Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Κυνηγάει τους πορτοφολάδες με όπλο μια... σφυρίχτρα!










Οπλισμένη με μια σφυρίχτρα και απίστευτο θάρρος, έχει ταχθεί στην προστασία των Ισπανών και των ανυποψίαστων τουριστών από τους πορτοφολάδες που λυμαίνονται το Μετρό της Βαρκελώνης.

Η 38χρονη Ελιάνα Γκερέρο έχει γίνει ο φύλακας άγγελος της πρωτεύουσας της Καταλωνίας.


Κάθε φορά που εντοπίζει έναν κλέφτη ή παρατηρεί κάποια ύποπτη κίνηση εν ώρα περιπολίας - δραστηριοποιείται σε δεκάδες κεντρικούς σταθμούς - σφυρίζει με όλη της τη δύναμη. Κι εκείνοι συνήθως το βάζουν στα πόδια. Παράλληλα, μοιράζει στους επιβάτες ενημερωτικά φυλλάδια τα οποία τυπώνει με δικά της έξοδα και κυκλοφορεί ζωσμένη με ένα πλακάτ που επίσης πληροφορεί, σε τέσσερις γλώσσες, για τη δράση τσαντάκηδων και πορτοφολάδων.

«Συνήθως τρέχουν πανικόβλητοι όταν ακούν το σφύριγμα», λέει η Γκερέρο στην «Γκάρντιαν». «Δέχομαι βέβαια και απειλές. Την περασμένη εβδομάδα, μόλις που είχα εντοπίσει έναν κλέφτη, με άρπαξε ο συνεργάτης του και μου γύρισε το δάχτυλο, με αποτέλεσμα να πάθω διάστρεμμα».

Η ίδια δεν έχει πέσει θύμα κλοπής - ακόμη. Πήρε ωστόσο την πρωτοβουλία να καταδιώκει μόνη της τους κλέφτες, αφότου υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας επίθεσης σε μια γερμανίδα τουρίστρια: ο κλέφτης τής άρπαξε την τσάντα, βούτηξε ό,τι ήθελε και την πέταξε μακριά, παρά τις παρακλήσεις της να προσέξει για να μη σπάσει την ένεση ινσουλίνης που κουβαλούσε μαζί της. «Δεν πίστευα ότι θα μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο. Γιατί να πετάξουν την ινσουλίνη ενός διαβητικού;» αναρωτιέται.

Σύμφωνα με τα αρχεία της ισπανικής αστυνομίας, στο Μετρό της Βαρκελώνης επιχειρούν περίπου 150 μικροκλέφτες, οι οποίοι είναι καλά οργανωμένοι και χτυπούν καθημερινά τουλάχιστον 90 φορές. Η Γκερέρο αποδίδει το φαινόμενο στους ισπανικούς νόμους που ευνοούν την ατιμωρησία. «Εάν αρπάξουν λιγότερα από 400 ευρώ, τους επιβάλλεται ένα μικρό πρόστιμο. Και αυτό με την προϋπόθεση ότι το θύμα θα προσκομίσει στις Αρχές αποδείξεις. Γι' αυτό άλλωστε και οι περισσότερες επιθέσεις γίνονται σε τουρίστες» επισημαίνει. Εύκολος στόχος, προσθέτει, είναι επίσης οικογένειες με μικρά παιδιά.

Ακόμη ένας λόγος που «πριμοδοτείται» η δράση των κλεφτών είναι το γεγονός πως η αστυνομία δεν διαθέτει βάση δεδομένων, ώστε να μπορεί να διασταυρώσει εάν έχουν συλληφθεί ξανά στο παρελθόν. «Στη Βαρκελώνη πληρώνεις μεγαλύτερο πρόστιμο αν διπλοπαρκάρεις ή αν περιφέρεσαι χωρίς το πουκάμισό σου, παρά αν κλέψεις τρία πορτοφόλια μέσα σε μια μέρα» λέει χαρακτηριστικά.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, η Γκερέρο προτείνει - εκτός από την αλλαγή του σχετικού νόμου - να ενταθεί η παρουσία των αστυνομικών σε όλους τους χώρους αλλά με πολιτικά. Και προκειμένου το σφύριγμά της να φθάσει και σε αρμόδια πολιτικά ώτα, έχει προκαλέσει τον δήμαρχο Σαβιέ Τρίας να συνταξιδέψουν μια μέρα στο Μετρό. «Πολιτικοί και δικαστές δεν το χρησιμοποιούν κι έτσι δεν μπορούν να αντιληφθούν τι συμβαίνει» συμπεραίνει.


Πηγή
http://himaira.blogspot.com/2011/07/blog-post_2162.html