Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Υπήρξε το Βασίλειο του Δαβίδ;












CNN
Οι αρχαιολόγοι στο Ισραήλ βρήκαν κατάλοιπα μιας πόλης που ίσως είναι η βιβλική πόλη του βασιλιά Δαβίδ, και άρα η πρώτη αρχαιολογική μαρτυρία ότι το αρχαίο ιουδαϊκό βασίλειο όντως υπήρξε.

Στη Βίβλο γίνεται αναφορά σε ένα ισχυρό Βασίλειο του Δαβίδ, που άκμασε τον 10 αιώνα π.Χ. και εκτεινόταν από την Αίγυπτο ως τον Ευφράτη, όμως ποτέ ως τώρα δεν είχαν έρθει στο φως αρχαιολογικά τεκμήρια που να βεβαιώνουν την ύπαρξή του.

Η αρχαιολογική σκαπάνη στη θέση Κιρμπέτ Κεϊγιάφα, στην Κοιλάδα Ηλά, σε απόσταση 30 χλμ. από την Ιερουσαλήμ , αποκάλυψε ίχνη ενός ιουδαϊκού οικισμού. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γιόζεφ Γκαρφίνκελ, από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, τα ευρήματα που ήρθαν στο φως στη θέση περιλαμβάνουν ένα κεραμικό θραύσμα με επιγραφή γραμμένη σε μια πρώιμη μορφή Εβραϊκών, ενώ «τα κτίρια [του οικισμού] εφάπτονται με τα τείχη της πόλης. Πρόκειται για χαρακτηριστικό του ιουδαϊκού σχεδιασμού πόλεων». Μέχρι στιγμής, έχει ανασκαφεί μόνον το 10% της έκτασης της αρχαιολογικής θέσης. Άρα, οι αρχαιολόγοι προσδοκούν να βρουν πιο σημαντικά ευρήματα στο μέλλον.

Το Βασίλειο του Δαβίδ περιγράφεται στη Βίβλο ως το πρώτο ιουδαϊκό κράτος και αναφορές του συναντάμε στην ιουδαϊκή, χριστιανική και μουσουλμανική θρησκεία, αλλά επί δεκαετίες οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι δεν υπήρξε στην πραγματικότητα.

Σε μια περιοχή όπου η ιστορία, η θρησκεία και η ιδεολογία παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο, η ανακάλυψη αυτή προκαλεί αντιφατικές αντιδράσεις. Ορισμένοι αρχαιολόγοι αμφισβητούν τη σημαντικότητα του ευρήματος. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, Ίσραελ Φίνκελσταϊν, τόνισε ότι τα κατάλοιπα δεν αποτελούν ένδειξη ενός ισχυρού βιβλικού κράτους. Συγκεκριμένα είπε: «Δεν μιλάμε για κάποια σπουδαία αυτοκρατορία (…) όπως την Ασσυρία του 9ου αι. π.Χ., ή ακόμη και το βόρειο βασίλειο του Ισραήλ τον 9ο αι. π.Χ. Εδώ, βρισκόμαστε σε μια πρώιμη φάση που προηγήθηκε της ανάδυσης της Ιουδαίας». Και προσθέτει: «Η [ανακάλυψη στη θέση] Κιρμπέτ Κεϊγιάφα δεν καθιστά την Ιουδαία μια μεγάλη αυτοκρατορία με τρανό στρατό».

Ο Γκαρφίνκελ, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι ακόμη και αν δεν πρόκειται για την ισχυρή αυτοκρατορία που αναφέρεται στη Βίβλο, η ύπαρξη του βασιλείου εξακολουθεί να είναι σημαντική. «Εκείνο που ισχυρίζονται ορισμένοι είναι ότι το Βασίλειο της Ιουδαίας δεν υπήρξε. Εγώ λέω ότι υπήρξε. Είναι μικρό, όχι τόσο ένδοξο ίσως όσο παρουσιάζεται στη Βίβλο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε τίποτα».

CNN
(14/07/2011)


Πηγή
http://www.arxaiologia.gr/site/content.php?artid=9360