Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

ΥΓΕΙΑ: Φάε στην υγειά σου!

Αντιμετώπισε τη ναυτία, βελτίωσε τη διάθεσή σου και νίκησε την κούραση με 16 φυσικά «φάρμακα» που μπορείς να βρεις παντού: από την κουζίνα σου μέχρι το... beach bar.

Γνωρίζεις ότι μπορείς να προλάβεις τις πέτρες στα νεφρά με αποξηραμένα βερίκοκα ή ότι με μια χούφτα σταφίδες μπορείς να ρίξεις την αρτηριακή σου πίεση; Κι όμως! Πολλά από τα φαγητά που καταναλώνουμε καθημερινά περιέχουν συστατικά και έχουν ιδιότητες που μπορούν να μας ανακουφίσουν από διάφορα προβλήματα υγείας. Οι παρακάτω 16 «σπιτικές» θεραπείες είναι απλές, δεν έχουν παρενέργειες και υπόσχονται άμεσα αποτελέσματα. Και το καλύτερο απ' όλα; Βασίζονται σε υλικά τα οποία μπορείς να βρεις ακόμα κι αν κάνεις διακοπές στο πιο απομονωμένο ελληνικό νησί!


Ανακούφισε τις αλλεργίες
«Η βρομελίνη -ένα ένζυμο το οποίο βρίσκεται άφθονο στον ανανά- μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα από τον πυρετό εκ χόρτου», εξηγεί η Βήτα Ριβέλι, Ενεργειακή Διατροφολόγος-Βελονίστρια.

Προστάτεψε την καρδιά σου
«Ένα μετριο αχλάδι περιέχει 5 γραμμ. φυτικών ινών, οι περισσότερες από τις οποίες είναι σε μορφή πηκτίνης, που βοηθά στην αποβολή της κακής χοληστερόλης: ενός δηλαδή από τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου», μας λέει η Ειρήνη Σταματάκη, Ειδική Παθολόγος, Καρδιολόγος.

Νιώθεις πιεσμένη; Πιάσε μια μπανάνα
«Την επόμενη φορά που θα νιώσεις ότι το άγχος σε κυριεύει, ψάξε να βρεις μια μπανάνα», λέει η Άννα Παπαγεωργίου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης Νοσοκομείου Παίδων «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ». Μια μέτρια μπανάνα σού προσφέρει μόνο 105 θερμίδες και 14 γραμμ. ζάχαρη, ενώ σε χορταίνει ανεβάζοντας λίγο το ζάχαρο στο αίμα σου. Επιπλέον καλύπτει το 30% των ημερήσιων αναγκών σου σε βιταμίνη Β6, η οποία συμβάλλει στην παραγωγή σεροτονίνης από τον εγκέφαλο. Η σεροτονίνη είναι μια ουσία (νευροδιαβιβαστής) απαραίτητη για το νευρικό σύστημα, που θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις καλύτερα μία στρεσογόνο κατάσταση.

Έχεις υψηλή πίεση; Φάε σταφίδες
«Περίπου 60 σταφίδες (μία χούφτα) περιέχουν 1 γραμμ. φυτικών ινών και 212 γραμμ. κάλιο: δύο συστατικά που περιέχονται σε
διαιτολόγια που προτείνονται σε υπερτασικούς», λέει ο Θανάσης Δρίτσας Καρδιολόγος-Μουσικοθεραπευτής. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται στα προϊόντα που προέρχονται από τα σταφύλια (βλ. σταφίδες και κόκκινο κρασί), συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του καρδιαγγειακού
συστήματος και βοηθούν στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα.

Αισθάνεσαι φουσκωμένη; Βάλε τα καλά βακτήρια να δουλέψουν για σένα
Ένα γιαούρτι εμπλουτισμένο με προβιοτικά, μπορεί να σε βοηθήσει να ανακουφιστείς από το φούσκωμα, αφού συμβάλλουν στη ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου και διευκολύνουν τις τροφές που καταναλώνουμε να περάσουν πιο εύκολα την πεπτική οδό, σύμφωνα με τον Γεράσιμο Μάντζαρη, MD, PhD, AGAF, Διευθυντή Α' Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός». Ακόμη, τα ωφέλιμα βακτήρια βοηθούν το έντερο να χωνέψει τα όσπρια και τη λακτόζη που προκαλούν αέρια και φούσκωμα.

Είσαι πεσμένη; Ανοιξε μια κονσέρβα τόνο
«Περίπου 85 γραμμ. λευκού τόνου περιέχουν 800 mg Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία σύμφωνα με τους ειδικούς μπορούν να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις την κακή διάθεση, τη μελαγχολία ή το αίσθημα ανησυχίας», λέει η Δρ. Γωγώ Κτενά-Αγαπητού, Υγιειολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών. Μάλιστα τα λιπαρά οξέα των ψαριών προτείνονται ως μέρος της θεραπείας για την κατάθλιψη. Αν δεν σου αρέσουν τα θαλασσινά, κατανάλωσε ένα κουλούρι. Χάρη στα 37 γραμμ. υδατανθράκων θα αυξήσει τη σεροτονίνη στον οργανισμό σου, η οποία με τη σειρά της θα βελτιώσει τη διάθεσή σου.

Έχεις ναυτία; Πιες ένα αφέψημα πιπερόριζας
Δεκάδες είναι οι μελέτες που δείχνουν ότι το τζίντζερ, η πιπερόριζα στα ελληνικά, μπορεί να ανακουφίσει τη ναυτία του ταξιδιώτη, αλλά και αυτή που οφείλεται στην εγκυμοσύνη. Σύμφωνα με το Δρ. Ευάγγελο Τζουβελέκη, M.D., Ph .D, Ιατρό, Ειδικό Παθολόγο, Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών «Είναι ένα ασφαλές στη λήψη του βότανο και δεν έχει παρενέργειες». Για να αντιμετωπίσεις τη ναυτία αρκεί ένα φλιτζάνι τσάι πιπερόριζας. Για να το φτιάξεις, βάλε 1/2 κ.γλ. τζίντζερ σε σκόνη σε καυτό νερό για 5 λεπτά. Σούρωσέ το, άφησέ το να κρυώσει και πιες το.

Αν έχεις κράμπες στο στομάχι... δοκίμασε βασιλικό
Οι έρευνες δείχνουν ότι η ευγενόλη, μία ουσία που περιέχει ο βασιλικός, μπορεί να σε ανακουφίσει από τη ναυτία, τον πόνο ή τις κράμπες στο στομάχι, αλλά και από τη διάρροια καθώς σκοτώνει διάφορα βακτήρια
όπως η σαλμονέλα και η λιστέρια. Διαθέτει σπασμολυτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα να προσφέρει ανακούφιση από τις κράμπες, λέει ο Ανδρέας Κανάς, Γεωπόνος, Αρωματοθεραπευτής, Βοτανολόγος. Πρόσθεσε, λοιπόν, φρέσκο βασιλικό στις σαλάτες σου.

Δεν μπορείς να κοιμηθείς; Κλείσε το μάτι με... γαλοπούλα
«Μια μικρή μερίδα (περίπου 85 γραμμ.) γαλοπούλας σου προσφέρει ολόκληρη την ποσότητα τρυπτοφάνης που χρειάζεσαι μέσα στην ημέρα. Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ το οποίο βοηθάει το σώμα σου να παράγει σεροτονίνη και μελατονίνη», λέει ο Νίκος Τσακαλάκος, Ενδοκρινολόγος.

Αιμορροΐδες; Σύκο... κάτσε
«Τα 3 γραμμ. φυτικών ινών που περιέχουν τα σύκα συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του εντέρου», λέει ο Νίκος Δάφνιος, Χειρουργός. Αυτή η ποσότητα καλύπτει το 5% των ημερήσιων αναγκών σου σε κάλιο και το 10% των ημερήσιων αναγκών σε μαγνήσιο.

Νιώθεις κουρασμένη; Πιες πορτοκαλάδα
«Η φρουκτόζη που περιέχεται σε ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκαλιού θα σου δώσει την τόνωση που χρειάζεσαι», λέει ο Γρηγόρης Ρίσβας, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος. Η βιταμίνη C μάς βοηθάει να αντιμετωπίσουμε το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες και να αποκτήσουμε ενέργεια, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό του σιδήρου. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για να έχουμε ενέργεια, αφού βοηθάει το σώμα μας να «ενεργοποιήσει» το οξυγόνο.

Μόλυνση; (Φτου) Σκόρδα!
«Το σκόρδο περιέχει διάφορα αιθέρια έλαια που μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη του μύκητα Candida albicans που συνήθως αναπτύσσεται στον κόλπο και ευθύνεται για την επώδυνη φαγούρα και τις κολπικές εκκρίσεις», λέει ο Μιχάλης Μακρυλλός, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc. Το θυμάρι, το γαρίφαλο και το έλαιο του πορτοκαλιού είναι επίσης αποτελεσματικά μυκητοκτόνα. Μπορείς να προσθέσεις σκόρδο στις σαλάτες ή στα μακαρόνια σου. Αν δεν θέλεις να μυρίζει η αναπνοή σου μάσησε μετά το φαγητό λίγο μαϊντανό.

Κάψιμο; Πιες χαμομήλι
Μπορεί να περιορίσει τις φλεγμονές του πεπτικού συστήματος, τους σπασμούς και τα αέρια, σύμφωνα με την Αγγελική Παπασταμοπούλου, Φαρμακοποιό -Βοτανοθεραπεύτρια. Πρόσθεσε 2 κ.γλ. χαμομήλι σε πολύ καυτό νερό, κάλυψε με ένα πιατάκι το φλιτζάνι για να μην εξατμιστούν τα αιθέρια έλαια, άφησέ το για 20 λεπτά και έπειτα πιες το. Επανάλαβε την ίδια διαδικασία μερικές φορές μέσα στην ημέρα για να ανακουφιστείς πλήρως.

Πέτρες στα νεφρά; Διάλυσέ τες με αποξηραμένα βερίκοκα
Οκτώ αποξηραμένα βερίκοκα έχουν 2 γραμμ. φυτικές ίνες, μόνο 3 mg νάτριο και 325 mg κάλιο. Αυτά τα συστατικά εμποδίζουν τα μεταλλικά άλατα να συσσωρευτούν στα ούρα και να σχηματίσουν πέτρες οξαλικού ασβεστίου, οι οποίες αποτελούν τις πιο συνηθισμένες μορφές πέτρας στα νεφρά, σύμφωνα με την Chistine Gerbstadt, διατροφολόγο και εκπρόσωπο της Αμερικανικής Ένωσης Διαιτολόγων.

Πρόλαβε τον πονοκέφαλο
«Τα 35 γραμμ. υδατανθράκων που περιέχονται σε μία μέτρια πατάτα μπορούν να μειώσουν την ένταση της κεφαλαλγίας καθώς αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, με την προϋπόθεση φυσικά ότι διατηρείς
την πρόσληψη λίπους και πρωτεϊνών σε λιγότερα από 2 γραμμ.», λέει η Σιμόνη Βιτάλη, Ιατρός, Βιοπαθολόγος

Θέλεις να... του κόψεις το βήχα; Δώσ' του μέλι
Από έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια φάνηκε ότι το μέλι είναι εξίσου αποτελεσματικό για την καταπολέμηση του βήχα στα παιδιά όσο τα αντιβηχικά φάρμακα. Συγκεκριμένα 2 κ.γλ. σκούρο μέλι μπορούν να περιορίσουν τη σοβαρότητα και τη συχνότητα του νυχτερινού βήχα στα παιδιά. Οι αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες του μελιού καταπραΰνουν τον ερεθισμένο λαιμό του παιδιού, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πηγή
http://www.preventionmag.gr/default.php?pid=6&art_id=2934&supercat_id=5