Ενα αξιοθαύμαστο σύστημα εκπομπής δύο διαφορετικών ηχητικών ακτίνων, διαθέτουν τα δελφίνια για να κυνηγούν την τροφή τους και να προσανατολίζονται στον ωκεανό. Αυτό ανακάλυψαν ερευνητές από τη Σουηδία και την Αμερική, που με έκπληξή τους διαπίστωσαν πως τα δελφίνια εκπέμπουν ταυτόχρονα δύο ακτίνες και όχι μόνο μία όπως πίστευαν έως τώρα.
Παρόμοιο σύστημα ηχητικού εντοπισμού, αλλά με μία μόνο ακτίνα, χρησιμοποιούν και οι φάλαινες.
Με την αποστολή ηχητικών ακτίνων υψηλής συχνότητας, το δελφίνι χρησιμοποιεί την ηχώ τους για να καταλάβει πάνω σε τι έχουν χτυπήσει. Ετσι, βρίσκουν την τροφή τους αλλά και τον προσανατολισμό τους. Οι ακτίνες έχουν διαφορετικές συχνότητες και φεύγουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις, όπως λένε οι επιστήμονες.
«Το πλεονέκτημα του διπλού ήχου για τα δελφίνια είναι η καλύτερη ταυτοποίηση των αντικειμένων γύρω τους», λέει η Τζόσεφιν Σταρκχάμαρ, ειδική στις ηλεκτρικές μετρήσεις στο Πανεπιστήμιο Λουντ της Σουηδίας.
Η έρευνα, που έγινε σε συνεργασία με επιστήμονες στο Σαν Ντιέγκο, δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης «Biology Letters». «Γίνονται πολλές έρευνες για το πώς παράγεται ο ήχος εντοπισμού που παράγουν τα δελφίνια και οι φάλαινες», λέει η Σταρχάμερ. «Αυτά τα ευρήματα ίσως βοηθήσουν τους ειδικούς να βρουν πιο γρήγορα την πηγή».
Η ίδια πιστεύει πως οι δύο ακτίνες προέρχονται από δύο διαφορετικά όργανα παραγωγής ήχου των δελφινιών, τα οποία ήταν άγνωστο ότι είχαν αυτή τη δυνατότητα. «Χρειάζεται όμως περισσότερη έρευνα για να βρούμε την άκρη. Ενδεχομένως, οι δύο ακτίνες να δημιουργούνται λόγω πολύπλοκων αντανακλάσεων στον εγκέφαλο του δελφινιού, όπου σχηματίζεται ο ήχος», λέει η επιστήμονας.
Πάντως, οι ειδικοί παραξενεύονται που ανακάλυψαν μόλις τώρα αυτό το τόσο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του δελφινιού. «Φανταστείτε ότι έρευνες για τα δελφίνια και τον εντοπισμό με ήχο γίνονται από τη δεκαετία του '60», επισημαίνει η Σταρκχάμερ.
Μία από τις πιθανές εξηγήσεις έχει να κάνει με την πρόοδο της τεχνολογίας. Αυτή η έρευνα χρειάζεται μέσα που αναπτύχθηκαν μόλις πρόσφατα καθώς και προηγμένο εξοπλισμό μετρήσεων και τεχνικές επεξεργασίας σημάτων.
Επιπλέον, μέχρι πρόσφατα, μόνο βιολόγοι έκαναν έρευνες με δελφίνια, ειδικότητα που δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις για την τεχνολογία του είδους.
Επίσης, χρειάζονται δελφίνια που είναι εκπαιδευμένα να «απαντούν» σε επιστημονικές ερωτήσεις. «Ο συνδυασμός μηχανικών και θαλάσσιων βιολόγων είναι ιδανικός για αυτού του τύπου την έρευνα», λέει η Σταρκχάμερ, η οποία έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει μία συσκευή με 47 υδρόφωνα για το συγκεκριμένο εγχείρημα.
«Είναι μία από τις καλύτερες συσκευές στον κόσμο για να ακούει τους υπέρηχους των δελφινικών μέσα στο νερό», συνεχίζει η ειδικός.
Εκτός από τα δελφίνια, υπάρχουν κάποια ακόμα είδη του ζωικού βασιλείου που χρησιμοποιούν το σύστημα εντοπισμού με ήχο, ενώ και οι άνθρωποι έχουν αναπτύξει τέτοια μηχανήματα. Ομως, το σύστημα των δελφινιών είναι πολύ πιο προηγμένο, τονίζει η Σταρκχάμερ. Σε αυτό άλλωστε, έχει συμβάλει η εξέλιξη, που το έχει τελειοποιήσει στη διάρκεια εκατομμυρίων χρόνων.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΡΙΚΚΗΣ
Πηγή
http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4642843