Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Σκάνδαλο κρύβει η μετεγκατάσταση των μεταναστών (!?)

Αυτό είναι το νεοκλασικό κτήριο,του ιδιοκτήτη της εταιρείας δημοσκοπήσεων Κάπα Research Ντίνου Ρουτζούνη στη συμβολή των οδών Ηπείρου και Πατησίων...
όπου μετεγκαταστάθηκαν οι μετανάστες απεργοί  πείνας από το κτήριο της Νομικής. Ο εκπρόσωπος των μεταναστών που βρίσκονται στο κτίριο κάνει λόγο για απαράδεκτες συνθήκες, και αναφέρει ότι όλοι τους παραπλάνησαν για να τους βγάλουν από τη Νομική και να τους βάλουν σε ένα κτήριο χωρίς καθόλου χώρο. Δήλωσε δε, ότι οι τουαλέτες στο κτήριο είναι κλειδωμένες. Η Περιφέρεια αναμένεται
να φέρει στο χώρο 15 χημικές.

Ποια είναι όμως η αλήθεια;


Το ενοίκιο για το κτίριο αυτό για όσο χρονικό διάστημα διαμείνουν οι μετανάστες θα το πληρώνει το Πανεπιστήμιο Αθηνών! Αλήθεια ρωτήθηκε η Πανεπιστημιακή Κοινότητα αν θέλει να πληρώνει τα έξοδα ή το αποφάσισε αυθαίρετα ο Πρύτανης Θ. Πελεγρίνης; Η απάντηση είναι ότι ο ιδιοκτήτης του κτηρίου και ιδιοκτήτης της εταιρείας δημοσκοπήσεων Κάπα Research Ντίνος Ρουτζούνης, είναι «κολλητός» του Πρύτανη Πελεγρίνη και μάλιστα κατά τις πρόσφατες Πρυτανικές εκλογές είχε αναλάβει με την εταιρεία του όλη την προώθηση μηνυμάτων και την
κινητοποίηση των ψηφοφόρων του Πελεγρίνη! Φαίνεται ότι με αυτό τον τρόπο και μάλιστα με τα χρήματα του Ελληνικού λαού αποφάσισε ο Πελεγρίνης να ξεπληρώσει τον κολλητό του για τις προεκλογικές υπηρεσίες του. Είναι γνωστό μάλιστα ότι ο Ν. Ρουτζούνης έχει πολλά χρέη προς το ΙΚΑ και ανοιχτές εκκρεμότητες με το Υπουργείο Οικονομικών.

Ποια είναι η τοποθέτηση του Υπουργείου Παιδείας και συγκεκριμένα της κα Άννας Διαμαντοπούλου και τί λέει επ αυτών ο κ. Παπουτσής και ο κ. Ραγκούσης;

Γιατί κάποιοι προσπαθούν ακόμα και από μια ιστορία που μόνο αρνητικά αντανακλαστικά προκάλεσε στην κοινωνία να βγάλουν μίζα;


Ψάχνουν (ξανά) κτίριο για μετεγκατάσταση

Το πρωί της Παρασκευής βρήκε τους 250 παράνομους μετανάστες-απεργούς πείνας, μετά τη «νυχτερινή έξοδο» από τη Νομική, στο πολυτελές κτίριο στη συμβολή των οδών...
Πατησίων και Ηπείρου. Η τριήμερη στέρηση φαγητού, το ξενύχτι και η πορεία της προηγούμενης βραδιάς τούς έχουν καταβάλει. Ξαπλωμένοι στο ισόγειο του Μεγάρου Υπατία, προσπαθούν να βολευτούν σε έναν χώρο που, όπως λένε, δεν είναι κατάλληλος για τη διαμονή τους. «Χωράει οριακά περί τα 90 άτομα» υποστηρίζουν. Αλλα τόσα βρίσκονται σε άλλο σημείο, στο ημιυπόγειο του κτιρίου.

Οι υπόλοιποι φιλοξενούνται σε σπίτια μελών της Επιτροπής Αλληλεγγύης, στη γύρω περιοχή. Χθες το απόγευμα ο Ερυθρός Σταυρός έστησε σκηνές στην αυλή για να μεταφερθούν και αυτοί, ώστε να είναι όλοι μαζί. Από την πλευρά τους οι οργανώσεις που τους στηρίζουν έχουν ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για ανεύρεση νέου κτιρίου που θα πληροί τις προϋποθέσεις στέγασης.

Παρ΄ όλα αυτά οι μετανάστες δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις ως σήμερα εξελίξεις. «Χθες βγήκαν κερδισμένοι» λέει ο Αμπντούλ Χατζή , μετανάστης ο ίδιος, μέλος του Φόρουμ Μεταναστών, αναφερόμενος στην εξέλιξη της επιχείρησης της Αστυνομίας και στην ομαλή έξοδο και μεταφορά τους από τη Νομική Σχολή.

Ενα μέγαρο με ιστορία
Tο Μέγαρο Λιβιεράτου αποτελεί ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα αρχιτεκτονικά κοσμήματα της Αθήνας. Ανήκε στον κεφαλλονίτη επιχειρηματία, βιομήχανο εξ Αιγύπτου, Γεράσιμο Λιβιεράτο και είναι έργο του αρχιτέκτονα και καθηγητή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου Αλέξανδρου Νικολούδη. Οικοδομήθηκε στα 1908-1909. Εχει συνολική επιφάνεια 1.240 τετραγωνικών μέτρων και η σχεδιαστική αισθητική του προσχωρεί στα πομπώδη μορφολογικά στοιχεία της νεομπαρόκ γαλλικής σχολής ΒeauxΑrts. Η πρόσφατη αποκατάστασή του από τους νέους ιδιοκτήτες του, υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Θανάση Κυρατσού, επανέφερε το εγκαταλελειμμένο επί πολλές δεκαετίες μέγαρο, το οποίο είχε υποστεί επιπροσθέτως εκτεταμένες φθορές από τον σεισμό του 1981, στην αρχική νεομπαρόκ μορφή του.



Βερσαλλίες με χημικές τουαλέτες, καταγγελίες για αλλαγή χρήσης

της Σοφίας Βούλτεψη
Σε νέο πονοκέφαλο τείνει να εξελιχθεί η μεταφορά των καταληψιών της Νομικής στο νεοκλασικό της Πατησίων.


Το μέγαρο είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, διατηρητέο και από το Υπουργείο Χωροταξίας και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Και επομένως, φαίνεται ότι παραβιάζεται ο νόμος περί διατηρητέων, που δεν επιτρέπει την αλλαγή χρήσης.
Το κτίριο ανακαινίστηκε από τον πρώτο ιδιοκτήτη του, που ήταν μεγάλη κατασκευαστική εταιρία. Και παραχωρήθηκε για την συγκεκριμένη χρήση από τον σημερινό ιδιοκτήτη του, που είναι ιδιοκτήτης εταιρίας δημοσκοπήσεων.
Η εμπλοκή φαίνεται ότι βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν θεωρείται διατηρητέο μόνο από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ – οπότε σ’ αυτήν την περίπτωση μπορεί κάποιος να διατηρεί την πρόσοψη και μέσα το χρησιμοποιείς όπως θέλεις.
Το πρόβλημα είναι πως διατηρητέο θεωρείται και από το Υπουργείο Πολιτισμού και σ’ αυτήν την περίπτωση δεν μπορείς να κάνεις αλλαγή χρήσης, διότι η άδεια για την ανακαίνιση και την χρήση του βγαίνει με βάση προκαθορισμένο σκοπό.
Για το γεγονός ενημέρωσε χθες το Υπουργείο Πολιτισμού η διευθύντρια Νεωτέρων Μνημείων, μετά από διαμαρτυρία της πολιτικού μηχανικού Νάντιας Ρομποτή. Η κ. Ρομποτή ενημέρωσε και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, ενώ, όπως είπε, την Δευτέρα σκοπεύει να κάνει καταγγελία στην Πολεοδομία.
Στο μεταξύ, οι κίνδυνοι από την μαζική και συντεταγμένη μεταφορά 300 λαθρομεταναστών από την Κρήτη στη Νομική Σχολή Αθηνών και από εκεί στο νεοκλασικό, γωνία Πατησίων και Ηπείρου, δεν έχουν εκλείψει.
Οι εξελίξεις βρίσκονται μπροστά μας, αλλά η μικρή, δεκαπενθήμερη αναβολή, πρόσφερε ένα διάλλειμα τραγικοκωμικών διαστάσεων.
Στην επικαιρότητα βρέθηκαν τα πιο παράδοξα παράπλευρα προβλήματα του μεταναστευτικού. Όπως για παράδειγμα το πρόβλημα τουαλετών που ανέκυψε στο νεοκλασικό, με την μεταφορά χημικών τέτοιων.
Ήταν αναμενόμενο. Οι Βερσαλλίες – διότι περί Βερσαλλιών πρόκειται, όπως βεβαιώνουν όσοι είχαν την ευκαιρία να δουν το εσωτερικό του κτιρίου σε ανύποπτο χρόνο – δεν είχαν τουαλέτες. Εκ των υστέρων τοποθετήθηκαν και εκεί για τις ανάγκες των επισκεπτών.
Οπότε, οι μετανάστες δεν έμειναν ικανοποιημένοι από το νέο κατάλυμά τους – κι’ ας πρόκειται για ένα από τα πιο χλιδάτα και ωραία κτίρια της Αθήνας. Τώρα, δεν το βρίσκουν κατάλληλο και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι τους εξαπάτησε.
Απορίας άξιον είναι βέβαια πώς έβρισκαν κατάλληλο το κτίριο της Νομικής και όχι τις «Βερσαλλίες». Για να αποδειχθεί ότι ο σκοπός ήταν να βρεθούν σε ένα δημόσιο κτίριο και να τραβήξουν την προσοχή.


Πηγή
http://frappe-dou-poli.blogspot.com/2011/01/blog-post_8489.html
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=381200&dt=29/01/2011
http://thiva-nikolas.blogspot.com/2011/01/blog-post_6447.html