Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ : ΤΑΤΟΪ Η ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ

Για πρώτη φορά, κάμερα εκπομπής μπαίνει στο πρώην βασιλικό ανάκτορο και με τη βοήθεια ειδικών περιηγήθηκε στην άλλοτε βασιλική κατοικία. Οι εικόνες από το γραφείο του βασιλιά, το υπνοδωμάτιο της βασίλισσας, το σαλόνι, την τραπεζαρία και τους χώρους φιλοξενίας, δίνουν πλούσιο υλικό για να ζωντανέψουν οι ιστορικές αφηγήσεις.

Η μηχανή του χρόνου ακολουθεί το χρονικό του κτήματος Τατοΐου και του ανακτόρου, που ο Γεώργιος Α ήθελε να είναι κάτι απλό, γιατί φοβόταν ότι σύντομα θα επιστρέψει στη Δανία.

Τελικά μετά από πολλές περιπέτειες και "εξώσεις" η δυναστεία άντεξε 100 χρόνια και το μικρό εξοχικό, εξελίχθηκε σε ένα κανονικό-αν και όχι προκλητικό- ανάκτορο.
Φυσικά και η βασιλική οικογένεια έκανε αρκετές πολεοδομικές αυθαιρεσίες, όπως συνήθιζε και ο απλός λαός.


Η εκπομπή παρουσιάζει τις παλατιανές ίντριγκες και την Βαβέλ της βασιλικής οικογένειας καθώς τα μέλη της, αναλόγως την καταγωγή και την παιδεία τους, μιλούσαν αγγλικά, ρωσικά, γερμανικά, δανέζικα, γαλλικά και ελληνικά. Το κτήμα που έχει έκταση όσο ή Ύδρα, καθημερινά δέχεται εκατοντάδες επισκέπτες, που απολαμβάνουν τη φύση και δραπετεύουν από το άγχος της πόλης
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού έχουν ξεκινήσει τις εργασίες για την ανάδειξη και αξιοποίηση του θερινού ανακτόρου και των άλλων χώρων. Η εκπομπή ερευνά το πολυτάραχο παρελθόν του κτήματος το οποίο επί τουρκοκρατίας ήταν τρία τεράστια τσιφλίκια. Το 1872 όμως το αγόρασε ο βασιλιάς Γεώργιος Α και έτσι ξεκινά η βασιλική ιστορία του κτήματος.

Το Τατόι λειτούργησε για πάρα πολλά χρόνια ως ένα πρότυπο κτήμα που παρήγαγε προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας. Το βούτυρο, το γάλα και το κρασί του, πωλούνταν σε εκλεκτά μαγαζιά του κέντρου της Αθήνας.
Και όμως το κτήμα οργανώθηκε σωστά και έγινε κερδοφόρο από ένα αντιβασιλικό διευθυντή που ανέλαβε τη διαχείρισή του, σε έναν από τους πολλούς εξοστρακισμούς της βασιλικής οικογένειας
Μέσα στο κτήμα το προσωπικό και η φρουρά συγκροτούσαν ένα μικρό χωριό, μια κοινότητα θνητών που υπηρετούσε τους γαλαζοαίματους. Η πολυτάραχη ιστορία του κτήματος Τατοΐου στη Μηχανή του Χρόνου με κινηματογραφικά και φωτογραφικά ντοκουμέντα.



Παρουσιαστής: Χρίστος Βασιλόπουλος







Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Ελληνικά ακουστικά βιβλία και ραδιοφωνικό θέατρο

Ένας αληθινός "παράδεισος"ακουστικών βιβλίων και ραδιοφωνικών,θεατρικών έργων!









 



 Με χαρά σας παρουσιάζω ένα εκπληκτικό site,με άφθονα ακουστικα,ελληνικά(παρακαλώ)βιβλία και με θεατρικά έργα,έτσι όπως προσαρμόστηκαν για το ραδιόφωνο τις δεκαετίες 60' με 70',κυρίως.Στον συγκεκριμένο ιστότοπο μπορείτε να ακούσετε και καλή μουσική,αφού διαθέτει πάμπολα μουσικά κομμάτια για όλα τα γούστα.Τι άλλο θέλετε για μια ηρεμη βραδιά στο σπίτι;Την τηλεόραση έτσι όπως κατάντησε,την βαρεθήκαμε πια όλοι και έτσι η καλύτερη λύση που μπορώ να σας προτείνω είναι το isobitis.com.Κάντε κλικ στον σύνδεσμο και περιηγηθείτε στο μοναδικό αυτό site.









Το πιο υπέροχο απ'όλα είναι πως εδώ θα βρείτε μια μεγάλη γκάμα απο ελληνικά ακουστικά βιβλία.Απολαύστε έργα ελλήνων και ξένων συγγραφέων ακούγοντας τα στο i-pod ή το κινητό σας.Το κατέβασμα είναι τόσο απλό που δεν θα σας δυσκολέψει καθόλου.Το isobitis είναι,ίσως,το μόνο site που προσφέρει τόσα πολλά ακουστικά βιβλία διαβασμένα στα ελληνικά.Η πλειοψηφία των βιβλιοφάγων εκεί έξω θα το λατρέψει.Τα ομιλούντα βιβλία,διαβασμένα στα ελληνικά(το τονίζω) θα τα βρείτε εδώ .Θα συναντήσετε σπουδαία λογοτεχνικά έργα απο μεγάλους κλασσικούς και σύγχρονους συγγραφείς απο Ντίκενς έως και Στήβεν Κίνγκ,δηλαδή βιβλία για κάθε γούστο και στιγμή.

Απο θεατρικά έργα προσαρμοσμένα για το ραδιόφωνο διαθέτει πάνω απο χίλια στη συλλογή του το isobitis.Βρείτε τα εδώ και καλή σας απόλαυση!

 Πηγή









Διαβάστε περισσότερα...

Διαφημίσεις του 60 που σήμερα θα θαύμαζαν μόνο οι Ταλιμπάν!

Διαφημίσεις από τις δεκαετίες του ’40, ’50 και ’60. Όταν ο «σεξισμός» δεν υπήρχε ως έννοια και ο «κόσμος ανήκε στους άντρες». Όταν οι γυναίκες γίνονταν «χαλί να τις πατήσεις», αν τους άρεσε το παντελόνι σου ή εκπλήσσονταν που μπορούσαν να ανοίξουν μόνες τους το νέο καπάκι της κέτσαπ.








 


Αν, απ” την άλλη, δεν συμμορφώνεται η γυναίκα σας, ίσως πρέπει να διαβάσετε το ενημερωτικό φυλλάδιο: «Γιατί πρέπει να χτυπάτε τη γυναίκα σας».

dinfo.gr - Διαφημίσεις του 60 που σήμερα θα θαύμαζαν μόνο οι Ταλιμπάν!
«Αν μάθει ποτέ ο άντρας σου, ότι δεν έχεις πάει στα μαγαζιά να δοκιμάσεις ποιος καφές είναι πιο φρέσκος…
… Αν μάθει ότι υπάρχει περίπτωση να παίρνεις μπαγιάτικο καφέ
… αλίμονο σε σένα! Γιατί σήμερα υπάρχει ένας σίγουρος τρόπος να δοκιμάσεις τον πιο φρέσκο καφέ, πριν τον αγοράσεις».
dinfo.gr - Διαφημίσεις του 60 που σήμερα θα θαύμαζαν μόνο οι Ταλιμπάν!
«Κράτα την εκεί που ανήκει…»
dinfo.gr - Διαφημίσεις του 60 που σήμερα θα θαύμαζαν μόνο οι Ταλιμπάν!
«Οι στρατιώτες χρειάζονται τη βοήθειά μας! Συγκεντρωθείτε, γυναίκες της Αμερικής!
Τελικά κι εσείς οι κοπελιές είστε χρήσιμες!»
dinfo.gr - Διαφημίσεις του 60 που σήμερα θα θαύμαζαν μόνο οι Ταλιμπάν!
«Είναι ωραίο να έχεις ένα κορίτσι στο σπίτι. Αν και ήταν τίγρης, ο ήρωάς μας δε χρειάστηκε να ρίξει ούτε μία σφαίρα για να τη ρίξει. Με μόνο μία ματιά στο παντελόνι μάρκας Mr. Leggs, ήταν έτοιμοι να τον αφήσει να πατήσει πάνω της.
Αυτό το υπέροχο κόψιμο ηρεμεί την άγρια καρδιά της. Αν θέλετε κι εσείς τέτοιο χαλί, αγοράστε παντελόνια Mr. Leggs».
dinfo.gr - Διαφημίσεις του 60 που σήμερα θα θαύμαζαν μόνο οι Ταλιμπάν!
«Οπότε όσο πιο σκληρά δουλεύει μία σύζυγος, τόσο πιο όμορφη φαίνεται.
-Πωπω, αγάπη μου, φαίνεται να ομορφαίνεις όσο μαγειρεύεις, καθαρίζεις και ξεσκονίζεις, ενώ εγώ είμαι πτώμα μετά τη δουλειά. Πώς το κάνεις;
-Βιταμίνες, αγάπη μου! Παίρνω πάντα τις βιταμίνες μου!»
dinfo.gr - Διαφημίσεις του 60 που σήμερα θα θαύμαζαν μόνο οι Ταλιμπάν!



«Αργά ή γρήγορα, η γυναίκα σου θα οδηγήσει στο σπίτι έναν απ’ τους καλύτερους λόγους να έχεις Φολκσβάγκεν. Οι γυναίκες είναι τρυφερές και γλυκές, αλλά χτυπάνε πράγματα. Αν η γυναίκα σου χτυπήσει κάτι οδηγώντας Φολκσβάγκεν, δε θα σε πονέσει πολύ.
Μπορεί να βαθουλώσει την οροφή, να γρατζουνίσει την πόρτα ή να τρακάρει τον προφυλακτήρα. Μπορεί να σε κάνει έξαλλο, αλλά δε θα σε κάνει φτωχό. Γι’ αυτό, όταν η γυναίκα σου πάει για ψώνια με ένα Φολκσβάγκεν, μην ανησυχείς. Μπορείς εύκολα να αντικαταστήσεις ότι χρησιμοποιεί, για να σταματήσει το αμάξι. Ακόμα και τα φρένα».
dinfo.gr - Διαφημίσεις του 60 που σήμερα θα θαύμαζαν μόνο οι Ταλιμπάν!
«Το μίξερ Σεφ κάνει τα πάντα, εκτός από το να μαγειρεύει – γι’ αυτό υπάρχουν οι γυναίκες».
dinfo.gr - Διαφημίσεις του 60 που σήμερα θα θαύμαζαν μόνο οι Ταλιμπάν!
«Οι άντρες είναι καλύτεροι απ’ τις γυναίκες! Μέσα στο σπίτι οι γυναίκες είναι χρήσιμες – ακόμα και ευχάριστες. Στο βουνό, είναι ενοχλητικές και κουραστικές.
Γι’ αυτό μην τις τραβολογάς στα βουνά, για να κάνεις φιγούρα με το πουλόβερ Drummond. Δε χρειάζεται. Αυτά τα πουλόβερ είναι ωραία παντού».
dinfo.gr - Διαφημίσεις του 60 που σήμερα θα θαύμαζαν μόνο οι Ταλιμπάν!
«Δείξε της ότι ο κόσμος ανήκει στους άντρες».
dinfo.gr - Διαφημίσεις του 60 που σήμερα θα θαύμαζαν μόνο οι Ταλιμπάν!
«Είναι πάντα παράνομο να σκοτώσεις μία γυναίκα;»
dinfo.gr - Διαφημίσεις του 60 που σήμερα θα θαύμαζαν μόνο οι Ταλιμπάν!
«Χτυπάς ακόμα τη γυναίκα σου; Ίσως να μην έπρεπε να είχες σταματήσει ποτέ. Διάβασε το γιατί, στο γαργαλιστικό, προκλητικό, αλλά εκπαιδευτικό φυλλάδιο με τίτλο: «Γιατί Πρέπει να Χτυπάς τη Γυναίκα σου», γραμμένο από έναν πιστό ακόλουθο αυτής της αντρικής τέχνης».
dinfo.gr - Διαφημίσεις του 60 που σήμερα θα θαύμαζαν μόνο οι Ταλιμπάν!
«Εννοείς ότι και γυναίκα μπορεί να το ανοίξει;»
dinfo.gr - Διαφημίσεις του 60 που σήμερα θα θαύμαζαν μόνο οι Ταλιμπάν!
«Οι γυναίκες δεν φεύγουν απ’ την κουζίνα!
Όλοι ξέρουμε ότι η θέση της γυναίκα είναι στο σπίτι, να μαγειρεύει ένα υπέροχο γεύμα για τον άντρα. Αλλά αν απολαμβάνεις ακόμα την εργένικη ζωή και δεν έχεις μία γυναίκα να σε περιμένει στο σπίτι, έλα στο Hardee’s για κάτι γρήγορο».
dinfo.gr - Διαφημίσεις του 60 που σήμερα θα θαύμαζαν μόνο οι Ταλιμπάν!



 Πηγή






Διαβάστε περισσότερα...

Η ιστορία της Σαρδέλας, της τετράποδης πρωταγωνίστριας του «Ράδιο Αρβύλα»

Ο Στάθης Παναγιωτόπουλος και η σκυλίτσα του απολαμβάνουν μαζί τον ύπνο, τις διακοπές, τη ζέστη και... τα ψάρια. Τον ακολουθεί παντού, ακόμα και στη δουλειά του, στη γνωστή εκπομπή του ΑΝΤ1, και είναι πάντα χαρούμενη και φρόνιμη. Μόνο να μην τον ακούσει να μιλάει Γιαπωνέζικα.




Τη βρήκε παρατημένη στην παραλία των Νέων Επιβατών Θεσσαλονίκης ένα κυριακάτικο πρωινό το Μάρτιο του 2001. Ο κτηνίατρος, αφού την εμβολίασε, τον ενημέρωσε ότι είναι περίπου τριάντα ημερών. «Άκουγα ένα επίμονο κλαψούρισμα από το παράθυρό μου. Βγήκα έξω και είδα ένα τόσο δα χαριτωμένο κουταβάκι. Αμέσως το πήρα σπίτι και του έδωσα μια κούπα γάλα. ∆εν μπήκα καν στο δίλημμα αν θα την κρατήσω ή όχι», μου λέει ο Στάθης Παναγιωτόπουλος. Έκτοτε είναι στην κυριολεξία αχώριστοι, η Σαρδέλα τον συνοδεύει μέχρι και στο τηλεοπτικό στούντιο των «Ράδιο Αρβύλα». Βέβαια, τώρα που κοντεύει να πατήσει τα δεκατέσσερα, οι αντοχές της έχουν μειωθεί και γι’ αυτό δεν μπορεί το πολύ ξενύχτι, με συνέπεια οι επισκέψεις στην εκπομπή να έχουν περιοριστεί.
Η πρώτη της εμφάνιση στη μικρή οθόνη ήταν πριν από εννέα χρόνια. «Ήμασταν έξω μαζί για δουλειές, είχε περάσει η ώρα και δεν προλάβαινα να την αφήσω σπίτι. Έτσι, την πήρα μαζί μου. Ευτυχώς, εξοικειώθηκε αμέσως με το περιβάλλον και κάθισε πολύ φρόνιμη, λες και βρισκόταν στον φυσικό της χώρο. Μετά καθιερώθηκε, ανέπτυξε ιδιαίτερη επαφή με το τηλεοπτικό κοινό και έγινε η μασκότ της εκπομπής», εξηγεί ο Στάθης την ώρα που η Σαρδέλα παίζει αθόρυβα στο σαλόνι με το αγαπημένο της πράσινο πλαστικό μπαλάκι. Κατά κανόνα, στο πλατό δεν ενοχλεί τους τεχνικούς ούτε δυσφορεί με τις κάμερες, τα πολλά φώτα, τη φασαρία και τη ζέστη. Ξαπλώνει μπροστά από το πάνελ και κοιμάται αμέριμνη. Απλώς, πού και πού γαβγίζει δίχως λόγο και εκνευρίζεται πάντα όταν ο Στάθης μιλάει Γιαπωνέζικα. Επειδή είναι εξόχως κοινωνική, πιάνει αμέσως φιλίες με τα μέλη των συγκροτημάτων που φιλοξενούνται στην εκπομπή, τα οποία στα διαλείμματα από τις πρόβες τη συμπεριλαμβάνουν… στις παραγγελίες των φαγητών τους.
Photo courtesy of Alexandros Avramidis
Photo courtesy of Alexandros Avramidis
Η λαιμαργία είναι ίσως το μεγαλύτερο μειονέκτημά της. Μια φορά, ο Στάθης γύρισε σπίτι από τη δουλειά, άνοιξε το φούρνο και μέσα δεν υπήρχε τίποτα. Η Σαρδέλα είχε εξαφανίσει ένα ταψί με δώδεκα γεμιστά, δίχως μάλιστα να λερώσει την κουζίνα και να κάνει κάποια ζημιά! «Μπορεί να φάει μέχρι να σκάσει, γι’ αυτό είμαι πολύ προσεκτικός. Αποφεύγω να της δίνω μαγειρευτά και της ετοιμάζω μόνο ένα γεύμα με κροκέτες το απόγευμα», λέει, με τη Σαρδέλα να τον σκουντάει για να της δώσει μπισκότο, και συνεχίζει: «Τα καλοκαίρια που πηγαίνουμε στην Αλόννησο, διανύει μόνη της μια απόσταση μισού χιλιομέτρου και ανηφορίζει προς τις ταβέρνες για να φάει κοψίδια». Πάντως, παρά τις θερινές νυχτερινές εξορμήσεις στο διπλανό χωριό για την αναζήτηση κρέατος, λατρεύει τα θαλασσινά και τρελαίνεται για τα τηγανητά καλαμαράκια.
Γενικότερα, πηγαίνει βόλτα στη γειτονιά δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ, ενώ τα Σαββατοκύριακα κατεβαίνει στην παραλία και περπατάει μαζί με τον Στάθη στην άμμο. Δεν έχει κανένα πρόβλημα με το νερό ούτε με το αλάτι. Αντιθέτως, στις καλοκαιρινές διακοπές ξεχνιέται μέσα στη θάλασσα και, όταν κουράζεται, επιδίδεται στην ηλιοθεραπεία.

Τεμπελιά και παιχνίδι

Όπως τεμπελιάζει στις παραλίες και λιώνει κάτω από τον ήλιο, το ίδιο κάνει το χειμώνα πάνω στο χαλί μπροστά από το αναμμένο τζάκι. «Άμα αράξει μπροστά από το τζάκι, δεν σηκώνεται ούτε για να πάμε βόλτα, νομίζω πως είναι η καλύτερή της συνήθεια», θα ομολογήσει γελώντας ο Στάθης. Τι άλλο να περιμένεις από ένα μαχμουρλίδικο σκυλί, το οποίο καθημερινώς ξυπνάει μετά τις 10! Όχι, μαζί δεν κοιμούνται. Έχει καιρό που η Σαρδέλα δεν τον ακολουθεί στο κρεβάτι, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους.
Μπορεί να μη σκεπάζονται με το ίδιο πάπλωμα, όμως μοιράζονται ανελλιπώς τις χαρές και τις λύπες τους. «Είμαι πολύ τυχερός που την έχω, μου συμπεριφέρεται σαν κανονικός φίλος. Αντιλαμβάνεται γρήγορα πολλές καταστάσεις και άμα διαισθανθεί ότι είμαι κουρασμένος, έρχεται αθόρυβα και μου κρατάει συντροφιά για να με παρηγορήσει», λέει ο Στάθης και προσθέτει: «Παρατήρησε να δεις πώς θα αλλάξει η έκφραση στο πρόσωπό της και πώς θα αρχίσει να γαβγίζει ασταμάτητα, όταν θα της πω “έλα δω, καλό σκυλάκι, έλα δω”». Πράγματι, η Σαρδέλα γίνεται έξαλλη και κοιτάει το αφεντικό της αγριεμένα. Όποτε ακούει αυτήν τη φράση και βλέπει τον Στάθη να την καλεί, χτυπώντας ρυθμικά το χέρι πάνω στο γόνατό του, καταλαβαίνει ότι πρόκειται να της δαγκώσει τα αυτιά. Κάπως έτσι ξεκινούν τα παιχνίδια.
Photo courtesy of Alexandros Avramidis
Photo courtesy of Alexandros Avramidis
Ακόμη περισσότερο από τα παιχνίδια τής αρέσουν οι βόλτες με το σκούτερ. Ανεβαίνει πάνω στη μηχανή, κλείνει τα μάτια της και απολαμβάνει τη δροσιά στο πρόσωπό της, ενώ τα αυτιά της ανεμίζουν από τον αέρα. Ρωτάω τον Στάθη πώς και δεν έχει αποκτήσει Σαρδελάκια. «Όταν ήρθε η ηλικία της να ζευγαρώσει, ρώτησα πάνω από διακόσια άτομα αν θα ήθελαν κουτάβια. Όλοι μού αποκρίθηκαν αρνητικά, συνεπώς αποφάσισα να τη στειρώσω», μου απαντάει. ∆εν πειράζει. Κάποιες υπάρξεις στη ζωή επιμένουν στη μοναδικότητά τους. Συνήθως, αυτές που η μοίρα τους διαγράφεται καθοριστικά από την τύχη. Και το όνομα της Σαρδέλας προήλθε εντελώς τυχαία από μια λίστα εβδομήντα υποψήφιων ονομάτων. Ίσα-ίσα, δηλαδή, για να θυμάται ότι βρέθηκε εγκαταλελειμμένη σε μια αμμουδιά.

_DSC9566 cropΌνομα: Σαρδέλα
Ηλικία: 13½ χρόνων
Βάρος: 21 κιλά
Αγαπημένο της φαγητό: τηγανητά καλαμαράκια
Ελαττώματα: είναι λαίμαργη και υπναρού
Προτερήματα: ευφυής και πολύ κοινωνική
Απεχθάνεται: τις γάτες
Εκνευρίζεται: με τα Γιαπωνέζικα του Στάθη
Λατρεύει: να κοιμάται μπροστά στο αναμμένο τζάκι

 Πηγή














Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Μέγας Αλέξανδρος: Σαν σήμερα πεθαίνει ο μεγαλύτερος Έλληνας Μακεδόνας στρατηλάτης [10 Ιουνίου 323 π.Χ]

Πέθανε στην Βαβυλώνα, στο παλάτι του Ναβουχοδονόσορα Β' στις 10 Ιουνίου του 323 π.Χ., σε ηλικία ακριβώς 32 ετών και 11 μηνών.
Σαν σήμερα πέθανε στη Βαβυλώνα ο μεγαλύτερος Έλληνας Μακεδόνας στρατηλάτης και για πολλούς η σημαντικότερη μορφή της παγκόσμιας ιστορίας.
Ο Αλέξανδρος γεννήθηκε στις 20 ή 21 Ιουλίου του 356 π.Χ στην Πέλλα της Μακεδονίας. Πατέρας του ήταν ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος Β’ και μητέρα του η Ολυμπιάδα, κόρη του βασιλιά της Ηπείρου Νεοπτόλεμου. Από τον πατέρα του ο Αλέξανδρος κληρονόμησε την οξεία αντίληψη, τις οργανωτικές ικανότητες και την ταχύτητα ενεργειών. Και από τη μητέρα του τη φιλοδοξία, την υπερηφάνεια και την ισχυρή θέληση.


Η Ολυμπιάς και ο Φίλιππος Β”
Στα παιδικά του χρόνια εκπαιδεύτηκε από τους παιδαγωγούς Λεωνίδα το Μολοσσό και Λυσίμαχο τον Ακαρνάνα. Σε ηλικία 13 ετών μαθήτευσε κοντά στον Αριστοτέλη. Ο μεγάλος φιλόσοφος τον μόρφωσε με τα Ελληνικά ιδεώδη και του ενέπνευσε τον θαυμασμό και την αγάπη για το ελληνικό πνεύμα και πολιτισμό. Στον Αριστοτέλη έδειχνε πάντα σεβασμό και ευγνωμοσύνη. Έλεγε πως τον πατέρα του χρωστάει “το ζην” και στο δάσκαλό του το “ευ ζην”.
Από τον πατέρα του έλαβε σπουδαία μαθήματα πολιτικής και στρατηγικής. Πάντοτε βρισκόταν κοντά του, όταν εκείνος συζητούσε με ξένους πρεσβευτές και απεσταλμένους. Τον ακολουθούσε στις εκστρατείες, όπου έπαιρνε μαθήματα στρατιωτικής τέχνης.
Έτσι, από πολύ νωρίς απέκτησε πολιτική και στρατιωτική ωριμότητα. Σε ηλικία 16 ετών, ως αντικαταστάτης του πατέρα του, που έλειπε σε εκστρατεία, κατέπνιξε την επανάσταση της θρακικής φυλής των Μαίδων, ενώ σε ηλικία 18 ετών, στη Μάχη της Χαιρώνειας (2 Αυγούστου 338 π.Χ.) ήταν διοικητής στρατιωτικού σώματος και διακρίθηκε για τις πολεμικές του αρετές.
Σε ηλικία 20 ετών έγινε βασιλιάς της Μακεδονίας, μετά τη δολοφονία του πατέρα του το 336 π.Χ. Από πολύ νωρίς αντιμετώπισε οργανωμένες συνωμοσίες εναντίον του, τις οποίες διέλυσε με αστραπιαία ταχύτητα. Με την ίδια αστραπιαία ταχύτητα και αποφασιστικότητα εξεστράτευσε εναντίον των πόλεων της Νότιας Ελλάδας, οι οποίες μόλις έμαθαν το θάνατο του Φιλίππου επαναστάτησαν.
Μόλις, όμως, πληροφορήθηκαν την εκστρατεία του Αλεξάνδρου εναντίον τους, έσπευσαν να δηλώσουν υποταγή και σε συνέδριο, που έγινε στην Κόρινθο, τον ανακήρυξαν Ηγεμόνα της Ελλάδας, όπως και νωρίτερα τον πατέρα του και αρχιστράτηγο στην επικείμενη εκστρατεία κατά των Περσών.
Ο Αλέξανδρος ικανοποιημένος γύρισε στη Μακεδονία. Για να απαλλάξει το βασίλειό του από κάθε κίνδυνο, προτού εκστρατεύσει εναντίον των Περσών, εκστράτευσε εναντίον των βαρβαρικών φυλών, που κατοικούσαν βόρεια της Μακεδονίας (335 π.Χ.).
Νίκησε τις φυλές αυτές, έφθασε ως τον Δούναβη και επέστρεψε στην Πέλλα. Απερίσπαστος πια άρχισε την προετοιμασία για τη μεγάλη εκστρατεία κατά των Περσών. Βρέθηκε, όμως, στην ανάγκη να έλθει για δεύτερη φορά στη Νότιο Ελλάδα, όπου οι Θηβαίοι και οι Αθηναίοι είχαν και πάλι επαναστατήσει. Αφού κατέστειλε την ανταρσία των δύο πόλεων, επέστρεψε στη Μακεδονία και συμπλήρωσε τις ετοιμασίες του για την εκστρατεία κατά της Περσίας.
Την άνοιξη του 334 π.Χ, ο Αλέξανδρος ξεκίνησε με 50.000 πεζούς και 6.000 ιππείς, αφού άφησε για επίτροπό του στη Μακεδονία το στρατηγό Αντίπατρο. Προχώρησε από τη Θράκη κι έφθασε στον Ελλήσποντο. Εκεί τον περίμενε ο στόλος του, που τον αποτελούσαν 120 πολεμικά και πολλά άλλα βοηθητικά πλοία. Πέρασε στην Τροία, όπου επισκέφθηκε τον τάφο του Αχιλλέα, προσευχήθηκε κι έκανε θυσίες.
Στις όχθες του Γρανικού ποταμού είχε συγκεντρωθεί ο περσικός στρατός, έτοιμος ν’ αντιμετωπίσει τον Αλέξανδρο. Στον Γρανικό έγινε η πρώτη μάχη μεταξύ των Μακεδόνων και των Περσών (22 Μαΐου 334 π.Χ.).
Ο Αλέξανδρος οδηγούσε ο ίδιος το στρατό του και πολέμησε ο ίδιος στήθος προς στήθος με τους γενναιότερους πολεμιστές των Περσών. Κινδύνευσε, μάλιστα, σοβαρά. Οι Πέρσες, τελικά, δεν κατόρθωσαν ν’ αναχαιτίσουν την ορμή των Μακεδόνων, εγκατέλειψαν τον αγώνα και υποχώρησαν άτακτα.
Χωρίς να χάσει χρόνο, ο Αλέξανδρος προχώρησε νότια και απελευθέρωσε τις ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας. Τον χειμώνα του 334 π.Χ. έφθασε στην πόλη Γόρδιο στις όχθες του Σαγγάριου ποταμού, όπου αποφάσισε να ξεχειμωνιάσει. Εκεί, στο βασιλικό ανάκτορο, υπήρχε ο περίφημος Γόρδιος Δεσμός. Η παράδοση έλεγε πως όποιος τον έλυνε θα κυρίευε την Ασία. Ο Αλέξανδρος απλά τον έκοψε με το σπαθί του.
Την άνοιξη του 333 π.Χ, βάδισε προς τα νότια, πέρασε το όρος Ταύρος και μπήκε στην Κιλικία. Κυρίευσε την πόλη Ταρσό και σταμάτησε εκεί για ν’ αναπαυθεί ο στρατός του. Ύστερα από ένα λουτρό στα κρύα νερά του ποταμού Κύδνου, ο Αλέξανδρος αρρώστησε, αλλά γρήγορα έγινε καλά και συνέχισε την πορεία του προς τη Συρία.
Συνάντησε τότε για δεύτερη φορά τον περσικό στρατό από 500.000 μαχητές κι έδωσε μάχη κοντά στην πόλη Ισσό της Κιλικίας (12 Νοεμβρίου 333 π.Χ.). Οι Πέρσες υπέστησαν πανωλεθρία και διαλύθηκαν. Ο βασιλιάς Δαρείος κινδύνευσε και γλίτωσε μόνο με τη φυγή του. Στην Ισσό ο Αλέξανδρος κυρίευσε πλούσια λάφυρα και αιχμαλώτισε την οικογένεια του Δαρείου, αλλά της φέρθηκε μεγαλόψυχα.
Ο Αλέξανδρος, αντί να συνεχίσει την καταδίωξη του Δαρείου, προχώρησε νότια, για να γίνει κύριος όλων των παραλίων της Μεσογείου και να εξουδετερώσει κάθε απειλή του περσικού στόλου. Κατέλαβε, κατά σειρά, τη Φοινίκη, την Παλαιστίνη και την Αίγυπτο.
Επισκέφθηκε στην έρημο το μαντείο του Άμμωνος Διός, όπου οι ιερείς τον χαιρέτισαν ως τον νέο Δία. Στις ακτές της Αιγύπτου, κοντά στις εκβολές του Νείλου και σε θέση κατάλληλη για την ανάπτυξη του εμπορίου, όρισε να χτιστεί η Αλεξάνδρεια. Ο ίδιος χάραξε τα τείχη και τους δρόμους της.
Επιστρέφοντας από την Αίγυπτο στην Ασία συνάντησε στα Γαυγάμηλα, πέρα από τον Τίγρη ποταμό, νέο πολυάριθμο περσικό στρατό και τον νίκησε (1 Οκτωβρίου 331 π.Χ). Ο Δαρείος σώθηκε και πάλι, αλλά δολοφονήθηκε από τον σατράπη της Βακτριανής Βήσσο.
Ο περσικός στρατός καταστράφηκε, οι σπουδαιότερες πόλεις της Περσίας – Βαβυλώνα, Σούσα και Περσέπολη, όπου το ανάκτορο του Δαρείου- παραδόθηκαν στον Αλέξανδρο και ολόκληρη η Περσία κατακτήθηκε.
Ο Αλέξανδρος, όμως, δεν σταμάτησε στην Περσία. Προχώρησε προς τα ανατολικά για να υποτάξει τις φυλές που κατοικούσαν εκεί και ν” απαλλάξει έτσι το μεγάλο του βασίλειο από μελλοντικό κίνδυνο. Πέρασε τη Σογδιανή και τη Βακτριανή και το 327 π.Χ. μπήκε στις Ινδίες, όπου νίκησε τον βασιλιά Πώρο. Οι στρατιώτες του, όμως, κουράστηκαν και αρνήθηκαν να προχωρήσουν. Αναγκάσθηκε τότε να ανακόψει την επική πορεία του προς Ανατολάς.
Ένα μέρος του στρατού το έστειλε με πλοία στην Περσία, με επικεφαλής τον ναύαρχο Νέαρχο. Αυτός με το υπόλοιπο στράτευμα πέρασε την έρημο Γεδρωσία, όπου χάθηκαν πολλοί στρατιώτες του από την πείνα και τη δίψα, και επέστρεψε στα Σούσα.
Άρχισε τότε να σκέφτεται την οργάνωση της επικράτειάς του. Μελετώντας τον τρόπο της ζωής των Περσών και τον τρόπο της διοικήσεώς τους, έβγαλε το συμπέρασμα πως για να διατηρηθεί το αχανές κράτος που δημιούργησε έπρεπε να συμφιλιώσει τους Πέρσες ευγενείς με τους Έλληνες.
Φαντάστηκε τον εαυτό του σαν ελληνοπέρση βασιλιά και μιμήθηκε την ενδυμασία και γενικά τον τρόπο ζωής τους. Παντρεύτηκε την κόρη του Δαρείου Στάτειρα και την ανιψιά της Παρυσάτιδα (324 π.Χ.), ενώ παρακίνησε τους αξιωματικούς και τους στρατιώτες του να παντρευτούν κι αυτοί Περσίδες.
Νωρίτερα (327 π.Χ.) είχε παντρευτεί τη Ρωξάνη, κόρη τοπικού ηγεμόνα της Βακτριανής, παρά την αντίδραση των στρατηγών του. Η Ρωξάνη τού χάρισε και τον μοναδικό του απόγονο, τον Αλέξανδρο Δ’, ο οποίος γεννήθηκε δύο μήνες μετά το θάνατο του στρατηλάτη και σκοτώθηκε σε ηλικία 12 ετών με διαταγή του Κάσσανδρου, στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου και σφετεριστή του θρόνου της Μακεδονίας.
Στους Μακεδόνες δεν άρεσε η αλλαγή αυτή του Αλέξανδρου. Μερικοί από τους στρατηγούς του, μάλιστα, οργάνωσαν εναντίον του συνωμοσίες, τις οποίες ο Αλέξανδρος ανακάλυψε και τιμώρησε σκληρά τους πρωταίτιους. Οι πολλές διοικητικές φροντίδες, οι κόποι και τελευταία ο θάνατος του πιο στενού του φίλου, Ηφαιστίωνα, του έφθειραν την υγεία. Ο Αλέξανδρος αρρώστησε βαριά και στις 10 ή 11 Ιουνίου του 323 π.Χ. άφησε την τελευταία του πνοή στη Βαβυλώνα, σε ηλικία μόλις 32 ετών.
Μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου το απέραντο κράτος του διαμοιράστηκε μεταξύ των στρατηγών του, που επί πολλά χρόνια διαφωνούσαν για τη διανομή. Δεν χάθηκε, όμως, το εκπολιτιστικό έργο του.
Οι κατακτήσεις του άνοιξαν τα σύνορα μεταξύ του ελληνικού χώρου και της Ανατολής. Η επικοινωνία με τους “βαρβάρους” συνέβαλε στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμός στις χώρες της Ασίας και της Αιγύπτου. Η ελληνική γλώσσα έγινε διεθνής.
Τα Ελληνικά ήθη πέρασαν σ’ όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Ανέτειλε ο πολιτισμός της λεγόμενης “Ελληνιστικής Εποχής”, που αποτελεί μία νέα λάμψη του ελληνικού πνεύματος.
Δικαιολογημένα, η ιστορία ανακήρυξε τον Αλέξανδρο “Μέγα” για το γιγάντιο έργο του.

 Πηγή 1

 Πηγή 2









Διαβάστε περισσότερα...

Τι έρχεται στις 22/06 και αυτή η ημερομηνία είναι κρυμμένη με κωδικα παντού;

Έχω βρεί την ημερομηνία 22/06/14 κρυμμένη σε πρόσφατα επεισόδια απο εννέα τηλεοπτικές σειρές, συμπεριλαμβανομένων των The Simpsons. Τα επεισόδια που εμπλέκονται σε τρομοκρατία και πόλεμο. 22 Ιουνίου είναι η ημερομηνία της ψευδούς πυρηνικης επιθεσης στην London Telegraph της σειρας"Operation Blackjack», καθώς και η ημερομηνία 22/6 κρύβεται σε σχετικα φανταστικα δεδομενα .


Ο Βομβαρδισμός της Οκλαχόμα, 9/11 και 7/7, όπως ομοίως προείπε μέσα στα πλαισια «φαντασίας». 9/11 είχε προβλεφθεί και αναφερθει σε τόσες πολλές τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες,που ακομα νέα παραδείγματα τετοιων αναφορων εξακολουθούν να βρισκονται . Εδώ είναι μερικες διάσημες περιπτώσεις, ξεκινώντας με το The Simpsons Series 9 επεισόδιο 01 (S09E01, 21.9.1997), κάντε κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση: -
















Το 2006, πολυ «φαντασία» και ειδήσεις σχετικά με την πυρηνική τρομοκρατία άρχισαν να εμφανίζονται. Τον Ιανουάριο του 2009 η London Telegraph δημοσίευσε μια σειρά που ονομάζεται Λειτουργία Blackjack (Black Jack = Σατανάς / Εωσφορος), η οποία έδωσε την ημερομηνία 22 του Ιούνη (22/6) για πυρηνικές επιθέσεις.
Οι βόμβες μπηκαν στις 6/21, Blackjack = 21. Απο 9/11 μεχρι 21/6 είναι 9 μήνες και11 ημέρες. 21/6 είναι επίσης το θερινό ηλιοστάσιο, μια σημαντική ημέρα για Ελευθεροτέκτονες που λατρεύουν το αιγυπτιακό ήλιο και τον πόλεμο θεού Ώρου (γνωστός και ως Εωσφόρος) - που συμβολίζεται από το All-Seeing Eye(Το ματι που βλεπει τ παντα ).
Στην Επιχειρηση Blackjack, Λονδίνο, Παρίσι, Ουάσιγκτον, Τορόντο, Πόλη του Μεξικού, καθώς και τη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Πόρτλαντ όλα βομβαρδίστηκαν στις 22 Ιουνίου σε ένα απροσδιόριστο ετος.
Οι προβαλλόμενΟΙ δράστες είναι «εγχώριοι εξτρεμιστές οπλισμένοι από το Ιράν, τη Συρία και την Κίνα». Η νεοσυσταθείσα «Ένωση της Βόρειας Αμερικής" επιτίθεται τα έθνη patsy: -
" ΜΑ ΕΠΙΣΗς ΕΧΩ ΕΞΟΥΣΙΟΔΗΤΗΣΕΙ ΑΛΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ .... "
Η Επιχειρηση Blackjack βρέθηκε να περιέχει πολλά κρυμμένα μηνύματα,συμπεριλαμβανομένων "Αυτή δεν είναι απλά διασκέδαση" και "Έξυπνος Προγραμματισμός 2.0". Αυτά τα μηνύματα επιβεβαίωσαν αυτό που πολλοί υποψίαζονταν αμέσως όταν βρήκαν τη σειρά.Η επιχειρηση BlackJack δημιουργησε την ψευτικη βομβιστικη επιθεση της Βοστώνης , η οποίο έγινε πραγματικότητα το 2013: -
Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε την 03/25/14 σε «σύνοδο κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια": -
«Η Ρωσία είναι μια περιφερειακή δύναμη που απειλεί κάποιοιους από τους άμεσους γείτονές της? Συνεχίζω να είμαι πολύ περισσότερο ανησυχος όταν πρόκειται για την ασφάλεια μας, με την προοπτική ενός πυρηνικού όπλου να σκαει πανω στο Μανχάταν.
Η επιχείρηση Blackjack εξακολουθεί να είναι στην ιστοσελίδα της Telegraph, και εδώ είναι μια πιο βολική μορφή βίντεο (8μ): -








Πηγή







Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

ΠΛΑΤΩΝ - ΤΙΜΑΙΟΣ

ΟΙ  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΜΕΝΗ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΣΟΛΩΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ! 

ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΑΝΤΖΥ ΣΑΜΙΟΥ











ΠΛΑΤΩΝ-ΤΙΜΑΙΟΣ (ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ) Α' ΜΕΡΟΣ(ΣΤ.17a-22 c)




ΠΛΑΤΩΝ-ΤΙΜΑΙΟΣ (ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ) Β'ΜΕΡΟΣ(st.22c-27a)




ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΙΜΑΙΟΣ - ΠΕΡΙ ΘΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ






Πηγή 

Διαβάστε περισσότερα...

ΠΛΑΤΩΝ - ΤΙΜΑΙΟΣ – ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ

ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ Ο ΠΛΑΤΩΝ ΣΤΟΝ "ΤΙΜΑΙΟ" 22-25 ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΦΑΝΕΣ ΟΤΙ :
α) Πως κατακλυσμοί έγιναν πολλοί στην γη και όποιος λαός ισχυρίζεται πως είναι ο αρχαιότερος στην γη και γνωρίζει μόνο έναν αυτοαναιρείται, αυτοδιαψεύδεται.
β) Η Θεά Αθηνά λατρευόταν και στην Αίγυπτο κάτω όμως από διαφορετικά ονόματα.
γ) Ο πολιτισμός των Αιγυπτίων είναι κατά χίλια χρόνια νεώτερος του Ελληνικού.
δ) Η Αιγυπτιακή νομοθεσία μοιάζει με την Αθηναϊκή νομοθεσία.
ε) Η Ατλαντίς είναι εχθρική δύναμη προς τους Έλληνες.
στ) Η οργάνωση της πόλης των Αθηνών αρχίζει τουλάχιστον 9.000 έτη πριν από την εποχή του Σόλωνα.

«Διότι κάποτε Σόλων, πριν από τον μεγάλον κατακλυσμόν, η σημερινή πόλις των Αθηναίων υπήρξεν αρίστη εις τον πόλεμον και γενικώς εις την διακυβέρνησίν της ήτο τελεία. Εις την πόλιν εκείνην λέγεται ότι έγιναν κάλλιστα έργα και διεμορφώθησαν τα πλέον άριστα πολιτεύματα από όσα ημείς έχομεν ακούσει ότι υπήρξαν επί της γης". Άμα ήκουσεν αυτά ο Σόλων, όπως μου είπεν, εθαύμασε και έδειξε πολύ μεγάλην προθυμίαν να μάθη περισσότερα, παρακαλών τους ιερείς να του διηγηθούν όλα γενικώς και με κάθε λεπτομέρειαν διά τους αρχαίους συμπολίτας του.
Ο ιερεύς λοιπόν του είπε: "Δεν υπάρχει λόγος να μη το κάμω, Σόλων, αλλά Θα σου τα είπω και προς χάριν σου και χάριν της πόλεώς σας, προ πάντων όμως
προς χάριν της θεάς, η οποία και την ιδικήν σας και την ιδικήν μας χώραν επροστάτευσε και ανέθρεψε και εμόρφωσε, την ιδικήν σας χίλια χρόνια πρωτύτερα, αφού επήρε το σπέρμα διά σας από την γην και τον Ήφαιστον και αργότερα την ιδικήν μας. Εις τα ιερά μας βιβλία είναι γραμμένον, ότι η διοργάνωσις πόλεως εδώ έγινε προ οκτώ χιλιάδων ετών. Θα σου διηγηθώ λοιπόν με λίγα λόγια διά τους νόμους που είχαν και διά το πλέον ωραιότερον που έκαμαν οι προ εννέα χιλιάδων ετών συμπολίται σου, άλλοτε, όταν θα έχωμεν ευκαιρίαν, Θα είπωμεν τας λεπτομερείας δι' όλα αυτά αφού θα έχωμεν εμπρός μας τα ίδια τα κείμενα.
Τους νόμους λοιπόν της πόλεως εκείνης εξέτασέ τους εν αντιπαραβολή προς τους εδώ. Διότι θα εύρης εδώ πολλά παραδείγματα των νόμων που υπήρχον τότε εις την πόλιν σας, εν πρώτοις θα ίδης ότι το ιερατικόν γένος είναι τελείως ξεχωριστόν από τα άλλα, ύστερα απ' αυτά και η τάξις των τεχνιτών είναι ξεχωριστά οργανωμένη, διότι εργάζεται απομονωμένη από τας άλλας, χωρίς να αναμειγνύεται με αυτάς, το ίδιον και η τάξις των βοσκών, των κυνηγών και των γεωργών. Ασφαλώς έχεις αντιληφθή ότι και η τάξις των πολεμιστών εδώ είναι ξεχωριστή από τας άλλας και ότι εις αυτούς κατά νόμον δεν επιτρέπεται να ασχολούνται εις τίποτε άλλο εκτός από τον πόλεμον. Θα παρετήρησες εξ' άλλου, ότι ο οπλισμός τους είναι ασπίδες και δόρατα, με τα οποία πρώτοι 'απ' όλους τους Ασιάτας ωπλίσθημεν ημείς, διότι
μας τα εδίδαξεν η Θεά, όπως είχε διδάξει και σας πρώτους εις εκείνους τους τόπους. Όσον αφορά την μόρφωσιν, βλέπεις βέβαια πόσην φροντίδα κατέβαλεν εξ αρχής ο νόμος διά την τακτοποίησιν των πάντων μέχρι της μαντικής και της ιατρικής που ασχολείται με την υγείαν, αφού εφήρμοσε τας Θείας αυτάς επιστήμας εις τας ανθρωπίνας ανάγκας και εσυστηματοποίησε όλας τας γνώσεις που προέρχονται από αυτάς.
Η Θεά λοιπόν ίδρυσε πρώτην την ιδικήν σας πόλιν
, αφού ' εφήρμοσεν όλην αυτήν την οργάνωσιν και τακτικήν, εδιάλεξε τον τόπον όπου εγεννήθηκε, αφού επρόσεξε καλά την ευκρασίαν των εποχών του έτους και κατενόησεν, ότι θα αναδείξει ανθρώπους πολύ συνετούς. Εζούσαν λοιπόν εις την πόλιν τους χρησιμοποιούντες τοιούτους νόμους και διοικούμενοι πάρα πολύ καλά και είχον υπερβάλει όλους τους ανθρώπους εις κάθε είδος αρετής, όπως ήτο φυσικόν, αφού ήσαν γέννημα και θρέμμα Θεών. Θαυμάζονται λοιπόν πολλά και μεγάλα έργα της πόλεώς σας γραμμένα εδώ, ένα όμως υπερέχει κατά το μέγεθος και την αρετήν. Λέγουν δηλαδή τα βιβλία μας, πόσην εχθρικήν δύναμιν κατέστρεψε κάποτε η πόλις σας, δύναμιν, η οποία με αλαζονείαν, αφού εξώρμησεν από έξω, από τον Ατλαντικόν ωκεανόν, επήρχετο ταυτοχρόνως κατά της Ευρώπης και της Ασίας. Διότι τότε το εκεί πέλαγος ημπορούσε κανείς να το περάση, επειδή εις την είσοδόν του, την οποίαν σεις ονομάζετε στήλας του Ηρακλέους, είχε μίαν νήσον, η νήσος αυτή ήτο μεγαλύτερα από την Λιβύην και την Ασίαν ηνωμένας και απ' αυτήν εκκινούντες οι τότε άνθρωποι ηδύναντο να αποβιβασθούν εις τας άλλας νήσους και από αυτάς κατόπιν εις ολόκληρον την απέναντι ήπειρον την , ευρισκομένην γύρω από τον αληθινόν εκείνον ωκεανόν. Διότι τα μέρη αυτά που ευρίσκονται εντεύθεν του στομίου που ανεφέραμεν, φαίνονται σαν λιμήν με κάποιαν στενήν είσοδον και η ξηρά που το περικλείει πολύ δικαιολογημένα και αληθώς δύναται να ονομασθή ήπειρος.
Εις την νήσον λοιπόν αυτήν Ατλαντίδα ωργανώθη μεγάλη και αξιοθαύμαστος δύναμις βασιλέων, η οποία εκυριάρχει εις ολόκληρον την νήσον καθώς και εις πολλάς άλλας νήσους και τμήματα της ηπείρου εκτός τούτων οι βασιλείς εκείνοι εξουσίαζον, από τα εντεύθεν του στομίου μέρη, την Λιβύην μέχρι της Αιγύπτου και την Ευρώπην μέχρι της Τυρρηνίας.
Ολόκληρος λοιπόν η δύναμις αυτή, αφού συνεκεντρώθη και ενοποιήθη, επεχείρησε τότε με μίαν εξόρμησίν της να υποδουλώση και τον ιδικόν μας τόπον και τον ιδικόν σας και ολόκληρον
τον εντεύθεν του στομίου. Την εποχήν εκείνη, Σόλων η δύναμις της πόλεώς σας ανεδείχθη εξαιρετική μεταξύ όλων των ανθρώπων και εξ' αιτίας της αρετής της και εξ' αιτίας της ανδρείας της. Διότι αφού εξεπέρασεν όλους κατά την ανδρείαν και τας πολεμικάς τέχνας, είτε αρχηγεύουσα των Ελλήνων είτε και τελείως μόνη της, κατ' ανάγκην, διότι οι άλλοι την εγκατέλειψαν, αφού έφθασεν εις το χείλος της καταστροφής, κατενίκησε τους επιδρομείς, έστησε τρόπαια εναντίον των ημπόδισε να υποδουλωθούν όσοι ακόμη δεν είχον υποδουλωθεί και απελευθέρωσε χωρίς καμία αξίωση, όλους ημάς τους άλλους που είμεθα εντεύθεν των Ηρακλείων στηλών. Μετά παρέλευσιν αρκετού χρόνου όμως έγιναν φοβεροί σεισμοί και κατακλυσμοί και εντός ενός τρομερού ημερονυκτίου ολόκληρος ο στρατός σας ετάφη εις την γην και εξηφανίσθη επίσης βυθισθείσα εις την Θάλασσαν η νήσος Ατλαντίς.
Δι' αυτό ακριβώς και τώρα το μέρος εκείνο του ωκεανού είναι αδιάβατον και αδιερεύνητον, διότι εμποδίζει ο πολύ ολίγον υπό την επιφάνειαν της Θαλάσσης πηλός, τον οποίον εδημιούργησεν η νήσος, όταν κατεβυθίσθη».



Πηγή 

Διαβάστε περισσότερα...

Το μήνυμα που στείλαμε 42 χρόνια πριν στους εξωγήινους

Στις 2 Μαρτίου 1972, το διαστημόπλοιο Pioneer 10 εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι. Ήταν το πρώτο διαστημόπλοιο που επισκέφτηκε έναν από τους εξωτερικούς πλανήτες ηλιακού συστήματος και το πρώτο ανθρώπινο αντικείμενο που βγήκε από το ηλιακό μας σύστημα. Σήμερα βρίσκεται πάνω από επτά δισεκατομμύρια μίλια μακριά από τη Γη και θα συνεχίσει να ταξιδεύει στις εσχατιές του διαστήματος για πάντα...
εκτός φυσικά εάν πέσει κατά τύχη επάνω σε κάποιο αντικείμενο, φυσικό ή τεχνητό. Οι μηχανικοί της NASA, με τη σκέψη ότι ύστερα από πολλά εκατομμύρια χρόνια, ίσως και δισεκατομμύρια, κάποια ευφυή πλάσματα θα έβρισκαν ενδεχομένως το Pioneer, έβαλαν μέσα στο διαστημόπλοιο ένα μήνυμα που να δείχνει την προέλευσή του.


Το συγκεκριμένο μήνυμα γράφτηκε και αποθηκεύτηκε στην πιο απλή μορφή. Ούτε μαγνητικά μέσα αποθήκευσης, ούτε οπτικοί δίσκοι, ούτε οποιουδήποτε είδους ψηφιακά δεδομένα. Το μέσο αποθήκευσης – αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι – είναι μία ορθογώνια πλάκα από ανοδιωμένο χρυσό.
Την πλάκα σχεδίασαν οι αστρονόμοι Carl Sagan και Frank Drake, που είχαν ασχοληθεί με την έρευνα για εξωγήινη νοημοσύνη. Τη χάραξη ανέλαβε η Linda Salzman Sagan. Το μήνυμα έχει τη μορφή εικόνων και παρουσιάζουν ανθρώπινα πλάσματα και το ίδιο το διαστημόπλοιο, έτσι ώστε οι εξωγήινοι να καταλάβουν ότι τα όντα που κατασκεύασαν και έστειλαν το διαστημόπλοιο έχουν τη συγκεκριμένη όψη. Επίσης, στην πλάκα έχουν σκαλιστεί η τροχιά του Pioneer 10 σε σχέση με τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος, η θέση του Ήλιου σε σχέση με 14 γνωστά πάλσαρ και το κέντρο του γαλαξία, καθώς και η βασική δομή του ουδέτερου υδρογόνου.
Έτσι, στην πραγματικότητα η πλάκα είναι και μια πρόσκληση: "Eδώ είμαστε, ελάτε να μας επισκεφθείτε"

Πηγή 

Διαβάστε περισσότερα...

Ρώσοι επιστήμονες που δεν πέθαναν στο Τσέρνομπιλ φτιάχνουν ναό του Απόλλωνα στη Γαύδο

Έχουν περάσει 17 χρόνια από τότε που μία ομάδα Σοβιετικών επιστημόνων (ένας από τους οποίους εργαζόταν στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ) εγκαταστάθηκαν στη Γαύδο, για να αναζητήσουν εκεί, στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, το νόημα της ζωής μέσω της φιλοσοφίας και ενός κοινοβιακού τρόπου ζωής.
Δημοσιογράφοι της Popaganda ταξίδεψαν μέχρι εκεί για να τους συναντήσουν. Πολλά από αυτά που τους είπαν φαντάζουν ολίγον τι περίεργα. «Η επιστήμη είναι περισσότερο θρησκεία και από τις θρησκείες. Και που μας έχει πάει αυτό; Υπάρχουν τόσα λάθη της επιστήμης που ο κόσμος τα πιστεύει ως σωστά».


«Ο άνθρωπος είναι λέρα. Δεν του φτάνει τίποτα, θέλει μόνο να αρπάζει, να έχει όλο και περισσότερα. Είναι μόνος του και κυνηγάει. Η δική μας απασχόληση, λοιπόν, είναι να ψάχνουμε να βρούμε ένα δρόμο προς κάτι άλλο. Είναι τεράστιο θέμα. Η φιλοσοφία γεννήθηκε στη χώρα που τώρα ονομάζεται Ελλάδα. Δεν ξέρω αν προσβάλλουμε με αυτά που λέμε, αλλά Έλληνας με ταυτότητα και Έλληνας στην ουσία, δε συμπίπτουν. Ο Πυθαγόρας, όμως, που ήταν Έλληνας, ήταν ο πιο σπουδαίος φιλόσοφος. Εμείς, λοιπόν, ερευνώντας όλο αυτό λέμε ότι η Ελλάδα είναι πατρίδα της φιλοσοφίας. Και ήρθαμε εδώ θέλοντας να σμίξουμε με τους κληρονόμους αυτής της σκέψης».









Πηγή 

Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Λαύριο: Μια πόλη με φιλότιμο

Μια πανέμορφη πόλη, εκεί που "τελειώνει" η Αττική. Εδώ η βάλθηκε να χωρέσει συμπυκνωμένη η ιστορία της Ελλάδας. Η άνοδος και η πτώση, το μεγαλείο αλλά και τα εθνικά μας τραύματα. Πριν γεννηθεί η Αθηναική Δημοκρατία το 508 π.Χ, από τον Κλεισθένη, τα μεταλλεία στη περιοχή δούλευαν στο φουλ. Υπήρξαν η κύρια πηγή πλούτου της Αθήνας την κλασική εποχή (4ος και 5ος αιώνας). Χάρη στα Μεταλλεία του Λαυρίου κόπηκε ένα από τα πρώτα αρφγυρά νομίσματα στο κόσμο, η αθηναική δραχμή γύρω στο 580 π.Χ.

Πολύ αργότερα η εκμετάλλευσή τους από τη Γαλλική Εταιρεία θα έφερνε στη περιοχή εσωτερικούς μετανάστες από ολόκληρη τη χώρα-χαρακτηριστικό της πόλης η πολυσυλλεκτικότητα του πληθυσμού. Τρεις απεργίες που έλαβαν χώρα στο Λαύριο σε απόσταση 30 χρόνων η μία από την άλλη-1896, 1929, 1964-αποτελούν σταθμούς στην απεργιακή ιστορία της πόλης καθώς και του εργατικού κινήματος και συνοδεύουν τρεις χαρακτηριστικές φάσεις της οικονομικής της εξέλιξης: την περίοδο της ανάπτυξης των μεταλλείων (1896), την περίοδο της εκτεταμένης κρίσης τους (1929) και την περίοδο της διευρυμένης βιομηχανικής ανάπτυξης της πόλης (1964). 

Ένα τσιγάρο δρόμο από το Λαύριο, η Μακρόνησος, τόπος μαρτυρίου-1947 όταν ξέσπασε ο εμφύλιος θα βρεθούν εδώ πάνω από 10.000 εξόριστοι κάτω από άθλιες συνθήκες. Το Λαύριο θα δεχτεί τους πρώτους μετανάστες-Κούρδους κυρίως- και θα δημιουργήθει εδώ το Κέντρο Προσφύγων που σήμερα βρίσκεται σε άθλια κατάσταση.

Η ικανότητα της περιοχής να λειτουργεί ως χωνευτήρι πολιτισμών σε συνδυασμό με την φιλότιμη προσπάθεια των αστυνομικών που υπηρετούν στο αστυνομικό τμήμα και στο τμήμα ασφαλείας της περιοχής κρατάνε πολύ χαμηλά τους δείκτες παραβατικότητας. Λέμε φιλότιμη γιατί διαθέτουν για παράδειγμα μόνο 2 περιπολικά , τα οποία πολύ συχνά "δανείζονται" τα γειτονικά τμήματα της Αναβύσου και της Κερατέας. Όσο για το ανθρώπινο δυναμικό των τμημάτων του Λαυρίου καθημερινά σχεδόν αστυνομικοί της περιοχής καλούνται να κατέβουν στην Αθήνα για να ενισχύσουν την ασφάλεια διαφόρων μεγαλόσχημων. Ελπίζουμε ο Δένδιας να κόψει αυτό το χούι των "επωνύμων" με τους προσωπικούς σωματοφύλακες. 

Πάντως η καθημερινότητα στην πόλη-Βαβέλ του Λαυρίου ουκ ολίγες φορές έχει γίνει αντικείμενο μελέτης από ιστορικούς παρατηρητές και κοινωνιολόγους από ολόκληρο το κόσμο. Διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά που επιτρέπουν την ειρηνική συνύπαρξη των πληθυσμών με διαφορετικές γλώσσες, θρησκείες, φιλοσοφία ζωής.
 
 

Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ : ΕΡΕΥΝΑ ΣΟΚ:Νερό - Δηλητήριο σε όλη την Ελλάδα.

Τοξικά βαρέα μέταλλα σε πόσιμο νερό, ποτάμια, λίμνες και υπόγεια ύδατα, σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ τα ανώτατα επιτρεπτά όρια που έχει θέσει η Ε.Ε. ή σε τιμές δυνητικά επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία, ανιχνεύονται σε πολλές περιοχές της χώρας.
Επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι νερό «δηλητήριο» σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Πτολεμαΐδα, νησιά Β. Αιγαίου, Πηνειό και αλλού επηρεάζει την αγροτική παραγωγή και θεωρούν επιτακτική την ανάγκη δειγματοληψιών, κυρίως σε τρόφιμα-στόχους όπως οι βολβοί, προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενοι κίνδυνοι από την κατανάλωσή τους. Ερευνα που διενήργησε διεπιστημονική επιτροπή από το Γεωπονικό και το Πανεπιστήμιο Αθηνών για λογαριασμό του ΕΦΕΤ και παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, φέρνει στο φως αποκαλυπτικά ευρήματα:


*Στο νερό ύδρευσης της Καλαμάτας ανιχνεύθηκε νικέλιο σε οριακές τιμές (20,00 μg/l). Στον δήμο Ασωπού Λακωνίας εντοπίζεται συγκέντρωση μολύβδου (30,00 μg/l) τριπλάσια της οριακής τιμής. Δηλητήριο και στο νερό της Χίου, όπου οι αναλύσεις ανίχνευσαν οριακές (1,00 μg/l) πλην όμως υψηλές τιμές συγκέντρωσης σε υδράργυρο.
Χαρακτηριστικό στοιχείο των νερών ύδρευσης δημοτικών διαμερισμάτων της Θήβας αποτελεί όχι μόνο η παρουσία εξασθενούς χρωμίου (από 3,00μg/l-12,80μg/l) αλλά και οι εξαιρετικά υψηλές τιμές υδραργύρου.
Από τα διαθέσιμα στοιχεία προέκυψε ότι η παρουσία τοξικών βαρέων μετάλλων γίνεται αισθητή σε όλα σχεδόν τα εξεταζόμενα πόσιμα νερά. Αν και τα περισσότερα δείγματα παρουσιάζουν τιμές συγκέντρωσης που βρίσκονται χαμηλότερα από την παραμετρική τιμή η οποία ορίζεται μέσω της Οδηγίας 98/83 Ε.Ε., οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: «Μπορεί οι συγκεντρώσεις να είναι χαμηλές και να μην υπερβαίνουν τα όρια, όμως τα βαρέα μέταλλα όταν εισέλθουν στον οργανισμό δρουν σωρευτικά», τονίζουν.
*Στην Πάτρα ανιχνεύθηκαν νικέλιο, ολικό χρώμιο, μόλυβδος και αρσενικό (στο Ν. Σούλι) σε τιμές που κυμαίνονται εντός ορίων. Το ίδιο κοκτέιλ βαρέων μετάλλων, πάλι εντός ορίων, ανιχνεύθηκε στα πόσιμα ύδατα Ορεστιάδας, Ν. Βύσσας και Αρδα.
*Χαμηλές συγκεντρώσεις εντοπίζονται στις λίμνες Μαραθώνα, Υλίκης, Μόρνου. Τα νερά κρίνονται κατάλληλα για ύδρευση και άρδευση.
Σίδηρος και μαγγάνιο σε υψηλές συγκεντρώσεις -κατά περίπτωση πάνω από τα όρια- βρέθηκε στο νερό του νομού Εβρου.
Στην Ορεστιάδα το αρσενικό κυμαίνεται από 6,03 μg/l έως 9,69 μg/l. Αν και οι τιμές δεν ξεπερνούν τις παραμετρικές (10 μg/l) χαρακτηρίζονται υψηλές. Ιδιαίτερα στην κοινότητα Μπάκι παρατηρούνται τιμές ενίοτε διπλάσιες του επιτρεπτού, με αποτέλεσμα το νερό να κρίνεται ακατάλληλο.
*Τα υπόγεια νερά στο Λαύριο είναι έντονα επιβαρυμένα σε μόλυβδο (83,30 μg/l), νικέλιο (77μg/l), κάδμιο (28,30 μg/l) και διάφορα άλλα στοιχεία των οποίων οι συγκεντρώσεις υπερβαίνουν κατά πολύ τα ανώτατα επιτρεπτά όρια. Οι ερευνητές τονίζουν ότι η χρήση των νερών αυτών είναι απαγορευτική τουλάχιστον για ανθρώπινη κατανάλωση.
*Ακατάλληλα για κατανάλωση είναι και τα υπόγεια ύδατα στα Μεσόγεια. Κατά τόπους η επιβάρυνση είναι τόσο έντονη που κρίνονται ακατάλληλα και για άρδευση. Στην περιοχή μεταξύ Κορωπίου-Μαρκοπούλου-Παιανίας εντοπίζεται ολικό χρώμιο που κατά τόπους ξεπερνά τα 100 μg/l (με όριο τα 50 μg/l). Οπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές «το μεγαλύτερο ποσοστό της συγκέντρωσης αυτής βρίσκεται προφανώς στην εξασθενή μορφή». Εκτός ορίων καταγράφεται ο μόλυβδος και το κάδμιο.
*Σε Ωρωπό και Οινόφυτα εκτός από το γνωστό πρόβλημα με το εξασθενές που εντοπίζεται σε τιμές μέχρι και 80 μg/l όλα τα τοξικά βαρέα μέταλλα υπερβαίνουν τα όρια.
*Προβληματικός και ο υδροφόρος ορίζοντας της Πτολεμαΐδας, κυρίως λόγω της έντονης εκμετάλλευσης λιγνιτών, της καύσης και της αιωρούμενης τέφρας. Παρατηρούνται υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού (20,00 μg/l), υδραργύρου (5,00 μg/l), μολύβδου (20,00 μg/l) και καδμίου (5,00 μg/l).
Εξίσου εκτεταμένη ρύπανση χαρακτηρίζει τους υδροφορείς στο Αλιβέρι και τη Μεγαλόπολη.
*Εντονη είναι η τοξικότητα σε υπόγεια ύδατα της Ορεστιάδας, της Κομοτηνής, της Ξάνθης και του Πύργου Ηλείας, όπου ανιχνεύεται κοκτέιλ μεταλλικών ιχνοστοιχείων.
Ειδικότερα στον Πύργο το νερό περιέχει μαγγάνιο 50 φορές πάνω από το όριο και σίδηρο σχεδόν τριπλάσιο του επιτρεπτού. Τα υπόγεια ύδατα είναι ακατάλληλα για ανθρώπινη χρήση και κατά περίπτωση ακατάλληλα για άρδευση.
*Οσον αφορά τους ποταμούς, τα αναμενόμενα «πρωτεία» στη ρύπανση κατέχει ο Ασωπός, καθώς όλα τα μεταλλικά ιχνοστοιχεία υπερβαίνουν τα όρια. Χρώμιο 65 μg/l (όριο 50), εξασθενές χρώμιο μέχρι και 148 μg/l, μόλυβδος 20 φορές πάνω, κάδμιο 12πλάσιο του επιτρεπτού.
Ο Πηνειός παρουσιάζει υψηλές συγκεντρώσεις σε νικέλιο και χρώμιο. Ο Εβρος εμφανίζει τη μεγαλύτερη τιμή όσον αφορά τον υδράργυρο. Λιγότερο επιβαρημένοι, Βοιωτικός Κηφισός και Αλφειός.
*Στο «κόκκινο» βρίσκεται ο υδράργυρος στη λίμνη Πετρών νομού Φλώρινας. Με όριο το 1 μg/l η μέση τιμή φτάνει τα ...112 μg/l! Η λίμνη δέχεται τα απόβλητα των εργοστασίων της Πτολεμαΐδας. Δοϊράνη και Κορώνεια παρουσιάζουν υψηλές τιμές αρσενικού. Γενικότερα, όλα τα λιμναία συστήματα της Βόρειας Ελλάδας εμφανίζουν επιβαρύνσεις σε αρσενικό μόλυβδο και νικέλιο.
Οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι σε περιοχές με έντονη βιομηχανική ρύπανση, τα παραγόμενα τρόφιμα είναι σαφώς πιο επιβαρημένα σε βαρέα μέταλλα. Εστιάζουν την προσοχή τους σε βολβούς (καρότα, πατάτες, κρεμμύδια) αλλά και φυλλώδη λαχανικά (λάχανο, μαρούλι, σπανάκι).
Πάντως η έρευνα των δυο πανεπιστημίων ολοκληρώθηκε μετ' εμποδίων. «Στείλαμε περισσότερα από τριάντα αιτήματα για αποστολή στοιχείων σε αρμόδιες υπηρεσίες, όμως καμία δεν ανταποκρίθηκε», καταγγέλει ο Γ. Ζαμπετάκης, επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων.



 Πηγή







Διαβάστε περισσότερα...

ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ "ΠΙΑΤΟ ΤΟΥ ΝΩΕ"-ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΠΕΛΑΣΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ Η ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΘΕ ΓΡΑΦΗΣ

. Προκειται για ενα προκατακλυσμιαιο αντικειμενο,που ανασυρθηκε στην Μαυρη Θαλασσα, απο βαθος 120μετρων, σε σημειο που πριν απο χιλιαδες χρονια,βρισκοταν οι παραλιες που καταποντιστηκαν απο τον μεγαλο Βιβλικο κατακλυσμο και αποκαλειτε <<πιατο του Νωε>>.Η τεραστια σημασια του δεν επικεντρωνεται μονο στην ηλικια του,αλλα οτι στην εξωτερικη του πλευρα,φερει χαραξεις 23 συμβολων-χαρακτηρων,17 απο τα οποια αντιστοιχουν σε γραμματα τουΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ.










Στα συμβολα που υπαρχουν χαραγμενα στο αντικειμενο και διακρινονται στην εικονα3 ειναι φανερη η ομοιοτητα τους με τα γραμματα του ελληνικου αλφαβητου και ειναι σαφες οτι το ελληνικο αλφαβητο καταγεται απο μια παναρχαιη γραφη του ευρυτερου ελληνικου χωρου.





Στο <<πιατο του Νωε>> ακομα και τεχνικη της κατασκευης του εκπλησσει.Αν σκεφθει καποιος οτι προκειται για αντικειμενο της πρωιμης Νεολιθικης Εποχης(γυρω στο 5400π.χ.)αντιλαμβανεται οτι το αντικειμενο αυτο οταν μελετηθει πληρως, μπορει να ανατρεψει ολες μας τις αποψεις πανω στην ιστορια του ανθρωπου και της γραφης,αλλα και να χαλασει το βολεμα ορισμενων της ''επιστημονικης ελιτ,'' προτιμουν τετοια ευρηματα να παραμενουν στις αποθηκες και στη ληθη.

Το θεμα πρωτα δημοσιοποιησε στην Ελλαδα το περιοδικο ''Τριτο ματι''(τευχος 






 Πηγή









Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

ΥΓΕΙΑ : Πώς να διατηρείται νέο τον εγκέφαλο σας

Αν εξακολουθείτε να πιστεύετε πως ο εγκέφαλος είναι μια μηχανή που με την πάροδο του χρόνου χάνει λάδια, έχετε μείνει πίσω. Σύμφωνα με πρόσφατες ανακαλύψεις εξελίσσεται και αυτοβελτιώνεται διαρκώς.
Ένα από τα πιο αναπάντεχα ευρήματα των νευροεπιστημόνων τα  τελευταία χρόνια ήταν ότι οι νευρώνες σε ένα ενήλικο μυαλό δεν σταματούν ποτέ να αναπτύσσονται  -λειτουργία γνωστή ως νευρογένεση — στη διάρκεια της ζωής μας.
Το μυαλό μπορεί να μετασχηματίζεται, να αλλάζει ή να αναδιαρθρώνει τη δομή του, την ανατομία και τη φυσιολογία του, διαδικασία που αποκαλείται νευροπλαστική (neuroplasticity).
«Η έννοια της πλαστικότητας» του εγκεφάλου, σύμφωνα με τον Ανδρέα Παπανικολάου, νευροεπιστήμονα του Πανεπιστήμιου του Τέξας, «αναφέρεται σε δυο συγγενή αλλά διακριτά φαινόμενα: το φαινόμενο της “λειτουργικής αναδιοργάνωσης” του εγκεφάλου και το φαινόμενο της "νευρογένεσης", δηλαδή της παραγωγής νέων νευρώνων — νέων νευρικών κυττάρων.

Και τα δύο φαινόμενα ανακαλύφθηκαν προσφάτως. Έτσι η επιστημονική κοινότητα πείσθηκε ότι ο εγκέφαλος μπορεί να αυτο-αναδιοργανώνεται, εξηγώντας φαινόμενα όπως η επανάκτηση της ικανότητας κάποιων ασθενών με αφασία να μιλούν, παρόλο που το "κέντρο" της ομιλίας τους έχει ανεπανόρθωτα καταστραφεί από κάποιο τραύμα ή εγκε-φαλικό επεισόδιο».
«Η ανακάλυψη ότι το μυαλό δεν είναι μια μηχανή, όπως πιστεύαμε, αλλά ένα νευρο-πλαστικό όργανο με ικανότητα να αναπλάθεται στη διάρκεια του χρόνου, είναι ίσως η μεγαλύτερη ανακάλυψη στην κατανόηση του ανθρώπινου εγκεφάλου, τα τελευταία τετρακόσια χρόνια», σύμφωνα με τον Νόρμαν Ντόιντ, μέλος του τμήματος ερευνών στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και συγγραφέα της μελέτης «The brain that changes itself».
Δεν είναι μάλιστα λίγοι οι μελετητές που πιστεύουν ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας επανάστασης σε ό,τι αφορά στον τομέα των ανακαλύψεων στην υγεία του εγκεφάλου, ανάλογη με εκείνη που συντελέστηκε στα ‘70s με την ανακάλυψη της αεροβικής γυμναστικής και των ευεργετικών αποτελεσμάτων της στον ανθρώπινο οργανισμό.
Δημιουργώντας δίκτυα
O Δαμιανός Σακκάς, καθηγητής Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξηγεί: «Νευροπλαστικότητα ή απλώς πλαστικότητα είναι τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλος επουλώνει τις βλάβες του. Ο Τζέραλντ Έντελμαν, ένας νομπελίστας νευροεπιστήμονας,  είχε παρομοιάσει τον εγκέφαλο μας με ένα τροπικό δάσος. Όποιο δέντρο, όποιο δίκτυο δηλαδή, βρίσκει τροφή, γιγαντώνεται. Και η τροφή για τα εγκεφαλικά δίκτυα είναι η πληροφορία. Όποια δίκτυα παίρνουν σήμα από το περιβάλλον ενισχύονται. Και γίνονται περισσότερα».
Αυτό σημαίνει ότι αν εκμεταλλευτεί κανείς την ικανότητα του μυαλού να «μαθαίνει» και να αναπτύσσεται μέσα από τη μάθηση αυτή, μπορεί να το κρατήσει κοφτερό και νέο, παρά την αναπόφευκτη γνωστική έκπτωση (MCI) που επέρχεται με την ηλικία. Οι νευρώνες σε ένα ενήλικο μυαλό δεν σταματούν να αναπτύσσονται, αλλά δημιουργούν διαρκώς νέες συνάψεις και η εξάσκηση είναι ένας γενικά σίγουρος τρόπος να το κρατάμε σε εγρήγορση, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι αυτό το σύστημα νόησης για κάθε άνθρωπο γερνά μαζί με τον κάτοχο του.Όσο προχωρά η ηλικία, μπορεί κανείς να παρατηρήσει τα σημάδια του χρόνου στον εαυτό του. Από τα μαλλιά που γκριζάρουν μέχρι άλλες, λιγότερο εμφανείς, λεπτομέρειες. Καμιά φορά δυσκολευόμαστε να θυμηθούμε ονόματα («κόλλησε το μυαλό μου», λέμε όταν συμβαίνει αυτό) και δεν μπορούμε πια να εργαζόμαστε μέχρι πολύ αργά το βράδυ, όπως παλιότερα… H γνωστική εξασθένιση που σχετίζεται με την ηλικία ξεκινά συνήθως στην τέταρτη δεκαετία της ζωής μας.
«Δίκτυα. Αυτά ακριβώς είναι που καθορίζουν τον εγκέφαλο», συνεχίζει ο Δαμιανός Σακκάς. «Εκεί άλλωστε στηρίζεται και η ικανότητα κάποιου να μάθει να κάνει οτιδήποτε, από το να διαβάζει μέχρι να περπατάει σε τεντωμένο σκοινί!».
 
start_quote_rb3 «Κανείς πρέπει να ασκείται διανοητικά και σωματικά, να έχει ενδιαφέροντα να βλέπει τα πράγματα θετικά, να μη μεγαλοποιεί κάθε αναποδιά… Δεν υπάρχει καλύτερη στάση ζωής για να παρατείνει την εγκεφαλική του νεότητα» end_quote_rb3
Δαμιανός Σακκάς 
Τι τρέχει στο κεφάλι μας;
Το μυαλό του καθενός μας συνίσταται από δισεκατομμύρια νευρώνες, που βρίσκονται διαρκώς σε δράση. Κάθε φορά που ένας νευρώνας εξαπολύει μια μικροσκοπική ηλεκτρική εκκένωση, δημιουργείται αμέσως η ανάγκη να αναπληρώσει τις αποθήκες του σε ενέργεια για τον επόμενο σπινθήρα.
Μικροσκοπικά αγγεία εξυφαίνουν τις δικές τους ζιγκ ζαγκ πορείες, σε ένα δαιδαλώδες δίκτυο, με αποστολή το delivery οξυγόνου και τροφής στους νευρώνες εκείνους που το χρειάζονται. Ενώ συμβαίνουν αυτά, μερικές από αυτές τις συστοιχίες είναι άκρως απασχολημένες. Πεινασμένοι νευρώνες αναβοσβήνουν σε ένα τοπίο που θυμίζει επιστημονική φαντασία – αλλά δεν είναι. Είναι η εικόνα που θα βλέπατε να αποτυπώνει – θα λέγαμε- τις σκέψεις σας σε ένα fMRI scan (Λειτουργική Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού): ένα σκανάρισμα όπου με ραδιοκύματα ανιχνεύεται η ροή του αίματος που τροφοδοτεί τους νευρώνες στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
start_quote_rb3 Το μυαλό, όσο σκεφτόμαστε, διαβάζουμε βιβλία, ασκούμαστε ή το απασχολούμε με δραστηριότητες, από παρατηρήσεις πτηνών μέχρι μαθηματικά προβλήματα και από σταυρόλεξα μέχρι μαθήματα υποκριτικής, έχει την ικανότητα να αλλάζει τη δομή του, δημιουργώντας νέες συνάψεις μεταξύ των νευρώνων, μεταβάλλοντας την ανατομία και τη φυσιολογία του.Έτσι μπορούμε να τον κρατήσουμε νέο. end_quote_rb3
 
Ωστόσο, είναι δύσκολο να ξέρει  κάποιος τι τρέχει μέσα το κεφάλι του. Είναι οι νευρώνες σε καλή κατάσταση ή έχουν αρχίσει να βγαίνουν σιγά σιγά στη σύνταξη; Υπάρχει φθορά στις ίνες της λευκής ύλης που συνδέει τις περιοχές του εγκεφάλου του; Και τι συμβαίνει, αλήθεια, με τους νευροδιαβιβαστές;
Μπορούν ακόμη να κολυμπήσουν ακούραστα από νευρώνα σε νευρώνα ώστε να μπορούμε να θυμηθούμε από μνήμης τις τρεις τελευταίες αναπάντητες κλήσεις στο κινητό και να καλέσουμε αυτούς που μας αναζήτησαν χωρίς να χρειαστεί να το συμβουλευτούμε όταν πάμε στο γραφείο; Υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει κανείς για να αντιμετωπίσει τη γνωστική ομίχλη που επέρχεται με την ηλικία;
H απάντηση είναι ναι. Κι αυτό επειδή, σύμφωνα με τον νευροεπιστήμονα Ανδρέα Ιωαννίδη — έως πρόσφατα διευθυντή του κορυφαίου διεθνώς εργαστηρίου μελέτης στον τομέα του, του Laboratory for Human Brain Dynamics του Ινστιτούτου Riken της Ιαπωνίας, ο οποίος έχει πλέον μεταφέρει την ομάδα του στη Λευκωσία – «η λειτουργία ανάπλασης του εγκεφάλου δεν έχει να κάνει μόνο με τη δημιουργία νέων νευρώνων, αλλά επίσης με τη δημιουργία νέων συνδέσεων και με την ισχυροποίηση των συνδέσμων και των συνάψεων που ήδη υπάρχουν».
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι λίγη εγκεφαλική γυμναστική
O σύγχρονος άνδρας προσπαθεί, συχνά με αμφισβητήσιμη επιτυχία, να παραμείνει fit, ποτέ όμως δεν σκέφτεται ότι με τον ίδιο τρόπο πρέπει να κρατά σε υγιή φόρμα και το μυαλό του.
«Ανάμεσα στις δραστηριότητες που ένας άνδρας 40 ετών θα μπορούσε να κάνει για να συντηρήσει ένα δυνατό και υγιές μυαλό τα επόμενα χρόνια», συμβουλεύει ο νευροεπιστήμονας Ανδρέας Παπανικολάου, «είναι το να ασκείται σωματικά, να έχει επαφές με νέες τεχνολογίες – social media, twitter κ.λπ.—, συν την ενασχόληση και με άλλες νοητικές ασκήσεις, όπως για παράδειγμα η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ή η απόκτηση και η καλλιέργεια μιας δεξιότητας, οι οποίες είναι από πολλές πλευρές αποδοτικότερες από διάφορα εκπαιδευτικά παιχνίδια με υπολογιστές».
Το αρχαίο ρητό νους υγιής εν σώματι υγιή είναι πιο επίκαιρο από ποτέ: ο νους και το σώμα είναι αλληλένδετα. «Το σώμα είναι ένα σύστημα διαρκούς αλληλεπίδρασης», επισημαίνει ο Δαμιανός Σακκάς. «Όταν, λόγου χάριν, ένας ασθενής με Πάρκινσον καταφέρνει να περπατάει καλύτερα χάρη σε μια ηλεκτρονική συσκευή, βελτιώνεται και η γνωσιακή του κατάσταση. Και το αντίστροφο: Όταν ένα σώμα είναι μαγκωμένο από μια νόσο, τότε και ο εγκέφαλος αρχίζει σιγά σιγά να μη λειτουργεί καλά».
Μια υγιής καρδιά αποτελεί σημαντική στήριξη για το μυαλό. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε πολύ καλή φυσική κατάσταση έχουν την τάση να υποφέρουν λιγότερο από τα αποτελέσματα της γήρανσης του εγκεφάλου. 0 λόγος είναι ότι μπορούν να τροφοδοτούν με περισσότερο αίμα τον εγκέφαλο τους, γεγονός το οποίο προστατεύει τη λευκή ύλη από τη φθορά. Ως αποτέλεσμα, οι γυμνασμένοι και σε καλή φυσική κατάσταση άνθρωποι συντηρούν τους εγκεφαλικούς δεσμούς των δικτύων τους, εξασφαλίζοντας την καλύτερη λειτουργία του μυαλού τους.
Οι αρχάριοι θα έπρεπε να αρχίσετε να γυμνάζεστε περισσότερο. Αργότερα, θα μπορούσατε ακόμη και να παρακολουθήσετε κάποια μαθήματα μαθηματικών, στατιστικής ανάλυσης ή πνευματικές ασκήσεις συσχετισμών, που θα σας βοηθήσουν να αναδιοργανώσετε το μυαλό σας. Πότε ήταν η τελευταία φορά που αποπειραθήκατε να μάθετε μια ξένη γλώσσα; Εκείνα τα ισπανικά που είχατε αφήσει στην άκρη ίσως μπορούν να αποτελέσουν για σας μια νέα αρχή…
Σήμερα, ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι οι νευρώνες του μυαλού του είναι εκείνοι που η μοίρα και η φύση επέλεξαν γι’ αυτόν. Πρόκειται βέβαια για μια ανακουφιστική άποψη που παραιτείται από κάθε ευθύνη. Στην πορεία, όμως, ανακαλύπτει κανείς ότι υπάρχουν τρόποι για να κρατήσει το μυαλό του σε φόρμα.
«Όσο πιο πολύ ασκείται κανείς — χωρίς να φτάνει στην υπερβολή, διανοητικά και σωματικά-, όσο πιο πολύ προσπαθεί να συντηρεί ενδιαφέροντα, να βλέπει τη ζωή με θετικό τρόπο, να μην είναι μεμψίμοιρος ή να μεγαλοποιεί κάθε αναποδιά, τόσο περισσότερο έχει θετικό πνεύμα», προσθέτει ο Δαμιανός Σακκάς.
«Αυτά αποτελούν την καλύτερη στάση ζωής, ώστε να παρατείνει την εγκεφαλική του νεότητα» – γνώμη με την οποία συμφωνεί και ο Ανδρέας Ιωαννίδης: «Η νοητική άσκηση ενεργοποιεί τα νευρωνικά δίκτυα, διατηρώντας τα σε καλή κατάσταση — χωρίς άσκηση θα χαλαρώσουν, θα αδυνατίσουν και τελικά θα εξαφανιστούν. Ωστόσο αυτό που κάνει τη διαφορά είναι συνολικά η ζωή του ανθρώπου. Αν όλα όσα κάνει συνδέονται μεταξύ τους και έχουν κάποιο νόημα».
Τεστάροντας το μυαλό
Πόσο δυσκολεύεστε να λύσετε μια μαθηματική εξίσωση για να βοηθήσετε το παιδί σας στην Άλγεβρα; Μπορείτε να θυμηθείτε ατόφιους μερικούς στίχους από ένα ποίημα του Ελύτη; Τα τελευταία χρόνια, η επιστήμη έχει καταδείξει πως οι περιπλανώμενες σκέψεις, αυτές που έχει επικρατήσει να τις αποκαλούμε «σκόρπιες», μαρτυρούν πολλά για τον τρόπο που γερνά ένας εγκέφαλος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, στη διάρκεια του ύπνου, ορισμένα μέρη του εγκεφάλου μας εργάζονται και μάλιστα ακατάπαυστα. Το αξιοθαύμαστο αυτό δίκτυο μας δίνει μια ιδέα για το ποιοι είμαστε, για το παρελθόν και το μέλλον μας.Όσο γερνάμε, όμως, το δίκτυο αυτό περιορίζεται. Αν σκανάραμε το μυαλό ενός ενήλικα 25 ετών και του ίδιου ανθρώπου ύστερα από είκοσι χρόνια, σε ηλικία 45 ετών, θα διαπιστώναμε προφανείς διαφορές.
«Μπορεί ο εγκέφαλος ενός σαραντάρη να παρουσιάζει κάποιο βαθμό συρρίκνωσης», απαντά ο Δαμιανός Σακκάς. «Το ότι όμως δεν έχει τον αρχικό όγκο με εκείνον που είχε νεότερος, δεν σημαίνει τίποτα και θα σας εξηγήσω γιατί:Όταν διενεργούμε λειτουργικό fMRI scan, δίνουμε "καθήκοντα" (tasks), στον εξεταζόμενο. Έτσι, αν και δομικά ο εγκέφαλος ενός σαραντάρη είναι κάπως πιο συρρικνωμένος από αυτόν ενός νεότερου άνδρα, στο "καθήκον", το στόχο δηλαδή τον οποίο θα κληθεί να φέρει εις πέρας, μπορεί να απαντήσει με πολύ πιο πλούσιο τρόπο, διότι έχει εμπειρία, ενεργοποιεί πιο πολλά δίκτυα κ.λπ. H ίδια ερώτηση, σε έναν άνδρα 25 ετών, μπορεί να μην ενεργοποιεί τέτοιο πλήθος απαντήσεων και περιοχών του εγκεφάλου. Σκεφτείτε έναν 60χρονο και έναν 25άχρονο δικηγόρο. Για ποιον από τους δύο μπορεί μια ερώτηση να σημαίνει περισσότερα πράγματα, με βάση την εμπειρία του;».
H συρρίκνωση, λοιπόν, είναι ορατή και αυτό συνιστά μια απολύτως φυσιολογική εξέλιξη. Το ανθρώπινο μυαλό συρρικνώνεται κατά 0,2% ετησίως, ξεκινώντας από την ηλικία των είκοσι ετών. Τι γίνεται όμως με τη μνήμη; . Υπάρχει ένα συγκεκριμένο δίκτυο νευρώνων που ενεργοποιείται όταν επιτυγχάνουμε να θυμηθούμε κάτι. Το δίκτυο αυτό απαρτίζεται από μεμονωμένα σύνολα, διασκορπισμένα από το πίσω μέρος του κεφαλιού μέχρι εμπρός. Μπορούν να εργάζονται σε συνδυασμούς, συγκεντρώνοντας αναμνήσεις, καθώς συνδέονται από νήματα γνωστά ως «λευκή ύλη», η οποία συνδέει δύο περιοχές του εγκεφάλου ακριβώς όπως τα κομπιούτερ συνδέονται με οπτικές ίνες και καλώδια μετάδοσης δεδομένων.
Οι έρευνες στο εργαστήριο του Ράντι Μπάκνερ PhD, νευροετηστήμονα στο Χάρβαρντ, έδειξαν μάλιστα ότι οι νευρώνες της μνήμης φωτίζονται όχι μόνο όταν ανακαλούμε κάτι από τη δεξαμενή των αναμνήσεων, αλλά περισσότερο όταν τη χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε «μοντέλα», σχεδιάζοντας κάτι για το μέλλον. Είμαστε κάτι σαν κινούμενες μηχανές πρόληψης.
Το ίδιο network μνημονικού εμφανίζεται φωτεινό και σε πειράματα όπου ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να προσπαθήσουν να μη σκεφτούν τίποτα απολύτως. Σύμφωνα με τους μελετητές, είναι το δίκτυο που χρησιμοποιούμε για να σκεφτόμαστε τον ίδιο μας τον εαυτό, ένα δίκτυο που οι επιστήμονες το ονόμασαν default network –προεπιλεγμένο / προκαθορισμένο δίκτυο δηλαδή, το οποίο, ακριβώς όπως σε έναν υπολογιστή, παραμένει ενεργό ακόμη κι όταν δεν κάνουμε ή δεν σκεφτόμαστε τίποτα.
H αδιάκοπη αυτή λειτουργία του λανθάνοντος δικτύου του εγκεφάλου κοστίζει στον ανθρώπινο οργανισμό τόσο υπερβολικά σε μεταβολισμό, ώστε δεν μπορεί παρά να σημαίνει ότι το δίκτυο αυτό επιτελεί κάτι ιδιαζόντως σημαντικό!
Συμφωνά με τον Μπάκνερ, η συγκεκριμένη εγκεφαλική λειτουργία είναι «ένας από τους παράγοντες που επέτρεψαν στο είδος μας να αναπτυχθεί τόσο».Έχουμε μια ανεξάντλητη και διαρκή δυνατότητα να εξετάζουμε εναλλακτικές σε οτιδήποτε συμβαίνει γύρω μας, σε ακαριαίο χρόνο. Είναι σαν να είμαστε συσκευές διαρκώς στο ON — το πρόβλημα είναι ότι δεν διαθέτουμε πλήκτρο OFF.
H ανασυγκρότηση της μνήμης
H μνήμη είναι από τα πρώτα εγκεφαλικά δεδομένα, η ανθρώπινη data που χάνουμε μεγαλώνοντας. Σύμφωνα με το Scientific American, τουλάχιστον 30 εκατομμύρια άνθρωποι στον πολιτισμένο δυτικό κόσμο νοσούν σήμερα από τη μάστιγα του Αλτσχάιμερ, με 160.000 από αυτούς να υπολογίζονται οι πάσχοντες στην Ελλάδα. Αριθμός που αναμένεται να τετραπλασιαστεί μέχρι το 2050, οπότε υπολογίζεται ότι ένας στους 85 ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη θα ζει με τη νόσο.
Μπορεί, εξετάζοντας έναν εγκέφαλο, αυτός να δείχνει σε καλή κατάσταση, αλλά οι περιοχές να μη συνεργάζονται απαραίτητα μεταξύ τους – είναι αξιοθαύμαστο, αλλά το μυαλό έχει την ικανότητα να επανασυνδέει αυτά τα δίκτυα, αποκαθιστώντας τις λειτουργίες του. Κατά συνέπεια, δεν είναι ανέφικτο το να μπορεί να «εκπαιδευτεί» ώστε να λειτουργεί με περισσότερη αποτελεσματικότητα, παρά τη φυσιολογική συρρίκνωση και τον περιορισμό. Σημαντικές πρόσφατες ενδείξεις θέλουν ένα κοφτερό μυαλό να έχει να κάνει περισσότερο με το πώς συνδέονται μεταξύ τους οι περιοχές του εγκεφάλου σε κυκλώματα, παρά με το πόσο άρτια μπορεί να δουλεύει κάθε επιμέρους περιοχή.
«Κάτι τόσο πολύπλοκο όσο ο εγκέφαλος επιτελεί κάποιες συγκεκριμένες λειτουργίες», λέει ο Ανδρέας Ιωαννίδης. «Κάθε τομέας του έχει συγκεκριμένα καθήκοντα. Όταν όμως ο οργανισμός αρχίζει να εξασθενεί, αναγκαστικά επιστρατεύονται περισσότερες περιοχές».
Μια ζωή, κατά τη διάρκεια της οποίας κάποιος μαθαίνει ή εξασκεί το μυαλό του θέτοντας διαρκώς καινούργιες προκλήσεις ώστε να αναπτύσσει τις ικανότητες του, να κατανοεί νέες ιδέες ή τεχνολογίες κ.ο.κ., ενισχύει την ευπροσαρμοστικότητα του εγκεφάλου του, κρατώντας τον ζωντανό και πάντοτε σε εγρήγορση.
Άρα μην έχετε αυταπάτες. Ένας άνδρας 40 ετών, με το να παρακολουθεί μαθήματα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, λόγου χάριν, ή να απομνημονεύει απίστευτο αριθμό πληροφοριών για να συμπληρώνει δελτία ΠΡΟ-ΠΟ(!), καταπολεμά τη γήρανση του μυαλού του πολύ πιο αποτελεσματικά από κάποιον που αιχμαλωτίζεται στη ρουτίνα ή παρακολουθεί ακατάπαυστα τηλεόραση.
Είναι λάθος να ξοδεύει κανείς το χρόνο, ή τα χρόνια του, ως μεσήλικας, αναπαράγοντας κάποιες ήδη αποκτηθείσες κλίσεις, επιδεξιότητες ή ικανότητες. Με αυτό τον τρόπο δεν επιδεικνύει πια την ίδια προσοχή που επιδείκνυε, για παράδειγμα, ως μαθητής ή ως φοιτητής, όταν δηλαδή βρισκόταν σε διαρκή διαδικασία μάθησης. Άρα το κλειδί είναι να απασχολείς, να δεσμεύεις το μυαλό σου σε δραστηριότητες εκμάθησης που απαιτούν απερίσπαστη προσοχή και προσήλωση στη λεπτομέρεια.
Τα επόμενα χρόνια επιφυλάσσουν ραγδαίες αλλαγές σε αυτά που έως σήμερα θεωρούμε δεδομένα για την εγκεφαλική δραστηριότητα. Τόσο στον τομέα της διάγνωσης, όσο και στον τρόπο θεραπείας και αντιμετώπισης των συνεπειών της εγκεφαλικής γήρανσης. Τα scans fMRI, τα οποία χαρτογραφούν τα νευρωνικά δίκτυα και τα PET scans που μπορούν να καταδείξουν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται στον εγκέφαλο οι αμυλοειδείς πλάκες που σχετίζονται με την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ, θα γίνουν ακόμη πιο διαδεδομένα στο μέλλον — και όχι μόνο για ασθενείς με προβλήματα μνήμης.
Ηθικά διλλήματα
Υπάρχουν έρευνες για φάρμακα για την θεραπεία της γήρανσης και τα οποία κάποτε θα πάρουν άδεια κυκλοφορίας από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA). Εδώ όμως εγείρεται και ένα ζήτημα ηθικής — για την ακρίβεια, «νευροηθικής»: Πολλοί ανάμεσα μας, και ειδικά όσοι ασκούν πνευματική εργασία, αγωνιούν από τώρα για το αν θα εξακολουθούν να είναι αξιόμαχοι στο πέρασμα του χρόνου, θα μπορεί ο εργοδότης σου να σε απολύσει όταν φτάνεις τα 50, προτιμώντας έναν νεότερο από σένα; Ή μήπως θα φτιαχτούν brain drugs που θα μπορούν να σε κρατήσουν στην πρώτη γραμμή του ανταγωνισμού και της παραγωγικότητας; θα μπορέσουμε ο μέλλον να βελτιώσουμε τη μνήμη του φυσιολογικού ατόμου, όπως βελτιώνουμε επιδόσεις των αθλητών με στεροειδή; Θα κατορθώσουμε να… αναβάλλουμε για αρκετό χρονικό διάστημα το φυσιολογικά ερχόμενο γήρας; «Πιθανώς», απαντά ο Ανδρέας Παπανικολάου, «το ελιξίριο όμως δεν έχει βρεθεί ακόμα, παρόλο που κυκλοφορούν διάφορες φήμες για την εμφάνιση του».
«Υπάρχουν τεράστια ηθικά διλήμματα μπροστά μας αυτήν τη στιγμή», συμπληρώνει ο Ανδρέας Ιωαννίδης. «Η συνείδηση είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αποτελώντας τεράστιο ηθικό, αλλά και νομικό ζήτημα. Υπάρχει αυτό που λέμε ελεύθερη βούληση ή η δράση και η συμπεριφορά ενός ατόμου εξαρτώνται από εγκεφαλικές συνθήκες;».
«Θεωρώ αναπόφευκτο ότι η πρόοδος των επιστημών θα μας κάνει να αναθεωρήσουμε όσα ξέραμε ως σήμερα για τα ανθρώπινα κίνητρα, καθώς και πολλές παραδοχές μας για τα πάντα, από την ψυχολογία των μαζών μέχρι τη διαφήμιση και το Δίκαιο», προσθέτει ο Δαμιανός Σακκάς. «Η έννοια της ελεύθερης βούλησης, που θα πρέπει να επιβεβαιώνεται κατά την τέλεση ενός εγκλήματος -και συχνά γίνεται αντικείμενο εκτιμήσεων—, θα μπορεί ενδεχομένως να ελεγχθεί ιατρικά στον εγκέφαλο. Όλα αυτά εντάσσονται στο ευρύτερο πεδίο της Νευροφιλοσοφίας».
Πιθανότατα στο εγγύς μέλλον να εμφανιστούν φάρμακα που να βελτιώνουν τις φυσιολογικές μας νοητικές επιδόσεις. Είτε πρόκειται για φαρμακευτικό ντόπινγκ είτε όχι, θα πρέπει να παραδεχτούμε πως οτιδήποτε προσθέτουμε στο σώμα μας αλλοιώνει τη χημική του σύσταση. Έτσι, για κάποιους, δεν έχει διαφορά αν για να διεγείρουν το μυαλό τους θα πάρουν φαρμακευτικά σκευάσματα ή θα πιουν μια κούπα δυνατού καφέ. Μέχρι όμως να γίνει αυτό, εμείς ας ακολουθήσουμε τον παλιό, καλό τρόπο. H άσκηση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Λίγο τζόκινγκ κάθε πρωί βοηθά να αδειάσεις το κεφάλι σου και να δυναμώσεις το μυαλό σου.
ΔΕΚΑ ΕΙΔΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΟΥ ΩΦΕΛΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΤΟΥΣ ΝΕΥΡΩΝΕΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ
1. Σολωμός: Τα 100 gr σολωμού έχουν περίπου 2.000 mg DHA και EPA, δύο λιπαρά οξέα
που λειτουργούν ως λάδι μηχανής για το μηχανισμό του εγκεφάλου. Δύο τόσο μικρές
μερίδες την εβδομάδα είναι υπεραρκετές σύμφωνα με τους διαιτολόγους.
2. Τσάι: Η αντιοξειδωτική πολυφαινόλη κατεχίνη, που βρίσκεται στο τσάι (πράσινο ή μαύρο), βοηθά την κυκλοφορία του αίματος, η οποία με τη σειρά της διατηρεί ακμαία την εγκεφαλική ισχύ, βελτιώνοντας την καλή διάθεση, τη μνήμη και την ικανότητα εστίασης. Πίνετε ένα ποτήρι τσάι (όχι συσκευασμένο, διότι δεν έχει την ίδια επίδραση), ζεστό ή κρύο, κάθε μέρα.
3. Βατόμουρα: Το αντισκωριακό της εγκεφαλικής μηχανής. Τα μούρα (και κυρίως τα blueberries) είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά που ουδετεροποιούν τις δυσλειτουργίες των εγκεφαλικών συνάψεων. Μια κούπα ημερησίως είναι ό,τι πρέπει: είτε την εποχή της συγκομιδής τους το καλοκαίρι είτε από την κατάψυξη.
4. Κόκκοι δημητριακών: Το μυαλό είναι ένας κλίβανος που χρειάζεται σταθερή ποσότητα καυσίμου καθημερινά, προκειμένου να λειτουργεί εύρυθμα. Οι πλούσιοι σε ίνες κόκκοι δημητριακών (βρώμη, μη αποφλοιωμένο ρύζι, πολύσπορο ψωμί) αποτελούν μια σταθερή πηγή ενέργειας για το μυαλό, ενώ περιέχουν και βιταμίνες B, που ενισχύουν το νευρικό σύστημα.
5. Φασόλια: τα φασόλια, ειδικά τα κόκκινα, που περιέχουν περισσότερα Ω-3, όντας σύνθετοι υδρογονάνθρακες γεμάτοι πρωτεΐνες, σταθεροποιούν τα επίπεδα γλυκόζης και παρέχουν σταθερή ροή ενέργειας στον εγκέφαλο.
6. Γαλακτοκομικά: To γάλα και το φρέσκο γιαούρτι είναι γεμάτα πρωτεΐνες και βιταμίνες B, διαθέτοντας την ίδια στιγμή χαμηλούς γλυκαιμικούς δείκτες, πράγμα που σημαίνει ότι παρέχουν μια σταθερή ροή ενέργειας για το μυαλό. Βάλτε τα στη ζωή σας τρεις φορές τη μέρα, στις εκδοχές τους με χαμηλά (ή καθόλου) λιπαρά.
7. Αμύγδαλα: Με μόλις 40 με 50 gr την ημέρα εξασφαλίζουν ικανοποιητικά επίπεδα βιταμίνης E, η έλλειψη της οποίας σχετίζεται με αδυναμίες στη μνήμη και γνωστική έκπτωση.
8. Μαύρη Σοκολάτα: Μεταξύ των φλαβονοειδών ουσιών που περιέχει, στο κακάο υπάρχουν στοιχεία που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, δρώντας ευεργετικά στην εγκεφαλική λειτουργία. Συγχρόνως, η καφεΐνη, που επίσης περιέχεται στη μαύρη σοκολάτα, ενισχύει την ικανότητα συγκέντρωσης. 30 gr τη μέρα είναι αρκετά για
να επωφεληθεί κανείς από τα ευεργετήματα της σοκολάτας, αποφεύγοντας τα αρνητικά.
9. Αβοκάντο: Περιέχοντας άφθονα μονοακόρεστα λιπαρά, ενισχύει τη ροή του αίματος στο μυαλό, επενεργώντας θετικά στη γνωστική λειτουργία. Μισό φλιτζανάκι, δύο φορές την εβδομάδα, είναι ό,τι πρέπει.
10. Κουρκουμάς: σειρά ερευνών τα τελευταία χρόνια έχει δείξει ότι το μπαχαρικό turmeric (στα καθ’ ημάς, κουρκουμάς ή κιτρινόριζα) έχει ευεργετική επίδραση στον εγκέφαλο. Χρησιμοποιήστε το σε ψητά κρέατα αντί για αλάτι, δοκιμάστε το σε λαχανικά, ρύζι ή dressing σαλάτας.
Επίσης, πολλά ψάρια και θαλασσινά (σολομός, κολιός, τόνος, σαρδέλα, γαρίδες κλπ) έχουν Ω-3 λιπαρά. Καλά είναι και τα συμπληρώματα με βιταμίνες Β6, Β12  και νιασίνη. Τέλος, είναι χρήσιμα τα συμπληρώματα με μαγνήσιο ή τροφές με μαγνήσιο (πράσινα λαχανικά, κακάο, μπανάνες, όσπρια κλπ).
 

Διαβάστε περισσότερα...