Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Διδακτορικές διατριβές από «συγγραφείς - φαντάσματα

Το σκάνδαλο λογοκλοπής στη συγγραφή της διδακτορικής του διατριβής οδήγησε σε παραίτηση τον (πρώην πλέον) υπουργό Αμυνας της Γερμανίας, Καρλ-Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, ενώ το βρετανικό πανεπιστήμιο LSE εξετάζει αντίστοιχη καταγγελία για το γιο του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ.

Για τον Λίβυο διδάκτορα του LSE, οι κατηγορίες εμπλέκουν, εκτός της λογοκλοπής, και έναν «συγγραφέα – φάντασμα», που ουσιαστικά πληρώθηκε για να γράψει την πανεπιστημιακή εργασία.

Με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών η λογοκλοπή είναι ευκολότερη από ποτέ. Εκατοντάδες πρωτοετείς φοιτητές στη Βρετανία, και όχι μόνο, υποκύπτουν, υποστηρίζει ο δρ Τζον Ολσον, του Forensic Linguistics Institute. Το 98% των βρετανικών πανεπιστημίων χρησιμοποιούν πλέον το πρόγραμμα Turnitin για να ελέγχουν «ύποπτες» εργασίες. Το λογισμικό, με τεράστια βάση δεδομένων, πέρσι μόνο χρησιμοποιήθηκε για τον έλεγχο 3 εκατ. εργασιών.






Και το παράπτωμα γίνεται σκάνδαλο όταν ξεφεύγει από τον ακαδημαϊκό χώρο και εμπλέκεται με το χώρο της πολιτικής, για να μη μιλήσουμε για το χώρο της λογοτεχνίας και του θεάματος.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας (2008), ο Μπαράκ Ομπάμα κατηγορήθηκε ότι «έκλεψε» ομιλία που είχε εκφωνήσει το 2006 ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, Ντεβάλ Πάτρικ. Ο Ομπάμα υποστήριξε ότι είχε συνεργαστεί με τον Ντεβάλ για τη συγγραφή της ομιλίας του και ότι εκ παραδρομής δεν αναγνώρισε επισήμως τη συνδρομή του. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν παραιτήθηκε το 1998 από τη διεκδίκηση της προεδρίας, όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε «κλέψει» νομικό άρθρο και το είχε χρησιμοποιήσει στη διατριβή του στη νομική σχολή, αλλά και τμήματα ομιλιών του Βρετανού πρώην ηγέτη των Εργατικών Νιλ Κίνοκ. Μπορεί η εκστρατεία του το 1998 να έληξε δικαίως άδοξα, όμως τελικά ο Μπάιντεν βρήκε το δρόμο για το Λευκό Οίκο ως αντιπρόεδρος του Ομπάμα. «Κλεμμένες ομιλίες άλλων πολιτικών» φαίνεται ότι χρησιμοποιούσε κατά συρροήν και ο Καναδός πρωθυπουργός, Στίβεν Χάρπερ. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η κυβέρνηση Μπλερ κατηγορήθηκε το 2003 ότι «αντέγραψε» στον επίμαχο φάκελο για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ μεγάλα τμήματα πανεπιστημιακής εργασίας του φοιτητή Ιμπραΐμ αλ Μαρασί, που σπούδαζε στην Οξφόρδη.

Τον Μάρτιο του 2006, τον τίτλο του λογοκλόπου βρέθηκε στη δυσάρεση θέση να αποδεχθεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ερευνητές από το αμερικανικό ινστιτούτο Brookings απέδειξαν ότι η διδακτορική διατριβή που είχε καταθέσει στο πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης ήταν σε μεγάλο της μέρος απλώς η «ρωσική μετάφραση» εργασίας που είχαν εκπονήσει το 1978 δύο ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ. Το θέμα, όπως γράφουν οι «Τάιμς», «δεν απασχόλησε τη Ρωσία, που είναι μετά την Κίνα η Νο2 χώρα παραγωγός απομιμητικών προϊόντων».

Και ο Ιορδανός ποιητής Γιουσούφ Αμπού Χιλάλα φάνηκε αρκετά γενναίος κατηγορώντας για λογοκλοπή τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Σύμφωνα με τον Χιλάλα, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα σε δύο μηνύματά του μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου χρησιμοποίησε ένα δικό του ποίημα (5 στίχων) αλλάζοντας μόνο 6 λέξεις.
(Πηγές: BBC, www.abs-cbnnews, www.onlineclasses.org, www.timesonline.co.uk)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,

Πηγή

http://johntsilai.wordpress.com/2011/03/08/%CE%B4%CE%B9%CE%B4%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%AD%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%C2%AB%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86/