Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

"Οι θρησκευόμενοι θα είναι μειοψηφία ως το 2041"

 Ερχεται το τελος των θρησκειων;

Οι θρησκευόμενοι άνθρωποι, σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες, θα είναι η μειοψηφία, μέχρι το 2041, σύμφωνα με Ιρλανδό βιοψυχολόγο. Μελέτη του, σχετικά με τις πεποιθήσεις ανθρώπων από 137 χώρες, έδειξε ότι ο αθεϊσμός γίνεται η επικρατούσα τάση, καθώς αυξάνεται το επίπεδο ζωής των ανθρώπων.



Ο Ιρλανδός βιοψυχολόγος Δρ Nigel Barber έχει βασίσει το πρόσφατο βιβλίο του, “Γιατί ο αθεϊσμός θα αντικαταστήσει τη θρησκεία”, στα ευρήματα μελέτης πάνω στις θρησκευτικές πεποιθήσεις ανθρώπων από όλο τον κόσμο, καταλήγοντας σε μερικά αμφιλεγόμενα συμπεράσματα.

Με άρθρο του στο Psychology Today, ο Δρ Barber υποστηρίζει ότι, σύμφωνα με έρευνες, οι θρήσκοι μειώνονται, όσο αυξάνεται ο εθνικός πλούτος, αλλά και όσο βελτιώνονται οι δείκτες της ποιότητας ζωής των ανθρώπων. Δηλαδή, όσο αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής, μειώνονται οι μολυσματικές ασθένειες, βελτιώνεται η εκπαίδευση, ενισχύεται το κράτος πρόνοιας και γίνεται πιο δίκαιη κατανομή του εισοδήματος. 

Παλαιότερα είχε γράψει ότι οι άθεοι, σύμφωνα με μελέτη του 2007, φτάνουν το 64% του πληθυσμού στη Σουηδία, το 48% στη Δανία, το 44% στη Γαλλία και το 42% στη Γερμανία, ενώ στις περισσότερες υποσαχάριες χώρες - που δεν είναι ανεπτυγμένες - το αντίστοιχο ποσοστό είναι κάτω από 1%.

Στο βιβλίο του, ο Δρ Barber εξετάζει πόσο καιρό θα πάρει, με βάση τα παραπάνω, σε μία μέση χώρα να φτάσει παρόμοια επίπεδα πλούτου και ανάπτυξης με τις χώρες - όπως τις προαναφερθείσες - όπου όσοι πιστεύουν σε ένα θεό ή θεωρούν ότι ένας θεός είναι σημαντικός για τη ζωή τους είναι η μειοψηφία. 

Για το σκοπό αυτό, υπολόγισε το ρυθμό ανάπτυξης της μέσης χώρας, σε σχέση τόσο με το ΑΕΠ όσο και με τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (ΔΑΑ), στον οποίο λαμβάνονται συνδυαστικά υπόψη η υγεία, η παιδεία και το ΑΕΠ. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μέση χώρα θα μετατραπεί σε μία κοινωνία με κοσμική πλειοψηφία και μειοψηφία θρησκευομένων το 2041.


Σύμφωνα με τον Δρ Barber, οι άνθρωποι στρέφονται στις θρησκείες για να αντιμετωπίσουν το άγχος και την ανασφάλεια (φωτο: iwallscreen.com)

Ο Δρ Barber χρησιμοποιεί εξελικτικούς όρους, για να υποστηρίξει ότι η επικράτηση των θρησκειών οφειλόταν στο γεγονός ότι βοηθούσε τους προγόνους μας να αντιμετωπίσουν πράγματα όπως το άγχος και την ανασφάλεια. Επομένως, κατά τον Barber, η θρησκεία θα υποχωρεί όσο οι άνθρωποι νοιώθουν πιο ασφαλείς - οικονομικά και από άποψη υγείας. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε περιγραφή του βιβλίου του σε δημοφιλή διαδικτυακή σελίδα, η θρησκεία παρομοιάζεται με το ντόντο – ένα πουλί που εξαφανίστηκε από προσώπου γης, επειδή δεν αναπτύχθηκε ώστε να συμβαδίζει με τις ανάγκες ενός νέου κόσμου, διαφορετικού από αυτόν που είχε συνηθίσει.

Πάντως, ο Δρ Barber ξεκαθαρίζει ότι δεν υποστηρίζει ότι οι θρησκείες, μέχρι το 2041, θα εξαφανιστούν εντελώς, παρά μόνο ότι οι θρησκευόμενοι άνθρωποι θα αποτελούν ποσοστό λιγότερο του 50% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Λέει ότι, αυτή τη στιγμή, τα τρία τέταρτα του πλανήτη πιστεύουν σε κάποιο θεό, άρα χρειάζεται τριπλάσιος χρόνος για να πέσει αυτό το ποσοστό κάτω από το 1%. "Δεν μπορώ να γνωρίζω αν οι θρησκείες μπορούν να υποχωρήσουν τόσο πολύ. Από την άλλη, μπορώ να προβλέψω με μεγάλη αυτοπεποίθηση ότι η πλειοψηφία θα στραφεί στην εκκοσμίκευση", καταλήγει στο άρθρο του.

Το βιβλίο αμφισβητεί, επίσης, τη δημοφιλή θεωρία ότι οι θρησκευτικές ομάδες θα κυριαρχήσουν, τελικά, στον πλανήτη, επειδή οι ακόλουθοι των διάφορων θρησκευμάτων κάνουν, κατά κανόνα και εξαιτίας των πιστεύω τους, περισσότερα παιδιά από τους άθεους.

Η βιοψυχολογία εξετάζει την εφαρμογή των αρχών της βιολογίας στη μελέτη ψυχολογικών, γενετικών και αναπτυξιακών μηχανισμών της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Οι βιοψυχολόγοι είναι νευροεπιστήμονες που συνεισφέρουν στην επιστημονική έρευνα, με τις γνώσεις που έχουν στο επίπεδο της συμπεριφοράς. 

Συντάκτης: Θεόδουλος Γεωργιάδης


Πηγή