Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

«Ιός Μέρκελ» σαρώνει την Ευρώπη

Εμφύλιο στην Ευρώπη και ραγδαία εξάπλωση του «ντόμινο» της κρίσης χρέους απειλεί να φέρει η επιμονή της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στο δόγμα της «ελεγχόμενης χρεοκοπίας-ασφυκτικής λιτότητας».

Εμφύλιο στην Ευρώπη και ραγδαία εξάπλωση του «ντόμινο» της κρίσης χρέους απειλεί να φέρει η επιμονή της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στο δόγμα της «ελεγχόμενης χρεοκοπίας-ασφυκτικής λιτότητας».




Η κυρία Μέρκελ επέμεινε και χθες, με τον πλέον ηχηρό τρόπο, στην αναγκαστική αναδιάρθρωση χρεών στο πλαίσιο του μελλοντικού μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης, με το Βερολίνο μάλιστα να εισηγείται μεταβατική έναρξη του νέου μοντέλου από τον επόμενο κιόλας χρόνο, το 2011. Η προοπτική αυτή φορτίζει εκρηκτικά το κλίμα εν όψει της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου και, μετά την ιρλανδική πτώση, ανεβάζει τα στοιχήματα των αγορών και επί του «Ιβηρικού δράματος»: Οι αναλυτές προεξοφλούν ήδη υπαγωγή και της Λισαβώνας σε «πακέτο» ευρω-διάσωσης, τα spreads των δεκαετών κρατικών ομολόγων της Πορτογαλίας έναντι των αντίστοιχων γερμανικών διαμορφώνονται σε απαγορευτικά ύψη φθάνοντας στις 481 μονάδες βάσης, ενώ ραγδαία είναι η αύξηση και του κόστους δανεισμού της Ισπανίας που έκανε νέο ρεκόρ στις 260 μονάδες. Τα ιρλανδικά spreads εκτοξεύτηκαν επίσης στις 645 μονάδες, ενώ βουτιά έκανε και το ευρώ υποχωρώντας σε ναδίρ διμήνου και κάτω από το επίπεδο των 1,33 δολαρίων.

Η εικόνα αυτή της ταχύτατης και κλιμακούμενης διασποράς της κρίσης προκαλεί κύμα ανησυχίας στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, δημοσίως και μη κορυφαίοι αξιωματούχοι εγκαλούν το Βερολίνο για αδιέξοδη πολιτική δημοσιονομικής ασφυξίας στην ευρωζώνη, ενώ οξύτατη ήταν η κριτική που δέχθηκε η κυρία Μέρκελ και για τις προχθεσινές δηλώσεις της περί «εξαιρετικά σοβαρής κατάστασης» στην οποία τελεί η ευρωζώνη - δηλώσεις, που ενοχοποιήθηκαν από παράγοντες της ΕΚΤ και του Eurogroup και για τις νέες απώλειες του ευρώ.

Η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος, πάντως, εμφανίζεται αμετακίνηση και μιλώντας στην γερμανική Κάτω Βουλή, επέμεινε στη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο μελλοντικό μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης, καλώντας τους ευρωπαίους εταίρους της να έχουν "το θάρρος να επιβάλουν όρια στις αγορές". Κατά την κυρία Μέρκελ, τα εν λόγω όρια μπορούν να τεθούν μόνον εάν συμπεριληφθούν στο Μηχανισμό και οι ιδιώτες πιστωτές: "Αυτοί που κερδίζουν χρήματα από τα πολύ υψηλά επιτόκια, από τα κρατικά ομόλογα, πρέπει να υπομένουν επίσης και τους κινδύνους", τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος προσθέτοντας: "Πρέπει η πολιτική να έχει το θάρρος να μοιράζεται τον κίνδυνο. Εδώ πρόκειται για πολιτική προτεραιότητα, για την επιβολή ορίων στις αγορές".

"Οι αγορές ανησυχούν όταν το λέμε αυτό", παραδέχτηκε η καγκελάριος, η οποία ωστόσο επέμεινε ότι «δεν θα ενδώσει».

Το κύμα ανησυχίας επέτεινε και έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης που αποκάλυψαν το Reuters και το Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο το Βερολίνο θα εισηγηθεί στη σύνοδο κορυφής να αρχίσει μεταβατικά από το 2011 το νέο καθεστώς ανάληψης και ιδιωτικού ρίσκου κατά την έκδοση κρατικών ομολόγων. Οπως αναφέρεται στο έγγραφο, τα κρατικά ομόλογα που θα εκδίδονται από τον επόμενο χρόνο θα πρέπει να περιέχουν τις λεγόμενες «ρήτρες συλλογικής δράσης», προκειμένου να γίνει ομαλά η μετάβαση στο νέο μόνιμο Μηχανισμό που θα ισχύσει μετά το 2013. Οι ρήτρες αυτές θα προβλέπουν είτε επιμήκυνση δανείων, είτε haircut για τους πιστωτές ή ακόμη και πλήρη διαγραφή χρεών σε περίπτωση που μια χώρα περιέλθει σε κρίση.

Η κυρία Μέρκελ, όμως, δέχθηκε χθες πυρά και αιχμές και από την ΕΚΤ και την ΕΕ για τις «κινδυνολογικές» δηλώσεις της για το ευρώ. Ο αυστριακός κ. Ιβαλντ Νοβότνι, μέλος του συμβουλίου του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε "οργισμένος" από τις δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου, ενώ σαφείς αποστάσεις πήρε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κ. Αμαντέου Αλταφάζ: "Όπως ξεκάθαρα έχει δηλώσει ο επίτροπος κ. Ολι Ρεν, δεν διακυβεύεται το μέλλον του ευρώ. Το ευρώ είναι ένα νόμισμα στέρεο και σταθερό", τόνισε ο κ. Αλταφάζ. Πεπεισμένος ότι «το ευρώ δεν κινδυνεύει», δήλωσε και ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσθέτοντας πάντως ότι οι πολιτικές ηγεσίες υποτίμησαν την έκταση των προβλημάτων στην ευρωζώνη.

Πηγή
http://www.ellispoint.gr/index.php?option=com_resource&controller=article&article=6739&category_id=7&Itemid=21