόστε την εξής κρέμα για να ενυδατώσετε τα πόδια σας, κάνοντας μασάζ: (υλικά) 2 κουταλιές βούτυρο κακάο, 2 κουταλάκια βάμμα καλέντουλας, 2 κουταλιές πέταλα καλέντουλας, 1 κουταλιά άνθη χαμομηλιού. Zεσταίνετε το βούτυρο κακάο σε μπεν μαρί, προσθέστε το βάμμα καλέντουλας, τα πέταλα και τα λουλούδια. Ανακατέψτε ζωηρά.

Έλαια και ξηρότητα
Τα πέλματα αφυδατώνονται πολύ εύκολα, καθώς δεν έχουν σμηγματογόνους αδένες. Καταπολεμήστε την ξηρότητα, προσφέρετε αίσθηση δροσιάς και ανακουφίστε τα κουρασμένα πόδια σας επιλέγοντας κρέμες που να περιέχουν φυσικά συστατικά (φυτικά εκχυλίσματα και έλαια βάσης), με ιδιότητες που να ταιριάζουν στις ιδιαίτερες ανάγκες σας. Συγκεκριμένα, αναζητήστε προϊόντα που να περιέχουν:

εκχύλισμα Αλόης: υπάρχουν περίπου 200 είδη αλόης, αλλά η Aloe Vera, που στα λατινικά σημαίνει «Αληθινή Αλόη», θεωρείται το αποτελεσματικότερο θεραπευτικό βότανο. Περιέχει βιταμίνες B1, B2, B6 και C, πλήθος μετάλλων και άλλων θρεπτικών συστατικών, ενώ το ζελέ που λαμβάνεται από το εσωτερικό των φύλλων έχει βαθιά ενυδατική και καταπραϋντική δράση για την επιδερμίδα και συντελεί στην αναδόμηση των κυττάρων.

Όταν εφαρμόζεται εξωτερικά, η αλόη παρουσιάζει σημαντικές αναπλαστικές και καταπραϋντικές ιδιότητες, γιατί ενισχύει τη διαδικασία επούλωσης πληγών και εγκαυμάτων του δέρματος, συνδυάζοντας αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριακή δράση. Έχει, επιπλέον, μαλακτικές και ενυδατικές ιδιότητες, γιατί σχηματίζει ένα προστατευτικό φιλμ πάνω στο δέρμα, διατηρώντας τα φυσικά επίπεδα υγρασίας της επιδερμίδας. Η αντιοξειδωτική δράση της ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τέλος, καθυστερεί τα σημάδια γήρανσης και ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου και ελαστίνης.

Έλαιο Αμυγδάλου: βγαίνει από τους καρπούς του δέντρου Prunis Dulcis, με πλούσια σύνθεση σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και λιπαρά οξέα. Με τακτική εξωτερική χρήση, το αμυγδαλέλαιο, εκτός του ότι απαλύνει τις ρυτίδες, μαλακώνει το άγριο δέρμα, σκληραίνει τα νύχια, θρέφει τις ξηρές επιδερμίδες και καθαρίζει αποτελεσματικά τις ευαίσθητες επιδερμίδες χωρίς να τις ερεθίζει.

Έλαιο Jojoba: το έλαιο από τους σπόρους του φυτού της ερήμου Simmondsia Chinensis μοιάζει περισσότερο με υγρό κερί, παρά με λάδι. Έχει μη λιπαρή υφή και πολύ καλή συμβατότητα με το δέρμα, καθώς εμφανίζει ιδιαίτερη ομοιότητα με το ανθρώπινο σμήγμα. Είναι εξαιρετικά ενυδατικό, κατάλληλο για ξηρές, αφυδατωμένες επιδερμίδες και απορροφάται αμέσως. Είναι ακόμη πλούσιο σε βιταμίνη Ε, προσφέροντας πολύτιμη αντιοξειδωτική δράση. Οι εξισορροπητικές και μαλακτικές του ιδιότητες κρατούν σταθερά τα επίπεδα υγρασίας στο δέρμα, διατηρώντας το ελαστικό.

Πηγή