Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Νταβούτογλου: Το Καστελόριζο "δεν ανήκει στο Αιγαίο"

Το Καστελόριζο «δεν ανήκει στο Αιγαίο» δηλώνει με νόημα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Με αυτό τον τρόπο, λίγες μόνο ώρες πριν αφιχθεί στη χώρα μας για επίσημη επίσκεψη, επιχειρεί να θέσει το ακριτικό νησί εκτός οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, αφού δηλώνει αισιόδοξος για την επίτευξη συνολικής λύσης στο Αιγαίο (αφήνοντας εμμέσως ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη), εξαιρεί από ένα ενδεχόμενο πακέτο για το Αιγαίο το Καστελόριζο. Οπως υποστηρίζει, «δεν είναι μέρος του Αιγαίου αλλά της Μεσογείου», θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αποτρέψει τη χώρα μας να επεκτείνει την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη μέχρι το εν λόγω νησί.


Παράλληλα, ερωτώμενος εάν τουρκικά πλοία θα συνεχίσουν να πλέουν κοντά στην ελληνική ενδοχώρα, υποστήριξε: «Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο από την πλευρά μας. Πολεμικά και εμπορικά πλοία της Τουρκίας, όπως και κάθε άλλης χώρας, έχουν την ελευθερία να κινούνται στο Αιγαίο. Κατ’ αναλογία, αν ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο πραγματοποιήσει αβλαβή διέλευση από τα τουρκικά χωρικά ύδατα, ακόμη κι αν περάσει πολύ κοντά από την ενδοχώρα, δεν θα αντιδράσουμε καθόλου».

Απαντώντας σε όλα τα παραπάνω ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας τόνισε:

«Για τη χώρα μας στόχος των διερευνητικών επαφών με την Αγκυρα είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών σε όλο το εύρος της, από τη Θράκη μέχρι το Καστελόριζο. Οι διερευνητικές αυτές επαφές έχουν ρητό στόχο να εξετάσουν όλα τα θέματα που αφορούν τις διαφωνίες μας στο Αιγαίο. Επομένως είμαστε επικεντρωμένοι κατά προτεραιότητα στο θέμα του Αιγαίου.

Ωστόσο το Καστελόριζο βρίσκεται στη Μεσόγειο. [...] Και γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία διαφωνούν σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο».

Πηγή
http://www.madata.gr/epikairotita/politics/94400.html