Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Η έδρα της... σύγχρονης Γκεστάπο


Στην οδό Λουίζης Ριανκούρ 78Α (που έγινε γνωστή από τη βομβιστική δράση της 17 Νοέμβρη πριν από πολλά χρόνια), στους Αμπελοκήπους, θα έχει την έδρα της η σύγχρονη... Γκεστάπο. Υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ, οι «μπάστακες» εξ Ευρώπης (τουλάχιστον 233, όπως αποκάλυψε ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων Γ. Χατζημαρκάκης) θα βρουν προσωρινά στέγη σε κτίριο με άνετους χώρους που σήμερα στεγάζει υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, για να αρχίσουν τις επιδρομές τους

Οι «μπάστακες» θα εγκατασταθούν, συγκεκριμένα, στις εγκαταστάσεις της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης (ΜΟΔ) που ασχολείται κυρίως με το ΕΣΠΑ. Το σημείο κρίθηκε αρκούντως κατάλληλο για... καταφύγιο των μελών της Task Force, καθώς είναι κέντρο-απόκεντρο και η... ομάδα καπελώματος της κυβέρνησης δεν επιθυμούσε να εδρεύει στο «εύφλεκτο» κέντρο των Αθηνών. Ο λόγος είναι ότι τα μέλη της φοβούνται τις συχνές διαδηλώσεις, που πιθανώς θα εμπόδιζαν τις μετακινήσεις τους ή και θα απειλούσαν τη... σωματική τους ακεραιότητα, όταν τα πρόσωπά τους θα αρχίσουν να γίνονται γνωστά. Ετσι, ο αρχικός σχεδιασμός που τους ήθελε να εγκαθίστανται σε κτίριο του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, επί της λεωφόρου Αμαλίας, απομακρύνεται, αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμα τη λειτουργία του ως παραρτήματος.

Στα γραφεία της ΜΟΔ προς το παρόν θα εδρεύει η Ζωρζέτα Λάλη, διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και επικεφαλής της Task Force στη χώρα μας, αν και σήμερα κιόλας πετάει για τις Βρυξέλλες. Εκεί, θα φιλοξενείται και ο «αντιβασιλέας» Χορστ Ράιχενμπαχ, που ταξίδεψε για τη βέλγικη πρωτεύουσα χτες, αφού ολοκλήρωσε το πρώτο του ταξίδι με ατζέντα πρωθυπουργού στη χώρα μας. Συναντήθηκε με τον Γιώργο Παπανδρέου, όλους τους υπουργούς και τα επιτελεία τους, την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και πλήθος εκπροσώπων κοινωνικών και παραγωγικών φορέων της χώρας. Απέκτησε λοιπόν συνολική εικόνα και επιχείρησε να... κολακέψει για αρχή τη χώρα μας, δηλώνοντας πως «η Ευρώπη δεν έχει αναγνωρίσει επαρκώς όσα έχει επιτύχει η Ελλάδα», ενώ έσπευσε να ενημερώσει σχετικώς (αν και μάλλον όχι με τα ίδια λόγια) τον προϊστάμενό του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Και ενώ η πλήρης σύνθεση της περίφημης Task Force δεν είναι ακόμα γνωστή, το μεγαλύτερο βάρος στην Ελλάδα πέφτει στον σύμβουλο του πρωθυπουργού επί των ευρωπαϊκών θεμάτων Γιώργο Γλυνό. Καθοριστική θα είναι και η συμβολή του επικεφαλής της αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα μας, Πάνου Καρβούνη. Κεντρικό ρόλο θα έχουν και οι Γιούργκεν Χόλμκβιστ, πρώην γενικός διευθυντής Εσωτερικής Αγοράς στην Κομισιόν, και Ντέιβιντ Ράιτ, νυν αναπληρωτής γενικός διευθυντής στον ίδιο τομέα.



Μεροκάματα πείνας για τους Ελληνες ζητάει ο... φον Ράιχ


Ο Γερμανός «αντιβασιλέας» της χώρας εξέδωσε την πρώτη διαταγή: Να μετατραπεί η Ελλάδα σε γερμανική... αποικία με τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ), που ισοδυναμούν με κινεζοποίηση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων. Το μοντέλο αυτό της αγοράς εργασίας φαίνεται να προωθεί ο... μέγας τοποτηρητής των δανειστών, Γερμανός Χορστ Ράιχενμπαχ, αφού ουσιαστικά το προανήγγειλε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Ο επικεφαλής της ομάδας κρούσης (task force) που έχει δημιουργήσει η Ε.Ε. για να προσφέρει θεωρητικά τεχνογνωσία στην ελληνική πλευρά, αλλά ουσιαστικά να ασκεί έλεγχο στο κυβερνητικό έργο, όταν ρωτήθηκε για το θέμα, ήταν ξεκάθαρος: «Αξίζει κανείς να εξετάσει το θέμα των ΕΟΖ. Αν οι ελληνικές Αρχές συμφωνήσουν, είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε ζητήματα ανταγωνισμού».

Πετώντας το... μπαλάκι στην ελληνική πλευρά, ανοίγει το πεδίο για να υπάρξουν εκ νέου αλλαγές στην αγορά εργασίας, καθώς πιθανή θέσπιση ΕΟΖ θα σημαίνει νέες μειώσεις μισθών με τη μείωση του βασικού μισθού ακόμη και κάτω από τα 500 ευρώ, ακόμη πιο ελαστικές μορφές εργασίας και καθεστώς ουσιαστικά μηδενικής φορολόγησης των επενδυτών σε αυτές τις περιοχές. Οπως κατ' επανάληψη έχει ζητήσει και η τρόικα, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποκύψει σε ακόμα πιο ελαστικές μορφές εργασίας, με το πρόσχημα ότι έτσι θα υπάρξουν επενδύσεις. Αλλά το τίμημα αναμένεται να είναι η πλήρης καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων, με κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, κάτι που επίσης απαίτησε η τρόικα σε συνάντηση που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προ δεκαπενθημέρου. Κορυφαίοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας παραδέχονταν ότι σε περιοχές όπως η Μακεδονία έχουν υπάρξει επιχειρηματίες που έχουν ζητήσει να δημιουργηθούν ΕΟΖ.

Ηδη στην περιοχή της Θράκης υπάρχει έντονο γερμανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις, υπό την προϋπόθεση της δημιουργίας ΕΟΖ. Στόχος είναι να καρπωθούν οι μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις ευνοϊκούς όρους φορολόγησης, αλλά και χαμηλό λειτουργικό κόστος και να πετύχουν να κρατήσουν τα προϊόντα τους σε όσο γίνεται πιο χαμηλή τιμή. Στο πλαίσιο αυτό, πριν από περίπου έναν μήνα ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας Στέφαν Μάικλ Κάπφερερ, σε επίσκεψή του στην Ελλάδα και έπειτα από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, είχε αναφερθεί στη δημιουργία ΕΟΖ, αφήνοντας επίσης την ελληνική πλευρά να ρυθμίσει τις λεπτομέρειες. Πάντως, η ομάδα κρούσης που δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Ενωση για να ελέγχει σπιθαμή προς σπιθαμή τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας θα απαρτίζεται ούτε λίγο ούτε πολύ από 233 άτομα, όπως αποκάλυψε χθες ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, ο γνωστός για τα ανθελληνικά του αισθήματα ελληνόφωνος ευρωβουλευτής του κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών της Γερμανίας.


Βασίλης Αγγελόπουλος

Πηγή