Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Ερντογάν: "Με κορόιδεψε ο Γιώργος"

Κατηγορίες προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ότι δεν τήρησε την προεκλογική υπόσχεσή του, σχετικά με το δικαίωμα των μουσουλμάνων της δυτικής Θράκης να εκλέγουν τον μουφτή τους, απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο Ντίσελντορφ.
Σημείωσε μάλιστα ότι εκείνος μάλιστα δέχθηκε να δοθεί η τουρκική υπηκοότητα σε μέλη της Ιεράς Συνόδου, ώστε να μπορεί στο μέλλον να εκλεγεί νέος Πατριάρχης.
Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Ερντογάν, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα σημείωναν ότι «θέματα Ελλήνων πολιτών είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης» και δεν πρόκειται να εμπλακεί σε συζήτηση για τα θέματα αυτά με τρίτες χώρες.



Σύμφωνα με την εφημερίδα Star, ο κ. Ερντογάν, μιλώντας ενώπιον του τουρκογερμανικού οικονομικού συνεδρίου στο Ντίσελντορφ, αναφέρθηκε στις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία λέγοντας:
«Στην Τουρκία υπάρχει Πατριαρχείο, του οποίου τα μέλη εκλέγονται από την Ιερά Σύνοδο. Τα μέλη της Συνόδου πρέπει να είναι υπήκοοι της Τουρκικής Δημοκρατίας. Στην τελευταία εκλογή, η Ιερά Σύνοδος δεν αποτελούνταν από Τούρκους υπηκόους. Με αυτά τα δεδομένα έγινε και η εκλογή του Πατριάρχη. Η εκλογή αυτή δεν ήταν νόμιμη. Αυτό το ανέφερα στον τότε Πρωθυπουργό Καραμανλή».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι «κατά την περίοδο Παπανδρέου, επανέφερα το θέμα. Στο μεταξύ εξήγησα την κατάσταση και στον αξιότιμο Βαρθολομαίο. Είπα να ζητήσουν να γίνουν υπήκοοί μας, ώστε να είναι όλα σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης. Έκαναν τις αιτήσεις τους, τους δώσαμε την τουρκική υπηκοότητα και έτσι επιτεύχθηκε η νομιμότητα».
Ελληνικές πηγές διευκρίνιζαν πάντως ότι στη Συνθήκη της Λωζάννης δεν αναφέρεται η ανάγκη τα μέλη της Ιεράς Συνόδου να έχουν τουρκική υπηκοότητα. Αυτό αναφέρεται σε απόφαση του νομάρχη Κωνσταντινουπόλεως.
Στη συνέχεια όμως, ο κ. Ερντογάν επανήλθε στη γνωστή γραμμή της αμοιβαιότητας, συνδέοντας το θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τους μουφτήδες στη δυτική Θράκη.
«Αυτό γιατί το λέω; Δεν είχαμε την ίδια ανταπόκριση στη δυτική Θράκη. Στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχεται τους εκλεγμένους μουφτήδες στη δυτική Θράκη, επιθυμεί να τους διορίζει η ίδια. Πώς μπορεί να γίνεται κάτι τέτοιο; Οι θρησκευτικοί ηγέτες των μουσουλμάνων μπορούν να διορίζονται από την κυβέρνηση της χώρας ως δημόσιοι υπάλληλοι; Θα πρέπει οι μουσουλμάνοι να εκλέγουν τον μουφτή τους οι ίδιοι».

Και κατέληξε: «Μου έδωσαν το λόγο τους αλλά δεν τον τήρησαν. Παρακολουθούμε το θέμα».

Πηγή
http://alexandroupolisnews.blogspot.com/2011/03/blog-post_8635.html#more