Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

ΥΓΕΙΑ : Πιο «επίμονα» τα καλοκαιρινά κρυολογήματα

Μπορεί το καλοκαίρι σιγά σιγά να τελειώνει, όμως υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος για να εμφανιστεί μία από τις δυσάρεστες εκπλήξεις του, η οποία μάλιστα μπορεί να είναι διαρκείας. Ο λόγος για τα κρυολογήματα του καλοκαιριού, τα οποία, σύμφωνα με ειδικούς, είναι πολύ πιο επίμονα από εκείνα του χειμώνα, επειδή «προσποιούνται» ότι φεύγουν, αλλά μπορεί να επιστρέψουν σύντομα - και μάλιστα δριμύτερα.

Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό έχει να κάνει με τους ιούς που προκαλούν το κρυολόγημα, οι οποίοι σε κάθε εποχή είναι διαφορετικοί. Επίσης, κάποιες συνήθειες που ακολουθεί ο άνθρωπος το καλοκαίρι, όπως η μεγαλύτερη σωματική δραστηριότητα και η πολύωρη παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται, παρατείνουν τη διάρκειά του.


Τα κρυολογήματα του καλοκαιριού εμφανίζονται από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο και τα συμπτώματα που προκαλούν είναι πιο έντονα σε σχέση με εκείνα που υπάρχουν τον χειμώνα, τα οποία περνούν σε διάστημα μερικών ημερών και δεν επιστρέφουν ξανά. Μάλιστα, επειδή ο βήχας και τα φτερνίσματα είναι πολύ πιο επίμονα, πολλοί συγχέουν το κρυολόγημα με τις αλλεργίες. Ετσι, δεν του δίνουν τη δέουσα σημασία, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν τις καθημερινές δραστηριότητές τους, γεγονός που τελικά τους εξαντλεί και καθυστερεί την ανάρρωση ακόμη και για διάστημα εβδομάδων.

Επίσης, η ανάρρωση καθυστερεί και εξαιτίας της μετακίνησης από το ζεστό εξωτερικό περιβάλλον σε εσωτερικούς χώρους που κλιματίζονται έντονα, γεγονός που αυξάνει και την ευαισθησία στο κρυολόγημα. Οπως εξηγούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κάρντιφ στην Ουαλία, η ξαφνική μείωση της θερμοκρασίας μειώνει τις άμυνες στη μύτη και στον λαιμό, προκαλώντας στένωση στα αιμοφόρα αγγεία. Κατ' αυτόν τον τρόπο, αν ο ιός έχει εισέλθει ήδη στον οργανισμό, η αντίσταση του ανοσοποιητικού μειώνεται.

«Το χειμωνιάτικο κρυολόγημα είναι πιο έντονο, αλλά σύντομο. Αντίθετα, το κρυολόγημα του καλοκαιριού διαρκεί περισσότερο. Μπορεί να παραμείνει για εβδομάδες ολόκληρες και αργότερα να επιστρέψει» είπε στη «Wall Street Journal» ο Μπρους Χιρς, ειδικός σε θέματα μολυσματικών ασθενειών.


Αλεξάνδρα Χυδηριώτη


Πηγή